Рецепта за "тарама-хайвер" ?

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

С гриса става по-добре от хляба.
А за узряването, прибираш в хладилника (не във фризера ) и чакаш да зрее). Като стане ярко оранжев е готов
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
Росен
Мнения: 3461
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:43
Риболов: Мухарски риболов
Местоположение: Русе
дал Браво: 60 пъти
получил Браво: 250 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Росен »

Слагаш го в нормален хладилник както са казали и по-горе със сол между хайвера (който трябва да е много добре изчистен). Трябват му 2-3 месеца за да узрее добре. Може да налееш и малко олио най-отгоре на бурканчето за да се запечата. Видимо ще разбереш кога е узрял. Иначе рецептите по-горе са написани много добре.

Поздрави!
fireman
Мнения: 25
Регистриран на: Чет Яну 06, 2005 11:39
Местоположение: Пловдив

Мнение от fireman »

ОСОЛЯВАНЕ:Изваденият от рибата хайвер се измива,поставя се в съд исе размачква с ръце за да се скъсат и отстранят ципите.Посолява се с15-20% сол / спрямо количеството/ и отново се разбърква ,за да
се разпредели солта.Оставя се 2-3 дни.Ежедневно се отстраня ва отделящата се кървава вода.След това хайверът се пълни в 200гр.бурканчета/от д. хр./до ръба заглажда се исе поръсва с пласт сол която го покрива.Добре приготвеният хайвер има яркооранжев цвят.





Рецепта от книгата на Н . Русков:
2с.л. от осоления хайвер се слагат във висок цилиндричен съд.Измива се излишната сол с хладка вода като тя се отдекантира внимателнол.Бавно се прибавя 200гр. олио,Като се бърка с лъжица за хомогенизиране на сместа,но не за разбиване.На най-ситното ренде настъргваме кората на един лимон и кромид на вкус.Разрязваме лимона и изстискваме сока му върху сместа.Накисвами 1/4 бял твърд хляб добре,изстискваме го от излишната вода и го добавяме в сместа.Всичко това разбиваме с режещата перка на миксера 2-3мин. до хомогенезиране и добиване на пухкава консистенция.Полученият продукт има кремавобял цвятл.Проверява се на вкус за сол.Много красив става хайверът,ако към него прибавим 1 лъжица неразбит такъв,който мраморира сместа и засилва хайверния аромат.

Аз съм слагал и 1-2ск. чесън
Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Мнение от babydoctor »

За бога, колеги, не яжте кори от каквито и да било цитрусови плодове, като лекар ви го казвам - то са парафини, консерванти, антинезнамсикакви простотии. Колкото и да го миеш, то си е набито вътре. :evil:
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
theater
Мнения: 646
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 10:17
Местоположение: София, България

Мнение от theater »

babydoctor написа:За бога, колеги, не яжте кори от каквито и да било цитрусови плодове, като лекар ви го казвам - то са парафини, консерванти, антинезнамсикакви простотии. Колкото и да го миеш, то си е набито вътре. :evil:
Това е полезен съвет - ще се вслушам в него ! :wink:
theater
Мнения: 646
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 10:17
Местоположение: София, България

Мнение от theater »

Благодаря на всички !
Мисля, че темата стана богата и изчерпателна !
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”