Чупене на спининг въдица

Форум за спининговия риболов, чиито любезни домакини са майсторите от “Старите видри”.
ГеоргиМ
Мнения: 369
Регистриран на: Пет Апр 28, 2017 10:59
Риболов: Спининг
дал Браво: 89 пъти
получил Браво: 157 пъти

Чупене на спининг въдица

Мнение от ГеоргиМ »

Здравейте, Колеги! Преди седмица по време на риболов на джиг, счупих една от въдиците си Gad chesar 259 см. 10,5-35 гр. ex-fast. В последните няколко излета ми се наложи да търся по-големи дистанции, за да достигам рибите. Това доведе до доста напъване на въдицата за по-голям кастинг, като не съм я претоварвъл с примамки по-големи от оказаните. Ползвах 8-нишково влакно, размер 0,8 по японската номерация, повод от флуорокарбон 0,23, джиг глава 12гр. + 4 инча силикон. На пръв поглед всичко е в нормите на въдицата и не би трябвало да има проблем. Само, че след поредното замятан остана само долната секция в ръцете ми! Въдицата се счупи точно, където долната секция влиза в горната. Искам да отбележа, че въдицата е ползвана около 6 месеца, като усилено последните два. Пазена е много, винаги сглобявям такъма на водоема, също не съм я удрял или одрасквал. Сега ми предстои избор на спининг въдица, като желая да мина на по-горен клас 500-700лв., която ще ползвам за джиг риболов на бяла риба от брега с глави от 8гр. до 14гр. на затворени водоеми. Случката, обаче породи някои въпроси в мен. Не е ли по-добре сглобката между двете секции да е посредством втулка, а не едната просто да влиза в другата, от гледна точка здравина? Което впрочем според мен е причината за счупването там. Ако се вземе въдица за далечен кастинг, до каква степен не толкова бързата акция ще повлияе върху чувствителността на въдицата и анимацията на примамките? Кои въдици, японските или американските са с по здрави бланки, съответно производители? И ред други въпроси , които се нядявям да задам в последствие на опитни Колеги, които решат да се включат в казуса. Също би ми било интересно и други да споделят такива неприятни случки със счупване на спининг въдици, без да има видима причена за това. Благодаря предварително на всички, Колеги от форума, отзовали се! Поздрави!
Аватар
Павел Иванов
Мнения: 10853
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 1:29
Риболов: на маса
Местоположение: София
получил Браво: 189 пъти

Re: Чупене на спининг въдица

Мнение от Павел Иванов »

Въдица за далечен кастинг няма как да не повлияе на чувствителността , но пък нали за това ползваш брейд ? Тука трябва много добре да си отговориш кое е с предимство , по-високата чувствителност на по-бързата гега или по-далечният кастинг на по-бавната такава .
И американци и японци предлагат здрави бланки ако се ползват в зададените параметри . По принцип американците занижават обявеният горен тест и така ни се създава илюзията , че бланка е по-здрав . Ямага предлагат много читави неща в ценовият диапазон , стига да не ти влияе кофти ева дръжката .
В бюджета който си се насочил има много богат асортимент от читави геги но точно коя на теб би ти допаднала е друг въпрос .
Ако спорите с идиот, има голяма вероятност в този момент той да прави същото.
Марк Твен.


Спинингиста , разширени вени нямааааа !

http://www.nflcc.com/
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Re: Чупене на спининг въдица

Мнение от Мунчо »

Колега, в светлината на описаното произшествие ме съмнява, че не си снадил добре въдицата, или в процеса на риболов се е разхлабила с логичните последствия. Това се случва именно след последивателни силови хвърляния - горната част постепенно се изхлузва в резултат от действащите сили. Затова аз периодично си проверявам снадката - не “набивам” насила, но следя...
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
Monov
Мнения: 198
Регистриран на: Пон Авг 11, 2014 23:49
Риболов: спининг
дал Браво: 41 пъти
получил Браво: 59 пъти

Re: Чупене на спининг въдица

Мнение от Monov »

Здравей, колега. Колкото по-близко си до горната граница на въдицата, толкова по-внимателно трябва да замяташ. Вземи това, което ти допадне най-много, но не можеш да замяташ по един и същ начин с 10 и с 40 грама. Кастинга можеш да увеличиш също така с по-тънка 8-нишкова линия, с по-модерни водачи и с макара с бърза осцилация. В повечето случаи, с по-дълга въдица ще имаш и по-голяма дистанция, но ако са спазени и други изисквания.

При мен разлика в дистанцията дадоха и водачи, които са K-type, по-късно видях клипове на забавен кадър защо реално увеличават кастинга. Не бих се наел да казвам кое е по-добро или да ти препоръчвам точни модели, но въдиците на Кроа и Спортекс се славят с много добри отзиви, имат и гаранция, която обаче често не покрива щетите, защото са предимно от грешка на ползвателя.

Аз лично ловя с Chaser и също съм много доволен. Хората около мен ползват и те чейсър и не знам за счупен такъв, както при теб, но със сигурност не си първия, всяка въдица може да бъде счупена. Съветът, който колегата Мунчо ти е дал, е валиден за всяка една въдица и когато е пренебрегнат, често може да бъде причина за счупване. Трябва да си изградиш навик да поглеждаш 2-те секции, а най-добре си построй цялостния комплект така, че да не се налага да замяташ прекомерно.
ГеоргиМ
Мнения: 369
Регистриран на: Пет Апр 28, 2017 10:59
Риболов: Спининг
дал Браво: 89 пъти
получил Браво: 157 пъти

Re: Чупене на спининг въдица

Мнение от ГеоргиМ »

Благодаря за бързите отзиви! Ясно е , че винаги се губи от нещо за сметка на друго! За жалост и в живота често е така. Относно съвета за разхлабването на двете секции, го имам изграден като навик, а и инцидента се случи на 10то , 15то замятане. Относно претоварване, не мисля че се е случило: 12гр глава + 7-8гр силикон = около 20гр ,при акция 10-35 по-скоро клони към долната граница. Аз също съм много доволен от гада, имам още два с различни акции. По-скоро ме притеснява сглобката между секциите, което според мен е причината за счупването. Ако е посредством втулка, няма ли да е по-добре?
Аватар
valentinkichukov
Мнения: 375
Регистриран на: Сря Сеп 28, 2016 13:34
дал Браво: 66 пъти
получил Браво: 37 пъти

Re: Чупене на спининг въдица

Мнение от valentinkichukov »

Може да е била нещо .... дефектна и сега да и е дошло времето, късмет просто.
ГеоргиМ
Мнения: 369
Регистриран на: Пет Апр 28, 2017 10:59
Риболов: Спининг
дал Браво: 89 пъти
получил Браво: 157 пъти

Re: Чупене на спининг въдица

Мнение от ГеоргиМ »

Надявам се да е била дефектна и това да е била причината!
plamenivanov
Мнения: 489
Регистриран на: Нед Сеп 02, 2012 17:10
Риболов: spining
Местоположение: Варна
дал Браво: 273 пъти
получил Браво: 203 пъти

Re: Чупене на спининг въдица

Мнение от plamenivanov »

И според мен както каза колегата по вероятно е да е имало някоя микро пукнатина която с времето да се е увеличавала и в един момент ПРАС неприятна ситуация.
rap66
Мнения: 173
Регистриран на: Пон Фев 19, 2007 12:27
Местоположение: Варна
дал Браво: 34 пъти
получил Браво: 33 пъти

Re: Чупене на спининг въдица

Мнение от rap66 »

...
Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Re: Чупене на спининг въдица

Мнение от babydoctor »

80-та година станах горд притежател на една от първите карбонови тояги у нас, внос от Мароко - плувкарка, 3.6 м., на тегло барабар с макарата колкото кутия цигари. Лових щастливо с нея до 84-та с двегодишна пауза в казармата и тогава при едно замятане на Тополница под язовира втората й част цъфна на лентички, като китайски фенер. Бях я пазил, явно е имала вътрешна шупла, която накрая си е свършила работата. Омотах я с лейкопласт напоен с епокси - стана грубо и неугледно, но безумно здраво и не тежко - лових с нея докато окончателно минах само на спининг. Сега, тоест, до преди да се разделим, бившата мацка като донесех някоя нова спинарка, питаше - пак ли си си купил от тези въдици, дето не трябва да се диша срещу тях? Ма и плувкарката я пазех като очите си - това исках да кажа. Сега ми е на балкона, служи за колец за достигане на разни далечни неща. И нищо й няма...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
rumenqnkulov
Мнения: 31
Регистриран на: Чет Юли 28, 2011 15:18
дал Браво: 1 път
получил Браво: 4 пъти

Re: Чупене на спининг въдица

Мнение от rumenqnkulov »

Това е фабричен дефект на тези въдици,само последната година(2017)съм видял два бр .от въпросните счупени точно както колегата описва.Имам магазин и пръчките са на клиенти.
ГеоргиМ
Мнения: 369
Регистриран на: Пет Апр 28, 2017 10:59
Риболов: Спининг
дал Браво: 89 пъти
получил Браво: 157 пъти

Re: Чупене на спининг въдица

Мнение от ГеоргиМ »

Благодаря , колега за споделената информация. Фабричен дефект е и моето обяснение за случилото се.
orion30
Мнения: 151
Регистриран на: Чет Яну 28, 2010 14:08
Местоположение: Варна, Елхово
получил Браво: 4 пъти

Re: Чупене на спининг въдица

Мнение от orion30 »

Китайски боклук, дошло му времето. Тъкмо повод да си купиш нова, ще хванеш и коледните намаления. :D
vladd
Мнения: 18
Регистриран на: Нед Юли 05, 2015 22:56
дал Браво: 32 пъти
получил Браво: 5 пъти

Re: Чупене на спининг въдица

Мнение от vladd »

Подобна история, Major Craft SKR 10-30, при замятане с примамка от 19 г. - счупване малко над снадката. Съдба?
Така де, освен че нова въдица трябва, се замислям за две, да не си развалям излетите...
Аватар
Blackassy
Мнения: 129
Регистриран на: Сря Ное 22, 2017 22:53
Риболов: Спининг, тролинг, кльонк, морски риболов
Местоположение: Бургас
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 33 пъти
Обратна връзка:

Re: Чупене на спининг въдица

Мнение от Blackassy »

Аз на моя чейсър 7-24 редовно ловя с 15гр. Глави и 10см Сил. примамки до сега не съм забелязал проблема даже много често като закача дърпам като каруцар. Сега ме накара да се замисля и ще я следя но какво е писано това. Вече няма гаранции каквото и да си купиш, че няма да се счупи. С всичко в днешно време е така.
Публикувай отговор

Обратно към “Спининг риболов”