Смесване "маркова" с "ярма"

Форум за рибешките манджи и деликатеси.
Станимир
Мнения: 1740
Регистриран на: Пон Юли 10, 2006 16:28
Местоположение: София
дал Браво: 1 път
получил Браво: 1 път
ЛС/Мейл:

Смесване "маркова" с "ярма"

Мнениеот Станимир » Сря Май 02, 2012 16:10

Приветос! :)

От известно време ме човърка и реших да питам "клуба на знаещите"
Какво е мнението ви за масовата практика да се смесва по един пакет "маркова" захранка (VDE или Sensas например) с някаква в най-добрия случай среден клас "ярма" :?:
От една страна виждам икономическата логика - марковата захранка да работи, пък другото да дига грамажа. От друга страна, обаче се сещам за един познат, който работи в голям месокомбинат и веднъж на въпроса ми за състава на кренвиршите отговори "бе слагаме и по малко сланина, за основното не питай..."
Ясно е, че повечето от нас сме със скромни за евро-стандартите доходи и ни се ще "от пръдня боя" ама дали не постигаме обратен ефект - покрай триците рибата да не стане подозрителна и към марковата храна....

Напоследък рибите на някои водоеми са станали адски гурме-та и се мръщят на каква-да-е храна та ми дойде на акъл сравнението между малките порцийки по скъпите френски ресторанти и чинията със кисело зеле и някъде из него скрита наденичка... Кое според вас е по-правилния подход?

Сега, аз съм си прАсе :mrgreen: и по-лесно бих се изкушил от кретенски огромна порция wurst mit sauerkraut и една студена наливна, отколкото от filet mignon и чаша Chateau Petrus ама....

Та така - на кое да заложим - кило-две VDE и малко шарен чръв или кофа с трици и малко VDE ако е останало в пликчето от миналия път. :mrgreen:

П.П. Много моля споменаването на марки да се приеме като строго илюстративно! Не искам да рекламирам тези, които съм споменал (тях знам от по-известните международни марки). Умишлено пиша навсякъде "ярма" да не вземе пък някой в ниския ценови сегмент да се засегне... С две думи - не се търси кой е по-по-най в случая ако ме разбирате.
outsider написа:ПъСъ - "улов" е термин от жаргона на корсфишинга , също като "дропер" или "изтичане". Не ни обръщай внимание.

Аватар
outsider
Мнения: 2371
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 25 пъти
получил Браво: 1248 пъти

Re: Смесване "маркова" с "ярма"

Мнениеот outsider » Сря Май 02, 2012 22:06

Много интересен въпрос.Трябва да ти прошепна на ухо , че познавам върли състезатели в Испания , които - особено на свободен риболов , си ловят действително с ярма. Разбирай , смески за пилета и зайци. :shock: :lol:
Трябва да имаш предвид сума ти фактори , обаче - гъстота и видов състав/размер на рибата , колко е посещаван гьола , по кое време на годината ловиш , колко хора има около тебе , с какво хранят те :idea: и т.н. Понякога хвърлянето на грешни пари в язовира е пълна простотия , и с нищо не помага , друг път без свястна захранка си загубен.Кога , какво , и колко се постига с опит; французите , които имат голям опит в смесване на разни брашна , често си ги купуват на едро от разни мелници , и си правят домашни смески , с които ловят даже и по състезания...
Друг е въпроса с добавянето на жива стръв , и как много скромна захранка с добавка на бял, или кълцан торен червей може да бие най-марковата захранка без мръвка в нея. :wink: Има и един страшно прост начин за икономия на захранка , с едно кило -цял ден: фидер :mrgreen:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
IIIII

Станимир
Мнения: 1740
Регистриран на: Пон Юли 10, 2006 16:28
Местоположение: София
дал Браво: 1 път
получил Браво: 1 път
ЛС/Мейл:

Re: Смесване "маркова" с "ярма"

Мнениеот Станимир » Сря Май 02, 2012 22:41

Радвам се, че се включихте, мосю! :D Чета репортажите Ви с голям интерес.

Съгласен съм на 100% че захранката не е важно какво пише на опаковката и, а да е правилната за водоема, рибата, датата, атм. условия.... Не знам дали ви споделих наскоро на един аренден гьол как пъстървата се грухаше с царевица и "шарански" пелети (има шаран на чувала нарисуван даже :lol: ) а шаранчетата обираха само "пъстървови гранули" :mrgreen: :mrgreen:
Знам и от мосю Айнщайн, че всичко е относително. :mrgreen:
И все пак си ме човърка дали не е по-добре на сравнително слабо познат и поне средно голям водоем (не кварталния гьол дето каракудата яде само хляб от хлебарницата на ъгъла и плюва VDE-то) как да ги накараме да клюцат гадовете - кило-две, ама смесени от Марсел, или пет, ама 250 гр. Марсел и 4.750 бай Милан Трицата.... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

EDIT: Не издържах....
Изфедерастихте се Вие, мосю и това си му е.... :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen:
outsider написа:ПъСъ - "улов" е термин от жаргона на корсфишинга , също като "дропер" или "изтичане". Не ни обръщай внимание.

Аватар
outsider
Мнения: 2371
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 25 пъти
получил Браво: 1248 пъти

Re: Смесване "маркова" с "ярма"

Мнениеот outsider » Сря Май 02, 2012 22:53

Станимир написа:И все пак си ме човърка дали не е по-добре на сравнително слабо познат и поне средно голям водоем (не кварталния гьол дето каракудата яде само хляб от хлебарницата на ъгъла и плюва VDE-то) как да ги накараме да клюцат гадовете - кило-две, ама смесени от Марсел, или пет, ама 250 гр. Марсел и 4.750 бай Милан Трицата.... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


Внимание: текстът в червено има огромно значение! Ако имаш съмнения , залагай на марковата храна , ако ще си гризеш ноктите цял ден , и ще се тръшкаш че захранката ти не струва , по-добре да си стоиш в къщи. :wink:
На непознат водоем също е рисковано да се правят експерименти , както вече ти казах , моите испански приятели си позволяват такива волности , щото си познават и гьола , и рибата , и имат дълъг опит в смесването на какви ли не храни , и са сигурни в резултата.
Mежду другото , ползването на разни селскостопански смески е стара практика в най-елитните състезателни среди :lol: - всяка уважаваща себе си фирма продава PV-1 - смеска , ползвана в кравефермите ( protéine végétale ) , или pastoncino- храна за канарчета.Последното съм го купувал както от селския магазин за домашни животни ,така и в пакет Сенса -абсолютно същото , и на една и съща цена.
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
IIIII

Аватар
krasimir
Мнения: 3360
Регистриран на: Сря Сеп 14, 2005 13:08
Местоположение: Стара Загора / София
дал Браво: 1 път
получил Браво: 4 пъти

Re: Смесване "маркова" с "ярма"

Мнениеот krasimir » Сря Май 02, 2012 23:42

Ако позволите да дам и моето мнение... :D Понятието свободен риболов в днешни дни е малко относително и зависи от водоема. В момент когато се е разчуло дадено място, че дава риба, времето е хубаво и сума народ е бачкал цяла седмица и чака да дойде Събота - Неделя ситуацията си е направо като за състезание и храната би имала значение определено. Наскоро станах свидетел на място, на което още в 8 часа повечето места бяха заети и трудно се намираха свободни. Всеки храни кой с какво има, но да си подготвен в такъв момент определено би имал по-голям ефект въху рибите и повече такива в живарника. :D

По-добре пакет VDE и по-евтина (БГ) + глина, спрямо само евтина храна. Поне според мен де... :D Тука подозирам, че папарака може да говори много по темата... ама в списанието. :lol: Което пък никак не е лоша идея за 1 статия по въпроса. Освен генерализацията на захранката - тип скъпа и "ярма" да не забравяме, че от ярма до ярма има разлика. Ако са правилно подбрани двете (евтина-скъпа) захранка и мръвка в сместа ще работи доста добре. :) Сигурно не са много хората, които могат да си позволят 60 лева за сенсас на свободен риболов. Дали би било по - добре, ами естествено. :lol: , но цитирам аутсайдера - "излишни пари на вятъра". И това е относително. Ако някой от вас тренира за състезания и иска да разбере как работи храната в дадена ситуация, то и на свободен риболов ще се наложи да използва от същата храна. :D Иначе к'во праим - на свободен риболов с ярма, на състезание със сенсас и понякога нещата се разминават.

