Няколко материала за фидер

Аватар
dunavski
Мнения: 366
Регистриран на: Пет Апр 03, 2009 22:59
Риболов: мач, фидер, муха
Местоположение: Rugby - UK
дал Браво: 56 пъти
получил Браво: 398 пъти

Няколко материала за фидер

Мнение от dunavski »

С такова разнообразие от хранилки избирането на правилната понякога е доста сложна задача затова ето едно кратко ръководство.


Оворен фидер
Изображение
Тези солидни пластмасови хранилки с няколко дупки пробити от страни са най-добри когато се лови във вода по-дълбока от 1.50 м.
Те са отлични за презентиране на малко количество свободна стръв. Зада направите това запушвате единия карай с малко захранка, добавете малко от желаната стръв и запуше другия край с още захранка зада се получи сандвич.

Хранилка тип клетка
Изображение
Хранилките тип клетка са предназначени да освобождават по-бързо захранката от конвенционалните отворени фидери. Мрежата позволява на водата да отмие захранката по-бързо. Това прави клетките идеални когато трябва да се лови в плитка вода по-малка от 1.50 м. Хранилките тип клетка не трябва да се използват в дълбока вода защото захранката ще се отмие далеч преди хранилката да стигне дъното.

Затворени хранилки
Изображение
Този тип хранилки са за използване с жива стръв като бял червей и пинки.
Когато се заметне хранилката, ларвите бавно изпълзяват навън като образуват купчинка около куката.
Скороста на освобаждаване на стръвта може да се контролира - разширявайки дупките може да ускорите освобождаването, или обвйте с изолирбант около хранилката като запушите част от дупките така ше забавите освобождаването на стръвта.

Внимавайте за .......

1. Метод хранилки
Изображение
Използват се с много къс повод. Оформете топка захранка около хранилката преди за заметнете, и тогава когато рибата започне да рови в топката захранка ще намери вашата стръв и ще се замозасече.


2.Пластмасови клетки
Изображение
Тези хранилки са идеални когато се лови в закачки защото те се издигат много по-бързо от дъното за сметка на металните такива.


3.Фидер олово
Изображение
Тези утежнени хранилки са предназначени за специализираните риболовци.
Това е затворена хранилка за бял червей създадена за далечни замятания идеални когато целенасочено търсите голяма баушка или платика



http://www.gofishing.co.uk/Angling-Time ... ht-feeder/
Превод: dunavski

Зимната фидер тайна на Мат Хейс

Мат Хейс пълни живарника дори през зимата. Тук той ексклузивно разкрива своята зимна захранка за кефал и обяснява как да си пълним хранилката.

1.Върховната зимна смес на Мат - Dynamite Baits Frenzied Hempseed.
Изображение

2. След като сте овлажнили и пресели захранката вземете малък отворен фидер и запушете единия край със захранката.
Изображение

3. Запушете половината фидер от към дъното
Изображение

4. Добавете около 30 живи червея зада придадете малко движение назахранката.
Изображение

5.Зхлупете червеите отгоре с още захранка
Изображение

6. С този фидер ловете с три червени червея на куката за зимни кефали
Изображение


Сега да поговорим за конкретните модели. Ето една класация на английското списание Total Coarse Fishing за 8 от най-добрите отворени фидери.

Nisa Flyer
Изображение
С допълнатилната тежест отстрани това е номер едно избор за риболов на платики на дистанция или при ветровити условия. Просто неможе без тях.

Метална клетка
Изображение
Освобождава своето съдържание бързо и затова са добри за плитка вода особенно ако търсите шарани близо до острови.

Fox Finned
Изображение
Има ги във версия клетка и солиден вариант също така и в различни размери по големите размери са идеални когато трябва да се достави голямо количество захранка за стартово захранване. Сменяемата тежест ги прави адаптивни за повечето ситуации. Крилцата спогат за праволинеен полет и увеличават точноста

Инлайн
Изображение
В ситуации където рибата се доближава до хранилката тези може да са смъртоносни когато се използват полуфиксирани или ако е забранено подвижни

Daiwa Harrier
Изображение
Уникалния им дизайн им позволява да се издигат бързо над дъното, което ги прави идеални за дълбоки реки, къдет опостепенно изплитнява или има много закачки по дъното

Drennan Gripmesh
Изображение
Зъбчетата отвътре спомагат да се задържи съдържанието и ги прави идеални за захранване с пелети или ако е необходимо да използвате по-суха захранка

Nisa Rocket

Изображение
Когато искате да ловите с фидер клетка на голяма дистанция или при силен вятър тази хранилка ще лети по-добре от коя да е друга на пазара. Първите модели на тази хранилка се чупеха лесно на мястото кадето е захванато оловото, но ние варваме, че сега са направени подсилени.

Preston Open-End Power Feeder
Изображение
Хранилка направена от много твърда пластмаса налична на голяма гама от утежнения и размери. Ръбовете и са огънати навътре което подпомага задържането на захранката при замятане. Добри за реки.


Съвети от Анди Финдли за зимен фидер

Анди Финдли е един от най-известните мачмени в Англия и един от най-добрите риболовци с фидер. Той е иновативен, разбира шарана и успява да го лови и през зимата. Тук той разкрива своите тайни за зимния фидер.

1. Точно замятане

Изображение
Точното замятане е абсолютно жизнено важно през зимата. Поради ниските температури рибата не се движи много наоколо, не хаби много енергия и не се нуждае от много храна вие трябва да концентрирате намалената хранителна активност в една точка. Представете си го просто ако захранвате разпръснато рибата ще има безплатен обяд далеч далеч от вашата кука. За контраст ако фидера ви попада всеки път в една и съща точка ще имате концентрирана захранка и рибата ще се насочи право към вашата кука следователно ще имате повече кълванета. Зада увеличи своята точност Анди поставя малка оловна тежест вместо хранилка тогава той замята оловото там където искада лови и ако е доволен от дистанцията и мястото той защипва влакното на клипса на щпулата и тогава оловото се заменя с фидер хранлка. Докато замята той се прицелва в маркер на отсрещния бряг което спомага за посоката на замятане, а дистанцията е ограничена от клипса. По този начин фидера ви винаги ще пада на едно и също място.
На ез. Мейкинс Анди показва значението на точното замятане.
"Избрах да ловя на това място защото е срещу остров точно пред, който се намира дълбока вода" - казва той
"Шарана се групира през зимата и на това езеро те се събират на някокото дълбоки места около островите"
Сменяйки своята оловна тежест с фидер монтаж първото замятане на Анди е право към острова.
С върха на пръчката насочен към небето, позволявайки на карбона да омекоти замятането и да изпъне лиията, Анди също така притиска с пръст щпулата като по този начин намалява скоростта на фидера когато доближи целта.

Изображение Изображение
Анди пълни своя фидер с 3 мм пелети Залейте ги с вода за пет минути, изцедете и ги оставете да престоят
Изображение
Накиснатите пелети (дясно) са набъбнали и миришат повече от сухите

2. Смалете стръвта си

През лятото когато лови на фидер Анди сляга голяма стръв на куката зада избегне бабушката и малките платики, като селектира само най-едрите шарани. През зимата тази логика се преобръща.
"Голяма стръв просто не работи през зимата" обяснява той " не само защото рибата не иска толкова голяма стръв, а също така прави трудно да се изфини куката и линията. През зимата аз използвам малки парчета месо".
Зада демонстрира своя подход Анди изрязва типично лятна стръв използвайки 11 мм замба на Корум.
Тогава той взима две по-малки изрезки от 5 и 7 мм като оформя типично зимна стръв.
На снимката долу е покаана разликата между голямта лятна стръв и малкото зимно предложение
Изображение

3. Бъдете видими

В добавка към студеното време зимните води имат една друга ключова характестика - стават бистри
Това много помага на рибата да се храни със своето зрение, зада се възполваме от това Анди използва една високо видима стръв - царевицата
Както показват снимките по-доли Финдли има специфичен начин за презентиране на своята стръв. Вместо да ги закача на куката или да ги нанизва една върху друга, Анди ги нанизва на косъм странично. Той обяснява "Две зърна царевица лежейки плоско на дъното изглеждат идентично с останалите зърна увеличавайки визуалния апел"
Изображение Изображение
1. Анди нанизва едно зърно царевица странично 2. Той повтаря процедурата с второ зърно царевица зада увеличи визуалния сигнал

Изображение
3.Ето как лежи стръвта на дъното поставяйки стръвта странично се увеличава визуалния дразнител

4. Смалете рамера на куката

ИзображениеКогато лови през лятото Анди не поема рискове - използва кука номер 10 или 12 Preston PR27. Но на такава голя кука и липсва финес. Според Анди неспосбността да се смали размера на уката е една от най-често срещаните грешки които правят рибарите. "Много хора просто не проумяват каква разлика може да даде размера на куката. Вместо да използвам кука номер 10 и голямо парче месо аз ще ги смаля до минятюрно парче месо на косъм и кука номер 18 PR27. Повярвайте ми по-малка кука означава повече кълванета."

5. Намалете диаметъра на повода.

През последните години тенденцията е насочена към това, че терминологията на влакната за поводи е обвързана повече с диаметъра отколкото с масата им на скъсване.
Това се поражда от факта, че повечето топ мачмени разбраха, че по тънката линията произвежда повече кълванета.
На вас може да ви изглежда безсмислено да се намали диаметъра на влакното от 0,19 мм на 0,13 мм, но Анди е категоричен, че точно това дава разликата в количеството улвена риба."Не само по-тънката линия е по-малко видима" казва той "но по-тънката линия спомага по-естественото поведение на стръвта"
Изображение

6. Намалете размера на фидера.
Изображение
Лятна хранилка(ляво) и зимна хранилка (дясно)

Всеки фидер който замятате вкярва определено количество захранка във вашето място.
През лятото когато рибата има огромен апетит, използването голяма отворена хранилка или метод фидер е любима тактика на Анди. Поради причината, че колкото повече захранка вкарва във водата толкова повече риба хваща.
През зимата Анди преобръща това мислене. Когато рибата не е толкова гладна той спира доствката на храна зада увеличи шансовете някоя риба да поеме стръвта му.
Изображение
Летен пелет фидер (ляво) и зимен пелет фидер (дясно)

7. Намалете диаметъра на основната линия

Каква разлика може да породи изтъняването на основното влакно ?
Мислите ли, че само с повода и куката работата свършва ?
Диаметъра на повода е важен, но Анди Финдли вярва, че диаметъра на основната линия също има значение, не защото рибата ще се оплаши от нея защото по-лесно и по-точно се замята.
През лятото когато се замятат голеи хранилк Анди използва 6 lb Maxima то е надеждно и разтегливо влакно което издържа замятанията на тежки фидери.
Но 6 lb монофил е голям диаметър и лети с голямо съпротивление през въздуха. Особенно при ветровити условия това означава, че фидера може да бъде отклонен от влакното.
Както Анди ибясни в началото точното замятане и концентрираното хранене са жизнено важни през зимата. Зада направи това той слага 4 lb влакно през това време на годинта.
Това влакно не само е достатъчно здраво за замятане на малки хранилки, а и по-гладко лети през въздуха. Това му помага точно да насочи фидера към целта си.

8. Балансирайте пръчката си

Изображение
Говорете с топ риболовци като Финдли, Нъд, Скотхорн, Хейс всички те споменават, че "балансират" такъма си с пръчката - какво оначава това ?
Елементарно казано терминът "балансиране" по принцип означава размера на куката и здравината на влакното да съответстват с акцията на пръчката ви.
Например ако използвае голяма кука с голяма стръв за голяма риба вие също така трябва да сложите и по-здраво влакно и по-мощна пръчка зада може да се справя с едрата риба.
През лятото когато Анди използва големи куки и дебели влакна лови със стария Preston barbel rod с 1.75 lb акция. През зимата това уравнени за баланс изисква да се смени пръчката. Използването на мощна пръчка с 18 номер кука и 0,13 мм повод е рецепта за бедствие - пръта е твърде мощен за повода и куката. Това ще доведе до изпуснати риби.
Вместо това когато Анди превключва на малки куки и тънки влакна той ползва пръчка Korum V2 12ft medium carp feeder . Тази пръчка е доста по-мека и по-обещаваща. Тя позволява да се вади рибата без да се прилага излишно напражение върху линията и малката кука

9. Сменете захранката

Ако използвате оворен или метод фидер зимата е времето когато трябва внимателно да помислите за захранката си.
През лятото рибарите често използват захранка с пелети и царевица и други едри частици зада задържат шарана. Но през зимата такава "тежка" храна може да бъде твърде богата за риба с огранична хранителна активност. Техния апетити се удовлетворява преди да са изяли стръвта. За това Анди превключва на по-фина захранка с доста миризма, но с малко за ядене
Изображение Изображение
Ляво: Анди използва фина захранка Dynamite Baits Swim Stim Дясно: След като я навлажни я прекарва през сито за брашно

10.Носете алтернативна стръв

Белите червеи са безполезна стръв за ловене на едри риби през лятото.
Кръвождани пасажи от бабушка, червеноперка и платички които населяват доста водоеми ще опоскат всеки червей в рамките на секунди когато попаднат във водата. Но през зимата огромна част от тези дребни риби значително намаляват своята активност, това дава възможност на риболовеца да пробва червеите като стръв.
През зимата Анди често лови на мъртви бели червеи.
"Аз предпочитам мъртви червеи през зимата" казва той " две или тримъртви ларви на кука номер 20 PR 27 е видима стръв и шарана обича да ги яде.
Изображение

Фидер монтажа на Анди

Изображение

Изображение Изображение
Прекарайте единия край на повода си през ухото на бързи стопер на Корум. Направете възел зада застопорите стопера.

Изображение Изображение
Прекарайте влакното от задната страна на куката Направете седем наотки по рамото на куката

Изображение Изображение
И отново прекарайте влакното от задната страна на халката Огънете края на повода и протъркайте пръсти в противоположна посока

Изображение Изображение
Двете части ще се усучат ето така. Трябва ви 6 инча усукано влакно. Направете възел осмица в осовата на усуканото влакно и затегнете

Изображение
Усуканата линия оформя противооплитаща тръбичка от монофил.
Това втърдява влакното и спира оплитанията

Оригиналната статия:http://www.gofishing.co.uk/Angling-Time ... ding-tips/
Превод:dunavski



Как да предизвикаме повече кълванета когато ловим с фидер.

Ако искате да получите повече кълванета когато ловите с фидер и захранка пробвайте този номер - издърпване на монтажа назад.
Той е лесен за прилагане и ще предизвика дори още повече кълванета отколкото сте имали преди. Той работи перфектно за шаран, платика и лин - дори също и за бабушка когато ловите със затворен фидер и червеи.
Той е много-елементарен за прилагане и се основава на факта, че си издърпвате куката със стръвта точно върху захранката - наистина елементарно.
След като заметнете фидера изчакайте 5 мин. перз това време може да ви клъвне, но ако нямате кълване издърпайте монтажа си малко назад зада предизвиката рибата да ви клъвне.
Единственото нещо за което трябва да помислите преди да издърпате монтажа си е да запомните дължината на повода си. Примерно нека да кажем, че той е дълъг 90 см стандартна дължина за фидер монтаж.

Вземете пръчката и леко оберете корема на линията така че да имате опъната линия към фидера (А)
Сега леко започнете да местите върха на пръчката си зада отместите фидера си (B). Ще почувствате как подскача. Веднъж след като сте го отместили продължавайте да местите върха до 90 см. не повече.
Сега вашия фидер ще изпразни съдържанието си от останалата захранка вътре, повода ви ще се изпъне и премествайки се по дъното ще застане точно върху захранката ви (C)
Оставете монтажа във водата за още 5 мин. зада видите дали няма да ви клъвне ако не, навйте обратно напълнете фидера презаметнете и повторете цялата процедура отначало
Изображение


Риболов на шаран с фидер и хляб
Изображение

"ХЛЯБ ....... кой подяволите още използва това ?" Това ще е реакцията която ще получите от повечето рибари днес. Но хляба ВСЕ ОЩЕ е една от най-добрите видове стръв която може да използвате за риболов. В днешни дни тя често е пренебрегвана като стара и не ефективна стръв. Хляба виртуално ще лови всеки вид риба във водоема независимо дали е силно зарибен или слабо зарибен. От най-малката бабушка до най-големия шаран всички те имат фатално привличане към хляба. С цел да върнем обратно хляба в списъка с риболовна стръв ние се свързахме спонсорирабият от Maver Анди Киндер. Ние се присъидинихме към Анди в един свободен риболв зада ни покаже няколко трика и съвета с фидер риболв с хляб за шарани. На всеки пет минути виждаме как хранилката пада във водата с изключителна точност на разтояние от дължината на две пръчки от отсрещния остров. Мястото беше избрано защото докато Анди се подготвяше голям шаран скочи над водата там където сега пада фидера на Анди.
Само въпрос на време. След като е потопил линията си съвем леко навива влакното обратно зада придаде крива на кувертипа си, а след това Анди сяда и чака.Първите белези за приствието на риба бяха няколкото трепвания на пръчката, момент по-късно върха се огъна и Анди засече. Температурата на водата все още е много ниска и шарана оказва по-малко съпротива отколкото през лятото. Борбата беше еднопосочна завършвайки в меката мрежа на кепа на Анди няколко минути по-късно. Резултата беше добре изглеждащ огледален шаран около 3 паунда. За щастие беше първия от многото.
Изображение

Защо да използвате хляб когато се целите в шарани ?
Хляба е класическа стръв за всички времена той привлича почти всеки вид риба, и също така шарана наистина я обича. Но защо е толкова добра ?
Има няколко причини. Първо поради това че е бяла на цвят хляба е много видима стръв, която шарана ще забележи веднага. Второ много е евтин и може да се намери във всеки магазин на земята. Другото предимство е че е многострана стръв. Има много неща които можете да правите с хляба. Изображение
Може да ползвате парче изрезка или голямо парче троха на куката. Може да се смели или да се намачка за захранка. Хляба дори може да се оцвети или да се овкуси във връзка с други видове струв като царевица, бял и торен червей и кастери.
Четвъртото предимство е, че поема вода и набухва като това спомага да се маскира куката в момента в който попадне във водата.

Подготовка на хляба
През горещите месеци когато искате да направите големи килограми на фидера трябва да приготвите средно количество смлян хляб зада пълните фидера си. Анди не се замисля да смели три ли повече хляба за еднодневен излет. Друг трик който използва когато търси шаран е да оставя корите на всяка филия. Това прави стъвта по-активна като някои частици ще потънат, а някои ще се издигнат създавайки колона от хлебни частици. Това не само ще ви помогне да свалите рибата от горните слоеве, но и ще създаде ефекта на снеговалеж който ще направи облак около куката ви. Когато шарана дойде на захранката търсейки храна единственото по-едро парче което ще намери е стръвта на куката.
"Другото предимство на корите в смлемия хляб е, че ви дават опции с презентирането на стръвта." казва Анди. "Понеже се създава колона от издигащи се и падащи частици може да опитате да ловите легнали на дъното или да направите pop-up презентация с цел да видите кое ще ви донесе повече кълванета за деня."
"Най-важното нещо когато ловите с хляб е да подържате захранването като създавате активна хранителна среда. Като замятате на всеки пет минути ще генерирате облак, който ще привлича рибата, със вашата кука по средата."
Като прекарата хляба през блендър вие ще създадете прекрасна захранка съставена от милиони минятурни хлебни частици. Най-добрия хляб за тази цел е евтиния бял хляб.Естествената влага в този продукт спомага да се оформи топка при стискане или да се задържи вив фидера. Веднъж топката или фидера удари водата хляба ще се разпадне разпръсвайки се на хиляди малки частици хляб създавайки привлекателен килим върху който да се храни рибата.
Алтернативата е предварително приготвенна бяла троха от магазина или галета. Зада увеличи атрактивноста на галетата Анди добавя от любимия си ароматизатор на Van Den Eynde Liquid Super Scopex.
"Това е продукт който е създаден като добавка към захранка и не е чист ароматизатор така че е доста трудно да се сложи твърде много" обвснява Анди "Зада го използвам с моята галета добавям ароматизатора във водата за овлажняване. По този начин се получава доста по-добре ароматизирана захранка от колкото ако я добавя без да я разтврям във вода."
Друг трик който Анди споделя е, че добавя малко Van Den Eynde Dynamic Feeder в съотношения 4:1.
"Dynamic Feeder е също като добавка за сребърна риба" казва Анди "Но когато шарана се движи в средните слоеве активноста на захранката наистина ще помогне да се привлече рибата към захранката, това е идеално когато лова с повдигната po-up стръв"

Изображение Изображение
1. Като за начало поставете 3-4 филии хляб в блендъра 2.Направете няколко кратки оборота зада раздробите филиите

Изображение Изображение
3.Разклатете блендъра и смелете за още 30-40 секунди 4. Не прекалявайте с меленето трябва да стане пухкав микс със парчета кора

Как Анди закача хляба ?
Много рибари избягват да слагат хляб на куката защото си мислят, че ще падне много лесно. Анди решава този проблем като изрязва пелети от хляб и ги монтира "на косъм". Анди взима три филии хляб и ги слага еднавърху друга върху твурда повърхност. Той използва щипка за стръв Maver ‘Match This’ зада изреже малки цилиндърчита от хляб. Това е след това ги нанизва на косъм преди да заметне.
"Причината да използвам три филии вместо една е, че от тях се изрязват по-хубави по размер пелети, добри за привличането на вниманието на всеки преминаващ шаран веднъж попаднал във водата хляба се разширява като маскира куката. Това ми дава по-добра презентация" обяснава Анди.

Фидер монтажа на Анди

Изображение
Монтажа на Анди за деня беше направен подвижен. Фидера, който Анди избра за деня беше среден 20 гр. тип клетка, идеален за търсене на шарани като предлага достатъчен обен за полезен товар без да прехранва рибата. Ако кълванетата са по-чести Анди ще смени хранилката с по-голяма, но от друга страна ако рибата е капризна той ще смени фидера с оловна тежест.
В продължение на днешната сесия шарана не се хранеше много. Преминалата вълна от студено време наистина беше пресякла рибата.
След като направи няколко замятания за началото на деня, Анди извади ранна риба. Това му даде погрешното чувство за сигурност понеже това беше последното му кълване за няколко часа. Като направи промени, слагане на по-малко захранка и повдигане на стръвта над дъното Анди успя да примами още няколко шарана.
В края на трудния атаката на Анди с хляб успя да извади няколко шарана като всички останали на брега бяха капо.

Тестване на смления хляб: Какво трябва да се случи ..... ?

Изображение Изображение
1 секунда хляба удря водата и плува 2 секунди топакта все още плува, но бавно започва да се разпада

Изображение Изображение
3 секунди топката хляб вече би трябвало да започне да потъва много бавно 5секунди топката продължава да се разпада докато бавно се спуска

Изображение
7 секунди повечето от топката ще се е разпаднала оставяйки облак от трохи

Как да направим хлебна пелета ?

Изображение
1Поставете 3 филии хляб една върху друга и след това ги сложете
върху твърда повърхност.
Изрежете хлебноцилиндърче с щипката Maver Match This

Изображение
2. Използвайки тънка игла за стръв отстранете цилиндърчето от щипката
и янанижете на косъма.

Изображение
3. Внимателно приплъзнете хляба от иглата на косъма и го застопорете със стопер.

Изображение
4.Завършения монтаж трябва да изглежда така със хлебното цилиндърче висящо точно зад куката.

Алтернативна стръв базирана на хляб

Изображение
Кора
кората е с тенденция да се използва когато се търси по-голям шаран. Понеже кората плува най-добрия начин да се лови с нея е на повърхността или ако искате да ловите на pop-up монтаж. Целия хляб има най-добрата кора зада приготвите кората за куката сложете няколко парчета в полиетиленова торбичка за няколко дни. По този начин хляба ще се изпоти и кората ще стане като гума и ще издържа много повече на куката.

Изображение
Троха
Това е най-широко използваната форма на хляба за стръв. Може да използвате нарязан хляб, но меката вътрешност на цял хлаб дава най-добрата троха. Зада монтирате трохата на куката откъснете парче с размер на 50 ст. и я стиснете около рамото на куката, но не я стискайте много. Във водата трохата трябва да набъбне и да изглежда възможно най-натурално.

Изображение
Коктейли
Хляба е толкова разнострана стръв,че може да я комбинирате със всяка друга струв която желаете. Тези комбинации се наричат коктейли. Комбинацията от видимостта на трохата с движение или цветови конратс на друга стръв като бял червей, кстер, царевица или торен червей е нещо което шарана, платиката и лина намират за неустоимо.

Изображение
Фалшив хляб
Най-добрата страба на изкувствения хляб е, че стои много добре накуката, изглежда добре под водата и най-важното хваща риба ! Понеже са направени от гума те плуват и са идеални ако искате да ловите с повдигната стрвъ над водорасли.



Оригиналната статия:http://www.gofishing.co.uk/Angling-Time ... -for-carp/
Превод: dunavski

Всички теми са преведени от мене.
Всички искат да отидат в рая, но никой не иска да умре
iveca
Мнения: 71
Регистриран на: Сря Яну 14, 2009 14:13
Местоположение: sofia

.

Мнение от iveca »

полезно и интересно благодаря за усилията и времето отделени по превода :wink:
Бачо Илия
ПОСТОЯНЕН БАН
ПОСТОЯНЕН БАН
Мнения: 957
Регистриран на: Сря Авг 05, 2009 16:43
Местоположение: Карлово
получил Браво: 1 път

Мнение от Бачо Илия »

Много добро и полезно четиво колега; уважение и благодарност за положения труд :!: :idea:

Поздрави и Успех :!:
HamaRa
Мнения: 21
Регистриран на: Нед Юли 12, 2009 17:47
Местоположение: Разград

Мнение от HamaRa »

мн благодаря за усилието и отделеното време 8) 8)
Riboko
Мнения: 792
Регистриран на: Нед Фев 14, 2010 19:45
Местоположение: София

Мнение от Riboko »

Бачо Илия написа:Много добро и полезно четиво колега; уважение и благодарност за положения труд :!: :idea:

Поздрави и Успех :!:
Полезно,интересно и важно. Поздравления за положения труд !!
Няма малки и големи, има хванати и изтървани!
Riboko
Мнения: 792
Регистриран на: Нед Фев 14, 2010 19:45
Местоположение: София

Мнение от Riboko »

Колеги когато ловя с хранилка за червеи монтажите си остават същите като както и с мрежеста хранилка :)
Последно промяна от Riboko на Вто Апр 06, 2010 13:47, променено общо 1 път.
Няма малки и големи, има хванати и изтървани!
Аватар
virbela1
Мнения: 1211
Регистриран на: Пон Юни 06, 2005 16:09

Мнение от virbela1 »

Браво и благодарско колега, изключително полезна информация.
di_dimi
Мнения: 6
Регистриран на: Пон Мар 15, 2010 11:08
Местоположение: София

Мнение от di_dimi »

Голямо "Благодаря" и поклон за ценното инфо.
Само че дали качеството на нашия хляб няма да гони рибоците :(
Аватар
dunavski
Мнения: 366
Регистриран на: Пет Апр 03, 2009 22:59
Риболов: мач, фидер, муха
Местоположение: Rugby - UK
дал Браво: 56 пъти
получил Браво: 398 пъти

Мнение от dunavski »

Всичко което трябва да знаем за куивертиповете


Ако избирането на куивертип ви оставя в объркване и съмняния не се безпокойте нашето ръководство ще премахне мистерията и ще разреши всички ваши проблеми. Вида на огъващия се връх сигурно кара сърцето ви да препуска, но правилния избор на връх може да означава разликата между прекрасен риболовен излет и капото.
Ето списък с фактори които трябвада оказват влиание върху избора ви на връх.

>> Маса на изхвърляне.
Колкото по-голяма тежест изхвърляте толкова по-твърд връх трябва да сложите. Ако иберете твърде лек връх няма да може да замятате правилно или по-зле да счупите върха.
>> Течение или подводно течение
Ако върха ви се огъва от течение на река или подводно течение в стояща вода, вие няма да можете да видите кълванетата. Трябва да увеличите твърдостта на върха зада компенсирате.
>> Размер на рибата
Ако търсите леко кълвяща сребърна риба узползвайте възможно най-лекия връх. За по-големи видове като шаран, лин или мряна използвайте по тежки върхове. Кълванетата от тези риби не са леки и те често ще се опитата да ви издърпат пръчката.

Куивертип обяснения
>> Здравина
Всички куивертипове имат тестова крива или ниво на здравина. Тестова крива е количеството тежест необходима за огъване на върха на 90 градуса. Стъклопластовите върхове имат около 2 oz здравина, а карбоновите могат да бъдат здрави до 6 oz
>> Материал
Куивертиповете се правят от два типа материал стъклопласт и карбон.
Карбоновите върхове са твърди и имат по-голямо ниво на здравина (2oz - 6oz)
Стъклоппластовите върхове са по-меки с прогресивна акция и по-малка тестова крива (0.5oz - 2.5oz)
Двата материала се идентфицират по цвета на основата: карбоновите върхове са с тъмна основа, а стъклопластовите с прозрачна или бяла основа.
>> Върховия водач
Размера на върховия водач може да бъде добър белег за здравина на върха. Колкото е по широк водача токлова е по-тежък върха, понеже е разработен за замятане на дистанция с по-дебели влакна.
Изображение

Какъв размер връх да използваме и кога ...

вид връх - кога се използва - вид риба
0.5oz-1.00oz - Стояща вода - Сребърна риба
1.50oz-2.00oz - Стоящи води и бавно тячащи реки - Малък шаран, лин, платика и сребърна риба
2.50oz-3.00oz - Стоящи води и по-бързи реки - Шаран, лин и кефал
4.00oz + - На дистанция, Метод фидер и бързи реки - Шаран с дву-цифрени размери и мряна
Изображение

Избирането на правилния връх е важно, но какъв монтаж ще изберете и как ще ловите с него също е важно за регистриране повече кълванета.
На главната снимка горе е фидер експерта Лес Томсън на брега на местния комерсиален рибарник, където той седи на 45 градуса спрямо брега. Това дава на Лес перфектния ъгъл зада забележи и най-лекото кълване и доста пространство за бързо и ефективно засичане.

Изображение
1.Лес натяга влакното зада придаде лека крива на върха.
Това му позволява да види пълното "дърпане" на върха или
деликатното отпускане назад.

Изображение
2.Стойката трябва да е на половината дължина на пръчкатаТочно пред
втория или трети водач. Това балансира пръчката и не и позволява
да подскача при вятър.

Изображение
3.Лес захваща дръшката на пръчката между крака и тялото си
зада я стабилизира. Това прави кълванетата по-лесни за забелязване.
Също така той си държи ръката на макарата готов да засече веднага.

Изображение
4.Доказателството може да се види.
Сесията беше повече от успешна благодарение на избора на правилния връх
и използването и правилно.


Оригинална статия:http://www.gofishing.co.uk/Angling-Time ... explained/
Превод: dunavski

п.п. Сребърна риба е термин под който се обединяват всички видове дребна риба като бабушка, червеноперка, платички, каракуда и др.
Всички искат да отидат в рая, но никой не иска да умре
pepito69
Мнения: 60
Регистриран на: Вто Юни 17, 2008 11:01
Местоположение: София

Мнение от pepito69 »

И от мен голямо благодаря за труда и ценната информация!
Аватар
dunavski
Мнения: 366
Регистриран на: Пет Апр 03, 2009 22:59
Риболов: мач, фидер, муха
Местоположение: Rugby - UK
дал Браво: 56 пъти
получил Браво: 398 пъти

Мнение от dunavski »

Стив Рингър за риболова край брега.

Риболова близо до брега с фидер е техника която е всичко, но не и "хвърли зада опиташ". Всъщност това си е истинско изкувство да можеш да замяташ на сантиметри от брега на регулярни интервали, и точно това прецизно замятане може да бъде разликата между ловене или не на много от натоварените водоеми.
Направете го правилно и ще имате прекрасен риболовен ден, направете го грешно и ще останете с впечетление, че във водата няма риба. Преди да сте защипали влакното на клипса и да заметнете плътно до острова трябва да решите къде да замятате.
Прекалено много рибари автоматично замятат право срещу тях без да имат представа къде всъщност замятат. Преди да решите каде да заметнете трябва да вземете под внимание възможните държащи риба точки и също така дълбочината на водата където искате да ловите. Днешния водоем е добър пример за това - "Когато погледна брега виждам четири възможни точки където мога да замятам."
Всяка от тях може да преозведе риба въпроса е коя ще най-подходяща за деня.
Изображение

Точка 1: Пролука в тръстиките право отсреща
За повечето рибари пролуката в тръстиките на отсрещния бряг би била очевидна стартова точка, трябва да отбележа, че изглежда доста привлекателно.
Изображение Тези тръстики са очевидна държаща риба точка и аз мога да видя как се клатят когато шараните влизат и излизат от тях.
Има един проблем с място като тази - дълбочината. . По това време на годината шарана обича да се храни в крайбрежните плитчини не по-дълбоки от 60 см.В случаи когато не ловите вътре в тях освен, че изглеждат прекрасно те ви пречат да заметнете наистина блзо до брега в плитката вода където шарана би искла да бъде Поради тази причина е добре да направите две три замятания с олово зада установите дълбочината преди да решите да ловите там.
Повече от веднъж съм ловил пред търстиките само зада гледам как се пклащат цял ден от рибите, а аз едвам успявах да хвана някоя. Причината е, че когато времето се затопли шарана просто не иска да се храни на дълбокото когато има плитка вода някаде другаде.

Точка 2: Папура от ляво
Ляво от главните тръстики има колония от папур - обикновено те са по-близо до брега и растата в по-плитка вода.
Те също изглеждат привлекателно и определено ще държат риба, и понеже няма пространство между тях може да замятате само пред тях, а не върху тях. Нямам съмнения, че ще хвана няколко риби от там, но не усещам, че това ще е главното място където да се прицелвам.
Ако ловя до папура предполагам, че ще извадя няколко ранни риби, но е възможно след това рибите да се изтеглят навътре в тръстиките успоредно на брега където няма да мога да ги последвам.

Точка 3: Чистия бряг срещу тръстиките
Точно от дясно на тръстиките се намира около метра чист бряг. Сега, въпреки че няма видими външни обекти голия бряг предлага плитка вода, и това ми позволява да ловя почти зад тръстиките. Аз съм голям привърженик на това, че шарана обича да патрулира плътно до брега в често облавяни водоеми така че, прицелвайки се към чистия бряг аз всъщност се прицелвам към патрулния им път. Всъщност с напредването на деня аз очаквам, особенно в мачова ситуация, към тази точка да се насочат все повевче и повече риби избутани там от риболовната преса.

Точка 4: Две трети от дистанцията
Риболова в открита вода не е термина с който бих определил стартовата точка, но е място където е добре да проверите.
С напредването на деня принудени от обезпокояването два-три шарана може от крайбрежния шелф да се насочат към дълбоката вода.
Две - трети от дистанцията грубо казано ще е на дъното на далечния шелф, което е още един естествен ориентир за шарана който да следва. Така че в началото на сесията аз ще изпрелям 5-6 големи прашки захранка на тази точка и по-късно ще заметна там няколко пъти. Също така това ми дава опция къде да отида когато оставя мястото на чистия бряг да почива. Изображение
Евентуално шарана в плитка вода ще стане плашлив и като оставя мястото да почива за 10 минути като ловя на другите точки ще позволя на шана да си възвърне увереността, като това от своя страна ще ми позволи да уловя повече риби.
Доста рибари са склони да отричат тази точка в открита вода, но аз я третирам като просто "да има каде да мятам" - ако проработи добре, ако не то това няма да навреди на главната ми точка. Всъщност вие може да извадите най-голямата си риба точно от тази точка.
Просто замятайте там на всеки час зада видите дали има някава хранеща се риба ако върха не се огъне върнете се на точката до чистия бряг.

РЪКОВОДСТВОТО НА СТИВ ЗА РИБОЛОВ БЛИЗО ДО ОБЕКТИ

Изображение
1 Първо тежко олово
Най-важната част от риболова близо до острови е да можете да замятате точно на една и съща точка всеки път.
Единствения начин по който може да го направите е да използвате клипса на макарата.
Зада си установите дистанцията първо сложете олово вместо фидер. Малък трик тука е да използвате най-малко олово 30 гр. Причината затова е че тежкото олово тежи почти толкова колкото и пълния фидер, също така ще получите същата степен на разтягане на линията след като сложите фидера.
Ако си настроите дистанцията плътно до тръстиките с тежест примерно 1/4 oz след като го смените с фидер ще замятате право в тръстиките - повярвайте ми това съм го научил по трудния начин и със загубата на доста фидери в този процес.

Изображение
2 Закачане на клипса
Веднъж щом закачите оловото вие сте готови да замятате.
Сега, едва ли ще улучите дистанцията от първия път така че аз гледам да заметна малко по-назад и след това да издърпам няколко сантиметра влакно от макарата и пак закачам на клипса.
На следващото замятане пак ще е малко по-назад така че аз пак издърпвам няколко сантиметра влакно от макарата и пак защипвам на клипса.
По този начин си проправяте път към тръстиките докато не достигнете желаната точка. Да, това може да ми отнеме четири пет замятания, но това е по-добре отколкото да се опитвате да уцелите още от първия път по този начин ако закачите отсрещните растения може да си загубите целия такъм.

Изображение
3 Подложете си предпазна мрежа
Много рибари се страхуват за защипват влакното на клипса когато ловят едри риби като шаран, който има навика да се изтрелва в първия момент.
Това трябва да го запомните, понеже ловите плъртно до брега шарана неможе да се отдалечава от вас, а единствено може да се насочи настрани или най-често срещу вас.
Зада се подсигуря аз най-често закачам влакното на клипса когато пръчката е във вертикална позиция и леко зад мен в момента на замятане.
По този начин печеля няколко оборота влакно които ги навивам обратно на макарата когато поставя пръчката на стойката. Това ми дава достатъчно влакно зада овладея рибата при първия и опит за бягство.

Изображение
4 позиция на пръчката
Като правило аз поставям куивертипа на няколко сантиметра от повърхноста на водата. Това означава че имам по-добър контакт с фидера и ако има вятър няма да ми издуха влакното. Ако наистина е ветровито аз вкарвам няколко сантиметра от върха във водата - кълванетата на шарана са рядко деликатни така че няма да има проблем с индикацията.
Аз много рядко държа пръчката когато ловя шарани. Предпочитам да го оставя на стойката. По този начин аз съм свободен да се движа като примерно през това време мога да захраня щекерната си линия с прашката или дори да вържа няколко повода.



Превод: dunavski
Оригинална статия: http://www.gofishing.co.uk/Angling-Time ... land-swim/
Всички искат да отидат в рая, но никой не иска да умре
Riboko
Мнения: 792
Регистриран на: Нед Фев 14, 2010 19:45
Местоположение: София

Мнение от Riboko »

Браво за усилията с превода, наистина полезно !! :)
Няма малки и големи, има хванати и изтървани!
Аватар
nivelin
Мнения: 3
Регистриран на: Нед Май 02, 2010 15:19
Местоположение: Велико Търново

Мнение от nivelin »

Много полезна информация.Благодаря за положения труд.Велик си.
Аватар
dunavski
Мнения: 366
Регистриран на: Пет Апр 03, 2009 22:59
Риболов: мач, фидер, муха
Местоположение: Rugby - UK
дал Браво: 56 пъти
получил Браво: 398 пъти

Фидер техники и тактики

Мнение от dunavski »

Стив Рингър за риболова на платики с фидер

Изображение

Фидер риболова е сравнително лесен метод - все пак само пълниш хранилката и замяташ. Какво може да бъде по-лесно ? В общи линии това бяха моите виждания докато моя брат Фил не направи няколко подводни снимки в Холандия. Риболов на голямо езеро с платика, бабушка и също така и хубав шаран бяха монтирани две камери и Фил замяташе своя монтаж като наблюдаваше драмата от TV монитора.
(Ето това е линк към филма:http://bgzona.info/details.php?id=6873)
Той беше шокиран от това което видя. Начина по който си мислехме, че се храни рибата беше разбито на пух и прах с платики прекарващи повечето си време висейки в средните слоеве отколкото да ровят по дъното за храна.
Също така беше интересно начина по който работеше монтажа на дъното. Дори къс 35см повод не беше достатъчно къс в някои случаи платиката взимаше стръвта и я изплюваше обратно дори без почукване на върха.
Но можеби най-голята изненада беше как работи отворения фидер под водата.
Окритието на Фил беше, че ако стиска захранката по нормалния начин хранилката докато достигне дъното на 2.5м вода вече беше празен.
Между другото това беше отворена хранилка тип клетка, но трябва да отбележа, че това ме изненада аз винаги съм вярвал, че отворената хранилка се изпразва само когато се издърпа.
Също така ако се стиска съдържанието на фидера наистина силно то фидера пада на дъното пълен и там бавно започва да се изпразва.
Това ме накара да преосмисля начина по който ловях с отворен фидер и как мога да извлека предимство от това което беше видял Фил.
През последните седмици изработих план за атака с който трябваше да извлека още от вече много продуктивния метод.

Изображение


••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••


Етап 1-Началото на сесията


+ голям фидер
+ дълъг повод
+ 75 процнета частици и 25 процента захранка
+ леко стискане на стръвта
+ облак в средните слоеве
+ презамятане на всеки 3-4 мин.

В началото на сесията с отворен фидер всичко опира до това да се привлече някава риба на мястото. Най-добрия начин да се постигне това от личен опит е да се направи облак в средните слоеве и да се сложи възможно най-много частици в хранилката.
С използването на много частици и стискане на захранката съвсем леко се постига този облак с който се привлича рибата.
Другия бонус който се постига при този метод е, че храниката виртуално се изпразва още с удара във водата и това дава по-хубаво разпръсване на стръвта по дъното.
Когато стръвта е разпръсната на по-голяма площт ми помага да задържа рибата за по-дълго време.
Ако стискам захранката силно на този етап всичко което ще направя е множество малки купчинки по дъното, а не голям килим по дъното където рибата да се рови и храни.
Зада увелича количесвото храна която вкарвам по това време на годината използвам голяма хранилка.
Също така понеже захранката експлоадира и прави облак нагоре във водата това е мястото където би исла да бъде рибата.
Зада се възползвам от това и да получа няколко ранни кълванета аз стартирам със сравнително дълъг повод може би някаде около 60-90 см.
По този начин постигам бавно пропадане на куката което ми позволява да хвана няколко риби хранещи се в облака.
На този ранен етам аз ще презамятам на изключително равни интервали през първия час в зависимост от видовете които търся ще гледам да не оставям хранилката за не повече от 3-4 мин.
Това е защото ще гледам да установя облак в горните слоеве и хубав килим на дъното готов когато всъщност пристигне рибата.

••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Етап 2-Средата на сесията

+ среден фидер
+ по-къс повод
+ 50 процента частици 50 процента захранка
+ по-твърдо стискане на захранката
+ облак към дъното
+ замяране на 3-4 мин.

С напредването на сесията аз искам да привлека рибата хранеща с в облака в горните слоеве надолу към дъното.
Това трябвада стане постепенно вместо да се опитате да свалите всичката риба на един път.
Зада направя това аз стискам стръвта малко по-силно зада съм сигурем, че когато хранилката падне на дъното в него все още ще има захранка.
Също така помалко ще намалям количестовот на частиците в хранилката това също е с цел да окуража рибата да се храни на дъното където частиците вче бях вкарал очакват рибата.
По този начин все още потдържам лек облак в горните слоеве, но същевремено окуражавам всяка хранеща се риба да се насочи директно към фидера.
В този момент също така ще смаля размера на фидера и ще продължа да презамятам на интервали от 3-4 мин.
Причината поради която ще смаля размера на диера е, че вече имама килим на дъното и вече само трябва да се допълва с малко по-малък фидер.
На всичкото отгоре след известно време шума от голямата хранилка може да изплаши събралата се риба.
Така че с намаляването на размера на хранилката аз по-малко обезпокоявам рибата като все още потдържам потока на стръв.
По темата с дължината на повода ще гледам да го скъся между 30-45 см като се надявам да хвана риба едновремено в горните слоеве и на дъното.

Какъв микс
Аз съм убеден, че трябва да се намери захранка с финна структура и силно привличащи свойства. Това е моето изискване към захранката зада привлече риба. След това идват частиците които ще слагам в фидера ( примерно коноп и пелети)
Моята захранка силно е повлияна от вида риба която ще търся.
В случая ще търсим платики и аз почти винаги използвам 50 на 50 Ringers Original Bag Up mix и Ringers Dark.
За шаран аз вярвам, че червената захранка през лятото е по-ефикасна, така че аз използвам 50 на 50 Ringers Red и Dynamite Baits Swim Stim Natural.


••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Етап 3-Късен етап

+ малък фидер
+ къс повод
+ 25 процента частици 75 процента захранка
+ силно стискане на захранката
+ освобождаване на захранката на дъното

Вече в крайния етап на сесията аз наистина повиших нивото на улова си.
Сега причината за това е, че рибата здраво се храни на дъното и се насочва директно към фидера.
Първо аз започнах да пълня фидера наистина плътно това сатана като леко преовлажних захранката и от друга страна прилагах доста повече натист когато пълнех хранилката.
Като цяло исках фидера да падне на дъното с напълно непокътнат. Също така намалих количеството на частиците вече имах предостатъчно на дъното зада задържи хранещата се риба в този късен етап. Също ще сваля още размера на хранилката зада намаля обезпокояването на петното очаквам да хвана по-малко риба и малкото останали риби на петното има голяма вероятност да са доста плашливи.
Понеже пълня фидера си доста плътно намалям значително и дължината на повода.
С храника падаща на дъното непокътната рибата ще се храни непосредствено до нея.
Следователно има смисъл моята кука да се намира доста близо до хранилката и поради това ще скъся моя повод до 15-25 см.
Ако помислите малко ще разберете, че няма смисъл цялта ви храна да е около фидера, а вашата кука да е на 90 см. от нея. Много по-добре е куката да ви е близо до хранилката когато рибата се храни близо до нея.

Какви частици

За платика и скимери ще използвам торен червей и кастери, торния чевей е много привлекателен за този вид.
Малък трик който работи за мен е когато наистина се мъчите да получите кълване торния червей може да го накълцате до почти каша и да го добавите в захранката. След това пълна хранилката с двата микса това ми е хванало доста платики в миналото когато другите около мене нямаха кълване.
Шарана е доста по-различен и най-често при него трябва да натъпчете хранилката с колото се може повече частици добри комбинации които предпочитам са коноп и месо, кастери/мъртъв бял и коноп или просто микс от твърди пелети.
Аз вярвам, че ключа за успеха с шарана е по-скоро количеството отколкото качеството.


Оргинална статия:http://www.gofishing.co.uk/Angling-Time ... -a-feeder/
Превод: dunavski
Всички искат да отидат в рая, но никой не иска да умре
Logitech
ПОСТОЯНЕН БАН
ПОСТОЯНЕН БАН
Мнения: 29
Регистриран на: Вто Яну 11, 2011 10:22

Мнение от Logitech »

Уникално поелзни неща има в тези цитати . Ще съм благодарен на още подобно инфо тъй като мисля да се насоча основно към фидер риболова за в бъдеще . Ако имате още такава информация ще ви бъда благодарен да я споделите .
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”