Домашни мезета

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
Boci
Мнения: 3745
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 18 пъти
получил Браво: 96 пъти

Домашни мезета

Мнениеот Boci » Сря Фев 07, 2018 14:35

Домашна свинска саздърма

Изображение


Изображение

Взима се един свински джолан. Месото се реже на парчета, които заедно с кокала се варят 1,30ч в херметическа тенджера. Подправките, които се слагат вътре са 20гр сол, 1 даф.лист, 3 зърна бахар, 7-8 зърна черен пипер. След това варене месото се вади и се слага в дълбок тиган(уок) с част от соса. На среден огън се готви още 30 мин, като се разбърква често. През това време консистенцията се сгъстява леко. След това се взима пластмасова бутилка от 1.5 л. Пълни се с месото плътно и се добавя част от соса да уплътни напълно. Оставя се да изстине, после в хладилника да стегне за една нощ и е готово. Доста е вкусно, без химия, с която е пълна купешката. Трайност не мога да кажа, понеже са изяжда за 1 ден. Но предпологам няколко дни максимум седмица.
Последна промяна 2 на Boci, променена общо 0 пъти
2007-2009(15) 2015-2016(11) L(6)
2009-2010(25) 2016-2017(23)
2010-2011(14) 2017-2018(9)
2011-2012(19)
2012-2013(17)
2013-2014(14)
2014-2015(16)

Аватар
Boci
Мнения: 3745
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 18 пъти
получил Браво: 96 пъти

Re: Домашни мезета

Мнениеот Boci » Сря Фев 07, 2018 14:55

Пастърма

Изображение

Изображение

Изображение

Много хора вече правят пастърма и всеки си има свой начин. Ще споделя моят. Правил съм от всякакво свинско и телешко, дори от пилешки гърди. Напоследък наблягам на свински врат, понеже е по-шарено месото и за мен е най-вкусно.

Взима се месо по избор. Реже се на немного големи парчета с дебелина 2-3 см, за да става по-бързо. Прекалено дебелите засъхват много бавно. Налагат се с морска сол за 24 до 30 часа. След което се вадят измиват се добре и се слагат за 12 часа в съд с вода в хладилника, за да се обезсолят. В противен случай стават много солени, поне за моя вкус. След обезсоляването месото е попило доста вода и аз го овивам в хавлия и го притискам между 2 дъски от 2 до 4 часа. Нужно е да се махне водата, иначе може да греняса впоследствие при сушенето. Следва овалване с подправки. Може да се ползват почти всичко, за което се сети човек. Аз наблягам на сминдух и чубрица, малко кимион и червен пипер. Суша ги на перваза на прозореца ми в сушилник. Правя ги основно зимно време. Единственият консервант е солта. Трайност около месец в хладилник. Може и да се замразяват във фризер.
2007-2009(15) 2015-2016(11) L(6)
2009-2010(25) 2016-2017(23)
2010-2011(14) 2017-2018(9)
2011-2012(19)
2012-2013(17)
2013-2014(14)
2014-2015(16)

rap66
Мнения: 81
Регистриран на: Пон Фев 19, 2007 12:27
Местоположение: Варна
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 9 пъти

Re: Домашни мезета

Мнениеот rap66 » Сря Фев 07, 2018 19:21

Boci написа:... Следва овалване с подправки. Може да се ползват почти всичко, за което се сети човек. Аз наблягам на сминдух и чубрица, малко кимион и червен пипер. Суша ги на перваза на прозореца ми в сушилник...


За 4 кг месо

20 гр. ронена чубрица
5 с.л. червен пипер
5 гр. черен пипер
20 гр. кимион
10 гр. Сминдух (чимен)
5 гр. дивесил
5 гр. целина
3 гр. босилек

Сушенето става по всяко време на годината в хладилник, увити в домакинска хартия. Изсъхват за 7-10 дни, и свършват още по бързо.

Аватар
Boci
Мнения: 3745
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 18 пъти
получил Браво: 96 пъти

Re: Домашни мезета

Мнениеот Boci » Чет Фев 08, 2018 14:06

Веяна сланина

Изображение

От известно време я правя и става доста добре. Разликата със стандартната е, че след сушенето намалява обема си и става с по-плътна структура.
Налагам я с морска сол от 7-10 дни. След това я измивам хубаво и я подсушавам с кухненска хартия. Овалвам я в червен пипер и чубрица. Натривам я хубаво и с чесън. Окачвам я да виси на сушилника от 15 до 30 дни. След това е готова. Може да се замрази във фризер.
2007-2009(15) 2015-2016(11) L(6)
2009-2010(25) 2016-2017(23)
2010-2011(14) 2017-2018(9)
2011-2012(19)
2012-2013(17)
2013-2014(14)
2014-2015(16)

Аватар
Мунчо
Мнения: 16346
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 246 пъти
получил Браво: 613 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Домашни мезета

Мнениеот Мунчо » Нед Фев 11, 2018 22:33

Ридая...
"...
Но аз не ти се сърдя Лена.
Не съм еснаф. Аз съм поет."

"Душевно сме болни, а духовно сме богати"

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

bat.galin
Мнения: 1325
Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 195 пъти
получил Браво: 126 пъти

Re: Домашни мезета

Мнениеот bat.galin » Пон Фев 12, 2018 13:54

а като започне да привършва, направо с глас плача...

Аватар
Boci
Мнения: 3745
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 18 пъти
получил Браво: 96 пъти

Re: Домашни мезета

Мнениеот Boci » Сря Фев 14, 2018 21:35

Нова шарка

Изображение
2007-2009(15) 2015-2016(11) L(6)
2009-2010(25) 2016-2017(23)
2010-2011(14) 2017-2018(9)
2011-2012(19)
2012-2013(17)
2013-2014(14)
2014-2015(16)

bat.galin
Мнения: 1325
Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 195 пъти
получил Браво: 126 пъти

Re: Домашни мезета

Мнениеот bat.galin » Съб Фев 17, 2018 12:52

Трайност около месец в хладилник...

Трайността се увеличава, а и хладилникът може да се замени с проветриво помешение, ако след овкусяването месото се посипе с брашно - то абсорбира и изпарява остатъчната влага , а заедно с това прави кора, която не позволява проникването на въздух.
...ако някой му прости до тогава, разбира се.

Аватар
Boci
Мнения: 3745
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 18 пъти
получил Браво: 96 пъти

Re: Домашни мезета

Мнениеот Boci » Съб Фев 17, 2018 17:43

При мен не се задържа много. Гледам да ги застъпвам партидите.
2007-2009(15) 2015-2016(11) L(6)
2009-2010(25) 2016-2017(23)
2010-2011(14) 2017-2018(9)
2011-2012(19)
2012-2013(17)
2013-2014(14)
2014-2015(16)


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта