Страница 1 от 1

Даунригер за каяк /електрически-цифров/

Публикувано на: Сря Яну 31, 2018 21:48
от EDM electronics
Зимата е време за подготовка на каяка, та реших да си направя даунригер. Той трябва да е точно по каяка, да не пречи, да се управлява лесно, без големи усилия, да е надежден, да издържа на морска вода, да има брояч за метрите и всички екстри, които имат най-скъпите електрически модели.

Даунригера ще ми е необходим предимно за балканските язовири, където пъстървата постоянно държи дълбочина. Но ще е добро решение и за морето и останалите водоеми, когато рибата е по-надълбоко, примерно през пролетта, есента и зимата.


Даунригера направих изцяло от отпадъчни материали - от метални отпадъци. Двигателя е от чистачки на Фолксваген Голф, а корпуса е метален от хром-никелова стомана, тънкостенна 1 мм. Електрониката с цифровия OLED-дисплей е разположена в алуминиева кутия и е поставена на видно място, без да се напряга зрението, с достатъчно големи цифри и видими при силно слънце, защото дисплея е OLED. Още не съм го довършил нацяло, но до 3-4 седмици ще е готов. В момента мисля какви екстри да програмирам в единия от контролерите.
Впрочем даунригерите са два, един за Хоби Кеуст 13 и един за Малибу Стелт 12. Въпреки, че са от неръждаема стомана, но за да паснат с аксесоарите на каяците, ги боядисах с черна прахова боя. Теглото на Даунригера е 1,5 кг. Захранва се от батерията за двигателя на каяка 36В. Скоростта на редуктора е 60см/сек. Отперд водачът на даунригера е с лагерна ролка от неръждаема стомана, която се движи в две равнини. Управлението ще е от два ключ-бутона, които ще се намират до седалката на каяка, в съседство с управлението на двигателя. Ето и малко снимки:

Re: Даунригер за каяк /електрически-цифров/

Публикувано на: Чет Фев 01, 2018 22:10
от zx7r
Братчето ми, кефиш ме на макс :tup:
Ако беше в София нямаше да се отървеш от мен. Точно съм в чуденка, как да си окабеля джипката за хладилник, соларен панел и мн. други ел. благини... :D
Пропуснал съм, че си на 36в, какви са плюсовете пред 12в, освен предполагам да си по-пестелив откъм ампераж или?
И докато не направиш и макарата да отпуска и намотава влакното в синхрон с даунригера т. е. да е ZHI - zero human interference, не ти го признавам за завършен проекта :mrgreen:

Re: Даунригер за каяк /електрически-цифров/

Публикувано на: Сря Фев 07, 2018 17:38
от EDM electronics
Привет zx7r,
Синхронно движение на даунригера с макарата не съм предвидил, защото предполагам и макарата на въдицата трябва да е електрическа. Тогава синхрона се постига много лесно, за да се поддържа опънато влакното. Може и да има друг начин, но аз не знам, не съм запознат, дори не съм чувал за такова нещо. Който знае как, може да ме "светне" :wink: . Ако това няма да усложни значително конструкцията може и да го направя.

Иначе съм предвидил синусно движение на даунригера. Това е постоянно движение нагоре-надолу за определено време /нагласил съм го на 10 сек./ и чрез регулиране на скоростта на макарата се изменя и толеранса на дълбочината. Тя ще варира от 1 до 6 м. Когато каяка се движи, а тежестта на даунригера варира 6 м, така се обхожда значително по-голяма площ, а и вертикалното движение се забелязва по-добре от рибите, променя се и скоростта на воблера, което допълнително прави по-реалистична примамката.

Използвам на каяка напрежение на батерията 33,6В, защото това е предела на безопасното напрежение, което може да понесе човек без опасност за живота, като се има предвид, че средата в каяка е изключително влажна. Иначе, колкото по-високо е напрежението, толкова по-малки са загубите при пренасяне на енергията. Това е основната идея. Затова и енергопреносната мрежа не е на 220 В, а на 110 кВ, в противен случай, докато пристигне напрежението до потребителя, то по-голямата част от него ще се е отложило върху кабелите и те ще греят, като реотани. За да са по-ниски загубите се ползват по-дебели проводници. Аз ползвам в каяка 6 кв.мм. и при това напрежение нямам почти никакви загуби или да речем са нищожни, под 1% /изчисляват се много лесно/.

Ако имаш нужда от съвет за фотоволтаик, инвертор, акумулатор, ел. инсталация, механика, идея или каквото и да било по направление "направи си сам", питай на лични, ако не е по темата. Ще помогна с каквото мога.
:tup:

Re: Даунригер за каяк /електрически-цифров/

Публикувано на: Съб Юни 30, 2018 18:48
от EDM electronics
Даунригера вече е в бойна готовност. Скоро ще влезе в употреба.