Далечни хвърляния с примамка
Re: Далечни хвърляния с примамка
Колеги, посъветвайте ме как да реша един неприятен проблем. Въпреки, че бради се получават относително рядко, поне един път на риболов се случва и докато нещата не са сложни за разплитане, поне до сега, ако е по тежка примамката се скъса конеца и полита към дълбините някой воблер или клатушка.
Как може да се реши този проблем? Ползвам 40лб влакно на госен. 2,1м тояга
Как може да се реши този проблем? Ползвам 40лб влакно на госен. 2,1м тояга
- sestrata
- Риболов: спининг
- дал Браво: 154 пъти
- получил Браво: 742 пъти
Свикни да допираш шпулата леко с палец. Обаче ако закачиш трънка зад тебе господ да ти е на помощ.
***http://www.starividri.com***
Fear NO Fish
Fear NO Fish
- yuri todorov
- Риболов: spinning & casting
- дал Браво: 662 пъти
- получил Браво: 598 пъти
НемА се плашиш! Борба е...
Но пък при отстрелите се постигат ,,най-завидните" дистанции....Или поне се вижда, докъде в същност може
Но пък при отстрелите се постигат ,,най-завидните" дистанции....Или поне се вижда, докъде в същност може
NO FISHING, NO LIFE
http://orcaonline.org/
-
- дал Браво: 155 пъти
- получил Браво: 1057 пъти
За да отстрелваш с PE #2.5 трябва да мяташ бая юнашки! За сравнение аз обикновено ползвам PE #1.5 с примамки до 35 гр. и не отстрелвам, въпреки, че понякога стават фалове. Дори последните 2 морета слязох на PE #1.2 със същия успех. Ползвам ок. 2 м шок лидер, който освен всичко обира и малко енергия при фал.searnox написа:... Ползвам 40лб влакно на госен...
Като цяло всичко се свежда до практика. Само така ще изчистиш техниката си на замятане! Освен това е полезно да обърнеш внимание кои примамки на каква настройка на конкретна макара мяташ без проблем и при какви условия. С времето спирачното усилие може да се намалява, но това е бавен процес - при мен общо взето ставаше с една степен на година, така като погледна ретроспективно
Няма ли шанс възела между двете влакна да се спре на върха и да стане мега фал?
При мен са 2 от 4 центробежни спирачки и магнитна изключена. Опитах да Махна още една спирачка и резултата беше 10гр Дуо рюки у реката!
При мен са 2 от 4 центробежни спирачки и магнитна изключена. Опитах да Махна още една спирачка и резултата беше 10гр Дуо рюки у реката!
-
- Риболов: Спиннинг, кастинг
- дал Браво: 4 пъти
- получил Браво: 2 пъти
Колегата PUX е изчерпал темата . Пробвай Олбрайт възел за повода. Тествай първо на здравина, после дали минава свободно през редача на макарата и водачите. Дори и да стане фал, 2 метра повод буферират достатъчно. Относно палеца върху шпулата - става, но "мустака" на възелаsearnox написа:Няма ли шанс възела между двете влакна да се спре на върха и да стане мега фал?
от флурокарбон ме поряза...ползвам по дълъг от 2 метра повод.
-
Темата далеч не е изчерпан! Има още мнооого хляб в нея, но за съжаление колегите или не наблягат на този аспект на бейткастинга, или не желаят да споделят ...a_kafe написа:Колегата PUX е изчерпал темата ...
По-горе споменах, че към момента резултатите показват, че с мултипликаторите които имам, се постигат приблизително еднакви далечни дистанции, като общата закономерност е, че с по-дълга въдица се хвърля по-надалеч . Една интересна особеност: двете ми Дайви, се представят оптимално на минимална степен на спирачката - 1 или 2. Изненадващо, най-старата ми макара - 05 Шимано Метаниум, се оказва изключително балансирано констуирана, и позволява стабилна и безпроблемна работа на дистанция, без никакви спирачки, с минимален или никакъв контрол с палец! - тия дни при тестовете с нея направих серия от 10-тина поредни замятания на 90 м.(цялото навито влакно) с пръчка 2.60 и пилкер 22 гр. Всяка добавена настройка обаче, драматично скъсява разстоянието. С 2-те Дайви без спирачки също може да се мята, но се вижда веднага, че не показват най-доброто от себе си ... Още, най-далечните резултати се постигат когато пръчката "сработи" сама при замятането - всяко излишно изсилване не води до нищо добро . Съответно, всяка пръчка има комфортен диапазон, при който сработва сама и той не е чак толкова широк! Примерно Shimano Dialuna B86M със заявен тест 10-45 има диапазон при който дава най-добри резултати някъде м/у 17 и 30 гр.
Пфу! По дълга пръчка тогава ми трябва, явно. Да предложите нещо смислено с разумен бюджет в порядъка на 350-400лв. Подходяща за риболов на дунавски распери 240см.
-
- дал Браво: 1512 пъти
- получил Браво: 2258 пъти
Пръчката е по примамки, не за определени риби. Ето това https://www.filstar.com/bg/%D0%9F%D1%80 ... .Rod/5635/
Относно брадите - при закачка не тегли от шпулата, че се впива влакното и оплитането ти е в кърпа вързано.
Относно брадите - при закачка не тегли от шпулата, че се впива влакното и оплитането ти е в кърпа вързано.
b_lomsky написа:Пръчката е по примамки, не за определени риби. Ето това https://www.filstar.com/bg/%D0%9F%D1%80 ... .Rod/5635/
Не е налична
-
Вчера, докато правех инвентаризация на такъмите , изскочиха разни парчета стари влакна, забравени кой знае откога. Бях тръгнал да ги изхвърля, но реших, че заслужават по-достоен финал, предвид не лошото време и факта, че не бях хвърлял почти 2 месеца! Този път малко промених параметрите на теста и използвах по-къса въдица и по-лека тежест:
Пръчка: Gad Gancho 7', 4-16 гр.
Макара: Metanium XT
Влакно: PE, ok. #0.8
Тежест: капковидно олово 11.1 гр.
Започнах леко с един пул на центробежната спирачка и резултатът беше не повече от 55 м. (колкото най-горното парче едноцветно влакно). Допускам, че този резултат може да се подобри, защото не бях смазал ринга на спирчаката, нито стоковите лагери на шпулата. После изключих пула и дистанцията нарастна до 110-120 оборота на дръжката т.е. ок. 60-65 м. Така помятах ок. час след което реших да приключвам и започнах да "сурвакам" по-юнашки . Като резултат дистанцията се увеличи още до 130-140 оборота, като най-доброто постижение беше 146 оборота (77 м., както по-късно надлежно установих в къщи с line counter-a). Бях малко изненадан, защото не очаквах резултат над 60-65 м., но ... това е положението . Така или иначе, не успях да отстрелям оловото и имам възможност за поне още един тест. Има още накъде да подобрявам контрола с палеца, така че това не е максимума, определено!
P.S. Метрите, които споменавам по-горе са развитото влакно от шпулата, не разстоянието на което е метната тежестта /държа да отбележа/! Може някой ден да си поиграя, за да видя какво е средното процентното съотношение м/у 2-те, но според мен едва ли е повече от 8-10%.
Започнах леко с един пул на центробежната спирачка и резултатът беше не повече от 55 м. (колкото най-горното парче едноцветно влакно). Допускам, че този резултат може да се подобри, защото не бях смазал ринга на спирчаката, нито стоковите лагери на шпулата. После изключих пула и дистанцията нарастна до 110-120 оборота на дръжката т.е. ок. 60-65 м. Така помятах ок. час след което реших да приключвам и започнах да "сурвакам" по-юнашки . Като резултат дистанцията се увеличи още до 130-140 оборота, като най-доброто постижение беше 146 оборота (77 м., както по-късно надлежно установих в къщи с line counter-a). Бях малко изненадан, защото не очаквах резултат над 60-65 м., но ... това е положението . Така или иначе, не успях да отстрелям оловото и имам възможност за поне още един тест. Има още накъде да подобрявам контрола с палеца, така че това не е максимума, определено!
P.S. Метрите, които споменавам по-горе са развитото влакно от шпулата, не разстоянието на което е метната тежестта /държа да отбележа/! Може някой ден да си поиграя, за да видя какво е средното процентното съотношение м/у 2-те, но според мен едва ли е повече от 8-10%.
-
- дал Браво: 1512 пъти
- получил Браво: 2258 пъти
Ако се окаже, че метрите са разстоянието на което си заметнал ме запиши на уроци.
-
Едва ли аз мога да те науча на нещо. Но ако човек прояви повече търпение и има желание, вярвам че и сам може да се справи. Ето това кратко клипче показва всичко:
- karaburov
- дал Браво: 209 пъти
- получил Браво: 288 пъти
Добре,че не ходиш по Дунава ... с тия метражи ще трябва да вадиш Румънски билет ....pux написа: ↑Сря Яну 15, 2020 11:48 Вчера, докато правех инвентаризация на такъмите , изскочиха разни парчета стари влакна, забравени кой знае откога. Бях тръгнал да ги изхвърля, но реших, че заслужават по-достоен финал, предвид не лошото време и факта, че не бях хвърлял почти 2 месеца! Този път малко промених параметрите на теста и използвах по-къса въдица и по-лека тежест:
-
- Риболов: Спининг/плувка/дъно
Добър вечер колеги! От няколко месеца се захалих по спининг риболова и тъй като съм нов, имам въпрос въпрос:
Използвам пръчка filstar finesse spin(3-12), макара daiwa crossfire 2000 и тринишково влакно lazer samurai 0.5.Та въпросът ми е защо когато хвърлям в по-силно течение се образуват бради по влакното
Използвам пръчка filstar finesse spin(3-12), макара daiwa crossfire 2000 и тринишково влакно lazer samurai 0.5.Та въпросът ми е защо когато хвърлям в по-силно течение се образуват бради по влакното