Страница 1 от 2

ИНФО за пиявици

Публикувано на: Пет Юли 01, 2005 14:31
от athlon
Колеги за пръв път ще ми се наложи да ловя на пиявици. Има ли някаква особеност на закачане :?:

Публикувано на: Пет Юли 01, 2005 14:38
от SASHO
Няма нищо особено за закачане. Веднъж закачена на куката пиявицата може да живее до края на излета, ако не кълве например. Ползвай тъмни и остри куки и гледай стръвта да е поне на десетина см над дъното. Пиявицата е хитруша и се хваща за всичко, за което се докопа, включително и заравяне в дъното ....


Поздрав и НАСЛУКА

Публикувано на: Пет Юли 01, 2005 14:40
от athlon
Като торен червей ли да я нанизвам - откънмглавата или откъм опашката - или все тая

Публикувано на: Пет Юли 01, 2005 14:44
от SASHO
Аз лично най-често просто я бодвам през средата ... Тя си се гърчи достатъчно и не изпада от куката ..

Ако се назландисват кефалите можеш да я нанижеш на куката като червей и да оставиш извивката на куката навън някъде през средата на пиявицата, като половината пиявица е свободна, а другата е нанизана на куката и на влакното, до където стигне..

Публикувано на: Пет Юли 01, 2005 15:03
от Damianoff
Всъщност има една малка особеност. Преди да я поставиш на куката, с остро ножче или малка ножичка резни смукалото. В противен случай рискуваш пиявицата да се закачи някъде, а това със сигурност ще стане ако падне на дъното или до камък и т.н.

Публикувано на: Пет Юли 01, 2005 15:04
от athlon
Няма ли да умре така

Публикувано на: Пет Юли 01, 2005 15:06
от SASHO
Аз никога не съм я резвал, но и не съм я пускал на дъното. Все пак риболова на пиявица е основно на плувка.

Най-много можеш да я парнеш с огънчето на цигарата ..

Публикувано на: Пет Юли 01, 2005 15:11
от athlon
Аз лично мисля да пробвам с булдо - пък знам ли :?

Публикувано на: Пет Юли 01, 2005 16:22
от SASHO
athlon написа:Аз лично мисля да пробвам с булдо - пък знам ли :?


Уникален метод! Малко булдо пълнещо се с вода. Повод с вирбел около метър без утежнение ...

Пълниш булдото максимално.

Ако ходиш на река е много резултатно ..

И ако е замътеноооо ...

НАСЛУКА

Публикувано на: Пет Юли 01, 2005 22:19
от Видрата
athlon написа:Аз лично мисля да пробвам с булдо - пък знам ли :?
:idea: :idea: НА ТЕЖКО СЪС 2 или4 номер БЯЛА КУКА СПОРЕД ОЧАКВАНИЯТА ЗА РАЗМЕРА НА КЕФАЛИТЕ. ДОБРЕ ЩЕ Е АКО СИ ПУШАЧ, ЗАЩОТО МОЖЕШ С ЦИГАРАТА ДА ПОПАРИШ ВЕНДУЗКИТЕ НА ПИЯВИЦАТА ЗА ДА НЕМОЖЕ ДА СЕ ЗАХВАЩА ЗА КАМЪНИТЕ. ОЛОВОТО ДА Е ПОДВИЖНО!!!!!!!!! ОКАЧВАНЕТО НА ПИЯВИЦАТА ПРЕЗ ЕДНАТА ВЕНДУЗА ДА ПОКРИЕШ ПОЧТИ ЦЯЛАТА КУКА НО ЖИЛОТО НАКУКАТА ДА Е СВОБОДНО ОТВЪНКА И ПОЛОВИНАТА ПИЯВИЦА ДА ВИСИ. ЗАТУЙ САБИРАЙ ЕДРИ ПИЯВИЦЯ :wink: :wink: И НАСЛУКА!!!!!!!!!!! ПОСЛЕ МОЖЕШ ДА РАЗКАЖЕШ КАК Е МИНАЛ РИБОЛОВА.....

Публикувано на: Пет Юли 01, 2005 22:38
от Мунчо
Аз ловя с пиявица кефал на плувка с мнгодобър резултат. През лятото не слагам олово, а само вирбел, за да не се усуква кордата от пиявицата. Изобщо не и се занимавам с вендузите да ги паря режа и т.н. Просто пускам дълбочина от 2/3 до 3/4 на мястот където ловя. И без това кефалите рядко стоят на самото дъно. Ползвам кука 2-4 номер тъмна на цвят. Пиявицата я пробождам през средата на тялото един път да се покаже куката и това е. Кълването на едрите кефали е бавно и спокойно, плувката тръгва в страни и бвано изчезва. Недей бърза със засичането, защото иначе доста се изпуска. Много е важно също куката хубаво да е пробила тялото и острието с контрата да се показва от тялото на пиявицата, защото иначе много риби се изтърват.
По моите наблюдения , ако пиявицата е "охапана" от риба и от нея капе кръв кълването е много по-стръвно. Ами това е-проста работа...

Публикувано на: Съб Юли 02, 2005 18:10
от athlon
Колеги, току що си дойдох от Искъра (Лъкатник). Квоа да ви кажа - не е за разправяне - Пълно капо :cry: . Имаше вятър, реката беше много мътна и ужасно смърдеше. На 50-100 метра от реката не се диша. Така че там въобще и не се пробвах. Отбих се на една река, дето се влива в Искъра и там набарах един вир пълен с риба (виждаха се доста големи екземпляри) и змии (във водата преброих около седем-осем). Пробвах на различна стръв (включително и на пиявици), но само на ручейник бутна два пъти и толкова. На всичкото отгоре заваля дъжд и излета набързо приключи към обяд. Това е, останах с една разходка - незнам дали да ходя скоро натам пак.

Публикувано на: Пон Юли 16, 2007 9:29
от Gaspoud d"Ankh
Да не отварям нова тема :lol:
Напоследък мъча кефалите на пиявица (не че преди не съм) и реших да направя няколко експеримента.
Първо за куката. Първо пробвах и останах много доволен от едни робинзоновски куки за змиорка (1/0 и 2/0 ако не се лъжа) с допълнително контри на стъблото. Бодеш пиявицата откъм дупето (иначе се набира нагоре по куката) и изкарваш през средата. За дъно перфектно. Рязаването и от двата края задължително :lol:
Понапече ги жегата кефалюгите и дръпнаха по сенките под дърветата - преминаваме на плувка :lol:
Та една малка тапичка (3 гр.) една съчма и директно вързана кука. Само дето нещо не ми хареса засичането. Смених куката с шаранаджииска (двойка или еденица - all round - по принцип предвидена за джанки) и начина на закачване. Наместо да я нанизвам само я закачвах откъм дебелата страна. Гнуста през цялото време се опитва да плува към дъното и никакви инсталнати в нея железа не и пречат да се гъне и вие :lol: Резултата не закъсня (то може да е и защото посмених малко мястото) :lol: Пускаш по течението докато стигне до някое паднало или надвесено дърво и я придърпваш в бавната вода покрай брега. Първо пускане - удар - поне лакът - забил във водораслите. Второ пускане - удар - вадене в глисиращ режим - малко под лакътя. Много по-малко празни удари отколкото при нанизаната пиявица. Предполагам ситуацията е като при топчетата на косъм - като зевне кефалюгата (а те това го могат) и куката влиза по правилния начин - със жилото навън - остава само да дозасечеш :lol:
Няколко мнения по-горе пишеше за блудото - ще тестваме :lol: Ако е по-бистра водата :lol: Само дето не ми се правят възли. По скоро ще се върна към птичите и царевичните плувки :lol:
=====
И едно малко отклонение от кленолова :lol: Вчера отиваме за няколко часа на едно гьолче да търсиме шарани :lol: Захранваме със сладка царевица, и почваме да чакаме. Човека с мен два пъти му "къса шаран". При тея засечки дето правеше с успех можеше да му скъса всяка по-израснала туфа водорасли, но това е друга тема :lol: На мен не ми скъсаха две половин-литрови таранета и едно 10см такова :lol: Във въпросното гьолче има и малко сомчета, та реших да им подам някоя пиявица, въпреки, че отдавна беше светло. Избрах една по-дребничка, инсталнах я на жълтата шестица (ама много ме мързеше да превръзвам) по гореописания метод и след няколко минути устремно повличане :lol: 20см таранка. И така три пъти :lol:

Публикувано на: Пон Юли 16, 2007 11:25
от TRAP
athlon написа:Няма ли да умре така

Няма страшно няма да умре.
Ако ловиш на дъно задължително режеш вендузите.

Публикувано на: Пон Юли 16, 2007 22:40
от JimBeam
аз ще ви кажа акъл от един колега, който е дънар и предимно по Дунава

Хваща пиявицата и с жилото на куката надира хубаво смукалата... така не може да се хване за дъното щото я боли и не умира