Домашна кухня

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Публикувай отговор
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Boci »

Староселска пастърма

Взима се месо (телешко или свинско). Реже се на парчета. Поръсва се с фруктозна захар, като месото се дупчи с вилица, за да поеме захарта (това, което научих наскоро е, че обикновената захар при съприкосновение с месото образува силитра и ако се предозира захарта, силитрата става в голямо количество, което е вредно. Затова от тук нататък само фруктоза, която освен, че е полезна и овкусява месото по-добре.)
След захарта се покрива с трапезна сол и така престоява (зрее) 14 дни. След това се вади и се обезсолява за 2 дни само във вода, ако е солена още, се слага отново във вода за ден. След, като е обезсолена, се слага между дъски в хавлия и се затиска с тежест, за да излезе водата. После се маже с белтък и се овалва в подправки и следва сушене. Когато стане, ще кача снимки и отзиви от тази рецепта.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Златев
Мнения: 2184
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 955 пъти
получил Браво: 179 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Златев »

В тази технология ме притесняват мазането със суров белтък, както и двудневното изкисване от солта. :roll:
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Boci »

Суровият белтък е за спойка на подправките. Може и без него. С кисненето във водата няма да има проблем, то е като да седи в саламура. За 14 дни ще е узряло достатъчно и на практика ще е сготвено. Сложил съм за проба, ще видим как ще е. Каза ми го човек, който професионално се занимава с това. Рецептите за суджук и луканка са пак от него. Сега ги поствам.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Boci »

Суджук

Необходими количества за 1 кг смес с съотношение 60/40.....60(телешко или говеждо)/40(свински гърди или бекон)

20гр сол
4гр захар
3гр черен пипер
1гр червен пипер
5-7гр кимион
0,5гр инд.орехче
2гр кориандър
2гр ронена чубрица
Пожелание на 10 кг смес се слагат 3-4 скилидки чесън наситнен

Месото се реже на парчета и се овкусява с подправките и се оставя за 24 часа, покрито с фолио.След това се меля и се омесва много добре. Пълни се в черва и се окачва на простора. Ако има мехурчета с въздух, се пукат с игла. Всяка вечер се валира. За около седмица до 10 дни е готово при подходящи условия
Последно промяна от Boci на Сря Ное 21, 2018 18:19, променено общо 1 път.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Boci »

Луканка

Необходими количества за 1кг смес. Месото е с съотношение 80/20 ...80(Свински бут или плешка)/20(твърда сланина от гърба)

16гр сол
4гр захар
3гр черен пипер
5-7гр кимион
2гр чубрица
6гр самардала
2гр кориандър

на 10кг смес се слагат от 3 до 5 зърна бахар(млян).

Месото се реже на парчета и се омесва с подправките и се оставя за 24 часа да престои.След това се меля, пълни се в черва, оформя се в продълговата форма и се сплесква в желаната дебелина. Оставя се така на простора и не се валира, като суджука. Ако има въздух, се пука с игла.


п.п. горе в рецептата за пастърмата съм написал силитра, а правилно е селитра
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Boci »

Поради дъжда навън, прибрах пастърмата в хладилника, докато времето св нормализира. И реших да си резна малко. Мекичка е още, но е идеална на вкус и си сипах чаша червено вино и така...
...
IMG_20181121_205059.jpg
IMG_20181121_205059.jpg (94.73 KiB) Преглеждано 2923 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Boci »

Свински пастет


Прави се от главата и черния дроб. Главата се вари и се сваля месото от нея. Дробът се минава суров през мелачка за месо, след това се минава през нея и сварената глава. Получената смес се пасира или блендира. Подправките се добавят към нея на вкус- сол,черен пипер и индийско орехче. Омесва се, като се налива помалко от больона от свинската глава. Консистенцията трябва да е, като тесто за кекс. Слага се буркани и се вари 2,5часа
...
IMG_20181127_110552.jpg
IMG_20181127_110552.jpg (196.94 KiB) Преглеждано 2780 пъти
IMG_20181127_121848.jpg
IMG_20181127_121848.jpg (123.47 KiB) Преглеждано 2780 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Златев
Мнения: 2184
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 955 пъти
получил Браво: 179 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Златев »

Досега винаги съм пасирал вече сварения дроб и съм докарвал консистенцията на пастета чрез бульона и чисто масло. Не съм се сещал да пасирам дробът в сурово състояние. Това ще да е по-добра технология!
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Boci »

Сутринта го опитах, няма такава вкусутия.
Вчера правихме и луканка по рецептата по-горе. Някои парчета ги оформихме като луканки, други като суджук. От повторното меляне месото става по-светло.
...
IMG_20181127_151211.jpg
IMG_20181127_151211.jpg (127.44 KiB) Преглеждано 2714 пъти
IMG_20181127_154246.jpg
IMG_20181127_154246.jpg (154.16 KiB) Преглеждано 2714 пъти
IMG_20181127_180239.jpg
IMG_20181127_180239.jpg (121.98 KiB) Преглеждано 2714 пъти
IMG_20181127_180245.jpg
IMG_20181127_180245.jpg (144.96 KiB) Преглеждано 2714 пъти
IMG_20181128_085343.jpg
IMG_20181128_085343.jpg (111.64 KiB) Преглеждано 2714 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Boci »

:fish1: от свински джолан и телешко рагу
...
IMG_20181206_094347.jpg
IMG_20181206_094347.jpg (90.59 KiB) Преглеждано 2628 пъти
IMG_20181206_094524.jpg
IMG_20181206_094524.jpg (107.07 KiB) Преглеждано 2628 пъти
IMG_20181206_094812.jpg
IMG_20181206_094812.jpg (121.38 KiB) Преглеждано 2628 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Boci »

:fish7:
...
IMG_20181207_110324.jpg
IMG_20181207_110324.jpg (169.48 KiB) Преглеждано 2576 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Boci »

Телешка опашка по андалусийски

Опашката се вари в тенджера под налягане 2 часа. В дълбок тиган (уок) се запържва в зехтин 1глава лук, 1 морков на шайби, наситнен праз, наситнена скилидка чесън. Добавят се на вкус сол, черен пипер, лют пипер, дафинов лист, розмарин. След като зеленчуците се запържат, се добавя обезкостеното месо от опашката, 100мл червено вино и след още 5мин 200-300мл доматен сок.
Всичко се изсипва в тава и се слага в загрята на 220градуса фурна, като се добавят гъби и част от больона от първоначалното варене. Тавата се затваря с алуминиево фолио и се пече 1,30ч. След, което фолиото се маха и се запича още 30 мин, за да се сгъсти соса.
...
IMG_20181209_115124.jpg
IMG_20181209_115124.jpg (90.22 KiB) Преглеждано 2496 пъти
IMG_20181209_200529.jpg
IMG_20181209_200529.jpg (107.69 KiB) Преглеждано 2496 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Boci »

Бомбички с кълцано месо

Подправките за килограм месо
22гр сол
4гр захар(фруктова)
3гр черен пипер
5гр кимион
2гр чубрица
0,5гр резене
2гр кориандър

Правят се от свинско, като се взима в съотношение 1:1 врат, плешка и бут. Месото се кълца с нож на дребно, добавят се подправките. По желание може да се сложи наситнен праз, също така 100мл червено вино или 50мл уиски. Овкусеното месо се оставя за 24ч в хладилника, след което се пълни в изкуствени черва и се окачва да се суши. Валира се всеки ден, докато позасъхне и червото се дупчи с игла, за да излезе въздуха и в последствие влагата от месото при сушенето. Може да се притиска и между дъски с тежест отгоре. Наздраве!
...
IMG_20181207_202626.jpg
IMG_20181207_202626.jpg (119.97 KiB) Преглеждано 2472 пъти
IMG_20181209_194159.jpg
IMG_20181209_194159.jpg (126.36 KiB) Преглеждано 2472 пъти
Последно промяна от Boci на Пон Дек 10, 2018 9:34, променено общо 1 път.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Boci »

Положението вече е напечено :fish7:
...
IMG_20181210_085156.jpg
IMG_20181210_085156.jpg (121.71 KiB) Преглеждано 2468 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Аватар
Boci
Мнения: 4886
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 1622 пъти

Re: Домашни мезета

Мнение от Boci »

След варенето на телешката опашка ми остана от бульона. Замразявам бульоните от телешко, свинско и пилешко(домашно) и ги ползвам за други ястия, вместо да слагам маги-муги супер химия. Дали ще е в чашка или бутилка 500мл, сипвам в каквото имам под ръка.
...
IMG_20181210_093852.jpg
IMG_20181210_093852.jpg (109.27 KiB) Преглеждано 2456 пъти
IMG_20181210_101901.jpg
IMG_20181210_101901.jpg (97.6 KiB) Преглеждано 2448 пъти
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”