Мноо малко бре, аз на такъв бих му лепнал доживотенPike1 написа:Седмичен БАН !!!Мънцата написа:Не мога да взема отношение по темата, аз алкохол не употребявам
За сома и пиячката.
-
- Мнения: 1200
- Регистриран на: Пет Сеп 12, 2008 14:27
- Местоположение: Варна,морето...
- дал Браво: 3 пъти
- получил Браво: 7 пъти
Re: За сома и пиячката.
yankosan написа:Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен...
Бат Стан написа:Едно време беше гъзария да пушиш и срамота да си гей. Сега е гъзария да си гей и е срамота да пушиш.
- Anton_65
- Мнения: 912
- Регистриран на: Пон Окт 31, 2011 14:08
- Риболов: На кльонк и прясно женско едно време,сега на спомени ха ха
- Местоположение: Асеновград
- дал Браво: 11 пъти
- получил Браво: 14 пъти
Re: За сома и пиячката.
прав е Франко, че захарноста трябва да е около 19 което е най добрия варянт,но може и до 17 да е,пак става но да не надвишава 20
едно време като навобранка първата ми ракия няма да е забравя докато преври,3,5 мес. вреше и не превираше ,оправих я с дрожди и топла вода но търсех причината а тя била че освен гроздето,сложих около 25 буркана старо сладко и станала един петмез ,но кой ти разбира за сефте,впоследствие разбрах за захарноста колко и т.н.
а относно содата,вярно че обира киселото,но и лошите миризми също,от как почнах да я слагам преди год. на казана колегите ме гледаха едно странно ,но ако си нямаш работа вървиш обеснявай но от год. на год. нещо и другите взеха да слагат преди варене ,всеки се решава
а най ми харесва, като върви ракията тънка като путки..н косъм да минава през медицинска дъфка
едно време като навобранка първата ми ракия няма да е забравя докато преври,3,5 мес. вреше и не превираше ,оправих я с дрожди и топла вода но търсех причината а тя била че освен гроздето,сложих около 25 буркана старо сладко и станала един петмез ,но кой ти разбира за сефте,впоследствие разбрах за захарноста колко и т.н.
а относно содата,вярно че обира киселото,но и лошите миризми също,от как почнах да я слагам преди год. на казана колегите ме гледаха едно странно ,но ако си нямаш работа вървиш обеснявай но от год. на год. нещо и другите взеха да слагат преди варене ,всеки се решава
а най ми харесва, като върви ракията тънка като путки..н косъм да минава през медицинска дъфка
- Yco-Camel valley
- Мнения: 1040
- Регистриран на: Чет Дек 13, 2012 16:13
- получил Браво: 1 път
Re: Отчети от риболова през 2013 г.
Донка ..братко пак нагази в гори телилейски.... .Anton_65 написа:.............,костилките ги изгребваш от дъното и ги изхвърляш,естествено че трябва да се махнат че метила е най много в тях
.........,сипвам около 15 пакетчета сода бикарбонат вътре,содата обира на 80 пр. метила,самия лангер даже не мирише толко лошо,някой слагали прясно мляко,други царевица и т.н. но содата е най ефективна за мен
Метиловия алкохол се образува при ферментацията и хидролиза на пектина състоящ се от метилови радикали които се накъсват от ензими. Та използвайте плодове с по-малко пектин и забравете дюли и мушмули за ракия.
А костилките съдържат цианид и затова се отделят, ще ги познаете по горчивия вкус.
Содата не може да обере мет. алкохол, както и нищо друго само преварката решава проблема. А самия мет. алкохол не мириши на нищо. Алдехидите и естерите миришат при първака.
За плодови ракии:
За ябълкова и крушова се отделят 4-5% първак.
Слива, кайсия - 3 л на 100 кила ракия (3%)
Гроздова - 1% (почти не съдържа пектин сиреч почти няма метанол)
Активен въглен не слагайте (силен окислител), както сода и лимонене к-на (последната с ет. алкохол образува етилацетат). Следете си правилната ферментация и навреме изварявайте да не прокисват.
Ако се добавя захар - 20% -дава най-добър рандеман. Как да го приготвите?
Мерите и маркирате бидон с обем примерно 100л. поставяте 20 кг захар и вода и разбърквате до пълно разтваряне....доливате вода до обема 100л- тогава имате 20% разтвор.
Ами това е
Мажа пръта със сензодин и се маже аферим
гачи ли е вазелин
кой ще е най-отпред
сигурно ще е някой френд
Пак ще пробвам селективно
но мазането ще е сензитивно
Няма сом, няма дим
но си имаме сензодин
е не е като аспирин
Но се лъзга барем - Аферим!
гачи ли е вазелин
кой ще е най-отпред
сигурно ще е някой френд
Пак ще пробвам селективно
но мазането ще е сензитивно
Няма сом, няма дим
но си имаме сензодин
е не е като аспирин
Но се лъзга барем - Аферим!
- Yco-Camel valley
- Мнения: 1040
- Регистриран на: Чет Дек 13, 2012 16:13
- получил Браво: 1 път
Re: За сома и пиячката.
Както пише Любака -така се прави - костилки вънка, мелене, пасиране, ферментация не повече от седмица при това горещо време, докато сока загорчи и беш на казана, че бързо вкисва. Бъркане - сутрин, обед и вечер....
Малко сметки: От 450 кила слива - 400 кила шербет по 8-9% захари (при сливата) = 60 кила ракия при 40 об %
Барем му сложи и 50 кила заар (с вода по горната рецепта)...да излязат поне 110 кила ичкия....
Преварката да върви тънко, като мустак на сом.. .. и патокито се отделят на 40 об. %...
Задължително печенето да става на меден казан загорски.....
Малко сметки: От 450 кила слива - 400 кила шербет по 8-9% захари (при сливата) = 60 кила ракия при 40 об %
Барем му сложи и 50 кила заар (с вода по горната рецепта)...да излязат поне 110 кила ичкия....
Преварката да върви тънко, като мустак на сом.. .. и патокито се отделят на 40 об. %...
Задължително печенето да става на меден казан загорски.....
Мажа пръта със сензодин и се маже аферим
гачи ли е вазелин
кой ще е най-отпред
сигурно ще е някой френд
Пак ще пробвам селективно
но мазането ще е сензитивно
Няма сом, няма дим
но си имаме сензодин
е не е като аспирин
Но се лъзга барем - Аферим!
гачи ли е вазелин
кой ще е най-отпред
сигурно ще е някой френд
Пак ще пробвам селективно
но мазането ще е сензитивно
Няма сом, няма дим
но си имаме сензодин
е не е като аспирин
Но се лъзга барем - Аферим!
- Yco-Camel valley
- Мнения: 1040
- Регистриран на: Чет Дек 13, 2012 16:13
- получил Браво: 1 път
Re: За сома и пиячката.
Кой е президентът на сомаджиите...а...
Без "негово величество" да не съм ви вижда да шътате.....
Без "негово величество" да не съм ви вижда да шътате.....
Мажа пръта със сензодин и се маже аферим
гачи ли е вазелин
кой ще е най-отпред
сигурно ще е някой френд
Пак ще пробвам селективно
но мазането ще е сензитивно
Няма сом, няма дим
но си имаме сензодин
е не е като аспирин
Но се лъзга барем - Аферим!
гачи ли е вазелин
кой ще е най-отпред
сигурно ще е някой френд
Пак ще пробвам селективно
но мазането ще е сензитивно
Няма сом, няма дим
но си имаме сензодин
е не е като аспирин
Но се лъзга барем - Аферим!
-
- Мнения: 8517
- Регистриран на: Нед Авг 01, 2010 16:08
- Местоположение: Пловдив
- получил Браво: 14 пъти
Re: За сома и пиячката.
Ице,кажи им на тия дърводелци,аз да не съм прост че ще махам костилките,още хора дойдоха че два дена се борим и нямат свършване сливите Всичко се тегли на кантара,утре ще са изчистени,сложени в бидоните,премервам ги преди това и според килограмите ще видя колко захар ще сложа.И аз се надявам да изкарам 100 - 110 литра ракия че да има Чистенето може да стане както казват всичките - мързеливо,след като ферментират сливите и паднат костилките на дъното,то тогава вече както каза Ицо,химичната реакция вече е станала и костилките започват да пускат каквото пускат.За това ги вадя предварително за да не седят вътре по време на ферментацията.А бе,батко ви Любо може да прави ракия за първи път,но ще я направи както трябва - няма лабаво А какво сладко направих,мале,как върви сутрин със пържени филийки Ммммммммммммммммммм
"Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен " - Янкосан
" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев
" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев
- Anton_65
- Мнения: 912
- Регистриран на: Пон Окт 31, 2011 14:08
- Риболов: На кльонк и прясно женско едно време,сега на спомени ха ха
- Местоположение: Асеновград
- дал Браво: 11 пъти
- получил Браво: 14 пъти
Re: Отчети от риболова през 2013 г.
ами то ме цитираш бре костилки,пъшки,соди и т.н. че то и децата го знаят,че се махат костилките,нищо ново не казваш ами изкарай някой пожълтял пергамент от скрина със сомски случкиYco-Camel valley написа:Донка ..братко пак нагази в гори телилейски.... .Anton_65 написа:.............,костилките ги изгребваш от дъното и ги изхвърляш,естествено че трябва да се махнат че метила е най много в тях
.........,сипвам около 15 пакетчета сода бикарбонат вътре,содата обира на 80 пр. метила,самия лангер даже не мирише толко лошо,някой слагали прясно мляко,други царевица и т.н. но содата е най ефективна за мен
Метиловия алкохол се образува при ферментацията и хидролиза на пектина състоящ се от метилови радикали които се накъсват от ензими. Та използвайте плодове с по-малко пектин и забравете дюли и мушмули за ракия.
А костилките съдържат цианид и затова се отделят, ще ги познаете по горчивия вкус.
Содата не може да обере мет. алкохол, както и нищо друго само преварката решава проблема. А самия мет. алкохол не мириши на нищо. Алдехидите и естерите миришат при първака.
За плодови ракии:
За ябълкова и крушова се отделят 4-5% първак.
Слива, кайсия - 3 л на 100 кила ракия (3%)
Гроздова - 1% (почти не съдържа пектин сиреч почти няма метанол)
Активен въглен не слагайте (силен окислител), както сода и лимонене к-на (последната с ет. алкохол образува етилацетат). Следете си правилната ферментация и навреме изварявайте да не прокисват.
Ако се добавя захар - 20% -дава най-добър рандеман. Как да го приготвите?
Мерите и маркирате бидон с обем примерно 100л. поставяте 20 кг захар и вода и разбърквате до пълно разтваряне....доливате вода до обема 100л- тогава имате 20% разтвор.
Ами това е
и друго,ще си слагам както винаги по 15 п. сода на 250 л. казан пък ти си пиши квото си искаш смяташ ли че ако няма ефект щях да я слагам ,но нали все сме философи
- Yco-Camel valley
- Мнения: 1040
- Регистриран на: Чет Дек 13, 2012 16:13
- получил Браво: 1 път
Re: Отчети от риболова през 2013 г.
-Че как да не смятам.... , содата се слага само в уискито..Anton_65 написа: ........смяташ ли че ако няма ефект щях да я слагам ,но нали все сме философи
Мажа пръта със сензодин и се маже аферим
гачи ли е вазелин
кой ще е най-отпред
сигурно ще е някой френд
Пак ще пробвам селективно
но мазането ще е сензитивно
Няма сом, няма дим
но си имаме сензодин
е не е като аспирин
Но се лъзга барем - Аферим!
гачи ли е вазелин
кой ще е най-отпред
сигурно ще е някой френд
Пак ще пробвам селективно
но мазането ще е сензитивно
Няма сом, няма дим
но си имаме сензодин
е не е като аспирин
Но се лъзга барем - Аферим!
Re: За сома и пиячката.
Ами наздраве и на риболов..
Историята - пита го къде му е лодката и Рей разказка какво станало като отишли с Харолд на риболов с новата лодка...
http://m.youtube.com/?reload=7&rdm=uid0 ... ature=plpp" onclick="window.open(this.href);return false;
Историята - пита го къде му е лодката и Рей разказка какво станало като отишли с Харолд на риболов с новата лодка...
http://m.youtube.com/?reload=7&rdm=uid0 ... ature=plpp" onclick="window.open(this.href);return false;
"Дай на човек една риба и той ще я изяде за един ден, Научи човек да лови риба и той ще седи по цял ден в лодката и ще пие бира"
- Anton_65
- Мнения: 912
- Регистриран на: Пон Окт 31, 2011 14:08
- Риболов: На кльонк и прясно женско едно време,сега на спомени ха ха
- Местоположение: Асеновград
- дал Браво: 11 пъти
- получил Браво: 14 пъти
Re: Отчети от риболова през 2013 г.
Христакис,много модерен стана бре,уйски със сода,брей много бързо забрави домашната ракия с мезе 2 праскови и 2 череши под някоя дебела сянка в някой селски двор със круши и ябълки по ИвайловградскоYco-Camel valley написа:-Че как да не смятам.... , содата се слага само в уискито..Anton_65 написа: ........смяташ ли че ако няма ефект щях да я слагам ,но нали все сме философи
и стига ми вади извадки от книги, ами кажи ако си варил някога ракия ,като изкараш ракията от казана после кво правиш за известно време......,малък жокер за времето,че има да гледаш умно какво те питам щото това е много важен момент айде да видя каква оценка ще ти пиша
-
- Мнения: 8517
- Регистриран на: Нед Авг 01, 2010 16:08
- Местоположение: Пловдив
- получил Браво: 14 пъти
Re: За сома и пиячката.
Преди години моите направиха ракия,без да им се бъркам и да им давам съвети,тогава ракията я оставихме отворена за ден-два-три да избяга дяволчето Докато дяволчето бягаше,казана се смали с десетина литра
"Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен " - Янкосан
" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев
" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев
- Anton_65
- Мнения: 912
- Регистриран на: Пон Окт 31, 2011 14:08
- Риболов: На кльонк и прясно женско едно време,сега на спомени ха ха
- Местоположение: Асеновград
- дал Браво: 11 пъти
- получил Браво: 14 пъти
Re: За сома и пиячката.
ти да мълчиш, че от малък си знаешyankosan написа:Оставяш я за ден отворена,за да излезе дяволчето
близко си но не още,Христакис да каже
- Yco-Camel valley
- Мнения: 1040
- Регистриран на: Чет Дек 13, 2012 16:13
- получил Браво: 1 път
Re: За сома и пиячката.
Мадурчооо.. .налягаш я... ..кво ще и баеш....Ако имаш миналогодишна добре, тая я залагаш в дъбово буре, ако нямаш - от канадски клен налагаш.
Иначе си взимам Горнобанска вода за разреждане, мека е под 1 немски градус и не размътва...правя е 45 октаня и я почвам... .
Иначе си взимам Горнобанска вода за разреждане, мека е под 1 немски градус и не размътва...правя е 45 октаня и я почвам... .
Мажа пръта със сензодин и се маже аферим
гачи ли е вазелин
кой ще е най-отпред
сигурно ще е някой френд
Пак ще пробвам селективно
но мазането ще е сензитивно
Няма сом, няма дим
но си имаме сензодин
е не е като аспирин
Но се лъзга барем - Аферим!
гачи ли е вазелин
кой ще е най-отпред
сигурно ще е някой френд
Пак ще пробвам селективно
но мазането ще е сензитивно
Няма сом, няма дим
но си имаме сензодин
е не е като аспирин
Но се лъзга барем - Аферим!