Кус-кус
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
- Кус-кус - 150-200 мл. вода, 1 с.л. царевично брашно, варене 3-9 мин., 1 час в отворено бурканче, после в хладилника. Или: 250 мл. вода, като заври - 3 с.л. кус-кус + 1/2 ч.л. сол, ври 4-5 мин., с проби с пробождане, изцеждане и подсушаване с шепа царевично брашно, за да не се слепват. Или: след сваряване и промиване - веднага в гореща мазнина за изпържване. Може преди това да се намажат с олио против слепване или да се овалят в брашно с пудра захар, а после в жълтък. Или: разбива се едно яйце със 1 с.л. хладка вода, прибавя се 1 с.л. кус-кус, разбърква се добре, за да се овалят, отново кус-кус, пак бъркане, докато остане 1/4 от яйцето. След това 30-40 минути само се бърка, за да попие добре в зърната. Получените топки се слагат в тавичка и следва сушене на слънце с периодично раздробяване. Съхранява се в хладилника. За риболов се сварява 1 с.л. в 150-200 мл. Посолена с 1 ч.л. сол вода, за около 8-10 мин. Пресича се в цедка със студена вода, прецежда се и пак в хладилника. Или: при варенето задължително лъжичка сол и захар, също щипка сладкарска боя - червена, жълта, оранжева.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Корсмена имаше рецепта трепач за кус-кус. Не си спомням точно колко минутки се вареше, но важната подробност бе, че за стръв трябва да се купи от гръцкия кус-кус, а за захранване може да се свари от българския!
Само да добавя, че по рецептата на Корсмена направих 1 доза и лових на яз. Доспат. Кус-куса се държеше страшно стабилно на кукичката!
Наслука!
Само да добавя, че по рецептата на Корсмена направих 1 доза и лових на яз. Доспат. Кус-куса се държеше страшно стабилно на кукичката!
Наслука!
Последно промяна от Милен на Сря Мар 09, 2005 13:59, променено общо 1 път.
- ivo Vratsa
- Мнения: 3784
- Регистриран на: Сря Фев 23, 2005 14:53
- Местоположение: Враца
- дал Браво: 3 пъти
- получил Браво: 11 пъти
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Забравих да спомена, че не съм ловил активно на кус-кус, нямам нерви. В такива случаи винаги съм предпочитал да си забъркам тесто. Рецептите, заедно с други полезни неща съм си ги преписал от рибешките издания и си ги държа в компа за всеки случай. Наслука
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Стига се майтапи, бе не една, а са четири рецепти и не съм ги измислил аз, а съм ги преписвал. Пък и нали сега си имаме кулинарен ПиАр, трябва да сме на висота Между другото, дали някой ще ми обясни какво го кара да се гърчи с кус-кус, като може просто да си забърка тесто на клечка, освен може би за дъно?bobsana написа:Този доктора е цял готвач бе, като направиш кус-куса по неговата рецепта обезателно на куката да закачиш и етикет за сведение на рибата
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Да ти кажа Докторе, аз веднъж само съм ловил на кус-кус и то беше 100% некълвинов ден. Бях го сварил самостоятелно и много се израдвах, че го бях уцелил- изобщо не падаше, вардеваса го сменях по-често от кус-куса. Идеята ми дойде от шестото чувство за некълвино и се приготвих с всякаква стръв. Защо го ползваме кус куса? Защото когато кълве примерно на Арката, местните риболовци направо съсипват бабушката, ама казвам ти по толкова много вадят на кус кус , че и домашните животни да нахрани с риба пак ще му останат, докъто ние си ловим на нащите традиционни пинки и т.н. и хващаме по 2-3 кила
- kalinux
- Мнения: 3588
- Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
- Местоположение: Кюстендил
- дал Браво: 208 пъти
- получил Браво: 261 пъти
- Обратна връзка:
Кус кусът си е голяма работа. Има няколко предимства пред тестото (в определени ситуации).
Първо ако е добре направен може да стои стабилно на куката и по този начин да се ползва с щека. За да направите същото с тесто трябва да му добавите памук.
Второ, кус кусът е малък и компактен и за плашливи риби е много удачен. Имал съм случаи по Струма есенно време при бистра вода да се хващат страхотни кефали, докато на тесто нямаше никакъв ефект. Тестото провисва и куката се оголва след няколко хвърляния. За разлика от него, кус куса непрекъснато покрива кукичката, докато не падне изцяло.
Относно приготвянето аз се придържам към най-простата рецепта. Във вряща вода, задължително с малко сол, пускам кус куса и го проверявам почти непрекъснато дали от вътрешността е изчезнало твърдото. Веднага го махам и го фиксирам със студена вода и го прецеждам. Това е. Аромати и бои по желание. За да стане жилав избирам възможно най-белия кус кус.
Първо ако е добре направен може да стои стабилно на куката и по този начин да се ползва с щека. За да направите същото с тесто трябва да му добавите памук.
Второ, кус кусът е малък и компактен и за плашливи риби е много удачен. Имал съм случаи по Струма есенно време при бистра вода да се хващат страхотни кефали, докато на тесто нямаше никакъв ефект. Тестото провисва и куката се оголва след няколко хвърляния. За разлика от него, кус куса непрекъснато покрива кукичката, докато не падне изцяло.
Относно приготвянето аз се придържам към най-простата рецепта. Във вряща вода, задължително с малко сол, пускам кус куса и го проверявам почти непрекъснато дали от вътрешността е изчезнало твърдото. Веднага го махам и го фиксирам със студена вода и го прецеждам. Това е. Аромати и бои по желание. За да стане жилав избирам възможно най-белия кус кус.
-
- Мнения: 69
- Регистриран на: Чет Фев 17, 2005 13:20