Колегата има предвид, че дава предимство пред тези с лодките с двигател, които също са добри риболовци. Факт е, че с каяк се хваща повече риби отколкото от лодка с двигател и не само при тролинг.Trofei написа:Че каяка ти е супер-тролинг-машина,няма спор и не съм виждал по-добър,но иначе в риболова не ти дава никакви предимства,всичко зависи от риболовеца!EDM electronics написа:Оказа се, че каяка е най-добрата тролинг машина. Каяка има някои съществени предимства при този вид риболов.]
Тролинг с каяк
-
- Риболов: спининг
- дал Браво: 135 пъти
- получил Браво: 99 пъти
Re: Тролинг с каяк
-
- Риболов: kayak fishing
- дал Браво: 78 пъти
- получил Браво: 225 пъти
Trofei, без да омаловажавам способностите и възможностите на когото и да било, без и да влизам в спорове, ще кажа съвсем накратко моето мнение за успеха:Trofei написа:Че каяка ти е супер-тролинг-машина,няма спор и не съм виждал по-добър,но иначе в риболова не ти дава никакви предимства,всичко зависи от риболовеца!EDM electronics написа:Оказа се, че каяка е най-добрата тролинг машина. Каяка има някои съществени предимства при този вид риболов.]
Той зависи от 3 основни фактора: 1. Субективен, 2. Обективен и 3 . Метафизичен. Те включват в себе си отделни фактори....Обективният включва техническото оборудване - сонар, лодка /каяк/, такъми и др.
Ако трябва да си самооценя субективния фактор, то си поставям оценка между 4 и 5 в тролинга. Ходя напоследък с едни колеги-лодкари, много опитни тролингисти, с голям стаж. Имам по-голям успех от тях, не за инцидентен риболов, по принцип. Това го отдавам, че ловя с каяк.
Най-основните предимства на каяка са: тих - стелт технология, прави малка сянка във водата, гази плитко - не прави вълни, не издава шум от водата, устойчивост на вълни по-добра от повечето лодки, особено НЕмореходните, и на първо място поставям възможността да намаля скоростта фино така, че да влача рибата, а тя да не се съпротивлява /около 1-2 км/ч/, за да не оплитам и не вадя другите въдици - всичко става в движение. Има и други, ама ще ги спестя, това са основните.
Скоро закачих 2 трофейни сома, над 20-30 кг. Дали от липсата на опит с толкова големи и мощни риби, дали ми липсваше късмет, не успях да извадя нито една. Първата ми налапа големия, като бирена бутилка воблер и ми залости въдицата отзад в стойката, не успях да я извадя бързо и лесно, за да засека, такова опъване беше. Тъкмо извадих и докато засека, сома отпусна. Изглежда хитреца е стискал през цялото време воблера с четките и не е давал възможност да се забие куката, след което се стреля рязко напред и плюе.
Вторият път - миналата седмица убодох големия сом с тройката, но той с две резки движения на главата ляво-дясно успя да ми изправи халката на тройката. Просто нямах късмет, захапал беше малък воблер.
Иначе типичните за риболов сомчета 2-7 кг. ги вадя с лекота, без каяка да мръде, да промени посока. Дори големите сомове не успяха да завъртят каяка.
- ...
-
- 20190707_201331.jpg (108.22 KiB) Преглеждано 1852 пъти
-
- Риболов: Тролинг
- дал Браво: 8 пъти
- получил Браво: 129 пъти
Забравяш,че има и лодки с ел.двигател! А относно шума,не е в това причината да ти се струва,че на електриката повече кълве заради разликата в шума! Според мен двуцилиндровият двигател на тролинг не шуми,а бълбука мехурчета и доста тролингисти смятат,че това също привлича рибите! Според мен по някакъв начин някои риби усещат и се привличат от електричеството което създава мотора под вода и в това да е разликата?spin_master написа: Колегата има предвид, че дава предимство пред тези с лодките с двигател. Факт е, че с каяк се хваща повече риби отколкото от лодка с двигател и не само при тролинг.
-
Това е грешка,остави другите или рибите да те оценят! По рибите,Ще Го познаеш както са казали хората!Следя ти развитието и имаш още за надграждане за да си перфектен в риболова,колкото ти е перфектен каяка!EDM electronics написа: Той зависи от 3 основни фактора: 1. Субективен, 2. Обективен и 3 . Метафизичен. Те включват в себе си отделни фактори....Обективният включва техническото оборудване - сонар, лодка /каяк/, такъми и др.
Ако трябва да си самооценя субективния фактор, то си поставям оценка между 4 и 5 в тролинга.
-
Едно от неудобствата на каяка е,че трябва да вадиш рибата седнал и с извъртян торс надясно! Щипката ти би ме изнервила! А че сом от 6кила нагоре може да ти завърти каяка,не подлежи на съмнение и бъди готов да ти се случи,тогава всички въдици и стойки ще ти пречат,та не е зле да го проиграеш мислено предварително как ще се оправиш за да ти е лесно,когато ти се случи! Моля и за Метафизичното да споделиш!
-
Един въпрос!Торгидо 801травъл е без оригиналния пакет батерия,може ли нещо да се направи за да тръгне или да не се занимавам?
-
Сомът е интересен за ловене,защото винаги може да те изненада независимо от килата!Но риби 20-30кила,Задължително на 100% когато ги докараш до каяка и забиват с цялата си сила под него в обратна посока,да си знаеш!EDM electronics написа: Скоро закачих 2 трофейни сома, над 20-30 кг. Дори големите сомове не успяха да завъртят каяка.
-
Да, когато има повече от една въдица рибата се вади настрани, което е неудобно, но с една или две въдици е най-голям кеф, защото се спира каяка и той се обръща по посока на рибата, тегли те, голям кеф. Но това само при голяма активност на рибите, което от 10 риболова се случва в половин или 1/4.Trofei написа:Едно от неудобствата на каяка е,че трябва да вадиш рибата седнал и с извъртян торс надясно! Щипката ти би ме изнервила! А че сом от 6кила нагоре може да ти завърти каяка,не подлежи на съмнение и бъди готов да ти се случи,тогава всички въдици и стойки ще ти пречат,та не е зле да го проиграеш мислено предварително как ще се оправиш за да ти е лесно,когато ти се случи! Моля и за Метафизичното да споделиш!
Двигателя ми има 50 кг. статична тяга и се управлява с крака, тебе да вържа отзад, не можеш го завъртя!
Щипка ползвам, защото не искам да си пъхам ръката в устата на сома близо до воблера. Кепове почти никога не ползвам. Остава и него да размятам на каяка...
Метафизичния фактор ли, какво е?
Ами това е на първо място късмета, имам познат който нито технически, нито уменията му са на висота, но голям късметлия е...винаги хваща в най-тегавите излети.
После това е, забелязал съм от собствения си опит, че колкото си по нетърпелив да ходиш за риба - бързаш, планираш дни наред и се надъхваш, натискаш газта час по-скоро да си там, бързаш да влезеш във водата, викаш си днес времето е чудесно, няма вятър, ще я скъсам рибата - толкова повече затвърждаваш неуспеха, да не кажа пълния валат. Към този фактор влиза и това колко е алчен риболовеца, та да прибира риби, дето другите не са и сънували. Колкото повече риби се пуснат на свобода, толкова повече върви риболова в бъдеще. Впрочем такова трябва да е мисленето на спортния риболовец. Има и други, но ще спра дотук.
По отношение на Торкидо Травел 801 без батерия:
Имам корпус, т.е. механика на такъв двигател на другия каяк. Този двигател спокойно ще бута каквато и да било лодка на тролинг скорост до 5-6 км/ч при двойно по-нисък разход на енергия от всеки друг ел. мотор.
Батерията не е проблем, че липсва. Батерия се прави много лесно. Вече не е и толкова скъпа. Това са елементи 18650 и се поставят на мястото на липсващите в кутията на двигателя. Важното е да не липсва електрониката в кутията, защото там се намира половината електроника на двигателя, другата - силовата част се намира вътре в корпуса на мотора, между редуктора и ел. мотора.
Направи ми една снимка вътре в кутията и ще ти кажа какво да направиш.
-
Няма кутия,така го продават! Съгласен съм с всичко,нооо чакам с нетърпение да ти тресне следващия едър сом,защото си забравил в схемата за фактора "адреналин"! Изкривените кукички обикновенно се дължат на прибързване със стегнат драг,поиграй си повече с дребните сомове за да натрупаш стаж в търпението! Готви се за битка час-два,там е разковничето за успех! Голямата риба е като изкачването на връх,после си уморен и те болят кокалите, като пребито куче!
-
Най-удобно е с ръка за всички риби,особенно от каяк,а за сома слагаш ръкавица!Това по повод изпуснатата щипка,ако беше сом нямаше да я намериш! Трюмчето също е проблем в каяка заради размера,защо не ги връзваш извън борда?EDM electronics написа: Щипка ползвам, защото не искам да си пъхам ръката в устата на сома близо до воблера.
-
Възможно ли е да се направи схемата със соларен покрив и така да се троли една седмица по 12часа на ден?
-
Такава идея имах и аз, на мен са необходими само 50W за двигателя и сонара заедно /30W за мотора и 20W за сонара/, но се отказах, защото всяко допълнително нещо отнема време за поставяне и отделно пречи, а и акумулатора ми издържа 120 км. тролинг, това са 3 дни. Имам и втори акумулатор. Но не мога да издържа повече от 2 дни риболов - дотяга ми.Trofei написа:Възможно ли е да се направи схемата със соларен покрив и така да се троли една седмица по 12часа на ден?
За лодка ще е по-лесно да се монтира такъв панел и по-оправдано, защото там консумацията е 3 пъти по-голяма спрямо каяка.
Има много добри гъвкави панели, не са и скъпи, по 150 лв. за 50W. Слагаш 3 бр., пришиваш ги на сенника и готово.
https://www.suhstroi.com/50-wp-monokris ... panel.html
Връзваш 3-те панела последователно, поставя се едно малко инверторче /ако решиш ще ти кажа какво/ и директно в Торкидо 801. Но трябва задължително да има батерия, вече може и по-малка. Тя ще служи, като буфер. Фотоволтаика няма да може във всеки един момент да отдава 150 W и литиевата батерия ще компенсира разликата.
Трюмчето на каяка:
Ей заради това трюмче харесвам най-много този каяк. То не е за улов, а за стръв, но аз го ползвам и за улова. Избягвам да връзвам риба на кокан, защото първо се увеличава консумацията, второ намалява маневреността и не мога да карам и бързо, като се наложи, трето рибата не след дълго се удавя.
-
- Риболов: спининг,тролинг
- дал Браво: 3 пъти
- получил Браво: 18 пъти
По добрия вариант е с 2 батерии и инсталиран соларен панел на покрива на превозното средство.Така зареждаш едната батерия, докато изтощаваш другата.За да си независим ти трябват поне 100w фотоволтаик за да имаш енергия и в по облачно време.Квадратурата на такъв панел е доста за каяк.За лодка, по би се получило.Травел 801 консумира около 70w при тролинг с надуваема лодка 330.За каяка EDM е замерил доста по ниска мощност.Травел 801 съм го карал без никаква батерия, но е важно да имаш ръкохватката за управление.В батерията има протектор BMS, който дори няма балансиране на елементите.При Травел 1003 работата е доста по сериозна.Там без батерия няма подкарване.В батерията е дори gps-приемника с който мерят скороста.И двата модела са с елементи 18650 от марките сони- травел 801 и панасоник- травел 1003.Някой ако проявява интерес, мога да пусна снимки на отворените батерии.
Колкото по сериозно оборудване имаш по дребни риби хващаш.
-
EDM, ако закачиш сом 30кг каяка няма как да си запази посоката на движение ще трябва ти да го следваш.Тоест максимум 2 въдици и едната се вади на момента. Риби в движение се вадят до 3-4кг
-
EDM закачих си към Торгедото една схемичка за промяна на оборотите, като сега скороста се мени от 3.4 до 3.8км/ч с идеята да увелича активноста на атаките, но при мен няма особен резултат.Мисля, че беше правил нещо подобно при тебе получи ли се