За сома и пиячката.

ОФФСом
Аватар
Мънцата
Мнения: 1200
Регистриран на: Пет Сеп 12, 2008 14:27
Местоположение: Варна,морето...
дал Браво: 3 пъти
получил Браво: 7 пъти

Re: За сома и пиячката.

Мнениеот Мънцата » Пон Авг 26, 2013 0:08

Pike1 написа:
Мънцата написа:Не мога да взема отношение по темата, аз алкохол не употребявам :D

Седмичен БАН !!! :mrgreen:

Мноо малко бре, аз на такъв бих му лепнал доживотен :lol: :lol: :lol:
yankosan написа:Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен...
Бат Стан написа:Едно време беше гъзария да пушиш и срамота да си гей. Сега е гъзария да си гей и е срамота да пушиш.

Аватар
Anton_65
Мнения: 911
Регистриран на: Пон Окт 31, 2011 14:08
Риболов: На кльонк и прясно женско едно време,сега на спомени ха ха
Местоположение: Асеновград
дал Браво: 8 пъти
получил Браво: 13 пъти

Re: За сома и пиячката.

Мнениеот Anton_65 » Пон Авг 26, 2013 9:45

прав е Франко, че захарноста трябва да е около 19 което е най добрия варянт,но може и до 17 да е,пак става но да не надвишава 20
едно време като навобранка първата ми ракия няма да е забравя докато преври,3,5 мес. вреше и не превираше :lol: ,оправих я с дрожди и топла вода но търсех причината а тя била че освен гроздето,сложих около 25 буркана старо сладко :D и станала един петмез :lol: ,но кой ти разбира за сефте,впоследствие разбрах за захарноста колко и т.н.
а относно содата,вярно че обира киселото,но и лошите миризми също,от как почнах да я слагам преди год. на казана колегите ме гледаха едно странно :D ,но ако си нямаш работа вървиш обеснявай :lol: но от год. на год. нещо и другите взеха да слагат преди варене :D ,всеки се решава :wink:
а най ми харесва, като върви ракията тънка като путки..н косъм да минава през медицинска дъфка :wink:

Аватар
Yco-Camel valley
Мнения: 1040
Регистриран на: Чет Дек 13, 2012 16:13
получил Браво: 1 път

Re: Отчети от риболова през 2013 г.

Мнениеот Yco-Camel valley » Пон Авг 26, 2013 10:44

Anton_65 написа:.............,костилките ги изгребваш от дъното и ги изхвърляш,естествено че трябва да се махнат че метила е най много в тях

.........,сипвам около 15 пакетчета сода бикарбонат вътре,содата обира на 80 пр. метила,самия лангер даже не мирише толко лошо,някой слагали прясно мляко,други царевица и т.н. но содата е най ефективна за мен


Донка ..братко пак нагази в гори телилейски.... :mrgreen: :lol: .
Метиловия алкохол се образува при ферментацията и хидролиза на пектина състоящ се от метилови радикали които се накъсват от ензими. Та използвайте плодове с по-малко пектин и забравете дюли и мушмули за ракия.
А костилките съдържат цианид и затова се отделят, ще ги познаете по горчивия вкус.
Содата не може да обере мет. алкохол, както и нищо друго само преварката решава проблема. А самия мет. алкохол не мириши на нищо. Алдехидите и естерите миришат при първака.
За плодови ракии:
За ябълкова и крушова се отделят 4-5% първак.
Слива, кайсия - 3 л на 100 кила ракия (3%)
Гроздова - 1% (почти не съдържа пектин сиреч почти няма метанол)
Активен въглен не слагайте (силен окислител), както сода и лимонене к-на (последната с ет. алкохол образува етилацетат). Следете си правилната ферментация и навреме изварявайте да не прокисват.
Ако се добавя захар - 20% -дава най-добър рандеман. Как да го приготвите?
Мерите и маркирате бидон с обем примерно 100л. поставяте 20 кг захар и вода и разбърквате до пълно разтваряне....доливате вода до обема 100л- тогава имате 20% разтвор.
Ами това е :wink: :mrgreen:
Мажа пръта със сензодин и се маже аферим
гачи ли е вазелин
кой ще е най-отпред
сигурно ще е някой френд
Пак ще пробвам селективно
но мазането ще е сензитивно
Няма сом, няма дим
но си имаме сензодин
е не е като аспирин
Но се лъзга барем - Аферим!

