Страница 1 от 1

Берковски ледобур

Публикувано на: Пон Фев 18, 2013 1:23
от madaneca
Преди 2 месеца отидох в един рибарски магазин и си накупих 1,2 малки въдички и 10-20 мормишки с идеята да се запаля по зимния риболов(май няма да е този сезон). Попитах колко струват ледобурите и човека ми каза 130лв(толкова пари за желязо никога няма да дам). Попитах го дали няма да е проблем да взема размерите на ножодържача, а той дори ми предложи и шублер(оказа се свестен човек)! И така купих си само ножовете и вече с ясни размери започна дилемата с ледобура. В нета прочетох доста по въпроса за ножодържачите, ножове, шнековете и за връзката м/у шнека и дръжката! Избрах си една снимка(чертеж) от нета и започнах по нея!

Изображение

За изработката на ножодържача ми помогна бъдещия ми тъст, а това е чертежа.
Изображение

За изработването на шнека малко се поузорих, но ето един сайт на който ти изплюва какъв кръг трябва да отрежеш при желани от теб външен диаметър, вътрешен диаметър и стъпка --> http://www.ogm.h11.ru/worm.html. Това го направих по трудния начин като първо си начертах 1 витка от шнека на solidworks, но това е като не знаех за този сайт!!! :oops:
Дръжката и детайла за сглобката бяха съчинение по картинка!
И за сега това са снимки от готовия ледобур, който тук не е боядисан , но до 2-3 седмици и това ще стане. Надявам се да съм бил полезен на някой, който иска да се захване с това начинание!
Изображение

Изображение

Изображение

Поздрави на всички и лека нощ, че утре т.е. днес е работен ден!!! :D

Re: Ледобур

Публикувано на: Чет Фев 21, 2013 10:12
от 6tukara
Браво, той по арен от купешките. Много риби да ти донесе и все големи.

Re: Берковски ледобур

Публикувано на: Пет Мар 15, 2013 16:19
от Станимир
Изглежда чудесно, поздравления! :)

Re: Берковски ледобур

Публикувано на: Пон Апр 01, 2013 10:30
от madaneca
Ето го в завършен вид!!!

Изображение

Изображение

Изображение

Започвам следващата задачка-закачка!!! :D

Re: Берковски ледобур

Публикувано на: Чет Апр 04, 2013 14:26
от NIKI1968
Браво колега! Изглежда страхотно! Колко тежи и пробвал ли си го как работи, че е много важен ъгъла на ножовете...

Re: Берковски ледобур

Публикувано на: Пет Апр 05, 2013 0:35
от madaneca
Не съм го теглил, нито тествал! Тегленето може да стане като отида в провинцията и тогава ще споделя резултата, но не вярвам да е повече от 3кг. Надявам се през идващия сезон (ей го къде е декември :lol: ) да намери някой, с който да го тествам и тоя риболов. Относно ъгъла на ножовете ми се върти в главата, че фрезиста спомена 6 градуса ама не съм сигурен, а размерите са вземани от купешки ледобур. Ъгъла може да се променя с по една пластинка подложена под всеки нож, но това ще се провери като дойде време за тестове. Самите ножове можеш да си ги направиш от нож за абрихт http://www.tashev-galving.com/065+TLS+072/%D0%9D%D0%BE%D0%B6+%D0%B7%D0%B0+%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%85%D1%82 . Даже смятам да си взема един такъв и да си направя едни ножове за 150мм отвор, тъй като тези които съм си купил са за 130мм.

Re: Берковски ледобур

Публикувано на: Вто Апр 09, 2013 23:02
от spoon23
Поздрави за старанието и положения труд, и дано ледобура да се представи добре на терен :fish7: . Не можах да се сдържа и искам да споделя за какво още може да се използваБратушките са го измислили :wink: :lol:Слава Российским рыбакам !