Страница 1 от 1

Вместо морски червей

Публикувано на: Сря Мар 10, 2010 10:21
от yavor9999
Колеги, когато не разполагаме с морски червей или искаме по-дълго да съхраняваме стръвта си, например 4-5 дни и става въпрос за риболов на бомбарда, каква анологична стръв използвате? Знам една рецепта - жив торен червей, предварително стои няколко дни в влажен пясък да се изчисти от пръста и след това се накисва или намазва с рибно масло. Някой дали е експериментирал с такива похвати с цел да подобри по-слабия резултат на торния като заместваща стръв?
И още един въпрос как да съхраня по-дълго морски червей в пясък вместо торфа с който се продава? Веднъж пробвах и след като внимателно го измих с морска вода, го сложих в кутии с морски пясък и малко вода. Резулта беше отчайващ. Идеята да пробвам се поради след като в Гърция си купих морски червей за 5 евро. Стръвта беше в малка стиропорена кутийка пълна с влажен морски пясък и реших че така по-дълго може да се съхранява естествено в хладилник.
Ще бъда благодарен на всички които споделят своя опит.

Публикувано на: Сря Мар 10, 2010 18:36
от КИРО
Без да миеш морския червей,върху плат и сух морски пясък.
Издържа в хладилника над седмица.

Публикувано на: Чет Мар 11, 2010 17:27
от yavor9999
Благодаря за бързия отговор. Не трябва ли плата и пясъка да са влажни едвали поемат влага от хладилника. И дали сухия пясък е "ключа за палатката"?

Публикувано на: Чет Мар 11, 2010 19:12
от rap66
Червеите с различен произход май се съхраняват по различен начин. Аз 2009 г. ги купувах основно от Младост (магазина над мс.Бриколаж). Те са едните които вадят. Ако вестника не е влажен, значи току-що са донесени. Ако вестника е мокър, стояли са в хладилник поне 1 ден. Техните бяха най-добри на третия ден, като през 2 дни им слагам нов вестник. Целта е малко да поизсъхнат и да станат по-жилави. Съвсем пресните много ми се късаха, по-далече от 30-40 м. не мога да хвърля. Изкарвам седмица и отгоре (ако останат), стига да не са се изпекли през излета. Купувал съм и от други места, на външен вид много хубави първия ден - червени, да ги захапеш- и на другия ден посинели и нищо не ги иска. Виждал съм колеги които си копаят червея и го държат в пясък, но те може би го вадят от пясък (кажете си бре), а купения се вади от тиня доколкото знам навътре вьв Варненското езеро. Някъде четох че имало в прибоя рано сутринта, тази година ще пробваме

Публикувано на: Пет Мар 12, 2010 0:29
от КИРО
Значи,това са ми пробите от преди много години,когато си го вадехме от езерото червея.Така си го съхранявах.
Тогава го използвах за хнощен риболов на сафрид на плувка,а нямах време всеки ден да ходя и да вадя червея.А почти всяка вечер бях по мостовете на Златните.

Публикувано на: Сря Мар 17, 2010 1:55
от crezzer
Червеите може да се съхраняват до 5-6 дни стига да свежи в момента на покупката. Задължително трябва да са на хладно и винаги с пръхкава почва. Топлината ги скапва за отрицателно време.
Продават едни малки чантета с изолация (спокойно побират две дози + две кутийки бира) и вършат чудесна работа.

Re: Вместо морски червей

Публикувано на: Вто Сеп 02, 2014 15:41
от cenov
Колеги да питам този пакетирания изсушен морски червей дали е резултатен?

Re: Вместо морски червей

Публикувано на: Чет Сеп 25, 2014 22:20
от ЖоретО
Като алтернатива и специално при риболов на бомбарда- изкуствения червей на Баркли, кафяв и червен, дават добри резултати. Онзи ден на Червенка, като ми свършиха пресните минах на гуменяк и зарганата си взимаше, даже и една платерина се закова. Успех!

Re: Вместо морски червей

Публикувано на: Съб Сеп 27, 2014 11:39
от Митко Кирилов
На времето сам си копаех от езерото морските червеи. :x
За съхранение подбирах само здравите и ненаранени. :!: Поставях ги върху влажен, чист,изстискан парцал. :) Овалвах ги в сух едър пясък /специално се зареждах с него от Калбакум/. :wink: Преди да ги увия /доза от около 30 бр. / добавях и няколко парченца дървени въглища. :P Така оформях около 5-6 дози и ги поставях най-долу в хладилника. Издържаха около седмица.Колкото повече пясък поставях, толкова повече имаха "жизнено пространство", не се уплитаха и ставаха по-жилави. :tup:
Сега си ги купувам, увивам ги веднага във влажен парцал.Забелязъл съм, че когато вестника, с който са завити е влажен, изтрайват повече време. :fish15: