Шаран през ноща?

Kentavar
Мнения: 4885
Регистриран на: Сря Яну 11, 2006 12:58
Риболов: Спининг предимно, муха, морски...плувка и фидер ама Pro...
Местоположение: Тялом – Destination unknown....Духом - Somewhere I Belong.
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 10 пъти

Мнение от Kentavar »

Малко в страни от темата но мисля, че е назрял момента да се направи нещо по въпроса за нощния риболов. Нека юристите във форума да кажат как ще е най-удачно да се направи нещо като петиция, която да има тежест и която да се подпише от "повечко" колеги, за да има ефект от нея. Мисля, че забраната да се лови в тъмната част от денонощието е за да няма контрол тогава, респективно и няма да се заплаща на служителите на ИАРА за това. Вместо да си пият ракията, да ходят с риск за живота си да обикалят, реки, язовири и др. НЯМА ПО ГОЛЯМА МАГИЯ ОТ НОЩНИЯ РИБОЛОВ. А едва ли някой с въдица нощем може да хване промишлени количества риба - изключая некоректните рибари. Най-проблемни са бракониерите с мрежите. Тях да проверяват или да забранят да речеме, риболова от лодка нощем ( с риск да си навлека гнева на колегите ловящи сом на кльонк ). Или както каза колегата, лодките нощем да са осветлени с фенер за да е лесна легитимацията им. Цялото това нещо колеги със забраната да се лови през тъмната част от денонощието е заради безцеремонното бракониерство, на което и всеки един от нас става често БЕЗМЪЛВЕН свидетел. Заради това и заради несправянето на държавата с бракониерството е тази забрана. От тук насетне, всеки е потенциален бракониер наравно ловящия за кеф и ловящия с мрежи. Нямаме си доверие един на друг, гледаме се с недоверие един друг.....Заради тези причини сега не можеме да си практикуваме любимото хоби нощем. Ако всеки от нас окаже отпор на мрежарите, те ще намалеят и изчезнат и ще изчезне и забраната за нощен риболов. Решителен отпор с всякакви средства срещу гадовете, дето направиха нащите водоеми да станат празни резервоари за вода, няма скачащи над повърхноста шарани, няма гърбове на амури и толстолоби, няма ята кленове правещи кръгове под дърветата, няма яростни атаки на щуки покрай шаварите, няма килограмови костури и бели риби....... От нас зависи всичко колеги. Ако си мълчиме и "мрънкаме" няма да стане. Някой има облага да я има тази забрана, а кой е това оставам на вас да си помислите.... :roll: :oops: :cry:


п.п. Съжалявам за ОФФ - а, ама като гледам как се хапете..... а сте от една и съща страна колеги, не го забравяйте. Врагът е на друго място, от върха до лакейте му с мрежите по водоемите нощем.
Цял живот в длан една, длан загребала вода от любимата река...Пролетта с цъфнали дървета, лятото с горещи ноти, есента е с мириса на вечността и зимата с носталгия пропита!

www.starividri.org

Prowler Elite 4.5 Angler

Спининг клуб "Абичи" - кандидат член, Forever majdramuniaci!
Аватар
rib4o
Мнения: 894
Регистриран на: Съб Юни 17, 2006 14:38
Местоположение: Хасково;Пловдив
получил Браво: 1 път

Мнение от rib4o »

Напално си прав колега Kentavar ,кога най сетне ще се предприемат някакви действия.Аз съм зад всяко подобно предложение.
Удоволствието от евтино закупената стока трае твърде кратко, спрямо разочарованието след това!
Аватар
nissana
Мнения: 2503
Регистриран на: Пет Юли 28, 2006 15:04
Местоположение: Sofia
дал Браво: 3 пъти
получил Браво: 5 пъти

Мнение от nissana »

Подкрепям ви напълно.А и ми хрумна,че тая тъпотия със забраната на нощният риболов със спортни средства е направена за да може по-спокоино бракониерите да си поскат нощем,а горските да ги пазят.Които не е ловил под милионите звезди и луната е изпуснал нещо невероятно.Чуството е друго,тишината е друга,емоцията е друга.Но само да няма Радка-Пиратка по цяла нощ.
Остави само стъпки,вземи само спомени.....
TRAP
Мнения: 4663
Регистриран на: Пон Мар 14, 2005 23:45
Местоположение: София/Видин/
получил Браво: 1 път

Мнение от TRAP »

Относно закона Майстор Саки отдели темата а вие продължавате да спамвате .
Аз ходя по брега и викам рибката да идва тя при мен сега.
divak
Мнения: 99
Регистриран на: Сря Май 17, 2006 10:49

Закони

Мнение от divak »

Не виждам нищо лошо в практикуването на нощния риболов!В доста страни това е разрешено!Вярно,че у нас е забранено от действащия закон(ЗРА),но това е много субективно.Като се знае от какви хора е създаден и какво се "постига" с прилагането му,може спокойно да се направи заключението,че е един слаб закон!!!Забраната за нощния риболов се обуславя СЕГА от редица обстоятелства,а именно:А/свободната търговия с мрежи и мрежени уреди* Б/освобождаването на вноса на мрежи от вносни мита(???)*В/липса на контрол върху ползването им по предназначение*Г/човешката ненаситност.Първият закон за рибарството е издаден на 04.02.1883 г.Материята на този закон е взета от руското законодателство.Вторият(вече истински български закон за рибарството) е от 1922 г.Още там е залегнала забраната за нощния риболов! цит."1.Забранени начини на риболов-Забранено е риболовството :а) с вар,млечок,рибе-биле,динамит и др.вещества,които отравят,упояват или убиват рибата/б) с чук,огнестрелно оръжие,електрически ток и др.уреди,които нараняват или убиват рибата,с изключение на шиша(сапкъна),въдицата и кърмаците/ в) нощно време,с изключение на морето и Дунава,свързаните с тях блата,р.Марица от Пловдив до границата,р.Резвая,р.Тимок,а също и ловът на раците нощно време./г)чрез запушване или отбиване на естествените води/д)леси. Министърът на земеделието може да забрани употребението и на други риболовни уреди и начини на риболовство,които се окажат вредни за размножаването на рибите.Забранено е изработването и риболовуването с мрежи и риболовни уреди,на които страните на най-малките клетки(очите) са по-малки от 2 см,мерени в мокро състояние,и с кошове и др.подобни,на коиторазстоянието между пръчките е по-малко от 2 см.При меренето на очите на мрежите се допуска грешка с 1/10.Посоченият размер на очите на риболовните уреди важи само за риболуването във вътрешните води.Затова всеки риболовен уред,с който се лови във вътрешните води, с изключение на спортните въдици ,трябва да носи пломба, че е проверен от службата по рибарство или лесничейството.Пломбите се поставят по същия начин, както се поставят на убития дивеч-със специални клещи, и то на места,гдето да не се повреждат,да могат да се проверяват и да не могат да се сменят."(Това е извадка от Закон за рибарството от 1922 г)
Miro Ni4ev
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Юни 27, 2006 14:35
Риболов: шаран
Обратна връзка:

Мнение от Miro Ni4ev »

Kentavar написа:Малко в страни от темата но мисля, че е назрял момента да се направи нещо по въпроса за нощния риболов.... НЯМА ПО ГОЛЯМА МАГИЯ ОТ НОЩНИЯ РИБОЛОВ...Нямаме си доверие един на друг, гледаме се с недоверие един друг.....Заради тези причини сега не можеме да си практикуваме любимото хоби нощем. ...Решителен отпор с всякакви средства срещу гадовете, дето направиха нашите водоеми да станат празни резервоари за вода, няма скачащи над повърхноста шарани, няма гърбове на амури и толстолоби, няма ята кленове правещи кръгове под дърветата, няма яростни атаки на щуки покрай шаварите, няма килограмови костури и бели риби....... От нас зависи всичко колеги............оставам на вас да си помислите.... :roll: :oops: :cry:


п.п. Съжалявам за ОФФ - а, ама като гледам как се хапете..... а сте от една и съща страна колеги, не го забравяйте. Врагът е на друго място, от върха до лакейте му с мрежите по водоемите нощем.

НЕВЕРОЯТНО ...ПОЗДРАВЛЕНИЯ ..
Все още съм под въздействието на магията с която си описал всичко и няма да коментирам повече,настръхнах изчетах на един дъх какво си написал.. за жалост си много прав и си уловил с няколко изречения сентенцията на теммата и развитието и от колегите .... !!! Нека всеки се замисли над това което е написал Kentavar

:!:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на шаран”