За сома и пиячката.

ОФФСом
LVitchev
Мнения: 8517
Регистриран на: Нед Авг 01, 2010 16:08
Местоположение: Пловдив
получил Браво: 9 пъти

За сома и пиячката.

Мнениеот LVitchev » Пет Авг 23, 2013 22:28

Anton_65 написа:не знам за вас,ама зимата ще лежа на една подарена меча кожа пред камината и ще гледам огъня, сръбвайки кехлибарена течност :D а за другото....който има въображение да се сеща..... :D а,може и някой подарен буркан от сом за мезе да мезя, че я хвана я не :lol:


Дончо,като ти видя именцето в тая тема и аха,аха,наш Дончо е хванал сом,ама надали :lol: :lol: :lol: Утре и аз слагам джибрите,по точно утре ще ми ги докарат "сливките" и започва разправията с тях хахахахаха
"Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен " - Янкосан

" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев

Аватар
Anton_65
Мнения: 910
Регистриран на: Пон Окт 31, 2011 14:08
Риболов: На кльонк и прясно женско едно време,сега на спомени ха ха
Местоположение: Асеновград
дал Браво: 7 пъти
получил Браво: 13 пъти

Re: Отчети от риболова през 2013 г.

Мнениеот Anton_65 » Съб Авг 24, 2013 8:56

Любо,то да се хване,трябва да се иде :lol: аз за цяла год. имам по 2 -3 ч. кльонкане и то да пробвам на някой дали му работи кльонката :D ,но пък не мога да разбера защо трябва на всяка цена да се хване :roll: ,какво да кажат ловците захвърлили пушките и взели фотоапаратите :D ,на мен може да ми стига като почукам час два и като видя няколко черти до стръфта да ми стига :D ха ха
а ти натискай малките слифки да втасват, ама глей да не излетят като им дойде времето :D нали чете оня с пъпешите какво стана :wink:
и един съвет ако искаш приеми,намачкваш сливките с ботуши в корито и сипваш в бидоните,след няколко дни костилките сами си падат на дъното и се изгребват много лесно с ръка,пробвал съм с кайсий :D

LVitchev
Мнения: 8517
Регистриран на: Нед Авг 01, 2010 16:08
Местоположение: Пловдив
получил Браво: 9 пъти

Re: Отчети от риболова през 2013 г.

Мнениеот LVitchev » Съб Авг 24, 2013 9:22

:roll: :roll: :roll: И как по-точно да преброя извадени костилки после,на 450кг сливи,че не се сещам :lol: :lol: :lol: Не че е кой-знае какво,но не искам да има костилки вътре - никакви,а сливите ще ги мелим.Какво да се прави,хора без работа........
"Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен " - Янкосан

" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев

Аватар
Anton_65
Мнения: 910
Регистриран на: Пон Окт 31, 2011 14:08
Риболов: На кльонк и прясно женско едно време,сега на спомени ха ха
Местоположение: Асеновград
дал Браво: 7 пъти
получил Браво: 13 пъти

Re: Отчети от риболова през 2013 г.

Мнениеот Anton_65 » Съб Авг 24, 2013 9:41

не ме разбра,ако не ти се занимава с чистене и мелене,това с мачкането е най оптималния варянт,мисълта ми беше че след ден два,костилките ги изгребваш от дъното и ги изхвърляш,естествено че трябва да се махнат че метила е най много в тях
ще споделя от няколко год. какво слагам преди сипването в казана,това го научих от стар ракиджия от Казанлъшко,като се сипе матеряла и преди да се запечата за варене,сипвам около 15 пакетчета сода бикарбонат вътре,содата обира на 80 пр. метила,самия лангер даже не мирише толко лошо,някой слагали прясно мляко,други царевица и т.н. но содата е най ефективна за мен

LVitchev
Мнения: 8517
Регистриран на: Нед Авг 01, 2010 16:08
Местоположение: Пловдив
получил Браво: 9 пъти

Re: Отчети от риболова през 2013 г.

Мнениеот LVitchev » Съб Авг 24, 2013 9:54

Дончо,аз говоря с човек които 20 години прави Троянска Сливова и когато ми е донасял от нея,ракията е била елексир.За това,не ти знам майсторите,но Гочето си знае работата и ще направя ракията по негова рецепта,само ще сложа с 5-6 кг захар повече че има доста попивателни около мене и ще я изпият бързо ако я направя само от плод и с нормално количество захар.Що се отнася до костилките,когато материала се смели,ферментацията е много по бърза и смятам че сливите смлени ще дадат максимума от себе си.Така че,задръж си твоята рецепта за тебе а що се отнася до содата,ще видим,но няма да слагам за да не разваля ракията.Поздрави на твоя майстор :idea: :idea: :idea: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
"Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен " - Янкосан

" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев

LVitchev
Мнения: 8517
Регистриран на: Нед Авг 01, 2010 16:08
Местоположение: Пловдив
получил Браво: 9 пъти

Re: Отчети от риболова през 2013 г.

Мнениеот LVitchev » Съб Авг 24, 2013 23:53

+1 Браво,добър нощен Трол :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Жоро,остави сомовете,цял ден чистя сливи,а ти нищо не казваш по въпроса :lol: :lol: :lol: Нищо де,аз ще им махна костилките сега,утре ще ги свършим 450кг са и после ги меля,ако ще и нищо да не разбирам,разчитам на знаещи :lol: :lol: :lol:
"Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен " - Янкосан

" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев

Аватар
te4osoma
Мнения: 1541
Регистриран на: Чет Окт 28, 2010 16:30
Местоположение: ако го кажа,после трябва да ви убия.
дал Браво: 149 пъти
получил Браво: 24 пъти

Re: Отчети от риболова през 2013 г.

Мнениеот te4osoma » Нед Авг 25, 2013 0:50

аз ,като сложа сливите /кайсиите/ с водата и захарта в бидоните ги почвам с дрелката ..,направил съм си един нож кръстат и ги почвам да ги меля ...два дена игра яко по два пъти на ден правя ги на нектар ,а костилките остават на дъното и не ги махам ,после на казана с помпа ми дърпат сока и костилките си остават на дъното

тази година шест бидона по 120л кайсии след като ги направих на нектар с дрелката ,след 5 дена бяхме на казана и искарахме доволно кайсиева ...това го правя и със сливите по същия начин с дрелката и на нектар ...

п.п.винаги правя преварка ,винаги ,макар че казват че сливовата и се губил аромата...еми елат да ми я пробвате да видим нямали аромат :mrgreen: :mrgreen:
Не се обвързвай с неща от които не можеш да се отървеш за 30 секунди ,когато усетиш жегата зад ъгъла...

LVitchev
Мнения: 8517
Регистриран на: Нед Авг 01, 2010 16:08
Местоположение: Пловдив
получил Браво: 9 пъти

Re: Отчети от риболова през 2013 г.

Мнениеот LVitchev » Нед Авг 25, 2013 3:18

Течо,аз харесвам ракията на Гочето от Лисец,прави я майсторски и е много хубава,за това от сто рецепти избрах да си направя неговата.Що се отнася до сливите и тази бъркалка ще взема да си направя и аз но първо ще махна костилките,така или иначе ги подкарахме,ще се преборим с тях :lol: :lol: :lol: Аз също ще направя преварка,ако ще и свинско да става :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
"Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен " - Янкосан

" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев

tihomir-68
Мнения: 50
Регистриран на: Чет Яну 21, 2010 13:57
Местоположение: Карлово

Re: Отчети от риболова през 2013 г.

Мнениеот tihomir-68 » Нед Авг 25, 2013 9:46

Бати Любо щом ще правиш преварка моя съвет е да сложиш в патоките(ракията преди да се превари )
така му викаме по Карловски активен въглен на прах има го в аптеките по 1,20лв на 25л патоки 1 пакетче.
Содата гаси единствено киселинността.А да не забравя щом текне преварката от дели 3л за разтривка.На края когато
почне да тече кисела вода я спри.Нали знаеш че сме от ракиджийски район.Имам градина с стари Карловски сини сливи плодът е малко по дребен от Стенлито но са по-ароматни и сладки като Троянските са но в Троян не преваряват.Това мога да ти кажа като съвет.Аромата на синя слива я има още от началото но с времето още повече се засилва.
Забравих една подробност ако слагаш и захар в джибрите сложи и лимонена киселина малко защото да се получи по-добра ферментация и когато слагаш да ги вариш слагай вода защото ако са гъсти могат да загорят.

Аватар
franko
Мнения: 3455
Регистриран на: Сря Авг 13, 2008 21:37
Риболов: сооооооом
Местоположение: пловдив
дал Браво: 32 пъти
получил Браво: 4 пъти

Re: Отчети от риболова през 2013 г.

Мнениеот franko » Нед Авг 25, 2013 11:41

Колега,нека те поправя малко :wink: .В преварката,а не в патоките се слагат 4-5бр големи дървени въглища.Активен въглен са продава в Агро аптеките или винарските магазини,но той е за премахване на лош аромат и избистряне.В аптеката продават хапчета за хора и струват маса пари.Сода се слага 100гр на 100л джибра.Лимонтузу=винена киселина се слага в джибрата на 10л вода едно пакетче.Колкото повече вода и захар се слага в джибрата,толкова аромата ,ще намалява.Добре е да се сложат и винени дрожди!!
Най добрата захарност за ферментация(ракия) е 19-20%.Ракията(сливова), е добре да се пресече на 50% за да няма"Ох боли" :D .
Модерните Емо и Ачо да не се сърдят за темата,но това си е пак отчет свързан с риболова :lol: .
Без ракия,няма риболов :D .

Аватар
Pike1
Мнения: 1692
Регистриран на: Пет Май 29, 2009 23:28
Местоположение: Ямбол
получил Браво: 7 пъти

Re: За сома и пиячката.

Мнениеот Pike1 » Нед Авг 25, 2013 23:40

Ето тема за изготвяне и употреба на всевъзможни увеселителни напитки. :D Както каза Франко, без това риболов не става. :D
Аз ракия не варя, но употребявам .....естествено в умерени количества. :idea: :wink: :D :fish15:
MEMENTO MORI

Аватар
franko
Мнения: 3455
Регистриран на: Сря Авг 13, 2008 21:37
Риболов: сооооооом
Местоположение: пловдив
дал Браво: 32 пъти
получил Браво: 4 пъти

Re: За сома и пиячката.

Мнениеот franko » Нед Авг 25, 2013 23:47

:D

Мернах те и там.Много тънък бъзик към автора :wink: .
Между другото ,нашите джибри с Бранко са почти готови.Чакам да спре да гасне клечката и сме при Мацака :D .
Последна промяна 1 на franko, променена общо 0 пъти

Аватар
Мънцата
Мнения: 1200
Регистриран на: Пет Сеп 12, 2008 14:27
Местоположение: Варна,морето...
дал Браво: 3 пъти
получил Браво: 7 пъти

Re: За сома и пиячката.

Мнениеот Мънцата » Нед Авг 25, 2013 23:52

Не мога да взема отношение по темата, аз алкохол не употребявам :D
yankosan написа:Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен...
Бат Стан написа:Едно време беше гъзария да пушиш и срамота да си гей. Сега е гъзария да си гей и е срамота да пушиш.

Аватар
Pike1
Мнения: 1692
Регистриран на: Пет Май 29, 2009 23:28
Местоположение: Ямбол
получил Браво: 7 пъти

Re: За сома и пиячката.

Мнениеот Pike1 » Нед Авг 25, 2013 23:59

Мънцата написа:Не мога да взема отношение по темата, аз алкохол не употребявам :D

Седмичен БАН !!! :mrgreen:
MEMENTO MORI

Аватар
franko
Мнения: 3455
Регистриран на: Сря Авг 13, 2008 21:37
Риболов: сооооооом
Местоположение: пловдив
дал Браво: 32 пъти
получил Браво: 4 пъти

Re: За сома и пиячката.

Мнениеот franko » Пон Авг 26, 2013 0:01

Вземи ,та му го тури сега :lol: :lol: .Таа ракия ,не прощава :D .
Ангеле,овладей са :D и си прочети л.с. :D .


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта