Консервиране на Костур
- Hito®
- Мнения: 1415
- Регистриран на: Съб Яну 29, 2005 23:43
- Местоположение: Самоков....и София...за жалост :(
Консервиране на Костур
Колеги кажете рецепти за консервирането на костура,че жената вечно се оправдава че нямало от къде да вземе рецепта
- Росен
- Мнения: 3461
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:43
- Риболов: Мухарски риболов
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 60 пъти
- получил Браво: 250 пъти
- Обратна връзка:
Ето две страхотни рецепти, които би трябвало да се получат и с костур (и искам да спомена, че не съм месар, а просто кулинар )
Рибна консерва - рецепта от Младен Добрев - гл.редактор на вестник 'Рибар'
Рибата се осолява и се пържи оваляна в брашно до леко зачервяване, без да се препържва. Подрежда се в бурканчета от лютеница като след ред риба се слага лъжица изварено доматено пюре и лъжица грах, после пак ред риба, пюре, грах. Отгоре се залива с три-четири лъжици мазнина останала от пърженето, две лъжици оцет, за стопяване на костите, дафинов лист и 3-4 зрънца пипер. Бурканите не се препълват. Варят се 2.5 часа.
Маринована риба - рецепта на Ахтополски рибар
Рибата се държи 24 часа в пресол - слага се сол във водата, докато спре да се разтваря. Измива се и се слага за 12 часа в оцет. След това се нарежда в бурканчета, като освен рибата се слагат дафонив лист, бахар и черен пипер. Отгоре се залива с 2-3 лъжици олио (което предварително се слага на котлона, стопля се и се налива като изстине - това се прави да не гранясва). Сервира се с нарязан на ситно лук, копър и лимони.
П.П. Ако ти харесва първата (а тя става много по-хубава от купешките) мога да ти напиша и още две, като едната е на всепризнатия майстор-риболовец Павката от Златица.
Рибна консерва - рецепта от Младен Добрев - гл.редактор на вестник 'Рибар'
Рибата се осолява и се пържи оваляна в брашно до леко зачервяване, без да се препържва. Подрежда се в бурканчета от лютеница като след ред риба се слага лъжица изварено доматено пюре и лъжица грах, после пак ред риба, пюре, грах. Отгоре се залива с три-четири лъжици мазнина останала от пърженето, две лъжици оцет, за стопяване на костите, дафинов лист и 3-4 зрънца пипер. Бурканите не се препълват. Варят се 2.5 часа.
Маринована риба - рецепта на Ахтополски рибар
Рибата се държи 24 часа в пресол - слага се сол във водата, докато спре да се разтваря. Измива се и се слага за 12 часа в оцет. След това се нарежда в бурканчета, като освен рибата се слагат дафонив лист, бахар и черен пипер. Отгоре се залива с 2-3 лъжици олио (което предварително се слага на котлона, стопля се и се налива като изстине - това се прави да не гранясва). Сервира се с нарязан на ситно лук, копър и лимони.
П.П. Ако ти харесва първата (а тя става много по-хубава от купешките) мога да ти напиша и още две, като едната е на всепризнатия майстор-риболовец Павката от Златица.
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Само костур не съм правил по тези рецепти, ама щом става с другата риба, що да не става и с костура?
Консерва
4 - 5 кг. риба, кисели краставички, 200 г. доматено пюре, 6 средноголеми чушки, олио, даф. лист, бахар, чер пипер, сол. Почиства се, измива се обилно. Нарязва се на 1.5 - 2 см. парчета. Пържи се. Краставичките се режат на колелца, Пюрето се размива със студена вода. Чушките се режат на дребно и се задушават в рибената мазнина. В буркани от 400 мл. се редят риба, краставички, чушки, 2 с.л. пюре и по 2 с.л. олио на буркан. Между редовете – подправките /може и чесън на дребно/. Стерилизира се 30-35 мин. Трайност – 2 години. Консумация след 2-3 месеца, за да омекнат костите.
Консерва ІІ – вуйчо
10 кг. – нарязват се на филии, сол на вкус. Престояват 3 - 4 часа. В голяма тенджера – скара от лозови пръчки или чамови дъсчици. После – ред риба, 2 чаши оцет, една олио и т.н., докато се покрие рибата. Чер пипер, даф. лист, после пак риба и т.н., докато се напълни тенджерата. Захлупва се докато заври, после се вари на тих огън 2.5 - 3 часа. Изстива 24 часа. На дъното на буркана – 1 с.л. доматено пюре и няколко парчета кисели краставички. Нарежда се риба до половината буркан, после пак пюре и краставички, най-отгоре – също. Стерилизира се 10 - 15 мин.
Консерва
Ри бата на парчета се сварява, но да останат цели. Пълни се в буркани слютеница и оцет.Стерилизира се 2 часа. След 2 - 3 месеца костите са изчезнали напълно.
Консерва – в. “Рибар”
Посолена и нарязана се нарежда в 400 мл. буркани, малко магданоз или джоджен на дъното. По средата пак подправки, най-отгоре – също. Силно се притиска, за да се изгони въздуха. Залива се с по една с.л. оцет и олио. Стерилизира се на умерен огън 3 часа.
Уклей – в. “Рибар”
Рибата се изпържва без глави и се нарежда права в бурканчета, залива се с доматено пюре, малко сурово олио и подправки. Стерилизира се повече от един час, след това се изчаква един месец.
Наслука и наздраве
Консерва
4 - 5 кг. риба, кисели краставички, 200 г. доматено пюре, 6 средноголеми чушки, олио, даф. лист, бахар, чер пипер, сол. Почиства се, измива се обилно. Нарязва се на 1.5 - 2 см. парчета. Пържи се. Краставичките се режат на колелца, Пюрето се размива със студена вода. Чушките се режат на дребно и се задушават в рибената мазнина. В буркани от 400 мл. се редят риба, краставички, чушки, 2 с.л. пюре и по 2 с.л. олио на буркан. Между редовете – подправките /може и чесън на дребно/. Стерилизира се 30-35 мин. Трайност – 2 години. Консумация след 2-3 месеца, за да омекнат костите.
Консерва ІІ – вуйчо
10 кг. – нарязват се на филии, сол на вкус. Престояват 3 - 4 часа. В голяма тенджера – скара от лозови пръчки или чамови дъсчици. После – ред риба, 2 чаши оцет, една олио и т.н., докато се покрие рибата. Чер пипер, даф. лист, после пак риба и т.н., докато се напълни тенджерата. Захлупва се докато заври, после се вари на тих огън 2.5 - 3 часа. Изстива 24 часа. На дъното на буркана – 1 с.л. доматено пюре и няколко парчета кисели краставички. Нарежда се риба до половината буркан, после пак пюре и краставички, най-отгоре – също. Стерилизира се 10 - 15 мин.
Консерва
Ри бата на парчета се сварява, но да останат цели. Пълни се в буркани слютеница и оцет.Стерилизира се 2 часа. След 2 - 3 месеца костите са изчезнали напълно.
Консерва – в. “Рибар”
Посолена и нарязана се нарежда в 400 мл. буркани, малко магданоз или джоджен на дъното. По средата пак подправки, най-отгоре – също. Силно се притиска, за да се изгони въздуха. Залива се с по една с.л. оцет и олио. Стерилизира се на умерен огън 3 часа.
Уклей – в. “Рибар”
Рибата се изпържва без глави и се нарежда права в бурканчета, залива се с доматено пюре, малко сурово олио и подправки. Стерилизира се повече от един час, след това се изчаква един месец.
Наслука и наздраве
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???