Глезотийки за тати и дядо

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
Iso
Мнения: 1360
Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 17:58
Местоположение: Европейската част на България
дал Браво: 77 пъти
получил Браво: 98 пъти

Глезотийки за тати и дядо

Мнениеот Iso » Съб Ное 04, 2017 17:23

Леко люто мезе за ракийка:
пукани чушлета "Рибка";
моркови и краставица на вкус нарязани на подходящи размери за консумация и бурканите;
копър, магданоз, чесън, кой колкото иска;
сол и захар по една лъжица: за бебешко - кафяна от най-малките; за мармаладените една чаена; за компотените една супена; (РАВНИ)
оцет до долното ръбче на буркана. Останалото пространство се долива с вода.
Бурканите се стерилизират 10 мин.
Когато си умрял, не знаеш, че си мъртъв. Трудно е само за останалите. Същото е и когато си тъп.
Убий глупака с мълчание.
Чудя се защо се разбирам с чуждите жени, а с моята не мога?!

Аватар
Iso
Мнения: 1360
Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 17:58
Местоположение: Европейската част на България
дал Браво: 77 пъти
получил Браво: 98 пъти

Re: Глезотийки за тати и дядо

Мнениеот Iso » Съб Ное 04, 2017 21:53

Iso написа:Леко люто мезе за ракийка:
пукани чушлета "Рибка";
моркови и краставица на вкус нарязани на подходящи размери за консумация и бурканите;
копър, магданоз, чесън, кой колкото иска;
сол и захар по една лъжица: за бебешко - кафяна от най-малките; за мармаладените една чаена; за компотените една супена; (РАВНИ)
оцет до долното ръбче на буркана. Останалото пространство се долива с вода.
Бурканите се стерилизират 10 мин.


Срам и позор забравих да прикача снимчицата :oops:

Изображение

Аз си правя дозите в бурканчета от бебешки пюрета, защото толкова ми е вечерната доза. В къщи само аз употребявам "твърди течности" и затова дозата е само за мен. Другото население в къщи, хеле женското набляга на шоколадените изделия, сладоледите, тортичките и после се оплакват, че нямали какво да облекат. За мен манджа дето не пие вино или ракия не е манджа! :D
Когато си умрял, не знаеш, че си мъртъв. Трудно е само за останалите. Същото е и когато си тъп.
Убий глупака с мълчание.
Чудя се защо се разбирам с чуждите жени, а с моята не мога?!

Аватар
quietriot
Мнения: 9080
Регистриран на: Пет Фев 23, 2007 13:39
Местоположение: СОФИЯ/ЯМБОЛ
дал Браво: 79 пъти
получил Браво: 117 пъти

Re: Глезотийки за тати и дядо

Мнениеот quietriot » Нед Ное 05, 2017 13:23

Ице , аз си взех заралийка дето пие к вино и ракия , като изпи 300 грама сливова на една вила , викам си тая е мойта. :mrgreen:

Аватар
Iso
Мнения: 1360
Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 17:58
Местоположение: Европейската част на България
дал Браво: 77 пъти
получил Браво: 98 пъти

Re: Глезотийки за тати и дядо

Мнениеот Iso » Пон Ное 06, 2017 20:38

quietriot написа:Ице , аз си взех заралийка дето пие к вино и ракия , като изпи 300 грама сливова на една вила , викам си тая е мойта. :mrgreen:


Васе, няма значение от де е жената все си впрегнат, важното е хомота да е удобен на мъжа и да му топли врата! То иначе има населени места за които казват че, ако си вземеш жена от там е все едно да имаш лозе край пътя, който мине си бере. Не е вярно всичко си е до възпитание и човека. Въпреки че кажи-речи цял живот съм си в Зарата за заралийки нищо не мога да кажа. У дома всичко женско е вносно от Хасково - мама, чинка, жената, щерката е там родена. Радостен съм, че синчето няма приятелка от Хасково, ама знаеш ли какво те чака.
Айде наздраве! Ударете по едно и за мен, че пак почнах да удрям често "джакпота" горна 160-170.
Когато си умрял, не знаеш, че си мъртъв. Трудно е само за останалите. Същото е и когато си тъп.
Убий глупака с мълчание.
Чудя се защо се разбирам с чуждите жени, а с моята не мога?!

Аватар
Iso
Мнения: 1360
Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 17:58
Местоположение: Европейската част на България
дал Браво: 77 пъти
получил Браво: 98 пъти

Re: Глезотийки за тати и дядо

Мнениеот Iso » Сря Ное 08, 2017 12:51

Сомгова разядка

За съжаление нямам снимки защото последно съм я правил преди две седмици.

Купих 3бр. глави от сьомга от Метро. Махнах хрилете, измих ги и сварих в леко подсолена вода.
Обезкостих ги, като отделих оранжевото месо от врата от това от самите глави.

Разядка вариант 1:
оранжевото месо се накъсва на ситно, към него се прибавя една ситно нарязана главичка червен или обикновен лук, лимон, магданоз и сол, ако е необходимо. Това е "базов модел".
Към този вариант може да се добавят и малко ситно счукани орехови ядки и лъжица, кисело мляко, сметана или майонеза по желание. Аз го правя с домашно краве мляко и добавям и малко копър. През лятото си наливам една студена мастика и чаша гъст айрян или таратор. През зимата водка или ракийка с ледче и пак може айрян или таратор.

Разядка вариант 2:
оранжевото месо се накъсва на ситно и се прибавя към вече приготвени миди. Продуктите са в съизмеримо количество. Ако мидите предварително са овкусени към месото се добавя внимателно малко солчица и, ако е необходимо още малко лимон.

Месото от главите и бульона от варенето им си го правите на супа, чорба и каквото си желаете. Аз си правя чорбица:
малка глава лук;
1-2 скилидки чесън в зависимост от количеството чорба;
1 морков;
1 чушка;
1 картоф;
магданоз;
девесил;
сол, ако е необходимо;

Леко се задушават лука, чесъна и зеленчуците. Налива се бульона и ври до сваряване на зеленчуците. Тогава добавяте месото от главата и овкусявате. Варите още 2-3 минути и чорбата е готова. Чорбата става много хубава и с морков и пащърнак. Правил съм я и с целена вместо девесил и така май повече ми харесва. Подлютяването и подкиселяването всеки си го прави по собствен вкус.
Когато си умрял, не знаеш, че си мъртъв. Трудно е само за останалите. Същото е и когато си тъп.
Убий глупака с мълчание.
Чудя се защо се разбирам с чуждите жени, а с моята не мога?!

Аватар
Iso
Мнения: 1360
Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 17:58
Местоположение: Европейската част на България
дал Браво: 77 пъти
получил Браво: 98 пъти

Re: Глезотийки за тати и дядо

Мнениеот Iso » Чет Ное 09, 2017 10:24

Експериментирах закуска, но се получи чудесно мезе.

Тази сутрин реших да направя една еклектична закуска, малко арабска, малко италианска и наполовина Българска.

Арабска питка на която наръсих малко хубав зехтин, сложих тънки резенчета пастърма от говеждо сърце, малко подправки - чубрица, сладък червен пипер, безсолна шарена сол - по аналогия с т.н. "циганска баница" и после отгоре наръсих настърган кашкавал. Идеята беше да става бързо и лесно. Затова комбинирах питката, заемката от пицата и циганската баница. Запекох заготовката в грилче докато краищата на питката покафенеят без да прегарят. Резултатът е:

Изображение

Стана разкошно солено мезе за биричка в съотношение една питка за 1л. бира. :D Ако пастърмата се замени с някакво наситнено месце, което не е осолявано ще стане и за закуска.
Когато си умрял, не знаеш, че си мъртъв. Трудно е само за останалите. Същото е и когато си тъп.
Убий глупака с мълчание.
Чудя се защо се разбирам с чуждите жени, а с моята не мога?!


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта