Платика

Които си пада по риболова на леко с плувка, да погледне тук и да свери часовника си с другите колеги.
rad_o
Мнения: 2
Регистриран на: Чет Апр 05, 2007 13:35

Платика

Мнениеот rad_o » Чет Апр 05, 2007 13:48

Искам да попитам по старшите колеги какво влакно,какав номер кука и какво влакно триабва да използжам за повода колко дълго трябва да е.Благодаряви от сега.

Аватар
Милен Динков
Мнения: 1912
Регистриран на: Вто Дек 21, 2004 13:00
Местоположение: СВИЩОВ
дал Браво: 198 пъти
получил Браво: 243 пъти

Мнениеот Милен Динков » Чет Апр 05, 2007 14:07

Аз ще изчакам малко останалите да се изкажат преди да пусна това, което имам, за платиката - това са мнения, впечатления, разсъждения и съвети на няколко колеги от форума от близкото минало. Направил съм го на Word и много често го препрочитам - материалът(представлява комбинация от мнения и разкази от излети) много ме кефи понеже и аз искам да направя някога такъв риболов, и само като си представя какъв екшън е било и не знам какво ми става :D
Много съжалявам, че колегата Kalinux вече не пише за риболов на леко :cry: и за захранките, начините на тяхното приготвяне и особеностите на които трябва да се обърне внимание. :cry: Сомаджиите разбраха, че е ценен кадър и го дръпнаха при тях :D

Аватар
fero
Мнения: 424
Регистриран на: Чет Мар 09, 2006 20:18
Местоположение: София

Мнениеот fero » Чет Апр 05, 2007 20:07

Да бе и при това без трансферна сума.Като гледам и май за дълго.
Хвалу и клевету приемли равнодушно,
И не оспоривай глупца.
А.С. Пушкин
(Exegi monumentum 1836)

Аватар
Милен Динков
Мнения: 1912
Регистриран на: Вто Дек 21, 2004 13:00
Местоположение: СВИЩОВ
дал Браво: 198 пъти
получил Браво: 243 пъти

Мнениеот Милен Динков » Пет Апр 06, 2007 11:35

:cry: :cry: :cry: Така е :cry:

Предварително искам да кажа, че материалчето ще е доста дълго. Съветвам ви да си го съхраните някъде понеже е доста ценно и пълно с инфо за платиката - най-вече за захранките, които се ползват при риболов на платика. Оше един път благодаря на колегите Kalinux и Kriki :D
Последна промяна 1 на Милен Динков, променена общо 0 пъти

Божидар Иванов

Мнениеот Божидар Иванов » Пет Апр 06, 2007 11:48

:oops: Пускай, а предполагам че горепосочените,ако имат нещо ново като ИНФО ще го споделят :!:

Аватар
Милен Динков
Мнения: 1912
Регистриран на: Вто Дек 21, 2004 13:00
Местоположение: СВИЩОВ
дал Браво: 198 пъти
получил Браво: 243 пъти

Мнениеот Милен Динков » Пет Апр 06, 2007 11:49

Пак да кажа това са мнения на колеги!!!


След добрите отзиви от яз. Искър и ние с Калин (kalinux) решихме да направим 1 съвместен риболов на вливането (клечките).
Към 7.40 бяхме на язовира и почнахме да разтоварваме багажа. За нещастие установих че раницата ми с доста от принадлежностите е останала на паркинга пред блока, бях я оставил до колата и понеже имах много багаж и се връщах няколко пъти за да го товаря, просто не съм я сложил в багажника - направо позеленях, но вече беше късно ... е простих се с новата ми любима плувкарска Окума, както и с 1 куп принадлежности, събирани с години. За пореден път всичко от начало. Все пак реших да не се връщам а да си направим риболова. Вкарахме лодката с минимизирано количество багаж. Калин ми даде 1 плувка, по-точно такъм за директен, които след леко удължаване и смяна на повода (0.11) и куката го пригодих към моята дължина (8м).
И двамата носехме захранки - моите предимно купешки компоненти, а Калин беше си ги приготвил сам и искаше да ги тества как ще работят при платиките. Решихме да тестваме новите му 2 храни, които ухаеха невероятно и по мое мнение по-нищо не отстъпваха и на най-скъпите захранки на пазара. Забъркахме 2 пакета от първия вид, сложихме и от варения скълцан коноп (около 200гр.), добавихме малко варено жито, малко шоколадови пръчици, както и червена сладкарска боя (до последно се чудехме дали да е червена или жълта). От водата при варенето на конопа бях нправил и захарен сироп, който ползвахме при умесването. Освен това Калин беше донесъл "вълшебни" сладкарски ароматизатори - ванилия, канела, карамел в течен вид, а може би и още нещо ... Сложихме и бял (шарен) червей. Забъркахме всичко и след премерване на дълбочината (~5,5 m) започнахме с храненето.
Предпочетохме да храним първоначално с големи топки - 7-8бр с размер на грейпфрут.
Веднага се събра внушително количество уклей от горе (от облака, който правеше боята), но не това беше целта ни - гонехме прословутите ПЛАТИКИ. След 10 мин засекох и извадих 1 огромна бабушка. Малко след това Калин засече и се почна. Беше стара баба платика над килограма, която беше оценила по достоен начин захранката. Почнахме да се редуваме със старите платики, като имаше 1 момент в който на двамата едновременно ни кълвеше, а кепа беше само 1 в лодката. Настана ГОЛ СЛЕД ГОЛ. Платиките като че ли беха пощурели, при цопването на поредната малка топка, веднага атакуваха някоя от въдиците. Като че ли бяха придобили условен рефлекс и всяка вибрация ги караше да кълват. При застоите от време на време ги стимулирахме с по 1 прашка бял червей върху плувката или малка топка от захранката. Кълването не закъсняваше. Взимаха както на торен червей (имахме съвсем малко и доста едри ), така и на мартеница (2 бели + 1 червен). По едно време пробвах и на жито и поредната баба го засмука. Колегите около нас сутринта, преди да започнем ние, хванаха по 1-2 платики, даже изпуснаха и 1 шаран, но след като ги почнахме, май те само гледаха тъжно.
След като свърши първата захранка, омесихме и от 2-рия вид с жълт цвят. Нямаше проблем и тя работеше перфектно.
Към 18.00 приключихме с риболова, рибата беше наистина много, едвам извадихме живарника от водата в лодката. Крайният резултат беше 39 баби платики, между 800гр-1,5кг . Две от тях бяха по 50см. Хванахме още доста по-малки платики, който съответно се пускаха веднага обратно да растат. Целта ни бяха бабите и успеха беше пълен. .Доста хубави кoстури също излезоха, които съответно отиваха обратно във водата - нямаха място в живарника. Благодаря на Калин за страхотния съвместен риболов, както и за невероятните му захранки, които може спокойно да пусне по магазините. Имаме и няколко снимки, които обаче ги направихме с обикновено апаратче и първо трябва да бъдат изкарани.


Лодката ми самоделка от полиестерна смола. От време на време стояхме прави, защото Д-то ни не сплескваше.

Относно захранката. За първи път се чувствам толкова сигурен в това, което правя. Наистина стана перфеткна и в нея няма нищо тайно. Основата е печена галета, козуначена галета, бисквити, сурова и печена царевица и всичко това много ситно смляно. Може да се добави и млян овес за лепливост, аромат и калории. След това млян суров слънчоглед и млян печен лен, както и леко подпечен немлян лен. Коноп печен - НЕ. Ароматизатор ванилия и кокос на прах. Това е основата. На място добавихме варен коноп - леко размачкан, малко варено жито, червена боя и шоколадови пръчици. Всичко това го разбъркахме със захарен сироп от варения коноп и добавихме концентриран ароматизатор собствено производство. Имах два типа течни ароматизатори. Първият беше от карамел от нерафинирана захар, с ванилия, а вторият от захарен сироп от същата захар с шоколадова есенция, канела и кокос на прах. И двата вида действаха добре, може би с лек превес на карамела.

Не е задължително точно по същия начин да я правите захранката, но в общи линии виждате идеята. Гаранция, че действа перфектно и ако не кълве, то със сигурност причината не е в нея.

И още нещо. Не подценявайте количеството на захранката. Прахосмукачките са много и все едри и дохранвайте непрекъснато с една едра стиска. Белият червей към захранката е задължителен. Жълтата боя също работеше, но меже би червеното е по-добре за случая, защото водата е все още много студена.

И още нещо. Плувка 1.5 до 2 гр. Дроперът да лежи на дъното задължително.

Общото количество беше 4 пакета (кг) захранка + допълнителните екстри като малко жито, малко коноп, бял червей ... 2 пъти хранене с по 6-7 големи топки и после само дохранване с по 1 стиска от време на време. Така че ориентировъчно 2 кофи (не пълни де) от тия на Сенса зелените готова храна.

Тези от вас, които са ловили платика, сигурно са се сблъсквали с проблема за количеството на захранката. Обикновено за половин ден при активен риболов една кофа захранка отива. Ако ползваме готовите от магазина, поне 10 лв трябва да дадеш само за тях, като прибавиш стръв 2-3 лв, превоз и т.н. излиза много скъпо удоволствие тази платика.

Затова повечето платикари си приготвят собствени захранки. Призовам всеки един от вас да сподели своя опит в това отношение.

Преди да споделя свойта рецепта, искам да поставя няколко въпроса за дискутиране:

- кои са най-предпочитаните аромати от платиката?
- цветът (особено жълтия) наистина ли има значение?
- едрината на захранката?
- кои са основните съставки?
- има ли връзка между хранителните навици на платиката и морунажа?
- живата стръв, добавена към захранката, има ли ефект?

Ето и мойта рецепта:

Пропорциите варират в зависимост от това, колко имам.
Царевица (сурова и печена), жито (сурово и печено), галета, бисквита, печен коноп, печен слънчоглед, ванилия, захар, кокосови стърготини. Всичко това фино смляно.
Според мен червения цвят е най-подходящ , също така захранката трябва да е сладка и естествено се слага от стръвта .

Позволи ми да не съм съгласен с теб . Първо не съм сигурен , че една добра захранка ще ти струва 40-50 стотинки . Ако се сложат всички необходими компоненти за да доближиш българските захранки ще ти излезе соленичко ако си купуваш компонентите поотделно на дребнова цена . Второто което е , на дали ще оцелиш точната пропорция при компонентите . Защото една добра захранка не е само смес която да падне на дъното , тя трябва и да проработи там . Като казва Ян Ван Шендал , не е най важен аромата , и за каква риба е предназначена захранката , а в дадения момент и ситоация самата захранка , като контистенция и цвят да работи и привлича рибата .

Напълно подкрепям brazilian, че за всеки водоем е различно.

Например за Дунав (около Русе) купешката захранка никога не е давала по-добър видим резултат от обикновената хлебна галета или поне резултатът е такъв, че не оправдава средствата. Важно е само количеството и да е достатъчно стегната и тежка. Питайте Русенци как се ловеше септември и октомври на Мартен.

На Искър 2004, юни, на римския мост, тъй-като имаше непрекъснато много риболовци, качествената захранка можеше да издърпа рибите на колегите до теб. Но имаше и такива рибари, които подхранваха само с галета и кюспе и дори хващаха повече риба, от тези които ползваха български захранки. Веднъж една голяма кюстендилска група беше окупирала целия залив и хранеше обилно само със смес от царевица, жито, кюспе и др. глупости + червена боя + 2 кг. бели за три дни. Хвана се доста риба и без скъпи захранки.

На Жребчево 2004, юли, мой приятел направи за една вечер и един до-обед над 60 кг платика, пред смаяните погледи на състезатели от Ст. Загора, пак със собсвена захранка. На Диканите същият колега правеше цяло лято по една кофа морунаж и по някой шаран всеки път.

На Искър 2004, юли, на втичалото спокойно се ловеше от лодка по една кофа платика без скъпите захранки.

На Въча 2004, юни, откриването, когато Калоян Белополски пишеше, че нямало риба, ние с братовчеда направихме всеки по една пълна кофа с платика, когато всички останали колеги се върнаха почти капо. Същото беше и на предното откриване 2003 пак там и пак при същите условия. Естествено и в двата случая бях на собствена захранка.

На същия водоем имах и следния куриозен случай през 2001 г. Перфектна захранка - Van der Ende Breme+зелената (май беше Special) + бисквита+галета+кокос. Пакетирал съм я по 1 кг, всеки пакет излизаше по 5 лв!!! След вечерно напиване с мастика и мента на другия ден тръгваме с две лодки. Нашата лодка взима от готова подхранка и колегата от другата взима чиста галета (заради махмурлука). Ни се сбъркахме да ловим бабушки и той повече платики. А лодките ни бяха на 10м една от друга.

Всичките тези примери ми дават увереност да твърдя, че може с по-малко средства да се прави добър риболов. Пък и защо мухарите си правят собсвени мухи. Защото и това е част от риболова. Тук е същото. Когато не си на риба, самото занимание с подхранките те прави съпричастен с риболова. А откриеш ли подходяща комбинация за рибите - чувстваш се удовлетворен от постигнатото.

Не оставайте с впечатлението, че отричам готовите захранки. Този, който има пари и няма желание да се занимава със собствени захранки, да ги купува. Аз ползвам готовите само за ароматизиране на направена база от евтини съставки. Тук бих посочил прахообразните ароматизатори на Van der Ende - brasem и brasemix, на Sensas подобните, както и още един течен за платика преди години (около 8 лв), но май го няма вече на пазара. Те са много силни и могат да поемат голямо количество захранка, без да се загуби аромата.

Специално за Brasem-а на Van der Ende, който има аромат на ванилов сладолед и ми е любим, открих много близък български аналог в Русе. Има една ванилия, концентрат, жълта на цвят (не е като сладкарската бяла), използва се за ароматизиране на смеските за прасета. Разбрах от колеги, че се внасяла в Шумен и била много евтина (от порядъка на левчета за килограми ). В някои магазини от Русе я продават под формата на ароматизирано царевично брашно, около 200 гр. за 2лв или нещо подобно. Това си е голямо товарене, но иначе действа много добре за морунажа (предполам и за платиката).

До скоро използвах Breme на Van der Ende (оранжевия), но напоследък имам чувството, че това което се продава на българския пазар, не е същото като на европейския. Съмнения се породиха, когато видях цели парчета овесени ядки изобщо не смляни, после имаше грудки шоколад с размер на почти грахово зърно и на всичкото отгоре аромата не беше толкова силен, както някога. Имам чувството, че някой разрежда захранките и ги препакетира отново. Не знам. Кажете и вие.

По принцип аз ловя най вече с Вандер енде . Едва тази година , ще почна да ловя с Тубертини . Ще ги тествам и ще пиша за тях обещавам . В момента състезателите от отбор Маяк са най на ти със захранката на Тубертини . Вече втора година играят на състезания с нея . С момчетата от Маяк сме разговаряли за тази захранка , и тяхното мнение е че е много добра . Всъщност през тези две години от както играят на състезания с нея те експериментират миксовете . Все пак е една нова захранка на нашия пазар , и трябва време зада се напипат добрите миксове . Не на последно място е и факта , че Италянците са боговете на каракуда и шаран , а от това следва и захранката на Тубертини да е супер за този вид риболов .

Току що видях, че и Върхара е забелязал промяна в Van der Ende-то. Явно идва от самата фирма.

Някой не е ли експериментирал с аромати, които могат да се купят от сладкарските складове например? Някаква литература или поне кратка информация за предпочитаните аромати на платиката? Аз съм опитвал с ванилия, карамел, какако, кокос и канела. Ванилията има много добър ефект (май за повечето риби). С канелата не можах да уцеля пропорциите. Много е силна. Карамела също е много добър а също и подслажда захранката. Кокоса на мен ми допада, но за рибите не знам. Със сигурност има кокос в Breme на Van der Ende. Какаото сигурно трябва да се направи на шоколад. Ако е сурово няма вкус и аромат. Мисля, че шоколадови вафли/бисквити са много добре за платиката. Меденките са супер - аромат и вкус едновременно. Проблемът е дали ще изпаднат брак в някой склад.

Според мен подхранката влияе не повече от 40% за успешния риболов. Платиката е прасе. Тя обича да яде преди всичко по много, но все пак прасе с вкусови качества.
Категорично съм убеден, че добрата(вносна)подхранка винаги дава по-добри резултати при еднакви условия. Ако рибата не е активна естествено каквото и да и подадеш трудно може да се определи ЗАЩО е атакувала стръвта.
Що се отнася до храните за платика според мен безспорно на първо място е френската SENSAS. Ловил съм с тази храна както на свободен риболов, така и на състезания и твърдо мога да кажа, че е перфектна.
Също много добра е и храната на Van Den Eynde. Тя е и по-евтина и особено подходяща за българските условия.
За да стане една храна добра според мен трябва задължително да има поне 1 кг вносна подхранка и останалото български баласт.
Не заради аромата, а заради съдържанието на храната. Защото рибата не е толкова глупава. Тя ще отиде на аромата, ще го опита и ще установи, че за нищо не става.....
Лично аз съм привърженик на жълтия цвят храна, когято ловя платика, но това се отнася единствено и само за летните горещи месеци. И не защото платиката много обича жъълтия цвят, а защото от светлата храна се плашат дребните риби и така се прави отбир на едрите.
През ранна пролет и късна есен категорично е по-добре да се ползва кафява храна.
Ароматите са въпрос на предпочитание. На един водоем шоколадът дава перфектен резултат, на друг анасонът....Това е въпрос на експерименти.
Няма универсални храни, винаги може да се добави нещо към микса, което да даде още по-добър резултат.
Но има някои основни правила за храната за платика:
Тя трябва да бъде тежка - да потъва бързо на дъното и да не образува облак по пътя си.
Тя трябва да е лепкава, но не преовлажнена
Трябва да е средно едра
Цветът зависи от сезона.
Лятото - сладка, зимата - слабо сладка

Има още много неща да се кажат и пишат за риболова на платика. Това е една от моите любими риби и имам много риболови с Върхара на Жребчево. Но за сега толкова.....


Ако няма колеги около теб, за да се състезаваш с тях в захранването, спокойно можеш да я разредиш с бискивити или галета. Още повече, че ще слагаш и течен ароматизатор.

За едодневен излет използвам пакет "Ванилия с коноп" и пакет галета. Плюс половин кг. варено жито, ако е шарена рибата.


пробвай с някакви сладки сиропи вместо захар!
да не говорим, че вече по магазините има доста "сладила" за захранки! Които не са на базата на обикновената захар! Сам се сещай защо!


Отново на втичалото с лодка. Този път бях сам. Направих 6л. захранка, с аромат на карамел и ванилия, боядисах я червено и добавих варен коноп и едро смляна печено варена царевица (ароматизирана и подсладена). Времето беше тихо, но уви рибата я нямаше никаква. Имаше доста колеги накацали по клечките. но до обяд от 10 лодки само една платика видях да вадят. Аз бях този път на много силно течение и плувката по никакъв начин не можех да задържа неподвижна. Към обяд колегите почнаха да се разотиват, преместват и т.н. и аз се преместих по-надолу, на мястото на едната лодка. И така до 13 часа. Бях останал почни сам в района.

В 12:45 хванах първата си платика. След това малко по малко почнаха за се размърдват рибоците и така до към 15 часа. След това отрязаха отведнъж. Нито захранка, нито бели червеи с прашка, нито смяна на стръвта не помагаше. А то каква била работата - дойде дъжд. Понеже гърмеше надалеч и останах на лодката и добре, че така направих. В момента, в който изгря слънце, без захранка (имаше достатъчно на дъното) започнаха да кълват отново. Така около половин час и пак отрязаха. Дойде втори дъжд. Изхвърлих всичката захранка на куп, за да не я разкисне водата и зачаках да отмине. След дъжда същата история. Рибите почнаха активно да кълват, но вече нямах захранка да ги стимулирам. С прашката им подавах бели червеи и така успях да храна още някоя. Накрая трябваше да се откажа, въпреки хубавото време и активната риба.

Резултат: На фона на всеобщото капо аз направо си бях добре. Десетина около половинка, 4 бр по кило, 1бр около 1.2 кг и 1бр. 1.750кг. Това ми е рекорда за платика за сега.

Ако мислите да ходите натам, както се очертава лошо време, не бързайте с ранното ставане. Рибата иска да се затопли и тогава тръгва. Примерно от 10 ч. натам е добре да започне риболова. Интересно е, че нито една платика днес не хванах на торен, само на шарени бели. Вземете си 200-300гр бял за захранка. Въпреки многото уклейки, като се стреля с прашка има голям ефект.

Мястото на срещата не се променя - яз. Искър, втичалото, първите сухи клечки. Ловя с посока към коритото на реката. Отивам на обяд. Жив човек няма. Направо се уплаших - дали рибата се е дръпнала навътре и затова няма никой. Мътилката е на 50 м от мен. Почвам да се притеснявам.
Вадя такъмче на 7м. Плувка 1.5 гр., кука около 12 номер (Nexus N16). Дълбочина 5.5 м. Стръв шарен червей. Забърквам им от мойта захранка. В допълнение от предния път съм сложил трупно брашно, печено маково семе и печено-трошен карамелизиран фъстък. Отново аромат на карамел и ванилия. Цвят жълт. Правя 5-6 топки и чакам. След половин час първите дребосъчета. Това ме успокои донякъде. След един час от първоначалното захранване първата хубава платика. Мисля си щом има една не може да няма още и се успокоих.
И така малко по малко рибата постепенно се завъртя пред мен. Рядко взимаше, но не спираше. По едно време толкова платики имаше пред мен, че почти при всяко вадене на такъма за презамятане имаше леко задържане и веднага отпускане. Т.е. рибата беше върху захранката, но се капризеше и не искаше да кълве. В крайна сметка хванах цели 6 платики за опашката или за перките.

И сега най-интересното. След поредното кълване засичам и въдицата не помръдна. Беше нещо тежко. Рибата седеше на дъното и нямаше никакво желание да се дигне. Ластикът (1.3мм) беше опънат на 3-4м и изобще не се прибираше. Мисля си това не може да е шаран (защото предния петък на това място закачина един), много е бавен и лежи на дъното. Може да е някоя голяма каракуда или платика баба. Но защо не се дига а се влачи по дъното. И така след десетина минути борба най-сетне упсях да вдигна добичето. И какво да видя - БЯЛА РИБА около 2кг. Лапнала си хубавицата мартеничката с края на устата и дърпа ли дърпа. Поднесъх и кепа, гребнах я, но нали ми е плитък не можа да влезе хубаво в него и изскочи. Последва ново разиграване и в един момент линията се охлаби. Беше срязала влакното. Не ме питайте какво ми беше.

Както и да е. Продължих риболова, макар и вече без особено желание. Пак така - повечето за устата и още 1-2 за опашката. В един момент дойде групата от Китай. Видяха ме, че ловя и се приближиха максимално до мен. На всяка риба ме зяпаха и се кефеха открито. След поредното засичане закачих една за самия край на опашката - малка около 400-500 гр. Като тръгна право навътре като Тарпун. Първи скок поне на половин метър от водата, после още един и това нещо на 15-ина метра пред мен. Направо голяма атракция. Събрах им очите на колегите.

И накрая - другото интересно. Беше вече към 18:30. Облаците се бяха събрали от всички страни около язовира и само над мен все още не валеше. Набуфках всичката останала захранка и дохранвах само с прашката. Пак засичане и отново въдицата не помръдна. Мисля си - това е! Поредната бяла риба? Борба няколко минути и какво да видя - една хубавица платика 1.7 кг. пак хваната за корема. Направо няма вадене. Първо я уморих до такава степен, че да не може да мърда повече и тогава и поднесох кепа. Едвам влизаше в него. Това е, който си има късмет.

А сега малко изводи. Рибата е гладна и студената вода не ги притеснява. Лягайте плътно да дъното и не позволявайте много да се движи куката. Като храните с бял, торния изобщо не го признава платиката. За 6часа риболов са достатъчни 5-6л суха захранка и около 200гр бели. Задължително боядисвайте в червено или жълто захранката. На червената идва и по някоя бабушка или костур, но на жълтата само платика. Не сменяйте мястото (както правят останалите колеги). Чакайте търпеливо и захранвайте постоянно. В след 2-3 часа толкова риба ще се завърти пред вас, че ще почнете да ги закачате случайно.

Риба има достатъчно. Задължително пускайте веднага сладурчетата под 300 гр.. Ще има и за вас.


Бях се наканил да тръгна рано сутринта към 5.30, но като видях кви са гръмотевици и къв е дъжд, се обърнах на др. страна и захърках сладко сладко. Е да ама станахме към 10, кафета 1 час, закуски, както си му е редът и като започнаха 1 странни чувства в мене да напират... Към 12 се реших и тръгнах към Искъра. Мястото е ясно - вливането. Тъпото е че нямам лодка, освен една от тия детските жълтите - ща не ща грабнах я и на язовира. Към 13.30 бях там и натоварих всичките боклуци в нея, някак си и аз се побрах и потеглих - ужас, повече няма да се повтори това с тая лодка, кошмарр. Такъв страх никога не съм брал да не потъна. Паркирах се на 1 место и захраник стандартно 6-7 големи тежки топки. След 10 мин само първата добра платика беше в живарника. Почна се - ГОЛ СЛЕД ГОЛ. Не оставяха да пусна. Много ми кълвеше наистина и странното е че само на мен. По едно време плувчицата се повдига и засякох - изобщо не можех да я мръдна рибата. Почна се борбата, цели 20 мин. Приличаше на платика по поведение, но не можех да я отлепя. След дълго разиграване във всички посоки, вкл. и под лодката, едвам успях да я гребна - ПЛАТИКА 3170гр., 66 см., широка почти 30см.(на електронна везна я имерих) ОГРОМНА. НЕ БЯХ ВИЖДАЛ ТАКАВА НИКОГА (дори и на Дунава не съм виждал такъв дзвер, най-голямата ми беше към 2кг досега) - ГИГАНТ МУТАНТ. Интересното е че и без ластик си я дръпнах, само с жилото на директния, повода беше 0.11 Mustad Super Line.

Времето беше отвратително - небето тъмно , само оставаше да почнат да се сипят гръмотевиците, дъждът пръскаше. Хвана ме шубето и реших че е време да излизам, пък и с тая калпава лодка не знаех дали няма да си остана там. Да не говорим, че черните облаците бяха много ниско. Беше ме страх да презаметам с карбона. Часът беше 17.10. Едвам излезох.

Равносметката беше 18 платики и 1 каракуда към 1кг. за 3 часа, това без дребните (само 2 дребни хванах и си ги върнах де).

За захранката - ползвах следните компоненти - бисквита, варен коноп счукан, варено жито , сладък протеин (това е нещо страхотно), галета, кюспе, кокосови стърготини -2 пакетчета. Ароматизатор ванилия. Сложих и бял (шарен ) червей. Овлажнявах със сладък захарен сироп от водата от конопа. Получи се храна с доста едри компоненти и парчета, доста лепкава.

Това е. Жалко че нямам цифрова камера. Даже и с обикновения не можах да щракна дзвера - оказа се че няма лента в него.
Предлагам ви конкретна захранка за платика, тествана за яз. Искър. Компонентите са изцяло български и всичко може да се купи от магазините. Количествата от всяка една съставка са приблизителни и са означени с число след нея. Дано да съм ви полезен.
Основата е печена галета 3, козуначена галета 3, бисквити 3, сурова 2 и печена 2 царевица, суров белен овес 1 и всичко това много ситно смляно. Останалите компоненти са с обем 1. Това са млян суров слънчоглед и млян печен лен, както и леко подпечен немлян лен. Може и мляно кюспе 0.5 за аромат, както и кокосови стърготини за активност на захранката. Ароматизатор ванилия и кокос на прах.

На място към основата добяте варен коноп - леко размачкан, малко варено жито или сладка царевица и шоколадови пръчици. Тези едри частици заедно с целите семенца от лена служат за провокиране и задържане на едрата риба. Не прекалявайте много със зърната, за да не получи хранене, вместо захранване.

Ароматизатори. Целта им е освен да засилят аромата на захранката, така и да служат за слепване на компонентите. За основа се използва нерафинирана захар, но може и обикновена.

Първият вид е карамел с ванилия. Карамелът се прави на котлона в тенджера. Захарта постоянно се бърка, докато се разтопи и стане кехлибарена на цвят. След това внимателно добавяте гореща вода като внимавате да не опръскате. Разреждате до желаната гъстота. Като се охлади добавяте ванилия.

Вторият вид ароматозатор е обикновен захарен сироп с канела и кокос.

Третият вид е от захарен сироп, какао на прах и ванилия, т.е. домашен шоколад

Разбира се, че може да има и други варианти ароматизатори. Идеята е ясна, така че експериментирайте смело.

Не забравяйте и не подценявайте и белия червей или пинки в захранката. Все пак дъртите прахосмукачки го обожават. При неактивност на рибата я стимулирайте я с малка топка захранка, я с прашка бял червей. Има моменти когато рибата седи на захранката апатично и не се храни, тогава трябва да се стимулира кълването. Както знаем платиките са пасжни риби и съществува конкуренция при попадането във водата на храна, така че дори да не е гладна, пак налита заради вроденото и чувство за конкурентност. Дори само топче почва или глина да хвърлите, рибата се настървява. Всъщност това се отнася за всички мирни пасажни риби
С какао и аз съм опитвал до го добавям сухо към захранката, но няма никакъв ефект. Суровото и чисто какао няма никакъв мирис. Затова е по-добре да се направи захарен сироп с какао и ванилия (шоколад).

За количествиото на ванилията не мога да кажа точно. Зависи първо от вида на ванилията и второ от това дали искаш захранката да ти е силно ароматизирана или да остане с натурален аромат. Ванилиите са с различна разходна норма. Първата ми беше някаква английска, бяла, която имаше мирис като на 5 грамовите пакетчета. Сега ползвам жълта с разход 80гр//100кг и съм много доволен от нея, защото смело мога да кажа, че с нея получавам в общи линни течния ароматизатор на Top Secret за платика и сухия на VDE - Brasem. Разбира се не слагам 80гр на 100 кг а доста повече. Най-вече гледам на мен да ми харества. И нещо интересно. В момента, в който слагате есенция към сухата захранка, може да ви се стори, че е малко. Но на другия ден, вече цялата захранка ще ухае невероятно.

За олиото не мога да кажа със сигурност нищо, но по принцип бисквитите, които ползвам са доста мазни, както и варения коноп, както и суровия слънчоглед. Знам само, че в олио и ванилия можеш да си киснеш кюспето на плочки, но това е друга тема.

По въпроса за едрите платики, май започва и на мен някои работи да ми се проясняват. Първо, за да се задържи едрата риба, тя трябва да усети че храната, която приема е калорична, а не просто пълнеж. Това, което можем да направим при домашни условия е да увеличим дозата на силните съставки - белен слънчоглед, овес, картофи, някакъв готов протеин, обилно бели червеи, може би трупно брашно. Второ, за да не се откаже бързо едрата риба и да си замине, трябва да има по-едри частици. Например зрънца варено жито, млечна цаверица, варен коноп и др. Аз, например, си направих печено варена смляна царевица, ароматизирана и подсладена, която добавих накрая към готова захранка и мисля, че се получи. В комбинация с печено-варен-счукан коноп се получава перфектно.
каква ванилия ползваш?
в магазина продават една която е на прахчета (старата) и една нова опакована в шишенце малко на др.Йотекер.
предполагам трябва да има и някаква друга разфасовка?

вчера си купих 3 пакетчета шоколадови пръчици от Била за по 19ст (на око около 50г) невидях нищо по смислено ;(

предолагам ако нагрухаме царевица и я накиснем в сладка (медена) вода ден два преди това може и едрата платика да поостане ?!
Забрави изобщо за такива малки разфасовки от магазините. Ванилията си я купувам на кг, около 36 лв, кокосовите стърготини и шоколадовите пръчици са направо без пари, когато са на кг. Има ги по сладкарските складове.

Не ме разбирайте неправилно за едрите частици. Под едри частици имам в предвид млени зърна и пресяти след това с две решетки. От долу с булченски тюл и отгоре с мрежа за комари. Всичко, което е отдолу отива за захранката, а това което остава отгоре се мели и отново се пресява. Може и отделни зрънца коноп и съвсем малко зрънца варено жито, но не повече. Само за идеята. Колкото да има някакъв интерес за големите риби, но от време на време. Така ми мисля де. Продължавам с опитите.
За каракуда, кефал, бабушка през жегите:

Аз лично съм голям привърженик на житото, така че като ловя каракуда единствената захранка, която правя е само от полусварено жито (точно преди да се разпука, много е важно да не се преварява). И после мятам с прашката (не прехранвам- 1 пакет, за 3 излета)... Това е - просто и много ефективно. МОже да се прибави някоя есенция, напр ванилия. Предимството на захранването само с жито е , че се отсява дребосъка, пък и това си е класичска стръв за каракудата (и бабушката и кефала) - 2 зрънца в горната част на жилото (острието е оголено) или 1 зрънце ако е малка куката.
За река и кефал също много ефективно през лятото - през 4-5 замятания по 1 щипка жито срещу течението. След 1-2h се научава рибата че там е истината ... Много любима стръв ми е

ПЛАТИКА:

ванилия, кокос и шоколад.
канела и кокос
карамел, ванилия и шоколад

Към всяка от тях можем да добавим лен, коноп и слънчоглед.

Под база разбирам почти готова захранка от мляно жито, царевица, галета, бисквити, слънчоглед, конопено семе и др., повечето от които са печени предварително. Слагам и есенции като ванилия, кокос, подсладители, лепила (като грис и бяло брашно). Почти ми се връзва на цена около 50 ст/кг. После мога да използвам VDE ароматизатори, а мога и без тях, зависи дали рибата е капризна и къде ловя. Например на Дунав скъпите захранки изобщо нямат никакъв смисъл, Важно е количеството и да бъде стегната. Тогава добавям много глина или пръст. За яз.Искър ползвам по-ароматни захранки, напр. VDE Breme ароматизатора. За Струма наблягам повече на конопа и слънчогледа.

Друг вариант е да ползваш някои от готовите български захранки (напр. Nessa) и отново да ги разредиш с галета и бисквита (те и без това са 80% същото) и да добавиш от ароматизаторите на VDE или Sensas.

Аватар
jororib
Мнения: 277
Регистриран на: Чет Яну 25, 2007 14:28
Местоположение: София
ЛС/Мейл:

Мнениеот jororib » Пет Апр 06, 2007 12:55

Колега аз от платика не се интересувам, но материала ми бе изключително интересен.

Аватар
Милен Динков
Мнения: 1912
Регистриран на: Вто Дек 21, 2004 13:00
Местоположение: СВИЩОВ
дал Браво: 198 пъти
получил Браво: 243 пъти

Мнениеот Милен Динков » Пет Апр 06, 2007 13:40

Чел съм го много пъти, но като седна да го чета пак все едно че ми е за пръв път :D

rad_o
Мнения: 2
Регистриран на: Чет Апр 05, 2007 13:35

Мнениеот rad_o » Пет Апр 06, 2007 20:44

Много благодариа колеги за добрата и изчерпателна информациа относно уловат на платика. :)

Аватар
johny
Мнения: 635
Регистриран на: Чет Апр 27, 2006 20:18
Местоположение: София

Мнениеот johny » Пет Апр 06, 2007 21:01

Милен Динков написа:Чел съм го много пъти, но като седна да го чета пак все едно че ми е за пръв път :D


Като ти гледам аватара по-скоро си автор :lol: .

Много благодаря за споделената информация.
"Животът е това, което ти се случва докато си правиш други планове" - Джон Ленън

bkd
Мнения: 370
Регистриран на: Пон Мар 19, 2007 20:38
Местоположение: SOFIA
ЛС/Мейл:

Мнениеот bkd » Съб Апр 07, 2007 20:49

Милене,трябва с патентен сертификат да действаш :lol: :wink: :D

Paparaka
Търговец
Мнения: 2153
Регистриран на: Пон Дек 20, 2004 10:28
Местоположение: Sofia-Plovdiv
ЛС/Мейл:

Мнениеот Paparaka » Вто Апр 10, 2007 10:18

Eто тук нещо от 2002г :))))
http://www.ribolovec.com/?p=statia&statiaid=128
http://:)
От А до Я за спортния риболов у нас и в чужбина
-------------------------------------------------------
Да работят тези, които не могат да ловят риба

Аватар
Милен Динков
Мнения: 1912
Регистриран на: Вто Дек 21, 2004 13:00
Местоположение: СВИЩОВ
дал Браво: 198 пъти
получил Браво: 243 пъти

Мнениеот Милен Динков » Вто Апр 10, 2007 14:40

Страхотна статия !!!!!

Аватар
kalinux
Мнения: 3522
Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
Местоположение: Кюстендил
дал Браво: 186 пъти
получил Браво: 174 пъти
ЛС/Мейл:

Мнениеот kalinux » Нед Апр 15, 2007 23:20

Тука съм та макар и с малко закъснение. :oops: Въпросът беше по-скоро за такъмите. Ами отговарям ви веднага - мормишка + въдичка за 5лв + макаричка с аванс. Така смятам това лято. Но без лодка не става.

Ако си ловите по класическия начин на плувка от брега ви препоръчвам винаги да използвате най-грубия възможен такъм: примерно кука 10 дебела + повод 0.12. Така ще имате най-малко откачания. Но ако пък не кълве добре слезте до 14 кука и 0.10 повод. По принцип лятото (юни и юли) платика не се притеснява много от такъма и лапа стръвно всичко, така че по-важно е добрата захранка и количеството а не толкова прецизните такъми. Плувките по принцип да са чувствителни - обикновено 1.5-2 грама задади голямата дълбочина. Понякога се налага и нежни плувки (примерно 1 гр) да се ползват. И не се притеснявайте да им подавате едра стръв - един или два торни или торен + бял или 3-4 бели или бели + кастер, или едра троха. Спре ли на това пробвайте хлебно тесто колкото грахче и 14 номер кука. Това е актуално към края на силния сезон (края на юли обикновено), като тръгнат жегите. И не забравайте - винаги да лежи добре куката с повода и единия дропер на дъното. Обикновено има подводни течения и целия такъм се мести, което платиката хич не харесва. Като легнете, дрейфа доста се намалява.
С внимание към детайлите

Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11693
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 7 пъти
ЛС/Мейл:

Мнениеот joro_olyмпус » Нед Апр 15, 2007 23:35

Калинеее, сефте бате влезнах у лекото и видях такава носталгия.............Къде останаха скобарите, мрените, филетирането и готварството? А до нови срещи със спинингист, като мене на шкембе чорба - то друго май не ни остава!? :wink: :D


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 3 и 0 госта