Наостряне на ледобур

Луд умора нема! Който мисли, че зимата е супер риболовен сезон, нека заповяда и да убеди и другите.
Бат Стан
Мнения: 10812
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 0:21
Местоположение: при пъстървите на Станкови бараки
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 50 пъти
ЛС/Мейл:

Наостряне на ледобур

Мнениеот Бат Стан » Вто Яну 19, 2016 11:56

Светнаха ме на много лесен начин да си наострите ледобура. Просто сваляте ножовете, взимате една шкурка от най-ситната. Слагате я върху някакъв стъклен плот. След това поставяте ножовете с плоската им част надолу и ги въртите по часовниковата стрелка (сигурно става и обратното, ама на мен ми казаха по часовниковата и аз така). Стават си истински резачки само за няколко минути.
Клуб по спортен риболов "Балканка"

Аватар
tintarelius
Мнения: 434
Регистриран на: Пон Дек 10, 2007 12:59

Re: Наостряне на ледобур

Мнениеот tintarelius » Вто Яну 19, 2016 11:58

кое на кво се върти бе бат стане :roll:
team fish masters

bozaka
Мнения: 1739
Регистриран на: Пон Яну 03, 2005 16:12
Местоположение: София
дал Браво: 32 пъти
получил Браво: 7 пъти

Re: Наостряне на ледобур

Мнениеот bozaka » Сря Яну 20, 2016 12:09

Бат Стан написа:Светнаха ме на много лесен начин да си наострите ледобура. Просто сваляте ножовете, взимате една шкурка от най-ситната. Слагате я върху някакъв стъклен плот. След това поставяте ножовете с плоската им част надолу и ги въртите по часовниковата стрелка (сигурно става и обратното, ама на мен ми казаха по часовниковата и аз така). Стават си истински резачки само за няколко минути.

Я пак, сваляме ножовете и се точат ли? Щот с въртенето и на мене не ми стана ясно :oops:
СРЕЩНАЛИ СЕ НА ПОЛЯНКА, ПРАБЪЛГАРИН И СЛАВЯНКА.
ЦУНИ - ГУНИ, ВАДИ-ТУРИ,НАРОДИЛИ ЧОКУНДУРИ.ХЕМ ЕБЛИВИ,ХЕМ КРАДЛИВИ, НО НАЙ ВЕЧЕ ЗАВИСТЛИВИ.. Радой Ралин

Аватар
Boci
Мнения: 3876
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 37 пъти
получил Браво: 234 пъти

Re: Наостряне на ледобур

Мнениеот Boci » Сря Яну 20, 2016 12:56

Шкурката се слага на стъкло (за да е максимално равно отдолу). Върху шкурката се слага ножа от долната страна и се върти само в една посока, както Станил е написал - по часовкина. Знам го и аз, но не съм го пробвал, но днес ще го пробвам, защото тамън смених старите ножове.
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(27)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(0)
2011-2012(19) 2015-2016(11)

Аватар
Boci
Мнения: 3876
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 37 пъти
получил Браво: 234 пъти

Re: Наостряне на ледобур

Мнениеот Boci » Сря Яну 20, 2016 15:09

Определено се заострят, но си трябва доста въртене.
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(27)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(0)
2011-2012(19) 2015-2016(11)

Бат Стан
Мнения: 10812
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 0:21
Местоположение: при пъстървите на Станкови бараки
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 50 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Наостряне на ледобур

Мнениеот Бат Стан » Сря Яну 20, 2016 15:12

Boci написа:Определено се заострят, но си трябва доста въртене.


Абе да ти кажа, при мен се наточиха за по не повече от 5 минути на нож.
Клуб по спортен риболов "Балканка"

Аватар
Boci
Мнения: 3876
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 37 пъти
получил Браво: 234 пъти

Re: Наостряне на ледобур

Мнениеот Boci » Сря Яну 20, 2016 15:42

Може, аз ги въртях доста. Не мога да преценя кога е наточен, защото все ги сравнявам с новите. Определено се по-заостриха, но не са като нови. Оставям ги за резервни,като ми се изтъпят новите, ще ги пробвам.
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(27)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(0)
2011-2012(19) 2015-2016(11)

Аватар
fori
Мнения: 3200
Регистриран на: Сря Авг 09, 2006 13:24
дал Браво: 4 пъти
получил Браво: 23 пъти

Re: Наостряне на ледобур

Мнениеот fori » Сря Яну 20, 2016 17:16

За да се заточат като хората, трябва да се минат камъни от 400 до към 1200. На станок за заточване се получава не по-зле от фабричната заточка, но въпросът е дали ще ви издържат нервите да се занимавате :)
Превърни мозъка в мускули! - девиза на модерният спинингист

njt
Мнения: 71
Регистриран на: Сря Мар 16, 2005 14:50
Местоположение: sofia

Re: Наостряне на ледобур

Мнениеот njt » Чет Яну 21, 2016 11:07

С Dremel шкурка 400 , 800 на високи обороти-2 мин. на нож.(трябва обаче да си си направил нужните прикачни за бормашинката)

bozaka
Мнения: 1739
Регистриран на: Пон Яну 03, 2005 16:12
Местоположение: София
дал Браво: 32 пъти
получил Браво: 7 пъти

Re: Наостряне на ледобур

Мнениеот bozaka » Чет Яну 21, 2016 14:55

njt написа:С Dremel шкурка 400 , 800 на високи обороти-2 мин. на нож.(трябва обаче да си си направил нужните прикачни за бормашинката)

Дааааа това е друга бира, благодарско!
СРЕЩНАЛИ СЕ НА ПОЛЯНКА, ПРАБЪЛГАРИН И СЛАВЯНКА.
ЦУНИ - ГУНИ, ВАДИ-ТУРИ,НАРОДИЛИ ЧОКУНДУРИ.ХЕМ ЕБЛИВИ,ХЕМ КРАДЛИВИ, НО НАЙ ВЕЧЕ ЗАВИСТЛИВИ.. Радой Ралин

Accept
Мнения: 199
Регистриран на: Нед Окт 07, 2012 18:56
Риболов: Морски
Местоположение: София
дал Браво: 7 пъти
получил Браво: 24 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Наостряне на ледобур

Мнениеот Accept » Съб Яну 23, 2016 4:35

njt написа:С Dremel шкурка 400 , 800 на високи обороти-2 мин. на нож.(трябва обаче да си си направил нужните прикачни за бормашинката)

Изключително неправилно!!! Ако се използва машина, трябва да е на възможно най-ниските обороти и то за секунди, след което трябва обработваната повърхност да изстине. От високите обороти се повишава много температурата и стоманата се разкалява точно на върха, защото там е най-тъната част. Разкали ли се една стомана, нож от нея повече не става, особено пък за ледобур.
Острие се заточва бавно и на ръка. Най-добре на камъни, както беше писал по-горе един колега, но ако няма - на шкурки. Под шкурката се подлага гладка повърхност - най-добре дебело стъкло, но ако няма - фаянсова плочка или гранитогрес, но да са гладки. Започва се с номер 150 и плавно се върви към 2000 - водна. Смисълът е по острието да има минимално "мустаци". Мустаците са остатъците от заточването с едър абразив - те се чупят лесно и така за кратко време острието е отново изтъпено.
Обработва се скосената част от острието, а не голямата плоска. Голямата плоска само се обира най-накрая с най-фината шкурка, за да се отстранят мустаците.
Ножът на ледобура трябва да ръждясва. Неръждаемата стомана не държи ряз. След излет, ножът трябва да се подсуши, ако има петънца ръжда да се обработят с шкурка 2000 и да се намаже тънко с грес.
Пак казвам - най-добре се точи на камъни, но понеже са скъпи, може да се използва шкурка - затова наблягам на нея в обяснението си.
Накрая на заточването, на шкурката може да се сложи машинно масло вместо вода.
Крайният резултат трябва да е огледално гладка повърхност. Не е ли така, изтъпяването ще е бързо.
RTM Ocean Quatro

Accept
Мнения: 199
Регистриран на: Нед Окт 07, 2012 18:56
Риболов: Морски
Местоположение: София
дал Браво: 7 пъти
получил Браво: 24 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Наостряне на ледобур

Мнениеот Accept » Съб Яну 23, 2016 8:06

Пропуснах да напиша, че се точи само в една посока и срещу острието. Сиреч, при движението напред, първото, което трябва да поема шкурката, трябва да е острието. Така се прави, за да се избегнат мустаците, които биха се образували, ако острието беше отзад. Без да се върти острието, последователно се сменят движения по двата диагонала и право напред.
Началният размер шкурка се избира според степента на захабяване, но всяко заточване трябва да завършва с 2000, а перфекционистите могат да си направят кефа и с шлайф паста. Моля модератор или админ да вгради този пост в горния ми. Благодаря!
RTM Ocean Quatro

Аватар
dako71
Мнения: 61
Регистриран на: Съб Яну 23, 2010 16:34
Местоположение: провинцията слава богу

Re: Наостряне на ледобур

Мнениеот dako71 » Съб Яну 23, 2016 14:58

За да ви е по удобен хвата на ножа нанизвате болтовете и им завивате по една гайка отгоре.
Така ножа се държи и много по лесно и те така. :tup:

njt
Мнения: 71
Регистриран на: Сря Мар 16, 2005 14:50
Местоположение: sofia

Re: Наостряне на ледобур

Мнениеот njt » Нед Яну 24, 2016 18:15

Accept написа:
njt написа:С Dremel шкурка 400 , 800 на високи обороти-2 мин. на нож.(трябва обаче да си си направил нужните прикачни за бормашинката)

Изключително неправилно!!! Ако се използва машина, трябва да е на възможно най-ниските обороти и то за секунди, след което трябва обработваната повърхност да изстине. От високите обороти се повишава много температурата и стоманата се разкалява точно на върха, защото там е най-тъната част. Разкали ли се една стомана, нож от нея повече не става, особено пък за ледобур.
Острие се заточва бавно и на ръка. Най-добре на камъни, както беше писал по-горе един колега, но ако няма - на шкурки. Под шкурката се подлага гладка повърхност - най-добре дебело стъкло, но ако няма - фаянсова плочка или гранитогрес, но да са гладки. Започва се с номер 150 и плавно се върви към 2000 - водна. Смисълът е по острието да има минимално "мустаци". Мустаците са остатъците от заточването с едър абразив - те се чупят лесно и така за кратко време острието е отново изтъпено.
Обработва се скосената част от острието, а не голямата плоска. Голямата плоска само се обира най-накрая с най-фината шкурка, за да се отстранят мустаците.
Ножът на ледобура трябва да ръждясва. Неръждаемата стомана не държи ряз. След излет, ножът трябва да се подсуши, ако има петънца ръжда да се обработят с шкурка 2000 и да се намаже тънко с грес.
Пак казвам - най-добре се точи на камъни, но понеже са скъпи, може да се използва шкурка - затова наблягам на нея в обяснението си.
Накрая на заточването, на шкурката може да се сложи машинно масло вместо вода.
Крайният резултат трябва да е огледално гладка повърхност. Не е ли така, изтъпяването ще е бързо.

Изобщо нямам намерение да споря с теб.Колегите риболовци(особенно състезателите в подледен риболов) знаят мога или не да заточвам ,полирам и т.н.Някой ако не меже да си заточи ножовете............взима водчица.........обажда ми се.............и после буууууууури,бури леда.

Accept
Мнения: 199
Регистриран на: Нед Окт 07, 2012 18:56
Риболов: Морски
Местоположение: София
дал Браво: 7 пъти
получил Браво: 24 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Наостряне на ледобур

Мнениеот Accept » Нед Яну 24, 2016 19:17

njt написа:
Accept написа:
njt написа:С Dremel шкурка 400 , 800 на високи обороти-2 мин. на нож.(трябва обаче да си си направил нужните прикачни за бормашинката)

Изключително неправилно!!! Ако се използва машина, трябва да е на възможно най-ниските обороти и то за секунди, след което трябва обработваната повърхност да изстине. От високите обороти се повишава много температурата и стоманата се разкалява точно на върха, защото там е най-тъната част. Разкали ли се една стомана, нож от нея повече не става, особено пък за ледобур.
Острие се заточва бавно и на ръка. Най-добре на камъни, както беше писал по-горе един колега, но ако няма - на шкурки. Под шкурката се подлага гладка повърхност - най-добре дебело стъкло, но ако няма - фаянсова плочка или гранитогрес, но да са гладки. Започва се с номер 150 и плавно се върви към 2000 - водна. Смисълът е по острието да има минимално "мустаци". Мустаците са остатъците от заточването с едър абразив - те се чупят лесно и така за кратко време острието е отново изтъпено.
Обработва се скосената част от острието, а не голямата плоска. Голямата плоска само се обира най-накрая с най-фината шкурка, за да се отстранят мустаците.
Ножът на ледобура трябва да ръждясва. Неръждаемата стомана не държи ряз. След излет, ножът трябва да се подсуши, ако има петънца ръжда да се обработят с шкурка 2000 и да се намаже тънко с грес.
Пак казвам - най-добре се точи на камъни, но понеже са скъпи, може да се използва шкурка - затова наблягам на нея в обяснението си.
Накрая на заточването, на шкурката може да се сложи машинно масло вместо вода.
Крайният резултат трябва да е огледално гладка повърхност. Не е ли така, изтъпяването ще е бързо.

Изобщо нямам намерение да споря с теб.Колегите риболовци(особенно състезателите в подледен риболов) знаят мога или не да заточвам ,полирам и т.н.Някой ако не меже да си заточи ножовете............взима водчица.........обажда ми се.............и после буууууууури,бури леда.

Няма обект на спор - достатъчно информация има как се точи острие. Всеки може да чете, гледа и прави с ледобура си каквото иска.
RTM Ocean Quatro


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта