Каракудка на уок тиган !

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
toestaz
Мнения: 4
Регистриран на: Нед Апр 10, 2016 7:43
Риболов: Сладководен

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот toestaz » Чет Апр 28, 2016 18:36

Така си е , много вкусно беше!
Забравих да уточня, че олиото, което ползвам е истинско , слънчогледово, взимам го направо от една частна маслобойна (оттам взимам и кюспето, което ползвам за риболов на "пружина", фидер по-народно казано :wink: )

Аватар
Мунчо
Мнения: 16446
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 305 пъти
получил Браво: 766 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот Мунчо » Пон Май 02, 2016 22:46

bat.galin написа:Макар и от висотата на кулинарните си умения, попрочетох внимателно и предните постове и това, на която не хванах вяра е следното :
...преди пържене я осолявам и я държа 24 часа в хладилариума,иначе месото не ми стяга и лепне по тигана....

Аз лично смесвам солта с брашното, в което овалвам рибата преди пържене понеже така се овкусява по-равномерно вместо да соля след това.
Но за да не изпадаме в излишни драми, каквито темата не предполага, ще се огранича със следния коментар : бих желал да гледам отблизо как точно залепва несолената риба.


Toва за смесването на солта с брашното е много ценна идея - мерси! Иначе ми залепва винаги - ако не е осолена, стои по-мека, някак неплътна и се разкъсва от костите. Сега напълно приемам, че не съм най-добрия готвач, както и че купешките риби са далеч от свежо състояние във всеки случай,,, При всяко положение след осоляване за един ден е твърда, стегната и нямам проблеми, което ме удовлетворява.
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

bat.galin
Мнения: 1370
Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 246 пъти
получил Браво: 156 пъти

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот bat.galin » Пон Май 02, 2016 23:41

Самият факт , че рибата не стои стегната предполага, че е ( достатъчно ) прясна - дълго стоялата ( вкл.и замразена) риба е определено по-суха.
Но е и въпрос на разбиране и вкус - всеки си я приготва според неговите представи.
Аз просто бих ти предложил да замениш брашното с "панировка" с малко по-едрозърнеста структура ( гледам, че си вещ в плувкарската терминология, затова ползвам нея, сигурен че ще ме разбереш тотално и правилно ) .
Горното (, в превод за стоящи далеч от разглежданата в случая материя, ) значи:
- брашно за качамак (по Асен) или
- галета или
- кус-кус ( на Дивела или Барилла примерно, по мен )
Ефектът е, че те поемат повече влага и панировката прегаря по-трудно поради по-едрозърнестата си структура.
А последното пък разрешава рибата да се пържи малко ( ама малко ! не да си капнеш още една ракия и... тичай, че замириса ) по-дълго и така да не остава леко възсурова във вътрешността си, пък било то и на нормален тиган.
Накратко: дай още ~1 лев (според избраната панировка ) и кажи някой ден доволен ли си от резултата.

Аватар
Markony
Мнения: 1984
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 15:54
Местоположение: с. Гурмазово
дал Браво: 93 пъти
получил Браво: 14 пъти

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот Markony » Вто Май 03, 2016 7:28

Още един трик за да не ви прегаря рибата при пържене е след като се оваля в брашното да се топне бързичко в студена вода и след това в тигана ;)
NOMINATIONS BUG ...
http://www.kenga-bg.info

Аватар
Markony
Мнения: 1984
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 15:54
Местоположение: с. Гурмазово
дал Браво: 93 пъти
получил Браво: 14 пъти

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот Markony » Пет Май 13, 2016 7:51

Пържен дружбенски уклеец топнат във водичка
ukleec.jpg
ukleec.jpg (113.96 KiB) Прегледано 2555 пъти

И тиганя след маниполацията
tigan.jpg
tigan.jpg (110.83 KiB) Прегледано 2555 пъти


А за тиквичките няма да ви кажа :mrgreen:
NOMINATIONS BUG ...
http://www.kenga-bg.info

Аватар
кирил великий
Мнения: 102
Регистриран на: Чет Юли 12, 2012 14:01
дал Браво: 3 пъти

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот кирил великий » Пет Май 13, 2016 9:29

Markony написа:Още един трик за да не ви прегаря рибата при пържене е след като се оваля в брашното да се топне бързичко в студена вода и след това в тигана ;)


Колега Маркони, каква е точно процедурата - притеснявам се дали няма да се разпръска горещото олио по печката, да се запали, да стане пушилка и изобщо мазало? :roll:
"Всяка грешка има свои име и фамилия."

Аватар
Markony
Мнения: 1984
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 15:54
Местоположение: с. Гурмазово
дал Браво: 93 пъти
получил Браво: 14 пъти

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот Markony » Пет Май 13, 2016 10:04

кирил великий написа:
Markony написа:Още един трик за да не ви прегаря рибата при пържене е след като се оваля в брашното да се топне бързичко в студена вода и след това в тигана ;)


Колега Маркони, каква е точно процедурата - притеснявам се дали няма да се разпръска горещото олио по печката, да се запали, да стане пушилка и изобщо мазало? :roll:


Топваш във вода, отцеждаш и мяташ в тиганя. И аз имах такива терзания, но печката я виждаш ;)
NOMINATIONS BUG ...
http://www.kenga-bg.info

Аватар
кирил великий
Мнения: 102
Регистриран на: Чет Юли 12, 2012 14:01
дал Браво: 3 пъти

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот кирил великий » Пет Май 13, 2016 11:23

Ще опитам така още следващата седмица, човек се учи цял живот! :tup:
"Всяка грешка има свои име и фамилия."

Аватар
babydoctor
Мнения: 15698
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 25 пъти
получил Браво: 107 пъти

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот babydoctor » Нед Май 15, 2016 10:49

Идеалният вариант за пържене, говоря за обикновен тиган, но може във всякакъв, е дунавският - отцеждаш в нещо решетесто, солиш, чакаш 2-3 часа, пак отцеждаш, валяш в царевично брашно и пържиш в силно нагорещена свинска мас. Разликата е, че при другите варианти рибата омеква, а при този си остава хрупкава с дни...А за рецептата на Маркони ще кажа да не съсипва уклея с вода, а да го накисне поне за 30 минути в бира, после да пържи и да ми се обади :D
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Аватар
Мунчо
Мнения: 16446
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 305 пъти
получил Браво: 766 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот Мунчо » Нед Май 15, 2016 20:50

Красе, чудех се кога най-после ще огрееш и тука... :lol:
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

Аватар
Markony
Мнения: 1984
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 15:54
Местоположение: с. Гурмазово
дал Браво: 93 пъти
получил Браво: 14 пъти

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот Markony » Пон Май 16, 2016 7:38

Бирата се приема перорално и с температура 4-8 градуса. Останалото е хабене на материал :mrgreen:
NOMINATIONS BUG ...
http://www.kenga-bg.info

Аватар
Златев
Мнения: 2030
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 444 пъти
получил Браво: 89 пъти

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот Златев » Пон Май 16, 2016 11:32

Тук се препокриваме с babydoctor-a по отношение на метода на пържене! :tup: Само дето до сега само се глася да пробвам с мас. :oops:
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

Аватар
babydoctor
Мнения: 15698
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 25 пъти
получил Браво: 107 пъти

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот babydoctor » Вто Май 17, 2016 18:46

Аз пък нещо не мога да намеря ни мас, ни царевично брашно, та последният път сома го правих с грис - не беше лошо, но биеше на брускети... :D
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Аватар
sword-fish
Мнения: 177
Регистриран на: Пет Фев 05, 2010 22:17
Местоположение: София
ЛС/Мейл:

Re: Каракудка на уок тиган !

Мнениеот sword-fish » Съб Юли 09, 2016 16:03

toestaz написа:Понеже е Забрана, поналових каракуда от частен водоем, там си се води "плевелна" целогодишно.
Иначе размера е "шамар" около 300 гр.
Изчистена , без глави , хрилни перки и опашки , си престоя около 24 часа осолена в хладилника.
Бях гледал как 1 китаец пържи цяла риба в уок тиган, та реших да пробвам.
Понацепих я малко, откъм гърба. Следва отъркаляне в брашно , тигана загрят , пълен с олиo, колкото три каракудки като легнат, да потънат до над гръбната перка.Пържи се до керемиденочервен цвят.
Резултата - невероятен,
докато се сетя да снимам - останаха само три !
Колко бира изпива - вече сте се сетили !
Наздраве !

Изображение

Изображение


Много вкусно изглежда !
Поздрави за уменията !


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта