С гриса става по-добре от хляба.
А за узряването, прибираш в хладилника (не във фризера ) и чакаш да зрее). Като стане ярко оранжев е готов
Рецепта за "тарама-хайвер" ?
- Росен
- Мнения: 3461
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:43
- Риболов: Мухарски риболов
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 60 пъти
- получил Браво: 250 пъти
- Обратна връзка:
Слагаш го в нормален хладилник както са казали и по-горе със сол между хайвера (който трябва да е много добре изчистен). Трябват му 2-3 месеца за да узрее добре. Може да налееш и малко олио най-отгоре на бурканчето за да се запечата. Видимо ще разбереш кога е узрял. Иначе рецептите по-горе са написани много добре.
Поздрави!
Поздрави!
ОСОЛЯВАНЕ:Изваденият от рибата хайвер се измива,поставя се в съд исе размачква с ръце за да се скъсат и отстранят ципите.Посолява се с15-20% сол / спрямо количеството/ и отново се разбърква ,за да
се разпредели солта.Оставя се 2-3 дни.Ежедневно се отстраня ва отделящата се кървава вода.След това хайверът се пълни в 200гр.бурканчета/от д. хр./до ръба заглажда се исе поръсва с пласт сол която го покрива.Добре приготвеният хайвер има яркооранжев цвят.
Рецепта от книгата на Н . Русков:
2с.л. от осоления хайвер се слагат във висок цилиндричен съд.Измива се излишната сол с хладка вода като тя се отдекантира внимателнол.Бавно се прибавя 200гр. олио,Като се бърка с лъжица за хомогенизиране на сместа,но не за разбиване.На най-ситното ренде настъргваме кората на един лимон и кромид на вкус.Разрязваме лимона и изстискваме сока му върху сместа.Накисвами 1/4 бял твърд хляб добре,изстискваме го от излишната вода и го добавяме в сместа.Всичко това разбиваме с режещата перка на миксера 2-3мин. до хомогенезиране и добиване на пухкава консистенция.Полученият продукт има кремавобял цвятл.Проверява се на вкус за сол.Много красив става хайверът,ако към него прибавим 1 лъжица неразбит такъв,който мраморира сместа и засилва хайверния аромат.
Аз съм слагал и 1-2ск. чесън
се разпредели солта.Оставя се 2-3 дни.Ежедневно се отстраня ва отделящата се кървава вода.След това хайверът се пълни в 200гр.бурканчета/от д. хр./до ръба заглажда се исе поръсва с пласт сол която го покрива.Добре приготвеният хайвер има яркооранжев цвят.
Рецепта от книгата на Н . Русков:
2с.л. от осоления хайвер се слагат във висок цилиндричен съд.Измива се излишната сол с хладка вода като тя се отдекантира внимателнол.Бавно се прибавя 200гр. олио,Като се бърка с лъжица за хомогенизиране на сместа,но не за разбиване.На най-ситното ренде настъргваме кората на един лимон и кромид на вкус.Разрязваме лимона и изстискваме сока му върху сместа.Накисвами 1/4 бял твърд хляб добре,изстискваме го от излишната вода и го добавяме в сместа.Всичко това разбиваме с режещата перка на миксера 2-3мин. до хомогенезиране и добиване на пухкава консистенция.Полученият продукт има кремавобял цвятл.Проверява се на вкус за сол.Много красив става хайверът,ако към него прибавим 1 лъжица неразбит такъв,който мраморира сместа и засилва хайверния аромат.
Аз съм слагал и 1-2ск. чесън
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
За бога, колеги, не яжте кори от каквито и да било цитрусови плодове, като лекар ви го казвам - то са парафини, консерванти, антинезнамсикакви простотии. Колкото и да го миеш, то си е набито вътре.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???