Всичките горни случаи имат поне по 5 подслучая и всичко е много относително. :lol: :lol: :lol: Както каза аутсайдера - ако си познаваш водоема и рибите, навиците им и ярмата - може. :lol: Въпрос на експерименти е... :fish4:
Айде, ако има нещо, няма нищо. :lol:

КИРИЛИЦА ИС НОТ ДЕД! :mrgreen:

ETW_You_
Мнения: 161
Регистриран на: Нед Мар 26, 2006 23:26
Местоположение: София
дал Браво: 1 път

Re: Смесване "маркова" с "ярма"

Мнениеот ETW_You_ » Пон Май 07, 2012 13:17

Според мен в основата на въпроса и отговора е познаването на водоема. Ако отиваш на непознат водоем забъркването на 100% чиста маркова храна не е никаква гаранция за успех. Ако пък познаваш добре водоема освен захранката на първо място според мен е рибарското присъствие - количествено и качествено :) Като седне до теб бай Гошо и нафърга 3 кила храна с размера на агнешки главички и после 2 кила варено жито....... Пък ти си блъскай главата и изпадай в съмнения относно качеството на смеската която си забъркал. Много проби и задължително с компания до теб за да има с какво да сравняваш резултатите. Защото днес едно, а утре нищо общо. Навремето като бедни студенти и ученици смесването на наши с качествени храни беше задължително, но мисля че след кръстосването никой вече не знае точно как променяш механичното действие на храната. А за цвета да не говорим, че имам едни приятели които експериментират с прмяната на цвета на ярмата и твърдят, че има фрапиращи разлики. Аз лично на непознат водоем даже и не бъркам храна на старта. Според рибите за които имаш мерак,разбира се. За старт или белки с прашката или жито или царевица или гранули или квото имаш :)

Аватар
Венелин Радушев
Мнения: 647
Регистриран на: Пет Яну 02, 2009 18:08
Местоположение: Силистра
дал Браво: 17 пъти
получил Браво: 18 пъти

Re: Смесване "маркова" с "ярма"

Мнениеот Венелин Радушев » Пон Май 07, 2012 23:48

ETW_You_ написа:....Като седне до теб бай Гошо и нафърга 3 кила храна с размера на агнешки главички и после 2 кила варено жито.......

Как бре, бай Гошо с толкова храна и жито изкарва минимум 3 сезона, ти наведнъж го накара да ги хвърли...

Най важното е да си подбереш и подготвиш храната правилно, а дали на пакета е пишело "Сенсас" или "Джаксън" ще повлияе само според кой лови до тебе и с какво храни той.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."

S_BANKOV
Мнения: 122
Регистриран на: Нед Мар 25, 2012 17:07
Риболов: Фидер и плувка.
получил Браво: 1 път

Re: Смесване "маркова" с "ярма"

Мнениеот S_BANKOV » Нед Юни 03, 2012 20:25

Аз ПЪК не съм фен на марковите захранки. По ми е кеф да си измисля рецептата и да си я забъркам сам. Пропорции и вкусове всеки може да си измисли на база на мястото, рибата и такъмите си.

Ето някой от отсновните компоненти който ползвам както и цените им. Ще си позволя да цитирам примерни цени защото някой да не остане с впечатление че съм стиснат :mrgreen:

Царевичен грис / не брашно, не качамак/ – около 1лв/кг.
Пшеничен грис - около 1лв/кг.
ароматизирано пшинично нишесте - около 20–30 ст. за пакетче, ползвам едно на около килограм захранка.
Слънчоглед суров /изпичам го във фурната докато леко прегори/ - цена около 80-90 ст/кг.
Гранулирана храна за кучета/котета - цена около 2-3лв /кг.
Стар хляб /прерича се във фурната, по скоро се суши / - 1лв./бр.

Слънчогледа, гранулите и препечените филиики хляб поотделно минават през блендера и се пакетират за замесване на място.
Блендера е много важна част от инвентара на риболовеца, и типично по български мога да ви кажа че за 3, 4 риболова си избива парите :mrgreen:
Както се казва готвим по желание на гладните.
пп Просто не съм фен на прехвалени или специално приготвени подхранки за риболов на определени риби.
Човек трябва така да живее, че като умре един ден, и гълъбите да се стискат от уважение, като прелитат над паметника му.

Paparaka
Търговец
Мнения: 2153
Регистриран на: Пон Дек 20, 2004 10:28
Местоположение: Sofia-Plovdiv
ЛС/Мейл:

Re: Смесване "маркова" с "ярма"

Мнениеот Paparaka » Съб Юни 16, 2012 19:58

Краси и тук мога да кажа бе пич, не само в списанието :)
Според мен нещата стоят така. Аз лично ловя само с вносна храна. Но, в интерес на истината, когато се налага да се бъркат повече кила, добавям и българска за пълнеж. Уточнявам става дума само при два конкретни случая - риболов на течение и риболов на платики. Защото тогава става дума за кила и кила.
Но поне от това, което съм превеждал за списанието, хората твърдят, че при слаби финанси е добре да се подават скъпи и евтини храни, но.... да се бъркат отделно.
Например бъркаш 2 пакета ВДЕ и отделно 3-4 кила българска храна. Подаваш ВДЕ и когато рибата се събере дохранваш с ярмата. Когато започне да изчезва отново подаваш ВДЕ и после пак ярма.
Защото има такива български захранки, които като се смесят с вносната и направо и е...т мамата :).
А моето лично мнение е, че напоследък все повече и повече роля играе живата стръв.
http://:)
От А до Я за спортния риболов у нас и в чужбина
-------------------------------------------------------
Да работят тези, които не могат да ловят риба

Аватар
p_zarkov
Мнения: 875
Регистриран на: Пет Юли 21, 2006 11:04
Местоположение: Ruse
дал Браво: 92 пъти
получил Браво: 148 пъти

Re: Смесване "маркова" с "ярма"

Мнениеот p_zarkov » Сря Юни 20, 2012 9:22

Paparaka написа:Краси и тук мога да кажа бе пич, не само в списанието :)
Според мен нещата стоят така. Аз лично ловя само с вносна храна. Но, в интерес на истината, когато се налага да се бъркат повече кила, добавям и българска за пълнеж. Уточнявам става дума само при два конкретни случая - риболов на течение и риболов на платики. Защото тогава става дума за кила и кила.
Но поне от това, което съм превеждал за списанието, хората твърдят, че при слаби финанси е добре да се подават скъпи и евтини храни, но.... да се бъркат отделно.
Например бъркаш 2 пакета ВДЕ и отделно 3-4 кила българска храна. Подаваш ВДЕ и когато рибата се събере дохранваш с ярмата. Когато започне да изчезва отново подаваш ВДЕ и после пак ярма.
Защото има такива български захранки, които като се смесят с вносната и направо и е...т мамата :).
А моето лично мнение е, че напоследък все повече и повече роля играе живата стръв.


Е тука съм на 101% съгласен с теб !
Много зависи каква риба ще се търси , защото не всички са " прахосмукачки ", а и не всички ловим на река .
Искам да помислите и в-у това в какъв сезон ловим. Аз през лятото храня предимно с ярмЪ , но от декември до забраната с такава от 5,90лв . Бих искал да вземам онази от 8,90лв , но ми е скъпа , все пак на 2 пакета третият ти е бонус :wink:
p_zarkov@abv.bg
0887417618


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта