КАК ДА СИ НАПРАВИМ ПОДВИЖНА ПЛУВКА!!!

Независимо дали сте майстор професионалист или просто обичате да дялкате в свободното си време, това е мястото, където може да сверите часовника си и да почерпите опит и да споделите свой.
Аватар
tursesht
Мнения: 145
Регистриран на: Пет Яну 27, 2006 10:33
Местоположение: София

КАК ДА СИ НАПРАВИМ ПОДВИЖНА ПЛУВКА!!!

Мнение от tursesht »

Предварително благодаря на един приятел Виктор (Pushy) за чудесните снимки които направи и деино участваше в изготвянето на материала. :D Това е кратко описание на това как всеки вкъщи да си направи плувка сам с подръчни материали. :wink: За направата на един ваглер са ни нуждни следните материали: пауново перо (може и с пласмасова тръбичка от тези за знаменцата),лепило,черна акрилна боя,оранжево-червена боя със сигнален цвят,клечки за шишчета,шкурка (финна и по груба),конец,тънка неръждаема тел (не е хубаво да е медна),малко балса или лупен (лупена е вид растение),олово може да е на съчми,а може и на лентички или някаква друга форма. 8) :P След всяко обяснение ще има и подробен снимков материал за разяснение. :wink: 1.Избирате си материала от които ще правите ваглера.(ПВЦ тръбичка или пауново перо,аз съм фен на перата,защото имат редица преимущества пред тръбичките),след като сте избрали материала взимате макетният нож и режете такава дължина каквато ви е нуждна. :twisted:
Изображение
2.Следва да направите долната част на ваглера,за целта са ви трябва олово с цилиндрична форма (от старите проводници),малка част от клечка за шишче,конец,лепило и неръждаема тел (еии ако има електротехници да не се сметя от какво правя аз ухото на ваглера :lol: ) След като изрежете малка част от шишчето,заостряте едната част,правите си ухото от телта(наи-добре става като имате някаква заготовка на която да навивате телта.Когато вече сте направили ухото взимате конеца и шишчето и закрепяте ухото посредством конеца върху шишчето и веднага след това ги заливате с моментно лепило. :D
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Много важна процедура е и слагането на утежнение на ваглера,а утежнеието е цилиндричното олово за което споменах по-рано :wink: Слагате една част от утежнението на парченцето от шишчето което е с ухото.
Изображение
Когато всичко споменато до тук е направено взимате парчето от пауновото перо което сте избрали и изрязали вече и в него забивате внимателно парчето от шишчето което е с тежест и ухо,след това го заливате пак с лепило за да се слепи с перото.
Изображение
Изображение
Когато исъхне лепилото започвате да обработвате с шкурка горната част на ваглера,целта е да придадете закръглена форма на върха,когато тя вече е факт заливате с малко лепило и върха които сте обработвали,така тои става доста по твърд и перото не се разнищва.
Изображение
Приемаме,че всико до тука е направно-следва наи-важната и трудна работа (макар да изглежда лесна и проста ще ви е нужен опит докато ръката ви стане точна) Започваме да оцвтяваме ваглера,но преди това с финна шкурка минаваме цялата плувка за да се създае добро основа за която боята да се захване и да не се лющи в последствие. :wink: Според мене наи-правилно е първо да се започне със сигналният цвят на върха на плувката за да може да се определи лесно колко да е дължината на часта оцветена в сигнален цвят. 8) Аз лично в практиката съм се убедил,че 2-3 см са напълно достатъчни.
Изображение
Изображение
Изображение
След това се полага и черният цвят
Изображение
За да се постигне максимално добро нанасяне на боята е хубаво след като исъхне са се положи още един слои от двете бои (черната и сигналната) 2.При направата на плувка от ПВЦ тръбичка има някои малки и несъществени различия които обаче трябва да се спазят. :P Необходимите материали са същите като оловото може да е във всякаква форма стига да можете после да го пъхнете в тръбичката. :lol: Започва се с одрязване на необходимата дължина тръбичка като повече от 35-40см е безмислено защото плувката започва да създава голямо съпротивление при замятане.После се взима парченце балса и от него се се оформя една тапичка за върха на ваглера,оформя се пак овална форма посредством шкурка и се залива с лепило.
Изображение
Изображение
Вземате после още една тапичка от балса или лупен и я вкарвате вътре в тръбичката толкова,че когато поставите оловцето то да не хлопа вътре като воблер :lol: :lol: :lol: (аа пропуснах да кажа,че втората тръбичка се слага от долната страна на ваглера)
Изображение
Изображение
Идва ред и на оловото аз си ползвам едни лентички олово от стари проводници след малко интервенция с клещите те приемат желаната форма.Но вие ако нямате лентички олово използваите няколко съчми за утежнение които ще влязят в тръбичката.(ако не се лъжа 0.25гр пасваха идеално) :wink: :D Когато сте преценили колко да сложите бутвате тапичката от балсата навътре в плувката толкова че да не тропа вътре тежеста и капвате малко лепилце за да не се измести с времето,но и да не сложите лепило не е фатално,ако тапата е достатъчно плътна и влиза трудно в тръбичката.
Изображение
Изображение
Изображение
После взимате направената част от шишчето и ухото (металното) :lol: И вкарвате в долната част на ваглерчето (гледате да сте навили толкова конец,че да влиза горе доло плътно,за да може по лесно да го залепите след това)когато е вкарано се залива добре с лепилце и се заемате с оцветяването след като стегне ляпилото.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
А ето и снимки на материалите които са необходими за направата на ваглерите
Изображение
Важно нещо е и да има къде да закачите плувките докато съхнат аз съм си направил такова
Изображение
ЕТО ТУКА Съм с готовата продукцция всичките ваглери са правени от мене :P :wink: 8)
Изображение
тези от лявата страна на тубоса са от паунови пера,а тези от дясно от ПВЦ тръбички като има някои от тях които са комбинация ПВЦ тръбичка и балса (това е с цел да носят повече грамаж) ЕТО НА ТЕЗИ снимки е Pushy с негово произведение на риболовният гении и сръчност :D
Изображение
Изображение
Тука съм с няколко подвижни плувки направени по време на снимките и с няколко статични плувки пак правени от мене,ако някои прояви интерес към тях може да направиме с Pushy и една статия как се правят и статични. :lol:
Изображение
Изображение
E малко дълга стана тази статия,ако може да се нарече така,но се надявам да сме успяли с Пуши (Виктор) да обясниме и покажеме нагледно как всеки желаещ може сам да измаистори нещо което да му е полезно. :wink: Ако мога да бъда полезен на някого с нещо или не е разбрал да ме попита и ще му отговоря,за защо не и да му покажа. :P :D 8) :wink: Не знам дали излизат снимките,ако не излизат нека някои ми обясни как става,а докато ми обясни ето и линк на които могата да се видят всички снимки. :wink: http://www.album.bg/pushy/albums/12468
На лошото отвърни с добро,а на доброто по съвест!
Аватар
dimow
Търговец
Мнения: 854
Регистриран на: Нед Авг 20, 2006 18:01
Местоположение: софия
получил Браво: 1 път

