Риболов в Олденбург,Нидерзахсен, Германия - Част 2

Кътче с риболовен имунитет за колегите в странство.
Аватар
wertus
Мнения: 2788
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 22:04
Риболов: риболов с изкуствени примамки
Местоположение: Oldenburg, Deutschland
дал Браво: 53 пъти
получил Браво: 76 пъти

Риболов в Олденбург,Нидерзахсен, Германия - Част 2

Мнение от wertus »

Ще внеса само едно уточнение, единствено и само за да запазя поредицата запазвам заглавието. Иначе става дума за Саксония, близо до границата с Чехия.
И така:
Пристигайки в Олденбург на 23 октомври 2014-та имах като багаж два куфара/ голям и малък. В тях освен дрехи и книги бях скътал и една триделна пръчка, макара и кутийка с 10/ина примамки. За съжаление съдено им бе доста време да прекарат на сухо, в гардероба. Първоначлно имах по/важни задачи. Да се преборя с немският, после с паниката, после пак с немският, после пак с паниката…. и така около 10 месеца. Не беше лесно, но то пък лесното е за простите, нали? За да ме разберете ще уточня че на мене ми се наложи да напусна работата си, тепърва да уча немският и то на моята възраст и скоростно да стигна ниво Б2 за да мога да получа правото да практикувам професията си в Германия. Така за 10 месеца ми се наложи да измина материял като за езиково гимназиално образование ….. е минах го. То дупе знае и 2 и 200, ама си трябва дупе. През този период не ми и минаваше и мисълта за риболов. Достатъчно бях изтръпнал от мисълта как се провалям и се връщам позорно обратно в България. А там разбито семейство, злоради колеги(някои даже се бяха обзаложили точно кога ще се върна с подвита опашка…), абе убавиня отвсякъде! Обаче ядец, взех че си издържах изпита за език, взех си пробациона и от 24.06.2015 започнах работа. Дотук с личните ми и професионални перипетии!
Като разбрах че съм превзел бастиона наречен Немско Здравеопазване душата ми се отпусна и ……ме засърбя ръката. Беше ми писнало само на сухо да сглобявам пръчката и макарата и да тренирам замятане на 2 метра от мен в легена… в хола! Да, бях се записал за курса, даже вече беше започнал,но пуста краста. И така просто един ден тръгнах напосоки и след половин час дадох на навигацията да търси езера. Така се озовах на някакво езерце между едни доста красиви вилички, абе романтика отвсякъде. То не бяха водни лилии, пристанчета скамейки и прочие. Да ама нямам още кетап за риболовец. Срам-несрам признавам си че сглобих такъма и помятах около час. Нищо не улових, само накрая едно лакомо костурче, голямо колкото блесната се закачи.
И така след няколко седмици ходене на курс дойде време за изпита. Отидох с чувство на неувереност. Но когато разтворих листовката с въпросите ми стана ясно че съм го взел. Билета си получих веднага след изпита и едва не изревах от радост: Дръж се рибо немска, бугарин че те дърпа!
unnamed-3.jpg
unnamed-3.jpg (109.28 KiB) Преглеждано 3490 пъти
Първата си истинска риба обаче не улових в Олденбург. Имам едни приятели в Саксония, почти на границата с Чехия. Ландшафтът е планински и покрай градчето тече река. А планината е прорязана от рудници, където навремето са добивали сребро и скъпоценни камъни. Всъщност джуджетата от приказките на Братя Гим са били точно тук. Така че с радост приех поканата им да им погостувам за уикенд. Стегнах Гари Лумиса и една макарка, до тях добавих един Смит Борон и кутишка с пътървови примамки. Забравих да спомена че междувременно бях успял да довлача от Бг част от арсенала.
Още с пристигането си установих че районът е определено пъстървов, и реката изглежда обещаващо.
IMG_0224.JPG
IMG_0224.JPG (319.4 KiB) Преглеждано 3490 пъти
IMG_0176.JPG
IMG_0176.JPG (217.15 KiB) Преглеждано 3490 пъти
IMG_0218.JPG
IMG_0218.JPG (322.26 KiB) Преглеждано 3490 пъти
IMG_0220.JPG
IMG_0220.JPG (142.23 KiB) Преглеждано 3490 пъти

Като казах на приятелите ми че възнамерявам следвашото утро да ходя за пъстърва те ме изгледаха видимо развеселени. Коментарите им бяха от типа Абе май има някаква риба, ама ти що не отидеш еди къде си дето има рибарник….. Явно не ми вярват че ще хвана нещо..
Призори, след една доста неспокойна нощ, в която се будих много пъти, се изнизах призори, даже кафе непил. Хоп в колата и газ към реката. Харесах си един каменен мост, над който имаше мазен и дълъг вир, а под него изкуствен праг. С треперещи ръце сглобих такъма като заложих на бяла Велтик 2. Заметнах срещу течението и още при първите 2/3 метра обрано влакно последва удар. Засякох, но може би от нерви прекалих със силата, та рибата се откачи. Наложих си с усилие спокойствие и заметнах пак. Удар и ето рибата е на сухо в краката ми. Балканка, удивително красива но маломерна, последва рилийз. Запалих си цигара.Душата ми ликуваше. Най после след толкова време! Последва около час риболов при който на всяко второ замятане излизаше риба. Все балканки, повечето мерни. Пробвах блесни, воблери, клатуни, даже спинър. Удряха на всичко като невидяли…..По някое време до колата ми спря червено голфче 3 и от него излезе човек който се запъти към мен . Оказа се колега риболовец-мухар. Каза ми че реката има доста риба и се срещат доста големи екземпляри. Като си облече гащеризона и нарами такъмите пожела слука и потегли надолу по брега. Впоследствие разбрах че там където съм ловил било забранена зона! Ама откъде да знам, те в самата община не успяха да ми кажат какъв е режима. Питам ги какви са условията да ловя, а те викат имате ли кетап. Имам казвам им, ами тогава си ловете си спокойно. А има ли забранени зони, не нямаме. Ебаси викам си ами да ловя….
Както и да е, тогава не знаех. Така за един излет реализирах над 30 удара, три от които с откачания. Прибрах няколко от по-големите да натрия носа на домакините, както и 2 маломерки които бяха пострадали необратимо. На тръгване реших за последно да хвърля от моста, ей така чорбаджийската. Закачих Пантер Мартин 4. В момента на приводняванетоа блесната водата около нея сякаш изригна и пръчката се сгъна почти на две. Рибаааааа! Нямаше как да сляза от моста и реших да рискувам да я изтегля на асансъор / 15 метра височина. Добре че пръчката и влакното бяха здрави / оказа се 40/ца. като я хванах в ръка видях че от устата й още висеше червеят който беше налапала преди секунда…….баси и лакомията! Ама и красавица!!
IMG_0217.JPG
IMG_0217.JPG (184.64 KiB) Преглеждано 3490 пъти
Като се прибрах домакините таман си пиеха сутрешното кафе. А и на мен ми се беше припило. Няма да описвам слисването им при вида на улова.
IMG_0235.JPG
IMG_0235.JPG (144.71 KiB) Преглеждано 3490 пъти
На другата сутрин заведох сина им на първият му риболов, а той нали е аджамия, взе че удари най-голямата риба за деня. Е наложи се аз да я изкарам на брега по разбираеми причини. Мисля обаче че в този ден се роди още един спинингист!
unnamed-5.jpg
unnamed-5.jpg (165.87 KiB) Преглеждано 3490 пъти
Следва Риболов в самият Олденбург-3та част, или как открих стрийт фишинга.
До скоро!
...
unnamed-4.jpg
unnamed-4.jpg (289.62 KiB) Преглеждано 3490 пъти
"Мне, просто живота е кратък, и всеки миг удоволствие трее се консумира в цялятя му пълнота. Седиш си на чардака уморен от деня, а пред теб тече чиста, спокойна река... :D"- Чичо Док
Аватар
Godfather
Мнения: 1076
Регистриран на: Чет Фев 08, 2007 11:14
Риболов: спининг риболов
Местоположение: Пловдив
дал Браво: 10 пъти
получил Браво: 24 пъти

Re: Риболов в Олденбург,Нидерзахсен, Германия - Част 2

Мнение от Godfather »

Уникален разказ, все едно бях с теб там.
БРАВИСИМО!!!!
I'll make him an offer he cant refuse!!!!!!!!!!!!
http://vbox7.com/play:00f5ca22&al=1&vid=
Аватар
MapuaH
Мнения: 5825
Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 20:46
Риболов: Основно спининг
Местоположение: Markdorf, Deutschland
дал Браво: 349 пъти
получил Браво: 346 пъти
Обратна връзка:

Re: Риболов в Олденбург,Нидерзахсен, Германия - Част 2

Мнение от MapuaH »

Румба, много ми хареса разказа ти. Ще чакам с нетърпение да пишеш за всичките ти риболовни преживявания там.

А за B2 и немския - едно голямо браво!!! Когато човек има цел винаги може да я постигне. В умен човек като теб не може да се съмнява човек. Като се видим някой ден ще те изпитам, а после двамата ще отидем на изпит при Алеко :)

Поздрави и успех занапред!
"Риболовът не е наслука - риболовът е наука !!!"
Аватар
wertus
Мнения: 2788
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 22:04
Риболов: риболов с изкуствени примамки
Местоположение: Oldenburg, Deutschland
дал Браво: 53 пъти
получил Браво: 76 пъти

Re: Риболов в Олденбург,Нидерзахсен, Германия - Част 2

Мнение от wertus »

Мерси Кръстник! Усмихна ме! :D
Марянскииии, даже и изпитните въпроси отсега ги знам.... :lol: Ама не мога да разбера защо така нариво ми излизат снимките. Като ги ъплоудвам са си ок, после някои излизат в публикацията накриво и не мога да ги натаманя....
"Мне, просто живота е кратък, и всеки миг удоволствие трее се консумира в цялятя му пълнота. Седиш си на чардака уморен от деня, а пред теб тече чиста, спокойна река... :D"- Чичо Док
янко
Мнения: 64
Регистриран на: Пет Фев 10, 2012 14:06
Риболов: морски
дал Браво: 8 пъти
получил Браво: 1 път

Re: Риболов в Олденбург,Нидерзахсен, Германия - Част 2

Мнение от янко »

да не ти пука за снимките,поста ти е перфектен :tup: чета с итерес за германия ,уча А1 и смятам да потеглям за германия
Аватар
Алеко
Мнения: 11053
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 5:45
Риболов: Спининг, през забраната малко плувка на платено.
Местоположение: София
дал Браво: 142 пъти
получил Браво: 754 пъти

Re: Риболов в Олденбург,Нидерзахсен, Германия - Част 2

Мнение от Алеко »

MapuaH написа:Румба, много ми хареса разказа ти. Ще чакам с нетърпение да пишеш за всичките ти риболовни преживявания там.

А за B2 и немския - едно голямо браво!!! Когато човек има цел винаги може да я постигне. В умен човек като теб не може да се съмнява човек. Като се видим някой ден ще те изпитам, а после двамата ще отидем на изпит при Алеко :)

Поздрави и успех занапред!
Таксата за този род изпити е по една бира на въпрос. :D
Публикувай отговор

Обратно към “Риби и рибари в странство”