Сельодка

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11699
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 9 пъти
Обратна връзка:

Re:

Мнение от joro_olyмпус »

nikki написа:В наши води представител на херингите е карагьозът /дунавска скумрия/.
Рибата се почиства от люспите и вътрешностите,но главата се оставя.
Приготвяш саламура в съотношение една част морска сол /шест части вода и заливаш рибата.След 12 часа сменяш саламурата с нова.Изчакваш още 12 часа и ако саламурата е още кървава потретваш процедурата.
На следващия етап в подходящ съд/да не метален/ насипваш морска сол докато се покрие дъното и върху нея редиш рибата с корема нагоре,също напълнен със сол .Разстоянията между рибите също се попълват със сол и се започва нов ред и така докато се напълни съда,като най отгоре се засипва пак със сол.
Забравяш за рибата няколко месеца, през които тя узрява и костичките омекват.Преди консумация рибата се изкисва за няколко часа във вода, с клечки за зъби се отваря коремчето е се провесва на открито да я повее 1-2 дни.Отделяш филетата,нарязваш на хапки,поставяш ги в стъклен буркан и ги заливаш с лимонов сок и зехтин /може и олио/прибавяш и чер пипер на зърна .дафинов лист и копър.Оставяш я в хладилника и след още 1-2 дни най-сетне си ти.
Задължително използвай морска сол .Най-достъпно е вземеш подходящ по размер кашон и да го застелиш с найлон и редиш рибата в него.Вадиш колкото са ти необходими ,а останалата риба ако добре зарита в солта трае до година и става все по-хубава.
Ох, Боже..... доживях от умрял писмо..... Ники, приятелю - думи нямам. Почивай в мир - винаги ще те помним с добро!!! А рецептата ще я направя и помня винаги!

Ох, ужасно е просто!
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”