Мнение от dimow »

колега би ли направил нещо със снимките
не се отварят дори в линка
благодаря
успех
Ръкоделско студио "Димови"
Pushy
Мнения: 54
Регистриран на: Чет Май 24, 2007 15:17
Местоположение: София

Мнение от Pushy »

Еее, екстраааа!
Откога я чакам тази тема!
Между другото снимките и цялата работа се случиха точно на Никулден, посрещнахме празника подобаващо така да се каже. Аз направих сам първия си ваглер, под вещото ръководство на Търсещия! Забавлявах се много и прекарах чудесно. Скоро ще има и други серии. Сега.. вчера ходихме за риба и си взех малко сърцевина от Лопен и майка ми като го видя каза че било отровно, не знам до колко е опасно тва растение. Някой по-осведомен да сподели.

Поздрави и благодаря за чудесната тема!
milo69
Мнения: 625
Регистриран на: Вто Сеп 27, 2005 16:48
Местоположение: Пловдив
дал Браво: 13 пъти

Мнение от milo69 »

страхотна тема, много се изкефих на репортажа.плувките са страхотни.по въпроса за лопена и аз знам че е отровен ама не чак толкова че да не може да се правят плувки.ще чакам с нетърпение следващия репортаж.нали ще има... :roll:
Аватар
kalinux
Мнения: 3588
Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
Местоположение: Кюстендил
дал Браво: 208 пъти
получил Браво: 261 пъти
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Лопените са два вида. На черния, който едва ли сте виждали, цветът може да ошашави рибите в реката, ако концентрацията е висока. С две думи изобщо не го мисли тоя проблем.

Поздрави за хубавите плувки, които правите. Като ви гледам все едно виждам себе си преди 2 години - същата масичка, същия нож, същия лак на Сократес, същата сигнална боичка, същия мерак. :D Между другото Сократеса още ми държи добре плувките направените преди 2 лета. Имах проблем със задържането на боята само върху папура на мойте подвижни плувки. Може би трябваше да надраскам повече стъблото повече, както вие сте направили със сламките. Като ви гледам и нормалните плувки са направени чудесно. Ще чакам продълженито за тях.
С внимание към детайлите
Аватар
hobby
Мнения: 3693
Регистриран на: Пон Яну 23, 2006 20:32
Местоположение: София
получил Браво: 1 път
Обратна връзка:

Мнение от hobby »

Браво за споделения опит! Завиждам ти и на енергията с която работиш. Много добре изглеждат!
"За кораб, който не знае за къде пътува, никой вятър не е попътен." Сенека
Забравихме Бога и оскотяхме.
Аватар
tursesht
Мнения: 145
Регистриран на: Пет Яну 27, 2006 10:33
Местоположение: София

Мнение от tursesht »

dimow провери пак но мисля,че всичко спрямо снимките си е ОК,ако има някакъв проблем то тои е в твоят "телевизор" :lol: kalinux благодаря за похвалата за ПВЦ тръбичките си е направо задължително да се минат с шкурката добре иначе боята лесно пада :( Иначе и аз отдавна си правя ваглерите сам 3-4 години и немога да кажа,че в началото са ставали добре като сега,но по време на работният процес съм си изчиствал грешките и в краина сметка стават все по добри плувките (малеее че съм скромен) :lol: :lol: 8) milo69 : радвам се,че темата ти е харесала и ще има продължение,примерно как се прави по тежък ваглер комбинация от балса или лупен с пауново перо и наи-важното е и как се прави статична плувка (все пак преобладават риболовците които ловят именно с такива-щеки и директни телескопи та дори и болота) hobby: радвам се че са ти е харесала темата Pushy също има голям принос тя да се реализира тои направи всичките чудесни снимки без които темата щеше да е просто поредната от която ако не си се занимавал с направата на плувки няма да разбереш много. :P .Благодаря за поздравленията! Ако има нещо неясно по темата или някое странично питане пишете ще отговарям с удоволствие :wink: :D 8)
На лошото отвърни с добро,а на доброто по съвест!
milo69
Мнения: 625
Регистриран на: Вто Сеп 27, 2005 16:48
Местоположение: Пловдив
дал Браво: 13 пъти

Мнение от milo69 »

колега нали не си забравил че съм ти обещал 2 бодила от бодливо свинче -дай да измислим как да ти ги изпратя, пък после да пуснеш снимки какви си ги измайсторил... :D поздрави
Аватар
tursesht
Мнения: 145
Регистриран на: Пет Яну 27, 2006 10:33
Местоположение: София

Мнение от tursesht »

Не съм забравил за бодилчетата,аз пък сум ти обещал някои друго ваглерче от пауново перо и от пвц тръбички. 8) Иначе това с направата на бодилетата ще ми бъде краино интересно,никога не съм правил от такова нещо плувка. :D
На лошото отвърни с добро,а на доброто по съвест!
Аватар
razor
Мнения: 556
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 18:30
Местоположение: По гьоловете и реките :)
получил Браво: 1 път

Мнение от razor »

Само сте пропуснали да споменете при каква стойност на резистора се получава максимално добър полет във въздуха :lol: :lol: :lol:


Шегувка бе. Ваглерите са супер !!!
Gone fishing... ><((((º> ><((((º> ><((((º> ><((((º>
Аватар
tursesht
Мнения: 145
Регистриран на: Пет Яну 27, 2006 10:33
Местоположение: София

Мнение от tursesht »

При 60% влажност на въздуха и слаб североизточен вятър в часовете между 6.00-12.00ч сме изчислили,че полет на ваглера при иделани риболовни такъми за целта (пръчка+макара+влакно+оптимален монтаж =const ) се постига наи-добра треактория и приземяване на ваглера при резистори със съпротивление между 33 ома и 1 кило-ом при температура 20-35 градуса по целзии. 8) :lol: :lol: Надявам се да съм бил изчерпателен,иначе за по точни изпитаня трябва да се проведат иапитания във вакумна среда!!! :lol: :twisted: Благодаря за похвалата за ваглерите!
На лошото отвърни с добро,а на доброто по съвест!
Аватар
Coarseman
Мнения: 8967
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 10:06
Местоположение: Globetrotter wannabe...
получил Браво: 8 пъти

Мнение от Coarseman »

Пауновите ше са смърт на фашизма!Браво на вас!
Задобрявате ваща мама!!!


...dukkha nirodha...
Аватар
maver13
Мнения: 2310
Регистриран на: Сря Апр 18, 2007 17:01
Риболов: Щека, мач, директен. Болонезето не го разбирам.
получил Браво: 2 пъти

Мнение от maver13 »

Браво бе Аделинчо, стават все по-добри тия ваглери!! А аз съм виждал някои от тях и в действие и смея да твърдя, че си работят не по-зле от купешките :roll: Само така!!
Coarseman написа:Тва е батко сметка направена по системата "сто коча,двеста мъди"... :lol: :lol:
Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Мнение от babydoctor »

Pushy написа:си взех малко сърцевина от Лопен и майка ми като го видя каза че било отровно, не знам до колко е опасно тва растение.
Относително отровно е, ако, от яд, че не ти кълве, си изядеш плувката... :D Ма те и лаковете по нея са отровни, та... :roll:
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Аватар
tursesht
Мнения: 145
Регистриран на: Пет Яну 27, 2006 10:33
Местоположение: София

Мнение от tursesht »

Да и аз съм фен на пауновите,смея да твърдя,че няма по добър материал за изработване на ваглери от пауновото перо.Все пак англичаните са започнали да ловят именно с паунови пера с първата поява на мачовете,та до днес те са хита сред мач риболовците. 8) Иначе Саше благодаря за добрите думи,аз доста неща промених във ваглерите от последният път от както ловихме,като се постопли малко може да отидеме пак някъде за риба ,като предпочитам някое езеро или язовир там са ми далеч по ясни нещата от реките. :oops: Но съм готов да се уча и за реките как седят нещата.Последният път като неможах да доида :evil: :oops: какво направи на реката,имаше ли скобарска "сеч" :lol:
На лошото отвърни с добро,а на доброто по съвест!
Публикувай отговор

Обратно към “ВоблероСтроители”