Домашна кухня

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Публикувай отговор
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Домашна кухня

Мнение от Boci »

Домашна свинска саздърма

Изображение


Изображение

Взима се един свински джолан. Месото се реже на парчета, които заедно с кокала се варят 1,30ч в херметическа тенджера. Подправките, които се слагат вътре са 20гр сол, 1 даф.лист, 3 зърна бахар, 7-8 зърна черен пипер. След това варене месото се вади и се слага в дълбок тиган(уок) с част от соса. На среден огън се готви още 30 мин, като се разбърква често. През това време консистенцията се сгъстява леко. След това се взима пластмасова бутилка от 1.5 л. Пълни се с месото плътно и се добавя част от соса да уплътни напълно. Оставя се да изстине, после в хладилника да стегне за една нощ и е готово. Доста е вкусно, без химия, с която е пълна купешката. Трайност не мога да кажа, понеже са изяжда за 1 ден. Но предпологам няколко дни максимум седмица.
Последно промяна от Boci на Сря Фев 07, 2018 15:07, променено общо 2 пъти.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Boci »

Пастърма

Изображение

Изображение

Изображение

Много хора вече правят пастърма и всеки си има свой начин. Ще споделя моят. Правил съм от всякакво свинско и телешко, дори от пилешки гърди. Напоследък наблягам на свински врат, понеже е по-шарено месото и за мен е най-вкусно.

Взима се месо по избор. Реже се на немного големи парчета с дебелина 2-3 см, за да става по-бързо. Прекалено дебелите засъхват много бавно. Налагат се с морска сол за 24 до 30 часа. След което се вадят измиват се добре и се слагат за 12 часа в съд с вода в хладилника, за да се обезсолят. В противен случай стават много солени, поне за моя вкус. След обезсоляването месото е попило доста вода и аз го овивам в хавлия и го притискам между 2 дъски от 2 до 4 часа. Нужно е да се махне водата, иначе може да греняса впоследствие при сушенето. Следва овалване с подправки. Може да се ползват почти всичко, за което се сети човек. Аз наблягам на сминдух и чубрица, малко кимион и червен пипер. Суша ги на перваза на прозореца ми в сушилник. Правя ги основно зимно време. Единственият консервант е солта. Трайност около месец в хладилник. Може и да се замразяват във фризер.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
rap66
Мнения: 173
Регистриран на: Пон Фев 19, 2007 12:27
Местоположение: Варна
дал Браво: 34 пъти
получил Браво: 33 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от rap66 »

Boci написа:... Следва овалване с подправки. Може да се ползват почти всичко, за което се сети човек. Аз наблягам на сминдух и чубрица, малко кимион и червен пипер. Суша ги на перваза на прозореца ми в сушилник...
За 4 кг месо

20 гр. ронена чубрица
5 с.л. червен пипер
5 гр. черен пипер
20 гр. кимион
10 гр. Сминдух (чимен)
5 гр. дивесил
5 гр. целина
3 гр. босилек

Сушенето става по всяко време на годината в хладилник, увити в домакинска хартия. Изсъхват за 7-10 дни, и свършват още по бързо.
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Boci »

Веяна сланина

Изображение

От известно време я правя и става доста добре. Разликата със стандартната е, че след сушенето намалява обема си и става с по-плътна структура.
Налагам я с морска сол от 7-10 дни. След това я измивам хубаво и я подсушавам с кухненска хартия. Овалвам я в червен пипер и чубрица. Натривам я хубаво и с чесън. Окачвам я да виси на сушилника от 15 до 30 дни. След това е готова. Може да се замрази във фризер.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Re: Домашни мезета

Мнение от Мунчо »

Ридая...
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
bat.galin
Мнения: 1951
Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 637 пъти
получил Браво: 446 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от bat.galin »

а като започне да привършва, направо с глас плача...
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Boci »

Нова шарка

Изображение
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
bat.galin
Мнения: 1951
Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 637 пъти
получил Браво: 446 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от bat.galin »

Трайност около месец в хладилник...
Трайността се увеличава, а и хладилникът може да се замени с проветриво помешение, ако след овкусяването месото се посипе с брашно - то абсорбира и изпарява остатъчната влага , а заедно с това прави кора, която не позволява проникването на въздух.
...ако някой му прости до тогава, разбира се.
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Boci »

При мен не се задържа много. Гледам да ги застъпвам партидите.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Boci »

Телешка саздърма

Рецептата е същата, като свинската. За пръв път правя и на вкус се получи отлична. Но нямаше достатъчно свързващ елемент, понеже основното месо беше по-сухо, а именно телешки шол(останалото 2 кокала от джолан с малко месо). Мисля, че ако се направи 50:50 свинско/телешко, ще стане перфектно (или телешко с повече мазнини). Желатин не искам да слагам, понеже този, който се продава масово е химия. Естествен се намира по-трудно.


Изображение

Изображение

Изображение
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Златев
Мнения: 2184
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 955 пъти
получил Браво: 179 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Златев »

Много добре, Боци! :D
Смятам, че ако се пробва от телешки гърди няма да има нужда от свинско. В гърдите има и мазно, има и по-жилави меса, които да придадат текстура. А кокалът ще даде гъстота и вкус на бульона при варенето. Баща ми я прави от рагу, съставено основно от ребра и котлети и се получава отлична.
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Boci »

Опитите продължават. Лошото е, че хубаво прясно телешко трудно се намира. Домашно няма откъде да взема и разчитам на една месарница. Следващата ще бъде по-различна, да видим как ще стане.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Boci »

Новата партида

Изображение
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Д.Граховски
Мнения: 1234
Регистриран на: Съб Фев 04, 2012 19:48
Риболов: Спининг
дал Браво: 4 пъти
получил Браво: 241 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Д.Граховски »

Boci написа:Телешка саздърма

Рецептата е същата, като свинската. За пръв път правя и на вкус се получи отлична. Но нямаше достатъчно свързващ елемент................


Изображение
Свързващия елемент е червено винце, друг не ти трябва :mrgreen: като гледам, чета и огладнях зверски :D
http://maximo.bg

Спининг клуб "Бобър"

Catch & Release

"Човешкият устрем не бива да има граници. Колкото и зле да изглежда животът, докато има живот, има и надежда." Stephen Hawking
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Boci »

Виното ми е вече на свършване. Тази година направих 180 л, сега имам около 10-15 л. За тва пък има гроздова.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”