Рецепта за "тарама-хайвер" ?
Рецепта за "тарама-хайвер" ?
Колеги,
вдъхновен от написаното ТУК искам да ви попитам някой има ли рецепта за разбит хайвер.
Обработва ли се по някакъв начин след изкормването на рибата?
В какви пропорции се разбива с олио (или с друга мазнина) ?
Благодаря предварително !
вдъхновен от написаното ТУК искам да ви попитам някой има ли рецепта за разбит хайвер.
Обработва ли се по някакъв начин след изкормването на рибата?
В какви пропорции се разбива с олио (или с друга мазнина) ?
Благодаря предварително !
ре
Позабравил съм точно, ама горе-долу е така:
Няколко лъжички хайвер \аз съм го правил с червен\, започваш с една вилица или бъркалка да бъркаш като добавяш по много малко олио. Постепенно се долива и поема около литър от мазнината. Накрая се слага 1 изстискан лимон, малко сол и чесън. Пробвах с миксер, ама се пре**а. Ако нещо съм пропуснал, колегите ще ме допълнят.
Успех
Няколко лъжички хайвер \аз съм го правил с червен\, започваш с една вилица или бъркалка да бъркаш като добавяш по много малко олио. Постепенно се долива и поема около литър от мазнината. Накрая се слага 1 изстискан лимон, малко сол и чесън. Пробвах с миксер, ама се пре**а. Ако нещо съм пропуснал, колегите ще ме допълнят.
Успех
- Майстор Саки
- Мнения: 4277
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:27
- Риболов: heavy spinning
- Местоположение: на р. Дунав около Свищов
- дал Браво: 26 пъти
- получил Браво: 10 пъти
- Левака
- Мнения: 5158
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 12:13
- Местоположение: София
- дал Браво: 11 пъти
- получил Браво: 5 пъти
А пък адаша го е правил с червен хайвер Мисля че червения трябва да се маже на препечена филийка с масалце и повече водка
Убий глупака с мълчание.
http://sladkarnica-jasi.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://sladkarnica-jasi.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Bobo
- Мнения: 752
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 9:25
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 1 път
- получил Браво: 1 път
50 грама хайвер се разбива с ножа на миксера заедно с една по-малка от средна глава лук, после докато се бърка започва да се добавя по малко олио, докато се сгъсти (отива около 0.5 литра олио), след това се добавя една дебела филия хляб, предварително накисната във вода или прясно мляко, леко отцедена. Пак се бърка, ако стане рядък се добавя още малко олио, до сгъстяване, накрая се слага лимон или разтворено лимонтузу на вкус.
iddqd
- Левака
- Мнения: 5158
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 12:13
- Местоположение: София
- дал Браво: 11 пъти
- получил Браво: 5 пъти
Но не видях никой да сподели как узрява хайвера след като се извади от рибата.
Убий глупака с мълчание.
http://sladkarnica-jasi.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://sladkarnica-jasi.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Офицер
- Мнения: 42
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 16:31
- Местоположение: Варна от 01.09.2005 в София
Тарама хайвер се продава м магазините за риба и рибни продукти. С него става по-добре, отколкото с изваден от прясна риба - установих го от личен опит. 100 гр. тарама хайвер струва около 1 лв. и стига за доста голяма количество готов продукт.
И така за рецептата:
1-1,5 супени лъжици тарама хайвер (купен);
около 1 л. олио
средата на 1 хляб, желателно е хляба да е от 2-3 дни;
1 не голяма глава кромид лук
сока от 1 лимон.
Начин на приготвяне:
В стъклена по-голяма купа се слага хайвера и пасирания лук (да не е много защото почва да горчи) и се мачка с дървена лъжица , като се довавя по съвсем малко от олиото. След като стане еднородна сместа се добавя по малко от средата на хляба, която е предварително накисната във вода и е отцедена (може и в 200 мл прясно мляко), от тук нататък се редуват олио и хляб, като може да се бърка (препоръчвам ви го) с миксера с бъркалките за яйца на най-бавна скорост, не с пасатор!!!! След като всичко това се обърка добре се получава доста голямо количество готов продукт, и се подправя с лимоновия сок на вкус. Цялата процедура отнема около 15-20 минути.
Относно пресичането на хайвера:
Причините за това са няколко, но си ива управия .
Ако ви се оцъкли олиото отгоре мземате миксера със същите бъркалки и около 200 мл прясно мляко бърсате и сипвате млякото на тънка струйка. Другия начин да оправите пресечен хайвер е с жълтъка на едно яйце.
Идеално мезе за ракия и водка , но внимавайте с количествата - пак от опит ви го казвам.
Да ви е сладко и на наздраве.
И така за рецептата:
1-1,5 супени лъжици тарама хайвер (купен);
около 1 л. олио
средата на 1 хляб, желателно е хляба да е от 2-3 дни;
1 не голяма глава кромид лук
сока от 1 лимон.
Начин на приготвяне:
В стъклена по-голяма купа се слага хайвера и пасирания лук (да не е много защото почва да горчи) и се мачка с дървена лъжица , като се довавя по съвсем малко от олиото. След като стане еднородна сместа се добавя по малко от средата на хляба, която е предварително накисната във вода и е отцедена (може и в 200 мл прясно мляко), от тук нататък се редуват олио и хляб, като може да се бърка (препоръчвам ви го) с миксера с бъркалките за яйца на най-бавна скорост, не с пасатор!!!! След като всичко това се обърка добре се получава доста голямо количество готов продукт, и се подправя с лимоновия сок на вкус. Цялата процедура отнема около 15-20 минути.
Относно пресичането на хайвера:
Причините за това са няколко, но си ива управия .
Ако ви се оцъкли олиото отгоре мземате миксера със същите бъркалки и около 200 мл прясно мляко бърсате и сипвате млякото на тънка струйка. Другия начин да оправите пресечен хайвер е с жълтъка на едно яйце.
Идеално мезе за ракия и водка , но внимавайте с количествата - пак от опит ви го казвам.
Да ви е сладко и на наздраве.
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Офицерът е напълно прав за купешкия хайвер, но ако държите да си е от вашия:Левака написа:Но не видях никой да сподели как узрява хайвера след като се извади от рибата.
1. След изваждането го изплаквате, отделяте от ципата /доколкото може/ и слагате в бурканче, на дъното на което има сол. После покривате с друга сол. При следващ улов процедурата се повтаря и така до напълване.
2. След узряване на хайвера - следвате инструкциите на Офицера.
3. Прецака ли се хайвера, не се мъчете да го спасявате, а го изхвърлете, иначе ще си прецакате нервите /Иначе Офицера е прав - това са начините да опиташ, ама /
4. Като допълнителни екстри може да му се сложи към края малко газирана вода за пухкавост и белтък от едно яйце за блясък.
5. Направил съм тонове такъв хайвер /и прецакал доста олио също така/ и накрая разбрах, че е по-добре да си го купиш готов от магазина, когато ти се прияде. Е, сега и спрях да нося рибата вкъщи, де. А не иде да я издоя преди пускане
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Moже да се добяви малко (една -две супени лъжички) газирана вода-става много пухкав. И ако сложите много лимон, да знаете, че започва да нагарча, така че имайте предвид.
И накрая нещо, по-скоро свързано с естетиката-много красиво става, ако във разбития хайвер се добави една лъжица неразбит такъв, изглежда някак си "мраморен" , а и е по-ароматен и вкусен.
За дериватите и дестилатите си знаете...
И накрая нещо, по-скоро свързано с естетиката-много красиво става, ако във разбития хайвер се добави една лъжица неразбит такъв, изглежда някак си "мраморен" , а и е по-ароматен и вкусен.
За дериватите и дестилатите си знаете...
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