Страница 1 от 7

Джиг риболов-неяснота

Публикувано на: Вто Юли 10, 2018 11:58
от Milen Rusanov
Здравейте,от около година се запалих по спининг риболова и с четене из форумите, питане и опитване по водоемите имам като за начинаещ нелоши резултати. До есента предимно ползвах воблери,клатушки и въртящи се блесни но реших да опитам да ловя и на джиг. Купих си за тази цел Gad Gancho с акция 4-16 гр. и Savage Gear Bushwalker 15-45 за по сериозни натоварвания, както и немалко силиконови примамки с различни размери и цветове,и съответно джиг глави и чебурашки от 3 до 30 гр. Ползвам предимно Gad -а с тежести 5,8,10 и 12 гр но за жалост на силикон още нямам уловена риба. Питането ми е,аз ли греша някъде с избора на джиг глави,проводката ли ми не е правилна( два оборота,пауза 2-3 секунди) или не подбирам правилния силикон. Досега дори не съм усетил кълването на някоя риба. Доколкото знам кълването се усеща доста отчетливо като токов удар но аз за жалост не съм имал удоволствието да го усетя.. Къде е проблема???

Re: Джиг риболов-неяснота

Публикувано на: Вто Юли 10, 2018 13:15
от sandy
Milen Rusanov написа: Питането ми е,аз ли греша някъде с избора на джиг глави,проводката ли ми не е правилна( два оборота,пауза 2-3 секунди) или не подбирам правилния силикон. Досега дори не съм усетил кълването на някоя риба. Доколкото знам кълването се усеща доста отчетливо като токов удар но аз за жалост не съм имал удоволствието да го усетя.. Къде е проблема???


Паузата, не е строго определена с някакъв период време.
При проводка само с помощта на макара ( 1, 2 или 3 оборота ) паузата е до, като примамката падне на дъното.
В зависимост от дълбочината и грамажа на използваните глави, вида на силикона тази пауза може да бъде и под 1 сек. и над 3 сек.

Усещането на кълването мога да кажа, че е доста субективно, зависещо също от много фактори: модел на въдицата и самите й качества, използваното влакно, наличието на вятър или някакво течение и т.н.
Но да ти кажа според мен това "удряне от ток" е доста пресилено твърдение, нямам идея ток удрял ли те е? :D
Да усеща се поемането на примамката от рибата и при различните риби това усещане за кълване е различно.
За пример ти давам бяла риба около 2кг. чуква или как да го кажа тупва на въдицата ( това като усещане ) доста по-леко, като усещане от костур 100 гр. :) Не очаквай при риболова на джиг рибата да ти изтръгне пръта от ръцете! В редки случаи, когато рибата взима при повдигането на силикона от дъното, в момента когато навиваш с макарата, то тогава е друго, но тези случаи са доста по-рядко.

Re: Джиг риболов-неяснота

Публикувано на: Вто Юли 10, 2018 14:00
от Milen Rusanov
Ловя с Gad Gancho 2,13 и акция 4-16 гр, влакното е плетеняк на YGK #1 номер осемнишково . Във водоемите които ловя има достатъчно количество хищници и се ловят периодично на воблери и блесни но на силикона нямам удар. Това са стари корита с дълбочина от 50-60 см до 1,5 метра,река с бавно течение и дълбочина до към 4 метра на места но основно е около 2-2,5 метра. Самото тупване на силикона на дъното го усещам и тогава правя около 2 оборота и изчаквам да падне отново, приблизително около 2-3 секунди се получава паузата,но съм опитвал и по-големи и по-малки паузи и резултатите са същите. В старите корита използвам предимно джиг глави и чебурашки 5 и 8 гр максимално поради малката дълбочина. За няколко месеца нямам удар на силикона... :?: Опитвам с по-малки примамки за костур, както и около 10см за щука и бяла риба. Явно има причина да не се получава ама аз не мога да я разбера..В Ютуб има достатъчно количество клипове за риболов на джиг и смятам че правя всичко като в клиповете но....греда!

Re: Джиг риболов-неяснота

Публикувано на: Вто Юли 10, 2018 14:07
от Д.Граховски
Milen Rusanov написа:Здравейте,от около година се запалих по спининг риболова и с четене из форумите, питане и опитване по водоемите имам като за начинаещ нелоши резултати. До есента предимно ползвах воблери,клатушки и въртящи се блесни но реших да опитам да ловя и на джиг. Купих си за тази цел Gad Gancho с акция 4-16 гр. и Savage Gear Bushwalker 15-45 за по сериозни натоварвания, както и немалко силиконови примамки с различни размери и цветове,и съответно джиг глави и чебурашки от 3 до 30 гр. Ползвам предимно Gad -а с тежести 5,8,10 и 12 гр но за жалост на силикон още нямам уловена риба. Питането ми е,аз ли греша някъде с избора на джиг глави,проводката ли ми не е правилна( два оборота,пауза 2-3 секунди) или не подбирам правилния силикон. Досега дори не съм усетил кълването на някоя риба. Доколкото знам кълването се усеща доста отчетливо като токов удар но аз за жалост не съм имал удоволствието да го усетя.. Къде е проблема???


При това също беше мерак, без успех и то много време, няколко години, пробвах, минавах си пак към воблерите и блесните, после пак силикони и така докато не стана.
Според мен има няколко неща, които са много важни при рибова на силикон - влакното, плетено, за да можеш отчетливо да усетиш удара; Въдицата - пак поради същата причина, като е много важно да отбележа, че според мен ако пробваш малки силикони до 5 см с глави до към 5 грама (чебурашки) и въдица до към 7 грама горен тест на изхвърляне може повече да ти се получат нещата.
Третото нещо, което мисля, че е от значение, особено, ако не си хващал риба на силикон е да има активни риби. Тогава поради динамиката на риболова, сам научаваш и свикваш. И би било добре, да има някой с теб да се учиш.


А какви силикони ползваш?

Re: Джиг риболов-неяснота

Публикувано на: Вто Юли 10, 2018 14:19
от Milen Rusanov
1531221431228177733072.jpg
Това е една част от силиконовите примамки, имам още една кутия..
1531221431228177733072.jpg (59.48 KiB) Прегледано 1283 пъти

Re: Джиг риболов-неяснота

Публикувано на: Вто Юли 10, 2018 14:28
от Д.Граховски
По снимката не мога да преценя, но ми се струват едри силикони. Предполагам гониш и по-едри риби.
Вземи си някакви нюнюта от сорта на Crazy Fish Tipsy и Lucky John Tioga и с малки чебурашки (3-4 грама) пробвай първо да търсиш дребни костурчета, като идеята е да свикнеш да ти кълве, да засичаш. На там е лесно.

ПС - гледам си в София, та като ми мине почивката, началото на Август някъде, може да спретнем един риболов и да потърсим костури заедно.

Re: Джиг риболов-неяснота

Публикувано на: Вто Юли 10, 2018 14:36
от Milen Rusanov
В момента живея в Германия,тук ги търся рибите. Още една снимка за сравнение между 11 см силикон и другите които са ми за костур основно..
1531222573186-846385711.jpg
1531222573186-846385711.jpg (151.93 KiB) Прегледано 1267 пъти

Re: Джиг риболов-неяснота

Публикувано на: Вто Юли 10, 2018 15:17
от Д.Граховски
Настояване му е майката. Но вземи и още по-дребни да имаш и пробвай с тях.

Re: Джиг риболов-неяснота

Публикувано на: Вто Юли 10, 2018 15:24
от Milen Rusanov
По малки от 3 см не намерих,за костур мятам с 3 и 5 см. Ааа имам и едни микроскопични по 1,5-2 см ама тях няма как да монтирам. Нямам толкова малки джиг глави и чебурашки,най малките са ми 3 гр. а въдицата ми е 4-16 гр. Трябва ми мисля УЛ пръчка.

Re: Джиг риболов-неяснота

Публикувано на: Вто Юли 10, 2018 15:33
от sleepwalker
Специално за костур е добре да отделиш време и внимание и на пасивните примамки - буболечки, червеи и подобни. Има се предвид силикони от типа на Crazy Fish Polaris, Fanatik Larva, Fanatik Dagger, Crazy Fish Tipsy и подобни (вече са доста широко предлагани от редица производители). Много често костурът не е в пикова активност и отминава активните примамки като шадовете например, но налита добре точно на имитации на червеи и буби. :) Щом ловиш на 2-3 метра дълбочина, 3 грама чебурашка е предостатъчна, но и влакното е силно препоръчително да е не по-дебело от 0.6 по японската номерация. Боцни силикона на една права кука и се опитай да приложиш различни проводки. Нерядко например взима само на мързеливи проводки тип "тътрене" по дъното, тоест с почти никакво отлепяне и бавно движение. Колегата горе според мен правилно те е посъветвал да опиташ първо с дребни примамки (4-5 см) за дребни костури, защото в общия случай те доста по-често са активни от по-големите си събратя, а и чисто статистически са повече на брой :lol:
Успех! :tup:

Re: Джиг риболов-неяснота

Публикувано на: Вто Юли 10, 2018 15:45
от pux
Пръчката която ползваш (Gad Gancho) не е най-подходящата за джиг. Чувствителността и е сравнително слаба, особено с дребни и леки джигове. Не че съвсем не става, но се изисква усет и повишено внимание, каквито се придобиват с повече опит. Ако потърсиш някоя по-звънка и чувствителна пръчка ще си спестиш доста негативни емоции. Казвам това от първо лице - имам въпросната пръчка със същата дължина и тест, но в кастингов вариант - едва ли бланката е различна...

Re: Джиг риболов-неяснота

Публикувано на: Вто Юли 10, 2018 15:55
от Milen Rusanov
Колега pux каква пръчка е подходяща според теб,предстои ми скоро да си взема още една и търся мнения..

Re: Джиг риболов-неяснота

Публикувано на: Вто Юли 10, 2018 16:07
от sleepwalker
Посочи до колко пари си склонен да отделиш, така по-лесно ще получиш препоръки ;)

Re: Джиг риболов-неяснота

Публикувано на: Вто Юли 10, 2018 16:17
от Milen Rusanov
Нещо около 300 лв. На мен Ганчото ми се струва доста звъннка но аз нямам база за сравнение. Усещането като минавам с нея през прагове и клечки е доста отчетливо. Не претендирам че това е най чувствителната въдица но като първа пръчка за джиг не смятам че е чак толкова зле. Поне такова усещане имам а и такива са отзивите из форума за нея..

Re: Джиг риболов-неяснота

Публикувано на: Вто Юли 10, 2018 16:38
от pux
Milen Rusanov написа:Колега pux каква пръчка е подходяща според теб,предстои ми скоро да си взема още една и търся мнения..

:) Ами аз вече казах каква - по-звънка и чувствителна. За предпочитане екста фаст. Виж - коя точно, не знам, нямам представа какво се предлага в Германия. Но, малко по-надолу от твоята тема има една тема "Костурите сигурно са полудели" - разгледай я, доста от рибите са хванати на джиг и ясно се виждат пръчките на колегите. Има и друг момент - лятото не е най-силният сезон за джиг. Това също може да те обърка допълнително, особено ако не знаеш къде да търсиш рибите.