разрешителни за риболов с каяк в Гърция

Форум за новатори, експериментатори и почитатели на екстремните изживявания в комбинация с риболова.
Sa_sko
Мнения: 34
Регистриран на: Пет Дек 12, 2014 14:23
Риболов: Спининг, фидер, болонезе

разрешителни за риболов с каяк в Гърция

Мнениеот Sa_sko » Пет Фев 08, 2019 9:18

Здравейте , при последното ми ходене в Гърция се заговорих с колега и ми каза че от есента вече трябвало регистрация на каяка за риболов в Гърция. Някой занае ли нещо по въпроса , че не откривам нищо в нета.

Аватар
stbeer68
Мнения: 386
Регистриран на: Сря Яну 04, 2012 20:16
Местоположение: Ямбол
дал Браво: 14 пъти
получил Браво: 49 пъти

Re: разрешителни за риболов с каяк в Гърция

Мнениеот stbeer68 » Пет Фев 08, 2019 18:48

Пускам ти цитат на колега с каяк ,който е потърпевш и е споделил подробно какво се прави. Надявам се да ти е от полза.
Здравейте колеги ,
Поради засиления интерес и много диспут относно регистрацията на каяк в гръцко ,се чувствам длъжен да ви информирам относно това .
Аз и моите приятели ,сме групичката каякари , които отнесохме първото предупреждение за задължителните регистрации . След като бяхме " предупредени " , подходихме бързо към регистриране на каяците . Нещо , за което повече администрации в Гърция първоначално гледаха с насмешка . Ние обаче , бяхме доста настоятелни с розови лисчета от предупрежденията на кост-гарда на Нидри . Финално , след като намерихме пътя , по-който трябва да минем , получихме регистрации за каяците ни . След което , изпълнихме инструкциите на кост-гарда в Гърция и се снабдихме със задължителното оборудване . Вече сме спокойни и готови , отново да потопим каяците в гръцки води . Всичко хубаво , но византийците си имат закони . Независимо , че още в първите 24 часа след предупреждението , гръцки адвокат поднесе писмено извинение , за допуснатото нарушение от наша страна , днес честитките дойдоха . За нарушението да се плава в гръцки води с нерегстрирани плавателни средства над 2 метра , всеки от нас получава административно наказание от 700€ .Поради бързата и адекватна реакция от наша страна , наказанието е в размер на 350 € , платими в срок до 20 работни дни , считано от днес . В случай на не плащане в срок , ще бъде изискуема цялата стойност на нарушението . Прилагането и влиза в момента на запознаването ни с нея . Тоест от днес . Това е най-малката санкция , за подобно нарушение , според законите в Гърция . Същото се отнася и за месните .
Велин Керимов , доста изчерпателно се е изказвал по-въпроса но аз , ще повторя че това не е шега и ако не искате да останете без каяк , оборудване , дори автомобил , който превозва каяка или в най лека степен ,гореспоменатите суми , регистрирайте си лодките . Рискът си е за ваша сметка , но лично аз , след като съм вложил над 10000лв в хобито си , мисля че е смешно да се циганя за нещо от типа на 500-600 за регистрация .
За да не се повтарят въпроси , споделям стъпките за регистрация :
1. Документи за плавателното средство и качества за мореплаваемост - изискуеми само от производителя , чрез представителя му в държавата .
2. Фактура за собственост .
3. АФМ - гръцки данъчен номер на собственика .
4. Превод на гореспоменатите документи на гръцки език от лицензиран преводач . Не е необходим апостил .
5. Снимка на каяка и на производствения му номер . Не принтирана а фото-снимка за досието . Стандартен размер .
6. Две паспортни снимки на собственика .
7 . Документ от инжинер - мореплавателни средства , за удостоверяване качествата на плавателното средство .
8. Подаване на комплект документи в кост-гард и заплащане на прилежащи такси .
Нищо сложно , освен желание , около 350€ за административни услуги и оборудване .
Ще се наложи , лично да отидем и приемем административно наказание и да го заплатим .
Изказвам благодарност към Велин , който въпреки новогодишните празнични дни , успя да изиска необходимите документи от производителя и по-този начин успяхме да извършим всички стъпки във времето ,което ни бе определено .
Без да обиждам никого , каяк който не притежава необходимите документи от производителя и те да покриват европейските норми за плавателни средства , няма как да получи подобна регистрация . Според мен , производители на такива каяци , които имат представители в България са много малко .
Освен всичко това , кост-гарда предупреди , че до края на годината ще влезне в сила закон за риболова от любителски лодки . Ще се изисква разрешително за риболов , което ще се издава на плавателното средство на база регистрация . Без някое от тези документчета , ще има много тежки санкции . Нещо от което , ще страдале не само ние а основно месните .
Желая ви успех в бъдещите плавания и риболов .
Ocean Kayak Prowler Trident 13

Sa_sko
Мнения: 34
Регистриран на: Пет Дек 12, 2014 14:23
Риболов: Спининг, фидер, болонезе

Re: разрешителни за риболов с каяк в Гърция

Мнениеот Sa_sko » Пон Фев 11, 2019 9:20

Благодаря колега , беше много полезно .


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта