Хвани И Пусни - репортажи

Форум за спининговия риболов, чиито любезни домакини са майсторите от “Старите видри”.
Аватар
Paviljon
Мнения: 251
Регистриран на: Сря Юни 30, 2010 13:02
Местоположение: на реката !!!
дал Браво: 22 пъти
получил Браво: 261 пъти

Re: Хвани И Пусни - репортажи

Мнениеот Paviljon » Чет Ное 01, 2018 9:55

:tup: Поздравления. Хубав риболов е бил :)
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg

Аватар
Blackassy
Мнения: 70
Регистриран на: Сря Ное 22, 2017 22:53
Риболов: Спининг
дал Браво: 41 пъти
получил Браво: 32 пъти

Re: Хвани И Пусни - репортажи

Мнениеот Blackassy » Чет Ное 01, 2018 23:52

Paviljon написа::tup: Поздравления. Хубав риболов е бил :)

Хубав беше колега, докато не се появят всички пишман риболовци със селски характер и мислене. Много се натоварвам като съм на брега до тях, пак се изпокарах с няколко човека, които не можеха да разберат защо им правя забележка за прибраната риба. Много време ще мине докато се смени софтуера на хората в нашата мила родина и почнат да мислят за нещо повече от собсвеното си трибуквие

Аватар
Paviljon
Мнения: 251
Регистриран на: Сря Юни 30, 2010 13:02
Местоположение: на реката !!!
дал Браво: 22 пъти
получил Браво: 261 пъти

Re: Хвани И Пусни - репортажи

Мнениеот Paviljon » Пет Ное 09, 2018 0:16

Здравейте,

Тръгвам да натискам клавишите в момента и усещам гъделичкането по показалеца на лявата ръка. Има очертани рязки от зъбите на няколко борбени риби, с които се срещнахме за малко. При натиск с палеца преминават иглички :)

Времето отдадено на риболов беше доста ограничено. Направо да си го кажем точно 1 ч. и 15 мин преди всичко да се покрие с мрак. Отвори се кратък прозорец от свободно време за риболов и газ към мястото, на което бях сложил още от предишните дни знаменце на картата. Трябваше на няколко пъти да спирам колата, заради ремонт на пътя. Последното спиране продължи близо 5 мин. Разменихме няколко думи с отговорника с палката, който спираше идващите коли. Попитах го "Искаш ли ябълка?" В колата имах 7-8 червени ябълки. Отвърна " Абе искам, ама няма кой да ми даде". Подадох му една от торбата, а той се усмихна и я прибра в джоба. "По-късно ще я хапна, за да не ме гледат" рече той с усмивка, а аз потеглих с колата отново. Не след дълго пристигнах на плануваното място. Имаше преди две коли с плувкаджии, търсещи есенните щуки. Бяха заложили на стръв рибка, но нямах време да спирам и да ги разпитвам. Отдалечих се по-нататък и паркирах. Тревата беше с характурния за ноември сухо жълтеникав отенък. Зеленото беше дало ред на есенните краски. Шаварите също бяха сменили премяната, а папурите на места се бяха цъфнали. Премених се набързо и бях готов вече за стрелба. Клатушка или блесна? Блесна или джърк? И да се чудя и да се мая, нямах много време на разположение. Закичих в края на линията Mepps Lusox 3 и се приближих към водата

Изображение

Тишина и спокойствие. Огледах набързо и заметнах. Блесната цопна в спокойната вода и обитателите отдолу веднага се разтичаха през глава. 2-3 риби (вероятно щуки) направиха леки вълни. Куката взе, че подхвана подводно растение и се наложи да презаметна. Второ повеждане и атака на "огромна" щука от 40+ см щука :) Няколко снимки на красивия рибок и обратно във водата

Изображение

Изображение

Изображение

Преместих се в страни. Рибите определено бяха активни и се виждаше как атакуваха малките рибки и правеха леки плясъци. В страни на следващото място нова атака, но не се закачи. Няколко замятания в различни посоки и с дръпна по-хубава риба. Този път щука 62 см.

Изображение

ИзображениеУсмивката грейна на лицето, а рибарската душа се развълнува от споходената слука. Час и малко риболов, но достатъчно да заредя батериите.

Изображение

Изображение

Колко му трябва на човек. Глъдка въздух, хубава гледка, песните на квакащите патици, които се крачеха във водата сред препядствията от подаващите се от водата тръстики. Това бяха местата и които целех. Рибите обикновено се скътаваха около тях и дебнеха поредната жертва. Така на момента се подразваха от преминаващата блесна и атакуваха. Закачи се и още една щучка 40 см

Изображение

Времето вече клонеше към своя край, колкото и да не ми се искаше. Дадох си още 10-15 мин и трябваше да сгъвам. Приближих до поредния участък и заметнах на няколко места и с учестен пулс следях как блесната с бавни обороти облавяше тъмните води. Блесната спря своя ход от атаката на поредната риба. Обаче дръпна по-сериозно и се опита да се освободи от парчето метал в устата. Виждаше се хубава борбена риба, която определено не й се излизаше на сушата при мен. Въдицата беше хубаво огъната от тежестта на красивата риба. Извадих я на брега. Красива щука 72 см. Душата не само грейна, а и засия от радост. За час и малко улових 4 щуки, като две от тях хубави борбени риби. Затварям очи и отново се пренасям на мястото. Направихме си снимки за спомен и кой откъде е. Тя във водата, а аз към колата. Разбрахме се да й извадя по-нататък общата снимка и да й я покажа.

ИзображениеКлипът е на обратно и е малко по-тъмен, но важното е че рибата пое в правилната посока към свободата :)

Риболовът приключи, а аз останах безкрайно доволен от преживяната емоция, въпреки краткото време. Слънцето се беше скрило вече и ме приканваше и аз да потеглям.

Поздрави и наслука на всички колеги желая.
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg

Аватар
Paviljon
Мнения: 251
Регистриран на: Сря Юни 30, 2010 13:02
Местоположение: на реката !!!
дал Браво: 22 пъти
получил Браво: 261 пъти

Re: Хвани И Пусни - репортажи

Мнениеот Paviljon » Вто Ное 27, 2018 16:11

Здравейте,

През изминалата седмица остана малко време за риболов. Тъкмо се нагласих и започнах да ловя и то взе, че се мръкна. Имах на разположение малко над час. Както винаги се случва дългата стрелка на часовника прави пълен оборот и трябва да прибирам такъмите. Но дори и за това малко време се потопих в магията на речния риболов и останах сам със себе си :)

Времето беше доста мрачно. Аха да завали, но задържа до края. Реката беше смъкнала градусите и вероятно кефалите нямаше да са толкова активни. Все пак е края на ноември. Листата по дърветата бяха опадали и жълтеникавите тонове на тревите вече бяха избледнели и сивееха. Въздухът беше влажен...

Изображение

Заложих както обикновено, когато търся кефали на топчести воблери HZL. Много ги харесвам, но най-важното е че и кефалите им налитат. В началото няколко изстрела на перспективни места, но нямаше атака или преследване. Макар, че беше доста сумрачно и трудно можеше погледът ми да прозре под водната повърхност. Имаше лек ветрец, което не беше хубаво. Трябваше да замятам леко в страни, за да мога да достигам желаните места. За малко да загубя воблерът. Първо заложих на един с тъмни краски и златисти страни. Той обаче е резултатен в летните месеци. Смених го с други два, които ги редувах. Единият беше жълтеникаво кафяв, а другият жълтеникаво червен. И нещата потръгнаха. Първо атакува мощна риба, която искаше да изтръгне въдицата от ръцете ми. Плавна проводка и водата изригна. Поведе ме малко, но се откачи :( Видях рибата как се врътна под водата и блесна люспената й премяна. Голяма риба. Преместих се леко в страни и отново изстрел. HZL-то цопна и поведох. Под водата трепна хубава риба и се засили към примамката. Нея не я виждах, но повърхността на водата се раздели на вълни. Хубав красив кефал напъваше от другия край. Риба 39 см. Няколко снимки в това хубаво меко есенно време и го върнах във водата.

Изображение

Изображение

ИзображениеУсмивка кацна на лицето

Заметнах на съседното място. Отдолу се разбягаха хубави риби, но не атакуваха. Престраши се скромен кефал, на който му казах да порасне повече и ще го снимам след няколко години.

Времето за риболов отново клонеше към своя край. Имах на разположение 15-20 мин преди да се стъмни съвсем. Преместих се на ново място. Притаих дъх и огледах терена. Обикновено набелязвам мястото, къде да презентирам примамката. Обикновено първото мятане често е решаващо. Заметнах. Воблерът литна някъде 15-на метра и се приземи в спокойната вода. Докосвайки повърхността все едно ток премина под водата. Риба също трепна от тъмните талази. Поведох с учестен пулс от очакваната атака и наистина водата избухна от удара на хубавия борбен кефал. Сборихме се подобаващо и тъкмо полегна в кепа и воблерът се откачи. За миг и рибата щеше да излезне победител. Страхотен охранен и красив кефал, който беше запазил есените си краски. 45 см точно :) Няколко снимки и хоп обратно в леговището.

Изображение

Изображение

ИзображениеРибата я пуснах обратно и стана време да се прибирам. Страхотен завършех за календарната 2018 година (може и друг прозорец да има, ама да видим). Заредих се много от този излет, пък дори и продължил толкова кратко. Уловени три риби и изтървана по-голяма и от последната.

Поздрави и наслука
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 9 и 0 госта