Риболов на СОМ от брега?

Няма значение дали го ловите от брега, от лодка на влачене или на кльонк, удари ли ... адреналинът е на макс ;)
Аватар
Hito®
Мнения: 1415
Регистриран на: Съб Яну 29, 2005 23:43
Местоположение: Самоков....и София...за жалост :(

Риболов на СОМ от брега?

Мнениеот Hito® » Съб Фев 03, 2007 17:42

Тъй-тъй значи.... прегледах повечето теми и не открих нищо по съществено за този начин.
Ще ми е интересно капацитетите в сомаджииството да споделят с нас по-невежите (и абслолютни аматьори) какво е най- доброто като -място,стръв,такъми,тактика и тн.

Аватар
babydoctor
Мнения: 15684
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 25 пъти
получил Браво: 101 пъти

Мнениеот babydoctor » Нед Фев 04, 2007 8:24

Присъединявам се...плийз...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Кърцата
Мнения: 498
Регистриран на: Вто Дек 20, 2005 14:47
Местоположение: София
дал Браво: 1 път
ЛС/Мейл:

Мнениеот Кърцата » Нед Фев 04, 2007 13:11

риболова на сом от брега в затворен водоем не се различава много от този на бяла риба, поне що се отнася до монтажа. но ударите са много по редки :cry: :cry: и предимно на дребни екземпляри.
по яз. Кърджали местните мангали всяка година улавят по някой и друг сом на пружинка при риболов на морунаж. обяснявам си го с наличието на много раци в язовира, които се струпват на пружинката и сома я налапва заедно с рака който я е полазил.
лично аз ,при тихо време , нощем, вкарвам с лодката плувка и го търся на около метър под повърхността, но успехите са епизодични, може би защото не го правя целенасочено , а наблягам на кльонка...
риболова в река: замятам на границата на вира, където сомовете нощем излизат да се хранят. препоръчително е да се използва по голяма стръв , защото при този риболов се ловят много маломерни сомчета, които нагълтват до г..за :cry: :cry: :cry: пробвал съм го по марица , тунджа и арда
стръвта и на затворен водоем и на река е: рибка, пиявици, жаба, грозд червеи (последните само нощем , защото иначе дребните риби им е...т мамата за нула време). всъщност няма смисъл да се търси сом през деня, досега имам само един улове през деня и то в мрачен, дъждовен ден

Emo-83
Търговец
Мнения: 16979
Регистриран на: Чет Дек 21, 2006 17:23
Местоположение: Sofia
дал Браво: 262 пъти
получил Браво: 247 пъти

Мнениеот Emo-83 » Вто Фев 06, 2007 10:14

Риболова на сом от брега в България се извършва с комбайни,герими и сари.Други способи не се използват.Не че сома не се лови-но няма знания.Докато се смята,че сома е само дънна риба и не плува,не се храни не се движи в определени слоеве на водата-ще е така.На запад ги ловят на БУЙОВЕ.Тук някой да е виждал да се прави.Стръвта закачена на нужната дълбочина и въдица.Ако този,който се интересува от сом чете тук.Ще може да си направи нужните изводи.Но всеки иска така да му го сложиш на масата вързания такъм и той само да вади.Има си причини поради които рядко се хваща сом от брега.Най важната заблуда е,че сома е дънна риба и се храни само на дъното.Има и такива моменти,но те са в края на годината.За реките не важи.Те са плитки и там нещата са различни.Има дупки ями подмоли и прочие.За да хванеш в язовир-чети тук-мисли и опитвай.
http://fishem.bg/

Ех,рибо рибо-какво да правя,като съм се родил рибар,а ти риба!

Аватар
GREEN BUG
Мнения: 1725
Регистриран на: Чет Фев 17, 2005 17:06
Местоположение: Русе
получил Браво: 46 пъти

Мнениеот GREEN BUG » Вто Фев 06, 2007 10:23

Май някъде мъчат сома и на спининг,ма дали се хваща.
Човешката неблагодарност е повсеместна,за сметка на това-нелечима.

Kentavar
Мнения: 4859
Регистриран на: Сря Яну 11, 2006 12:58
Риболов: Спининг предимно, муха, морски...плувка и фидер ама Pro...
Местоположение: Тялом – Destination unknown....Духом - Somewhere I Belong.
дал Браво: 4 пъти
получил Браво: 5 пъти

Мнениеот Kentavar » Вто Фев 06, 2007 10:49

Има една тема по надолу. "Сома, къде, кога и как" Там има споменато нещо за риболова му от брега. Лично аз така го практикувам. Вярно, нощно време, но друг начин няма за малките водоеми и реките. Той се храни предимно нощем. Денем се храни само когато реката почва да се замътва и той излиза усещайки промяната, която му носи и храна.... Много може да се напише. Тази тема е добра, защото е от малкото различни от риболова на сом от лодка.... :roll:
Цял живот в длан една, длан загребала вода от любимата река...Пролетта с цъфнали дървета, лятото с горещи ноти, есента е с мириса на вечността и зимата с носталгия пропита!

http://www.starividri.org

Prowler Elite 4.5 Angler

Спининг клуб "Абичи" - кандидат член, Forever majdramuniaci!

Аватар
Николай Стефанов
Мнения: 1524
Регистриран на: Чет Дек 21, 2006 13:29
Местоположение: гр. Търговище
получил Браво: 2 пъти
ЛС/Мейл:

Мнениеот Николай Стефанов » Вто Фев 06, 2007 15:34

Хайде да опиша един действителен случай, който най-вероятно е свързан с темата, пък майсторите да си кажат думата.
Преди много години с трима колеги отиваме на язовир, в който имаше и има доста добри шарани, сом, едър кефал, бяла риба и едър костур. Петък, след работа, месец август сме на язовира. След като разпънах четири въдици на около 200м по посока на стената, останах на брега да се опитам да хвана дребосък с рачилото за стръв. Бях на около 7-8 метра от най-лявата си въдица, която след броени минути придрънка и леко отпусна. Стръвта беше царевица, две зърна на кука 2/0. Обрах влакното и инстинктивно доближих до въдицата, след малко ново придрънкаване на звънчето и пак леко отпускане. Оставих рачилото и поядосан се запътих към въдицата, в този момент въдицата залегна и от макарата/ руска катушка от големите/ бе развит целия аванс, около 20 метра. Хванах въдицата и започнах бавно да се изтеглям назад, около 10 метра, след това на брега имаше праг и не можех да продължа. В момента в който спрях рибата започна неумолимо да тегли на вътре и аз малко по малко започнах да приближавам водата. Спрях досами водата - лодката бе в язовира , стиснах здраво пръчката и ....късане. Ползваното влакно бе 0.40 мм, плевенско, много здраво, някои наверно го помнят.
В язовира 20-тина години преди описания случай бяха пуснати 8 сома по около 30кг.
Та първия ми въпрос е каква бе според вас тази риба и втория ми въпрос е как ли трябва да е оборудван човек за да извади голям сом от брега.
Личното ми мнение е , че трофеен екземпляр сом много трудно може да бъде изваден от брега.

п.с. Въпросните сомове и едри шарани все още обитават язовира :lol:
Всяка година се изважда по някой шаран между 15-20кг, а едър сом не е ваден, инфото е сигурно.
Дано не съм запалил нечия черга :wink:
Опитите не се броят-важен е само крайният резултат !

kalins
Мнения: 1091
Регистриран на: Пон Ное 14, 2005 14:46
Местоположение: Sofia

Мнениеот kalins » Вто Фев 06, 2007 16:26

И аз незнам как ги ловят ама на р.По ги ловят.И то доста
Добре е да си добър

Аватар
Милен Динков
Мнения: 1926
Регистриран на: Вто Дек 21, 2004 13:00
Местоположение: СВИЩОВ
дал Браво: 228 пъти
получил Браво: 339 пъти

Мнениеот Милен Динков » Вто Фев 06, 2007 17:30

По река Дунав сом се хваща със спинингова въдица. За препоръчване е да бъде плътна - 2.40 - 2.70м с дебел връх и задължително на стойки - дебели и здрави!!!! Задължително голяма и надеждна макара с навито влакно - от 0.50 до 0.70мм - поне 100 метра. Куки - от първи номер до 4,5 или 6 нули - дебели, остри и ковани. За стръв - попово прасе(конопищик или конощип), дебели торни или земни червеи, розов червей(има го по брега на река Дунав), рибки (таранки, бабушки и т. нат), дроб - аз не съм хващал на такава стръв сом :D Избират се места с дълбочини, подмоли или прагове близо до брега, с водовъртежи, с мазно, бавно течение и много закачки по дъното. За съжаление забраната за нощният риболов ме отказа да ходя за сом през последните 2 години - Граничната полиция при нас пише доста актове и то все по 200лв :cry: Но това не означава, че сомът не кълве и през деня - просто постоянство!!!! Примери за уловени сомове през деня - много!!! Стръвта трябва да е или на самото дъно или да е близо до него, може да се намира и преди тежестта, и след нея - монтажи всякъкви :D За съжаление популацията на сома около Свищов намаля значително :cry: и затова през последните години ходя много рядко за тази риба - пък и през лятото, когато трябва да се чака сомско кълване, има милиярди комари :lol:
Та това е най-общо за риболова на сом от брега. Може да се кажа още много неща, но най-добре е да се види на практика - нищо сложно няма - хвърляш и чакаш!!! :D

Бат Стан
Мнения: 10812
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 0:21
Местоположение: при пъстървите на Станкови бараки
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 50 пъти
ЛС/Мейл:

хай

Мнениеот Бат Стан » Вто Фев 06, 2007 18:58

Emo-83 написа:E kak няма да намалее популацията с тия бомби и електроудачки.Там са варвари.Лошото е,че се появиха и повътрешните водоеми.За такива не актове,а затвор трябва.


Поздрави за Емо-83, не го познавам лично, но съм чувал от доста колеги, че е един от най-добрите сомаджии в страната за момента. Имам следния въпрос от чисто любознателна гледна точка (сом на кльонк вероятно никога няма да ловя): на колко метра под лодката си спускате стръвта, когато кльонкате и очаквате да уловите риба? Доколкото знам, спуска се на около 3-7 метра, ама да питам. От чисто любопитство ми е въпросът, а и донакъде в темата за това къде се храни т ази риба.
С приятелски поздрав: бат Стан
Клуб по спортен риболов "Балканка"

Аватар
kalinux
Мнения: 3540
Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
Местоположение: Кюстендил
дал Браво: 195 пъти
получил Браво: 195 пъти
ЛС/Мейл:

Мнениеот kalinux » Вто Фев 06, 2007 19:55

Бат Стане, на въпросът ти накратко - от 3 до 20 м и повече. Това е най-сложния момент от риболова на кльонк. Ама за да го коментираме си трябва цяла отделна тема. :wink:

kalins
Мнения: 1091
Регистриран на: Пон Ное 14, 2005 14:46
Местоположение: Sofia

Мнениеот kalins » Вто Фев 06, 2007 20:43

Тази тема на е коментирана един и два пъти.Точен отговор няма.
Добре е да си добър

Emo-83
Търговец
Мнения: 16979
Регистриран на: Чет Дек 21, 2006 17:23
Местоположение: Sofia
дал Браво: 262 пъти
получил Браво: 247 пъти

Мнениеот Emo-83 » Вто Фев 06, 2007 20:43

Отделната тема е температурата на водата.От нея зависи на каква дълбочина кълве сома.Както е написал Калин е верно за кльонка,но ако се гледа всякакъв риболов-от повърхноста до дъното.Пример зимата долу-пролетта горе.Но за кълването влияят и други фактори(кислород на водата).Общо орентиращо и по-просто казано е термоклина.Понякога взима на 6.5 а на 7.5 не иска.Колко е един метър.Качваш другата пръчка на правилната дълбочина и там започва.Благодаря ти за комплимента,но има още доста добри колеги в тоя риболов.Аз имах по-голяма слука.
http://fishem.bg/

Ех,рибо рибо-какво да правя,като съм се родил рибар,а ти риба!

Emo-83
Търговец
Мнения: 16979
Регистриран на: Чет Дек 21, 2006 17:23
Местоположение: Sofia
дал Браво: 262 пъти
получил Браво: 247 пъти

Мнениеот Emo-83 » Вто Фев 06, 2007 22:14

Ако се лови на въдица пролетта и началото на лятото аз бих заложил на удачно място стръвта и на една педя от повърхноста.(вечер) И по- дълбоко през деня.Цялата грешка,която се допуска е ,че смятат сома само за дънна риба.А той плува,като другите риби и доста повече от шарана.Това,че лежи на определени места-няма нищо общо с храненето.
http://fishem.bg/

Ех,рибо рибо-какво да правя,като съм се родил рибар,а ти риба!

Бат Стан
Мнения: 10812
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 0:21
Местоположение: при пъстървите на Станкови бараки
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 50 пъти
ЛС/Мейл:

хай

Мнениеот Бат Стан » Вто Фев 06, 2007 23:37

Бофффф, тва вашето си е сложна работа, поне що се отнася до определянето на дълбочината. Все пак ще ми е интересно да науча. Щото от три метра до 20 метра си има едно 17 метра разлика....
Поздрави всички сомаджии - желая ви много и все големи риби, поне колкото вас високи, през тази година. Специално за Емо - 83 : да му удари някой сом с килограмите на Ники Алема.
Клуб по спортен риболов "Балканка"


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 4 и 0 госта