Сега, ето ви един парадокс.
Количествено рибите намалят, поради факта, че планктона в Ч море намаля.
Той пък намаля, поради изчистването на водите. За сметка на това се увеличава видовото разнообразие. За паламуда и лефера, не знам БАН на какви данни се уповават, през последните две години уловите са много добри. Тази зима улови на паламуд нямаше, защото пасажите се изнесоха на юг, далече от бреговата ни линия. Но според капитаните на риболовните ни кораби(а ние разполагаме с много добри сонари, с много голям обхват), минали са на скорост огромни количества.
Предполагам базата данни на БАН се убосновават на резултатите от уловите на промишления риболов. Искам също да поясня, че посочените риби от години не са цел на улов, говоря за промишлени мащаби. Ловят се основно от риболовни лодки с мрежи, но те не могат да постигнат кой знае какво. Съществува специална техника за промишлен риболов, тн "гаргър", но в момента почти никъде у нас не се практикува.
Според научните проучвания слоя сероводород на дъното на Ч море постоянно се покачва. Не знам кога ще обхване цялото количество, но няма да е скоро, а и аз лично не вярвам в това, но това е друга тема.

.....Ако един състезател участва във всички възможни турнири, то рано или късно, по независими от него причини и обстоятелства, все някога става първи....(Киро Джигита)
МАЯК-ТУБЕРТИНИ