За кюспето
За кюспето
Следвайки съвета на колега в друга тема реших да отворя тема за кюспето като захранка.По принцип знам за него че се харесва на шарана и се ползва за стръв с някакви капани и воден от това взех кюспе за Белопопци в неделя.Понеже съм много умен и забравих другата захранка а кюспето си беше в колата се наложи да захранвам само с него - е не показа някакви революционни свойства и сега ме гложди въпроса да взимам ли чувала от хамбара на село или да не го взимам?Който има впечатления от кюспето нека да сподели...
-
- Мнения: 133
- Регистриран на: Пон Дек 20, 2004 0:49
- Местоположение: враца
Re: За кюспето
наи накраяminkata написа:Следвайки съвета на колега в друга тема реших да отворя тема за кюспето като захранка....
ми к'во да ти кажа за кюспето-много хвалено но според мен слабо деистващо
- Майстор Саки
- Мнения: 4277
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:27
- Риболов: heavy spinning
- Местоположение: на р. Дунав около Свищов
- дал Браво: 26 пъти
- получил Браво: 10 пъти
- kalinux
- Мнения: 3588
- Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
- Местоположение: Кюстендил
- дал Браво: 208 пъти
- получил Браво: 261 пъти
- Обратна връзка:
Като съставка влиза във всички български захранки, защото е много евтино, дава аромат и лепливост.
Комбинацията от хляб и кюспе може да се използва за всички риби. Например за каракуда правите стегнато тесто за пружина. За платика, за толстолоб бъркате големи количества галета с кюспе. За уклей правите по-рехава и по фина захранка.
Плочките от кюспе за риболов на дъно. Стягат се на примка две плочки и между тях меко и ароматно тесто. Куките могат да се забият в тестото. Плочките могат да се използват като захранка и за задържане на каракудата пред вас, когато ловите на плувка. Някои накисват предварително плочките в олио+ванилия за подсилване на аромата при риболов на дъно.
Тук трябва да се обърне внимание и на слънчогледа. Като аромат и вкусови качества се различава доста от кюспето. Първо защото е мазно, второ защото има хранителна стойност (калории), трето ароматът е съвсем различен. Ако се мели сурово е едно. Ако се пече и след това мели има силен (дори тежък) аромат, подобен на конопа или лена. Така, че се получават варианти за комбиниране в захранките.
При домашни условия всеки може да си направи слънчоглед за ароматна добавка към всякаква захранка. Ако искаш силна миризма печеш го до леко прегаряне (ядката да стане кафява, но не черна). В другия вариант го печеш продължително на много слаба фурна, колкото да изсъхне, без да се опича. После мелиш на кафемелачка ако е малко количество, ако е повече на фуражомелка. Понеже е мазно брашното много лесно полепва по машината и затова го меля заедно с някаква твърда съставка - например печена царевица. Получава се невероятно ароматно брашно, кафяво на цвят, което пакетирам и ползвам според нуждата.
Аз лично ползвам по-рядко кюспе и по-често слънчоглед. Кюспето за обем, слънчогледа за аромат.
При купуване на кюспе внимавайте да не е гранясало, защото се получава обратния ефект при рибите. Това се познава по тежкия и дори неприятен мирис. Когато се разтвори във вода, хубавото кюспе "ухае" приятно. Доколкото знам има два вида кюспе - от олиото и от остатъците при белене на слънчоглед. Така внимавайте.
Комбинацията от хляб и кюспе може да се използва за всички риби. Например за каракуда правите стегнато тесто за пружина. За платика, за толстолоб бъркате големи количества галета с кюспе. За уклей правите по-рехава и по фина захранка.
Плочките от кюспе за риболов на дъно. Стягат се на примка две плочки и между тях меко и ароматно тесто. Куките могат да се забият в тестото. Плочките могат да се използват като захранка и за задържане на каракудата пред вас, когато ловите на плувка. Някои накисват предварително плочките в олио+ванилия за подсилване на аромата при риболов на дъно.
Тук трябва да се обърне внимание и на слънчогледа. Като аромат и вкусови качества се различава доста от кюспето. Първо защото е мазно, второ защото има хранителна стойност (калории), трето ароматът е съвсем различен. Ако се мели сурово е едно. Ако се пече и след това мели има силен (дори тежък) аромат, подобен на конопа или лена. Така, че се получават варианти за комбиниране в захранките.
При домашни условия всеки може да си направи слънчоглед за ароматна добавка към всякаква захранка. Ако искаш силна миризма печеш го до леко прегаряне (ядката да стане кафява, но не черна). В другия вариант го печеш продължително на много слаба фурна, колкото да изсъхне, без да се опича. После мелиш на кафемелачка ако е малко количество, ако е повече на фуражомелка. Понеже е мазно брашното много лесно полепва по машината и затова го меля заедно с някаква твърда съставка - например печена царевица. Получава се невероятно ароматно брашно, кафяво на цвят, което пакетирам и ползвам според нуждата.
Аз лично ползвам по-рядко кюспе и по-често слънчоглед. Кюспето за обем, слънчогледа за аромат.
При купуване на кюспе внимавайте да не е гранясало, защото се получава обратния ефект при рибите. Това се познава по тежкия и дори неприятен мирис. Когато се разтвори във вода, хубавото кюспе "ухае" приятно. Доколкото знам има два вида кюспе - от олиото и от остатъците при белене на слънчоглед. Така внимавайте.
- Майстор Саки
- Мнения: 4277
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:27
- Риболов: heavy spinning
- Местоположение: на р. Дунав около Свищов
- дал Браво: 26 пъти
- получил Браво: 10 пъти
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Ловил съм успешно на по-малки язовири, на стената, когато има силен вятър и не става за плувка - просто мяташ 2 куки с кюспе, без всякакво утежнение така, че да се пльоснат в долния край на стената, преди тинята. Оставяш на отворен бигел и глей кво става. Ама май не останаха такива язовири Сега го използвам като съставка, но и аз предпочитам слънчогледа, когато не ме мързиМайстор Саки написа:Шаран на плочки кюспе не съм търсил, пък и едва ли ще го сторя в близко време.. [/color]
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???