Страница 1 от 1

Сом по стара селска рецепта

Публикувано на: Сря Дек 06, 2017 14:58
от docenta
Здравейте приятели,

Днес понеже е Никулден, реших да почерпя колегите си с нещо по-специално. Една стара изпитана рецепта за прословутите сомове от Лакатник, която я знам от вуйчо ми Велчо, а той дълги години беше миньор в Елисейна. Миньор, миньор, ама и рибар и ловец, а и много добър готвач. Родното му село Литаково е на тридесетина километра през билото на планината, та често имахме сом на трапезата със специфични за Литаково подправки. По-късно рецептата я видоизмених малко с някои по-модерни продукти в маринатата като соев сос, но стана още по-пикантна. Ето я рецептата:

Продукти: 1,5 кг филе от едър сом, 2 лимона, 5 скилидки чесън, 1 връзка копър,100 мл олио, 200 - 300 мл бяло вино мускат отонел, 1 чаена лъжичка соев сос, сух девисил, смлян чер пипер, смлян тарос,сол на вкус

Приготвяне: Парчетата от филето се измиват хубаво в студена вода, после се поръсват от всички страни със сол,смлян чер пипер, тарос и девисил и се оставят върху домакинско фолио, докато приготвите маринатата. За нея изтисквате в отделен съд сока от двата лимона, добавяте равно на този сок количество от олиото, размесвате със соевия сос и смлените скилидки чесън, нарязвате на ситно изчистения и измит копър без дръжките и дебелите стебла и разбърквате хубаво. Взимате подходящ йенски съд и на дъното му разстилате тънък пласт от тази смес, а върху нея поставяте парчетата от филето и отново ги покривате със сместа. Така середуват пласт филета и пласт смес, докато свърши месото. Отгоре също се поставя слой от сместа. Накрая изсипвате бялото вино, докато се покрие месото, захлупвате с капака и се оставя минимум 12 часа да отлежи на хладно в хладилника. После взимате подходяща тава, намазнявате с олио дъното и поставяте парчетата от филето, без да ги изтръсквате и подсушавате.Отгоре им слагате по няколко капки олио. Пъхате тавата в предварително загрята до 180 градуса фурна и печете половин час. Филетата сами си отпускат сос и накрая се получава ето тази фантазия:
Изображение

Да ви е сладко!

Въх, за малко да забравя да ви кажа, че този сом го докара приятелят ми Георги Петров от Лом, хванали го онзи ден.

Тук колегите ометоха сома за отрицателно време.

Re: Сом по стара селска рецепта

Публикувано на: Сря Дек 06, 2017 15:33
от babydoctor
-Честит празник и поклон. Това съм го готвил, разбира се,без соевия сос - тогава нямаше. Понякога, ако има, слагахме Вегета. Две забележки - с чаша вино не можеш да покриеш 1.5 кг риба, освен може би ако я натъпчеш в буркан. И второ, щом е от Лом, плаче за чесънче...Уф, окапах се...

Re: Сом по стара селска рецепта

Публикувано на: Сря Дек 06, 2017 15:36
от babydoctor
babydoctor написа:-Честит празник и поклон. Това съм го готвил, разбира се,без соевия сос - тогава нямаше. Понякога, ако има, слагахме Вегета. Две забележки - с чаша вино не можеш да покриеш 1.5 кг риба, освен може би ако я натъпчеш в буркан. И второ, щом е от Лом, плаче за чесънче...Уф, окапах се...
Да се ...у главата, честит ти имен ден, жив и здрав :tup:

Re: Сом по стара селска рецепта

Публикувано на: Сря Дек 06, 2017 17:24
от docenta
babydoctor написа:
babydoctor написа:-Честит празник и поклон. Това съм го готвил, разбира се,без соевия сос - тогава нямаше. Понякога, ако има, слагахме Вегета. Две забележки - с чаша вино не можеш да покриеш 1.5 кг риба, освен може би ако я натъпчеш в буркан. И второ, щом е от Лом, плаче за чесънче...Уф, окапах се...
Да се ...у главата, честит ти имен ден, жив и здрав :tup:


Благодаря за ЧИД. По забележките обяснявам поред. Значи филетата се нареждат плътно в дълбок йенски съд, а виното затова е 200-300 мл, което е ориентировъчно и напълно достатъчно, в моя случай беше около 300 мл. Самият лимонов сок, соев сос и олио също дават около 100-150 мл течност. За чесъна - ами той си е включен в рецептата. Вегета не слагам в никоя манджа, защото сега има много ментета.

Re: Сом по стара селска рецепта

Публикувано на: Сря Дек 06, 2017 17:59
от babydoctor
Прието - за вегетата, ми немаше друго...