Въпросът за ванилията и ванилина беше вече споменат в предни теми. С две думи ванилинът е изкусвения заместител на ванилията. Безспорно е приложението на ванилията в захранките - повечето риби реагират много добре на тази миризма. Може би всички световно известни производители на захранки имат концентрирани ароматизатори на основата на ванилията. Ще посоча някои от тях, за които съм се убедил, че действат перфектно за платика - Sensas Super Bremix и VDE Brasem.
За последния мога да кажа, че има жълто-кремав цвят и аромат като на сладоледа от едно време. Не мога точно да го определя, но ми прилича на ванилия със сметана Миналата година с колеги от Русе стана въпрос за захранките и едно момче, което има собсвена фурничка ми показа неговата галета, ароматизирана по неговите думи с концентрат ванилия, жълта на цвят. Като я помирисах, направо бях гръмнат - точно същата миризма като на VDE Brasem. При това той беше сложил една лъжичка на 20 кг и миризмата пак беше силна. После един друг колега се включи в разговора и каза, че тази ванилия се използва за приготвяне на фуражи и че някъде в Шумен я използвали. Също така каза, че в един от магазините на Русе се продава от въпросната ванилия. След няколко дни си купих от нея, но беще много разредена с царевица или галета. Но за една кофа 17 л, това пакетче от 200 гр направи много добър аромат и тогава направо разбих морунажите.
Вчера се порових и мрежата и разбрах, че всъщност не ванилията а ванилинът се използва за фуражи и че го има в различни разновидности и аромати.
Ако някой колега, може да даде някаква светлина за ванилина, ще бъда много благодарен. Мисля, че човек спокойно може да си направи добри заместители на вносните ароматизатори, при това на значително по-ниски цени, стига да може да се сдобие с въпросната есенция.
Ванилин за захранка
-
- Мнения: 133
- Регистриран на: Пон Дек 20, 2004 0:49
- Местоположение: враца
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Ванилин за захранка
Ами те се отнасят горе-долу като захарта и захарина. Предимството на ванилина е, че е по-слаб и по-лесно се работи с него, да не си преусмърдиш захранката. Докато с пакетче ванилия трябва да го разтвориш във вода и пак много да внимаваш.kalinux написа:Ако някой колега, може да даде някаква светлина за ванилина
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
- kalinux
- Мнения: 3588
- Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
- Местоположение: Кюстендил
- дал Браво: 208 пъти
- получил Браво: 261 пъти
- Обратна връзка:
Адаш, тази ванилия (или ванилин не знам вече кое), която се продава по складовете е бяла на цвят и си е стандартната складкарска ванилия. Струва около 30 лв/кг. Тази, за която търся информация би трябвало да е жълта и има по-друг аромат - ванилия + още нещо, което я прави много близка до VDE Brasem.