Едно въпросче за заргана..

Ееех морето ... Всеки обича на слънчице да се препича, а на ухо му аванс нежно да скрибуца ...
pjan
Мнения: 4
Регистриран на: Пет Окт 02, 2009 17:23

Едно въпросче за заргана..

Мнение от pjan »

Здравейте Колеги,
Проблемите с морския червей, като основна стъв за зарган, са известни и дискутирани - скъп, капризен за съхранение, не винаги го има и пр..
От приятели в Свиленград научих, че в Гърция ловели тамошния зарган основно на бял червей - пак по класическия начин - с бомбарда.
Опитвал ли е някой подобно нещо и по нашето море? В неделя отивам към Синеморец, та се чудя дали да не помъкна бели червеи от София..
1000n
Мнения: 23
Регистриран на: Сря Юли 18, 2007 14:38
Местоположение: родом от Варна/живеещ в София

Мнение от 1000n »

За бял червей - не знам, но колега от друг форум:
http://forums.nariba.com/viewtopic.php? ... &start=435
съобщава, че е имал много добри резултати с торен и земен червей, явно в района на Ахтопол. Само ще напомня, че около Бургас наричат морския червей - блатен.
pjan
Мнения: 4
Регистриран на: Пет Окт 02, 2009 17:23

Мнение от pjan »

Благодаря!
Ще опитам на торен. После ще споделя резултата..
Аватар
fisherman 007
Мнения: 523
Регистриран на: Сря Апр 18, 2007 20:27
Местоположение: София
дал Браво: 2 пъти
получил Браво: 1 път

Мнение от fisherman 007 »

Пич щом така и така ще ходиш вземи си и бели и торен и лопата за морски червей. Копае се на 20-30 см. дълбочина в ивицата до която стига вълната след като се разлее.
Пък като се върнеш пиши за резултатите.

На слука
Не е луд този който ходи за риба,
луд е този който му дава.
Аватар
waglerbg
Мнения: 919
Регистриран на: Пет Дек 21, 2007 4:11
Местоположение: Варна
дал Браво: 73 пъти
получил Браво: 1 път
Обратна връзка:

Мнение от waglerbg »

На бял се лови доста добре(проверено неколкократно). Един по стеблото на куката и един за дупето. На няколко пъти правихме експерименти с колега, той на морски аз на бял- разлика няма като при гъсти така и при по-редки риби. Единствен минус илариите не го вземат добре, поне на бомбарда.
Аватар
hobby
Мнения: 3693
Регистриран на: Пон Яну 23, 2006 20:32
Местоположение: София
получил Браво: 1 път
Обратна връзка:

Мнение от hobby »

Някъде гледах и система от две куки с халкички специално за риболов на бял с бомбарда. Халката на долната беше вкарана в жилото на горната. На стъблото на горната имаше бял червей, на стъблото и жилото на долната също. Вероятно идеята е да се предложи повече стръв на заргана. Не съм го пробвал. Звуч ми интересно. Не знам, обаче, дали не се отразява на играта? Пробвай. Не пречи.
"За кораб, който не знае за къде пътува, никой вятър не е попътен." Сенека
Забравихме Бога и оскотяхме.
Аватар
waglerbg
Мнения: 919
Регистриран на: Пет Дек 21, 2007 4:11
Местоположение: Варна
дал Браво: 73 пъти
получил Браво: 1 път
Обратна връзка:

Мнение от waglerbg »

waglerbg написа:... Един по стеблото на куката и един за дупето. На няколко пъти правихме експерименти с колега, той на морски аз на бял- разлика няма като при гъсти така и при по-редки риби. Единствен минус илариите не го вземат добре, поне на бомбарда.
По тоя начин сложени червеите се въртят но не се отразява сериозно на кълването а и повода не се усуква...много :wink: Това с двете куки с халкичка и т.н. звучи интересно, ще се пробва.
Аватар
sava14
Мнения: 79
Регистриран на: Вто Яну 05, 2010 11:17

Мнение от sava14 »

Белият червей работи без проблем. Слагат се на грозд 4-5 броя на куката. Задължително поводът е вързан на троен вирбел да се върти стръвтал Може и с морски червей разбира се, но той се къса много лесно.
С един грозд бели червеи може да хванеш до 4-5 заргана.
Borkata
Мнения: 122
Регистриран на: Нед Авг 19, 2007 20:04
Риболов: Морски риболов
Местоположение: Бургас
Обратна връзка:

Re: Едно въпросче за заргана..

Мнение от Borkata »

темата е малко стара но е добре да се пише нещо в подобни теми отвреме на време:) колегата по-горе е писал,че на грозд от бял червей могат да се хванат 4-5 заргана.според мен мойе и да могат когато е кал от риба така,че ако ти вземеш толкова колегите ,които работят с блатния червей ще вземат 50.просто не е предпочитана стръв в нашето море и това е.мнохо хора разказват как по чужбина го ловят на парче от зарган,на копринен пюскюл и на какво ли не ама истината е ,че рибата в нашето море е малко и капризна а и също зависи къде каква зарганска храна има примерно в черно море знам,че една от любимите храни на тази риба е т.нар. риба Ува,която между другото наподобява зарган-бебе :)
www.chepare.com - качествените чепарета на Борката
Аватар
waglerbg
Мнения: 919
Регистриран на: Пет Дек 21, 2007 4:11
Местоположение: Варна
дал Браво: 73 пъти
получил Браво: 1 път
Обратна връзка:

Re: Едно въпросче за заргана..

Мнение от waglerbg »

diskus написа:темата е малко стара но е добре да се пише нещо в подобни теми отвреме на време:) колегата по-горе е писал,че на грозд от бял червей могат да се хванат 4-5 заргана.според мен мойе и да могат когато е кал от риба така,че ако ти вземеш толкова колегите ,които работят с блатния червей ще вземат 50....
Прав си че когато е йол(кал от риба) кълве на всичко, торен, черва очи и т.н. НО белият червей работи , специално съм експериментирал- аз на бял , колегата на морски(блатен както му викате в южните квартали на Варна :mrgreen: ) при трудни риби 5-10бр за периода от 3 до 6 часа след обед през окомври. Имам подобни резултати и край Варвара в смисъл и двамата хващаме поравно! На резиденцията до Приморско имаше сеч със стръв пинки (бяха ми останали от някъде)
Просто трябва малко повече увереност :wink:
По случайност се запознах с едни маняци от Солун и ловихме заедно. Те ловят САМО на мач с ваглер с подхранка, и САМО на море :roll: основната стръв БЯЛ :idea: Та така
...read between the lines...
Публикувай отговор

Обратно към “Морски риболов”