Страница 1 от 3

Домашни мезета

Публикувано на: Сря Фев 07, 2018 14:35
от Boci
Домашна свинска саздърма

Изображение


Изображение

Взима се един свински джолан. Месото се реже на парчета, които заедно с кокала се варят 1,30ч в херметическа тенджера. Подправките, които се слагат вътре са 20гр сол, 1 даф.лист, 3 зърна бахар, 7-8 зърна черен пипер. След това варене месото се вади и се слага в дълбок тиган(уок) с част от соса. На среден огън се готви още 30 мин, като се разбърква често. През това време консистенцията се сгъстява леко. След това се взима пластмасова бутилка от 1.5 л. Пълни се с месото плътно и се добавя част от соса да уплътни напълно. Оставя се да изстине, после в хладилника да стегне за една нощ и е готово. Доста е вкусно, без химия, с която е пълна купешката. Трайност не мога да кажа, понеже са изяжда за 1 ден. Но предпологам няколко дни максимум седмица.

Re: Домашни мезета

Публикувано на: Сря Фев 07, 2018 14:55
от Boci
Пастърма

Изображение

Изображение

Изображение

Много хора вече правят пастърма и всеки си има свой начин. Ще споделя моят. Правил съм от всякакво свинско и телешко, дори от пилешки гърди. Напоследък наблягам на свински врат, понеже е по-шарено месото и за мен е най-вкусно.

Взима се месо по избор. Реже се на немного големи парчета с дебелина 2-3 см, за да става по-бързо. Прекалено дебелите засъхват много бавно. Налагат се с морска сол за 24 до 30 часа. След което се вадят измиват се добре и се слагат за 12 часа в съд с вода в хладилника, за да се обезсолят. В противен случай стават много солени, поне за моя вкус. След обезсоляването месото е попило доста вода и аз го овивам в хавлия и го притискам между 2 дъски от 2 до 4 часа. Нужно е да се махне водата, иначе може да греняса впоследствие при сушенето. Следва овалване с подправки. Може да се ползват почти всичко, за което се сети човек. Аз наблягам на сминдух и чубрица, малко кимион и червен пипер. Суша ги на перваза на прозореца ми в сушилник. Правя ги основно зимно време. Единственият консервант е солта. Трайност около месец в хладилник. Може и да се замразяват във фризер.

Re: Домашни мезета

Публикувано на: Сря Фев 07, 2018 19:21
от rap66
Boci написа:... Следва овалване с подправки. Може да се ползват почти всичко, за което се сети човек. Аз наблягам на сминдух и чубрица, малко кимион и червен пипер. Суша ги на перваза на прозореца ми в сушилник...


За 4 кг месо

20 гр. ронена чубрица
5 с.л. червен пипер
5 гр. черен пипер
20 гр. кимион
10 гр. Сминдух (чимен)
5 гр. дивесил
5 гр. целина
3 гр. босилек

Сушенето става по всяко време на годината в хладилник, увити в домакинска хартия. Изсъхват за 7-10 дни, и свършват още по бързо.

Re: Домашни мезета

Публикувано на: Чет Фев 08, 2018 14:06
от Boci
Веяна сланина

Изображение

От известно време я правя и става доста добре. Разликата със стандартната е, че след сушенето намалява обема си и става с по-плътна структура.
Налагам я с морска сол от 7-10 дни. След това я измивам хубаво и я подсушавам с кухненска хартия. Овалвам я в червен пипер и чубрица. Натривам я хубаво и с чесън. Окачвам я да виси на сушилника от 15 до 30 дни. След това е готова. Може да се замрази във фризер.

Re: Домашни мезета

Публикувано на: Нед Фев 11, 2018 22:33
от Мунчо
Ридая...

Re: Домашни мезета

Публикувано на: Пон Фев 12, 2018 13:54
от bat.galin
а като започне да привършва, направо с глас плача...

Re: Домашни мезета

Публикувано на: Сря Фев 14, 2018 21:35
от Boci
Нова шарка

Изображение

Re: Домашни мезета

Публикувано на: Съб Фев 17, 2018 12:52
от bat.galin
Трайност около месец в хладилник...

Трайността се увеличава, а и хладилникът може да се замени с проветриво помешение, ако след овкусяването месото се посипе с брашно - то абсорбира и изпарява остатъчната влага , а заедно с това прави кора, която не позволява проникването на въздух.
...ако някой му прости до тогава, разбира се.

Re: Домашни мезета

Публикувано на: Съб Фев 17, 2018 17:43
от Boci
При мен не се задържа много. Гледам да ги застъпвам партидите.

Re: Домашни мезета

Публикувано на: Сря Фев 21, 2018 8:43
от Boci
Телешка саздърма

Рецептата е същата, като свинската. За пръв път правя и на вкус се получи отлична. Но нямаше достатъчно свързващ елемент, понеже основното месо беше по-сухо, а именно телешки шол(останалото 2 кокала от джолан с малко месо). Мисля, че ако се направи 50:50 свинско/телешко, ще стане перфектно (или телешко с повече мазнини). Желатин не искам да слагам, понеже този, който се продава масово е химия. Естествен се намира по-трудно.


Изображение

Изображение

Изображение

Re: Домашни мезета

Публикувано на: Сря Фев 21, 2018 9:07
от Златев
Много добре, Боци! :D
Смятам, че ако се пробва от телешки гърди няма да има нужда от свинско. В гърдите има и мазно, има и по-жилави меса, които да придадат текстура. А кокалът ще даде гъстота и вкус на бульона при варенето. Баща ми я прави от рагу, съставено основно от ребра и котлети и се получава отлична.

Re: Домашни мезета

Публикувано на: Сря Фев 21, 2018 9:38
от Boci
Опитите продължават. Лошото е, че хубаво прясно телешко трудно се намира. Домашно няма откъде да взема и разчитам на една месарница. Следващата ще бъде по-различна, да видим как ще стане.

Re: Домашни мезета

Публикувано на: Сря Фев 21, 2018 12:06
от Boci
Новата партида

Изображение

Re: Домашни мезета

Публикувано на: Сря Фев 21, 2018 12:39
от Д.Граховски
Boci написа:Телешка саздърма

Рецептата е същата, като свинската. За пръв път правя и на вкус се получи отлична. Но нямаше достатъчно свързващ елемент................


Изображение



Свързващия елемент е червено винце, друг не ти трябва :mrgreen: като гледам, чета и огладнях зверски :D

Re: Домашни мезета

Публикувано на: Сря Фев 21, 2018 14:33
от Boci
Виното ми е вече на свършване. Тази година направих 180 л, сега имам около 10-15 л. За тва пък има гроздова.