Аватар
Yco-Camel valley
Мнения: 1040
Регистриран на: Чет Дек 13, 2012 16:13
получил Браво: 1 път

Re: За сома и пиячката.

Мнениеот Yco-Camel valley » Пон Авг 26, 2013 14:40

Както пише Любака -така се прави - костилки вънка, мелене, пасиране, ферментация не повече от седмица при това горещо време, докато сока загорчи и беш на казана, че бързо вкисва. Бъркане - сутрин, обед и вечер.... :mrgreen:
Малко сметки: От 450 кила слива - 400 кила шербет по 8-9% захари (при сливата) = 60 кила ракия при 40 об %
Барем му сложи и 50 кила заар :lol: (с вода по горната рецепта)...да излязат поне 110 кила ичкия.... :D
Преварката да върви тънко, като мустак на сом.. :lol: .. и патокито се отделят на 40 об. %... :wink:
Задължително печенето да става на меден казан загорски..... :lol:
Мажа пръта със сензодин и се маже аферим
гачи ли е вазелин
кой ще е най-отпред
сигурно ще е някой френд
Пак ще пробвам селективно
но мазането ще е сензитивно
Няма сом, няма дим
но си имаме сензодин
е не е като аспирин
Но се лъзга барем - Аферим!

Аватар
Yco-Camel valley
Мнения: 1040
Регистриран на: Чет Дек 13, 2012 16:13
получил Браво: 1 път

Re: За сома и пиячката.

Мнениеот Yco-Camel valley » Пон Авг 26, 2013 15:42

Кой е президентът на сомаджиите...а... :lol: :lol:
Без "негово величество" да не съм ви вижда да шътате..... :lol:

Изображение
Мажа пръта със сензодин и се маже аферим
гачи ли е вазелин
кой ще е най-отпред
сигурно ще е някой френд
Пак ще пробвам селективно
но мазането ще е сензитивно
Няма сом, няма дим
но си имаме сензодин
е не е като аспирин
Но се лъзга барем - Аферим!

LVitchev
Мнения: 8517
Регистриран на: Нед Авг 01, 2010 16:08
Местоположение: Пловдив
получил Браво: 10 пъти

Re: За сома и пиячката.

Мнениеот LVitchev » Пон Авг 26, 2013 18:01

Ице,кажи им на тия дърводелци,аз да не съм прост че ще махам костилките,още хора дойдоха че два дена се борим и нямат свършване сливите :lol: :lol: :lol: Всичко се тегли на кантара,утре ще са изчистени,сложени в бидоните,премервам ги преди това и според килограмите ще видя колко захар ще сложа.И аз се надявам да изкарам 100 - 110 литра ракия че да има :lol: :lol: :lol: Чистенето може да стане както казват всичките - мързеливо,след като ферментират сливите и паднат костилките на дъното,то тогава вече както каза Ицо,химичната реакция вече е станала и костилките започват да пускат каквото пускат.За това ги вадя предварително за да не седят вътре по време на ферментацията.А бе,батко ви Любо може да прави ракия за първи път,но ще я направи както трябва - няма лабаво :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: А какво сладко направих,мале,как върви сутрин със пържени филийки Ммммммммммммммммммм :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
"Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен " - Янкосан

" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев

Аватар
Anton_65
Мнения: 911
Регистриран на: Пон Окт 31, 2011 14:08
Риболов: На кльонк и прясно женско едно време,сега на спомени ха ха
Местоположение: Асеновград
дал Браво: 8 пъти
получил Браво: 13 пъти

Re: Отчети от риболова през 2013 г.

Мнениеот Anton_65 » Пон Авг 26, 2013 18:45

Yco-Camel valley написа:
Anton_65 написа:.............,костилките ги изгребваш от дъното и ги изхвърляш,естествено че трябва да се махнат че метила е най много в тях

.........,сипвам около 15 пакетчета сода бикарбонат вътре,содата обира на 80 пр. метила,самия лангер даже не мирише толко лошо,някой слагали прясно мляко,други царевица и т.н. но содата е най ефективна за мен


Донка ..братко пак нагази в гори телилейски.... :mrgreen: :lol: .
Метиловия алкохол се образува при ферментацията и хидролиза на пектина състоящ се от метилови радикали които се накъсват от ензими. Та използвайте плодове с по-малко пектин и забравете дюли и мушмули за ракия.
А костилките съдържат цианид и затова се отделят, ще ги познаете по горчивия вкус.
Содата не може да обере мет. алкохол, както и нищо друго само преварката решава проблема. А самия мет. алкохол не мириши на нищо. Алдехидите и естерите миришат при първака.
За плодови ракии:
За ябълкова и крушова се отделят 4-5% първак.
Слива, кайсия - 3 л на 100 кила ракия (3%)
Гроздова - 1% (почти не съдържа пектин сиреч почти няма метанол)
Активен въглен не слагайте (силен окислител), както сода и лимонене к-на (последната с ет. алкохол образува етилацетат). Следете си правилната ферментация и навреме изварявайте да не прокисват.
Ако се добавя захар - 20% -дава най-добър рандеман. Как да го приготвите?
Мерите и маркирате бидон с обем примерно 100л. поставяте 20 кг захар и вода и разбърквате до пълно разтваряне....доливате вода до обема 100л- тогава имате 20% разтвор.
Ами това е :wink: :mrgreen:

ами то ме цитираш бре :lol: костилки,пъшки,соди и т.н. че то и децата го знаят,че се махат костилките,нищо ново не казваш ами изкарай някой пожълтял пергамент от скрина със сомски случки :lol:
и друго,ще си слагам както винаги по 15 п. сода на 250 л. казан пък ти си пиши квото си искаш :lol: смяташ ли че ако няма ефект щях да я слагам :wink: ,но нали все сме философи :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Аватар
Yco-Camel valley
Мнения: 1040
Регистриран на: Чет Дек 13, 2012 16:13
получил Браво: 1 път

Re: Отчети от риболова през 2013 г.

Мнениеот Yco-Camel valley » Пон Авг 26, 2013 22:28

Anton_65 написа:........смяташ ли че ако няма ефект щях да я слагам :wink: ,но нали все сме философи :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


-Че как да не смятам.... :wink: , содата се слага само в уискито.. :mrgreen:

Изображение

Изображение
Мажа пръта със сензодин и се маже аферим
гачи ли е вазелин
кой ще е най-отпред
сигурно ще е някой френд
Пак ще пробвам селективно
но мазането ще е сензитивно
Няма сом, няма дим
но си имаме сензодин
е не е като аспирин
Но се лъзга барем - Аферим!

Аватар
franko
Мнения: 3455
Регистриран на: Сря Авг 13, 2008 21:37
Риболов: сооооооом
Местоположение: пловдив
дал Браво: 32 пъти
получил Браво: 4 пъти

Re: За сома и пиячката.

Мнениеот franko » Пон Авг 26, 2013 23:45

Аре наздравичка!Сода се слага :lol: :lol: !


Аватар
zee
Мнения: 719
Регистриран на: Вто Юли 12, 2011 6:55
дал Браво: 1 път
получил Браво: 21 пъти

Re: За сома и пиячката.

Мнениеот zee » Вто Авг 27, 2013 8:43

Ами наздраве и на риболов..

Историята - пита го къде му е лодката и Рей разказка какво станало като отишли с Харолд на риболов с новата лодка...

http://m.youtube.com/?reload=7&rdm=uid0 ... ature=plpp
"Дай на човек една риба и той ще я изяде за един ден, Научи човек да лови риба и той ще седи по цял ден в лодката и ще пие бира"

Аватар
Anton_65
Мнения: 911
Регистриран на: Пон Окт 31, 2011 14:08
Риболов: На кльонк и прясно женско едно време,сега на спомени ха ха
Местоположение: Асеновград
дал Браво: 8 пъти
получил Браво: 13 пъти

Re: Отчети от риболова през 2013 г.

Мнениеот Anton_65 » Вто Авг 27, 2013 10:23

Yco-Camel valley написа:
Anton_65 написа:........смяташ ли че ако няма ефект щях да я слагам :wink: ,но нали все сме философи :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


-Че как да не смятам.... :wink: , содата се слага само в уискито.. :mrgreen:


Христакис,много модерен стана бре,уйски със сода,брей :roll: много бързо забрави домашната ракия с мезе 2 праскови и 2 череши :lol: под някоя дебела сянка в някой селски двор със круши и ябълки по Ивайловградско :D
и стига ми вади извадки от книги, ами кажи ако си варил някога ракия :wink: ,като изкараш ракията от казана после кво правиш за известно време......,малък жокер за времето,че има да гледаш умно :roll: какво те питам :mrgreen: щото това е много важен момент :wink: айде да видя каква оценка ще ти пиша :lol:

Аватар
yankosan
Мнения: 2964
Регистриран на: Чет Окт 28, 2010 20:13
Местоположение: Ямбол
дал Браво: 19 пъти
получил Браво: 10 пъти

Re: За сома и пиячката.

Мнениеот yankosan » Вто Авг 27, 2013 10:29

Оставяш я за ден отворена,за да излезе дяволчето :roll:

LVitchev
Мнения: 8517
Регистриран на: Нед Авг 01, 2010 16:08
Местоположение: Пловдив
получил Браво: 10 пъти

Re: За сома и пиячката.

Мнениеот LVitchev » Вто Авг 27, 2013 10:33

Преди години моите направиха ракия,без да им се бъркам и да им давам съвети,тогава ракията я оставихме отворена за ден-два-три да избяга дяволчето :lol: :lol: :lol: Докато дяволчето бягаше,казана се смали с десетина литра :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
"Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен " - Янкосан

" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев

Аватар
Anton_65
Мнения: 911
Регистриран на: Пон Окт 31, 2011 14:08
Риболов: На кльонк и прясно женско едно време,сега на спомени ха ха
Местоположение: Асеновград
дал Браво: 8 пъти
получил Браво: 13 пъти

Re: За сома и пиячката.

Мнениеот Anton_65 » Вто Авг 27, 2013 10:35

yankosan написа:Оставяш я за ден отворена,за да излезе дяволчето :roll:

ти да мълчиш, че от малък си знаеш :D
близко си но не още,Христакис да каже :wink:

Аватар
Yco-Camel valley
Мнения: 1040
Регистриран на: Чет Дек 13, 2012 16:13
получил Браво: 1 път

Re: За сома и пиячката.

Мнениеот Yco-Camel valley » Вто Авг 27, 2013 11:30

Мадурчооо.. :lol: .налягаш я... :mrgreen: ..кво ще и баеш....Ако имаш миналогодишна добре, тая я залагаш в дъбово буре, ако нямаш - от канадски клен налагаш. :mrgreen:
Иначе си взимам Горнобанска вода за разреждане, мека е под 1 немски градус и не размътва...правя е 45 октаня и я почвам... :lol: .
Мажа пръта със сензодин и се маже аферим
гачи ли е вазелин
кой ще е най-отпред
сигурно ще е някой френд
Пак ще пробвам селективно
но мазането ще е сензитивно
Няма сом, няма дим
но си имаме сензодин
е не е като аспирин
Но се лъзга барем - Аферим!


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта