Някои от старите рецепти

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
Росен
Мнения: 3461
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:43
Риболов: Мухарски риболов
Местоположение: Русе
дал Браво: 60 пъти
получил Браво: 250 пъти
Обратна връзка:

Някои от старите рецепти

Мнение от Росен »

Ето какво е останало при мен от рецептите (за съжаление не съм записал кой коя е постнал, така че авторите като си ги познаят - да се обадят) :

-----------------------------------------------------------------

"Една рецепта за пъстърва, която много ми харесва.
Приготвят се цели пъстърви - около 200 -250 гр. всяка. Изчистената пъстърва се осолява и се подправя с черен пипер. Отделно си приготвяте в 3 плоски чинийки - брашно, разбито яйце и галета. Овалвате пъстървите в брашното, после в яйцето и нкрая в галетата. Изпържвате ги в олио, докато панировката стане леко кафява. Така изпържените пъстърви подреждате в тавичка от стъкло или неква подобна с капак. Слагате масло на парченца върху пъстървите ( може и малко магданоз нарязан на ситно ). Затваряте с капака и във фурната - 20 - 30 мин. при 200 градуса. Става супер."

--------------------------------------------------------------------------------

"Нека да ви кажа една марината , която научих от Рекс Хънт . Реших веднъж да я експериментирам и се получи нещо невероятно вкусно. Използвам я за по-постни риби като костур и щука . Веднъж опитах и с бяла , но не се получи много добре а и се поразпадна на скарата. Нужна е една щука около кило или 15-20 средностатистически костура . Щуката нарязвам на колелца не по-дебели от сантиметър , а костурите - цели (одрани) -ако не са много големи.
Ето я и рецептата :
В голяма купа се изсипва чаена чаша зехтин и се добавят 3 супени лъжици соев сос и сока от половин лимон. Нарязват се на ситно 2-3 скилидки чесън , половин връзка магданоз и 1 люта чушка , които се смесват със съдържанието в купата.
Цялата тази гадост се разбърква добре , прибавяме и щипка черен пипер , след което я смесваме с рибата . Оставяме ги да си починат за около 30-40 минути и после ги мятаме на скарата .
Докато печете рибата е добре да я мажете с остатъка от соса с четка . Като се изпече , можете да изстискате още половин лимон върху всичката риба.
Резултата е страхотен ! Опитайте !"

-------------------------------------------------------------------------

"Пъстърва по рецепта на помощник готвача на Шератон

Нужни продукти за 4 порции:

4 Пъстърви по около 200-250 грама
1 пакетче краве масло
3-4 големи скилидки чесън
сока на 1 лимон

Маслото се разтопява на съвсем слаб огън. Премахват се сърцата на скилидките чесън. Чесънът се счуква и се добавя към разтопеното масло. Маслото се оставя да престои с чесана около 2 часа. Пъстървите се посоляват и се пекът на скара. След като се опече едната страна на рибата, тя се обръща и с лъжица се полива от маслото върху опечената страна. След като се опече и другата страна, се сваля от скарата и се сипва от маслото и от другата страна. Маслото попива в рибата и тя става божествено вкусна.

За гарнитура препоръчвам картофи соте или задушени на пара зеленчуци.

Бяло вино Шардоне или Траминер порядъчно изстудено е добър избор.

Приятен апетит!"

-----------------------------------------------------------------
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

Браво, Росене, страхотни са тези рецепти! Да си жив и здрав!
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Мнение от babydoctor »

Тази рецепта много силно ме заинтригува, още не съм я пробвал, но си я копнах и я връщам на форума. Да е жив и здрав авторът /Мунчо, не беше ли ти?/ Който я опита пръв, да се похвали. Хайде наздраве!!!
Значи тази английска рецепта оригинално се прави със съомга (те англичаните явно такива риби само папат), но поради липсата и в Габрово аз я направих с филе от толстолоб със доста добър резултат. Сега са ми доставили едни рибарникови пъстърви, сигурно по около 1,5 кг., и се каня да направя едната така - предполагам, че ще е още по-добре.
Алгоритъм:
1.взема се едно филе от толстолоб (рибата да е около 2 до 3 кг. по възможност), с такъв размер, че да се побере в дълбок порцеланов или от йенско стъкло съд с какъвто разполагате. Много важно е да се отстранят костите и да не се маха кожата на рибата (люспите обаче да ги няма).
2. прави се смес от сол, захар и червен пипер в съотношение 1:1:1(по една трета от всичко). Количеството е съобразено с размера на рибеното парче(аз първия път оджурках повече). Добавя се толкова вода , че да се получи гъста паст, която да не се разтича , а да стои плътна-като гъста горчица.
3. Рибата се слага с кожата надолу в съда и месото се намазва с пастата плътно да няма ненамазан участък в дебел пласт. Удобно е намазването да стане с широк нож , за да не се цапаме. Така намазаната и поставена в съда риба прибираме в хладилника я държим 2 дни вътре. Добре е съда да бъде затворен, защото иначе умирисваме хладилника и изгората мрънка...
4. След като двата дни изтекат изваждаме рибата от съда и я измиваме хубаво, да няма никаква паста. Подсушаваме с кухненеска хартия или неароматизирани салфетки.
5. В измития и подсушен съд (трябва да е с равно дъно) наливаме не повече от 100 -150 гр коняк и добавяне нарязан наситно копър. Слага се обратно парчето в съда с коняка и копъра, но с месото надолу и кожата нагоре. Затваряме тенджерата и връшаме в хладилника за още 24ч.
6. Папкаме с водчица-не е никак лошо.
НЕ са глупави англичаните...
_________________
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

[quote="babydoctor"]...Мунчо, не беше ли ти?[quote]
Аз бях. Щях таман да я пусна пак:)
Много е важно рибата да е прясна, защото ако толстолоба престои става тричав и киселее!
Пробвах и с дебела пъстърва и е по-добре, но и трябва по-малко време , защото месото е по-тънко
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
ZLAK
Мнения: 2586
Регистриран на: Съб Дек 18, 2004 11:42
Риболов: ..?...О , да !
Местоположение: Пловдив
дал Браво: 103 пъти
получил Браво: 137 пъти
Обратна връзка:

Мнение от ZLAK »

Росене, радвам се че рецептата за щука и костур ти е харесала. Мога само да кажа , че жена ми - която по принцип не яде риба - ме кара често да я приготвям.
ХМ-М-М-М ?!? Като взема да се размисля.......дали пък не я мързи да готви ???
Гост

Мнение от Гост »

Мунчо написа:Браво, Росене, страхотни са тези рецепти! Да си жив и здрав!
Супер е !!!
www.Vlado59 @abv.bg

маринована херинга

Мнение от www.Vlado59 @abv.bg »

Херингата се почиства и измива.Отделяме филетата и ги измиваме с вода след което ги подсушаваме с домакинска кърпа.Натриваме с морска сол и оставяме така 12 ч.Поставяме ги в стъклена купа .Правим марината от ситно нарязан червен кромид лук,ситно счукан чесън,бахар,черен пипер,лимон,равни количества вода и оцет,щипка захар,сол.Оставяме на котлона да се вари 5-6 мин.След охлаждане заливаме филетата с маринатата и поръсваме с розмарин.Престояват така 12 ч.Сервираме с пържени картофки и студено бяло винце.
Наздраве и добър апетит.
vlado59@abv.bg

маринован паламуд/скумрия

Мнение от vlado59@abv.bg »

Рибата се почиства и нарязва на порции с дебелина около 2-3 см.На дъното на съд разстиламе морска сол и поставяме парчетата риба върху тях.Поръсваме с морска сол и оставяме така не по малко от 5-6 ч.Без да ги мием с вода пускаме във вряща вода да се бланшират за 5-6 мин.Охлаждаме и обелваме кожата на всяко парче и го начупваме на 4 по малки такива като махаме гръбната кост.Парчетата редим на дъното на тенджера и поръсваме с черен пипер и бахар,карамфил 2 пъпки и синапено семе 15-на зрънца счукани на едро.Нарязваме моркови,гъби,магданоз,целина.Заливаме с каф.ч-ка олио,1/2 каф.ч-ка оцет,чаша две ракиени сухо бяло вино,чаша и половина вода.Оставяме на котлона всичко това да заври след което го намаляваме на 1, похлупваме съда .След 1 ч.маринованта риба е готова за консумация след охлаждане.Трайност 30 дни ако се държи в маринатата от варенето.Рецептата беше от мен а останалото е от Вас
vlado59@abv.bg

маринована цаца.

Мнение от vlado59@abv.bg »

Замразена цаца я измиваме и отцеждаме.Не я осоляваме защото тя е предварително осолена.Нареждаме я в буркани от лютеница и поръсваме с подправки на вкус-счукан чесън,черен пипер на зърна,бахар,копър.На всеки буркан сипваме по 1 -2 суп.л-ци оцет и сипваме олио до гърлото на буркана.Затваряме капачките и обръщаме буркана надолу като след три дни го обръщаме обратно,и държим така още 3 дни след което така приготвеното рибно мезе е идеалното допълнение към силни напитки като водка,мастика,люта грозданка и др.
vlado59@abv.bg

маринован сафрид

Мнение от vlado59@abv.bg »

3-4 кг сафрид го измиваме и отцеждаме.Правим силна саламура с разчет 1 ,5 л.вода + пакет морска сол и оставяме рибата да се"дави"24 ч.Отцеждаме и без да го мием с вода го накисваме за 5 ч в силен оцет,отново отцеждаме и оставяме рибата за 3 ч в сварен силен черен чай.Така приготвената риба е с добър вкус и аромат и е отлично мезе
vlado59 @ abv.bg

сушени рибици от толстолоб

Мнение от vlado59 @ abv.bg »

Предварително отделените рибици се измиват с вода и се натриват с морска сол .Оставят се на студено 3 денонощия.Правим саламура с разчет 1 ,5 л.вода и пакет морска сол.Пускаме рибиците и оставяме още 3 денонощия.Отцеждаме и натриваме с кашица от ситно счукан/пасиран чесън,чубрица,чимен,червен пипер,черен пипер,чаша сухо бяло вино.Овалваме рибиците и закачаме на сухо и проветриво място за около 7-8 дни.Останалота е лесно.Рибиците се режат с много остър нож и задължително под ъгъл като преди да ги нарежем се оглеждаме да няма някой съгледвач зад гърба ни защото току виж ни взел от майсторлъкаУверявам ви че рибиците от толстолоб са мезе убиец за силни напитки.Опитвал съм да ги правя и от други риби но не се получава с такъв вкус.Така че ако имате смелоста да пробвате то ползвайе само рибици от толстолоб.
vlado59 @ abv.bg

нервозен клен

Мнение от vlado59 @ abv.bg »

Един по едричък клен се почиства и измива.Отцеждаме го и нарязваме на парчета които да са равни.Овалваме в зехтин към който добавяме чили/лют червен пипер/сол,черен пипер,розмарин.Пържим на не много силен огън и от двете страни.Прибавяме малко сухо бяло вино и кубче зеленчуков или пилешки бульон.Оставяме на котлона за 5-6 мин докато виното се поизпари.Поръсваме със ситно нарязан пресен магданоз и разбъркваме добре.Порциите риба поставяме в чиниите за поднасяне и заливаме със соса.Бирата или виното са задължителни.
vlado59@abv.bg

пъстърва печена на керемида

Мнение от vlado59@abv.bg »

Прясно уловена пъстърва я почистваме и измиваме с вода.Отцеждаме и натриваме със сол и черен пипер отвън и отвътре.Оставяме я да ароматизира така 30 мин.Вземаме една керемида за печене и я намазваме с мазнина или на дъното и разполагаме тънко нарязан бекон или пушени гърди.Поставяме рибата да легне на едната си страна и върху нея редим тънко нарязани парченца лимон,пушено сирене,тънко нарязани парченца масълце,поръсваме със ситно настърган кашкавал.Запичаме на фурна около 25 мин.докато се разтопят кашкавала и топеното сирене и се получи един пикантен сос.Тънка нарязаните парченца лимон предпазват рибата от изгаряне и и придават аромат и специфичен вкус.
vlado59@abv.bg

пълнена риба пикант

Мнение от vlado59@abv.bg »

Предварително почистената риба се измива и подсушава.Натриваме я със сол и смлян черен пипер отвън и отвътре и я напръскваме с лимонов сок.Нарязваме на ситно кромид лук и смесваме с омекнало масло.Оставяме на страна за 5-6 мин.Нарязваме на ситно печурки и стрък праз лук.Омесваме го със сместа от кромидия лук и маслото.Оставяме да ароматизират още 15 мин.Сместа се осолява и към нея добавяме брашно.Напълваме рибата и я увиваме в алуминиево фолио намазано с мазнина.Печем в предварително загрята фурна при температура 200 градуса.
Аватар
Левака
Мнения: 5158
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 12:13
Местоположение: София
дал Браво: 11 пъти
получил Браво: 5 пъти

Мнение от Левака »

Владо защо пишеш като гост,нали си регистриран????
Убий глупака с мълчание.

http://sladkarnica-jasi.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”