Шум в макарата

Има шпула, има бигел, че и аванс се намира, що е то?
Палавелко
Мнения: 170
Регистриран на: Нед Ное 22, 2009 9:45
Местоположение: София

Шум в макарата

Мнение от Палавелко »

Привет, колеги.

От доста време се заслушвам за шума в една макара, която ползвам за лек спининг. За първи път го чух, когато реших да сложа плетено влакно. Беше съвсем лек и го отдадох на факта, че влакното е плетено и може би е шум от водачите, тъй като не можеше да се локализира точно. Лека полека шума се засили и вече съвсем определено съм констатирал, че се чува от ролчицата на бигела. Защото като намушкам умишлено влакното (а то и само се случва да си ходи там) извън ролчицата и тя не се върти шума го няма. На нея ли е обаче шума е толкова силен, че се обръщат по мен като въртя!

Не знам дали е дефект в макарата и лош късмет или си е така по принцип в този ценови клас. Но ме съмнява да е второто, тъй като съм ползвал и още ползвам един ДАМ, който не си знае годините и няма никакви проблеми.

След обширните предисловия, въпросите ми са:
1. Би ли могло да се направи ремонт на ролката или трябва да сменя целия бигел?
2. Разглобявал съм на един ДАМ (още по-бюджетна) и освен втулки истински лагер не видях. Може ли да се смени втулка или лагер, ако е с лагер, или при положение, че шума е вече много силен износването е необратимо?
3. Мога ли да се справя сам или да я нося при специалист? Къде бихте ме насочили?
4. Знам, че зависи от търговеца и конкретната макара, но по принцип има ли практика при някои да се счита за гаранционно събитие, за да знам дали да се разхождам до магазина от който я купих?
5. И на края, тъй като си е почти нова макарата, да не би да иска смазване или някаква друга профилактика на ролчицата, за която не знам и не съм правил?

Макарата е: Abu Garcia ST1000

Само на четири месеца и петнайсетина излета. Възможно ли е да се получи от претоварване? Макар, че я пазя се е случвало да я натоваря в някой бързей.

Благодаря предварително!
Charg3r
Мнения: 222
Регистриран на: Вто Яну 23, 2007 13:53
Риболов: спининг
Местоположение: по Струма

Мнение от Charg3r »

Здрасти колега,
като чета ти май си с моя проблем на макаричката...

Виж тематата 3-4 реда по надолу и прочети какви съвети дават хората, минали през тоя проблем.
Аз вече се справих успешно, късмет и на теб 8)
Follow the white rabbit..
Палавелко
Мнения: 170
Регистриран на: Нед Ное 22, 2009 9:45
Местоположение: София

Мнение от Палавелко »

Благодаря ти, прочетох я преди да попитам. :)
Проблема изобщо не е същия.
Аватар
valeri hinkov
Мнения: 1178
Регистриран на: Съб Фев 03, 2007 13:23
Местоположение: Sofia,Volgograd
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 30 пъти

Мнение от valeri hinkov »

Всичките ми Абута, които имах им се появи същия проблем ( три на брой). Според мен ръждясва лагера на лайн ролера и не може да го оправиш освен , ако не намериш начин да го смениш.
veso84
Мнения: 22
Регистриран на: Сря Яну 20, 2010 17:54

Мнение от veso84 »

Според мен не се занимаваи да я отваряш,ако тръгнеш да я човъркаш ще е прецакаш и ще е хвърлиш :roll: те така са направени че не подлежат много на ремонти.Така че лови си с нея и си свиркаи :wink:
Аватар
stancom
Мнения: 3739
Регистриран на: Сря Яну 02, 2008 16:59
Местоположение: Чомаковци
дал Браво: 94 пъти
получил Браво: 155 пъти

Мнение от stancom »

veso84 написа:Според мен не се занимаваи да я отваряш,ако тръгнеш да я човъркаш ще е прецакаш и ще е хвърлиш :roll: те така са направени че не подлежат много на ремонти.Така че лови си с нея и си свиркаи :wink:
С това изобщо не съм съгласен. Много лесно се прави. Отвиваш болтчето, изваждаш ролката, като внимаваш само за шайбички. След това вадиш лагерчето и го носиш на някои магазин за лагери, примерно SKF и си го сменяш
Аз не мога да ловя риба !!!
Палавелко
Мнения: 170
Регистриран на: Нед Ное 22, 2009 9:45
Местоположение: София

Мнение от Палавелко »

Проблема е локализиран - лагрчето на ролката на бигела. Не проумявам как може толкова бързо да се спече... както и да е. Разглобяването е елементарно, само наистина, както каза и Станко, трябва да се запомни къде са шайбичките.
За сега не успях да си намеря лагерче и върнах старото като го почистих и смазах. Има ефект и шума почти изчезна но така или иначе ще го сменя.
the last for you
fifi
Мнения: 17
Регистриран на: Чет Юли 16, 2009 16:58

Мнение от fifi »

Всяка есен си разглабам макарите,свалям лагерите, мия ги с бензин,на ново ги гресирам и естествено ги склабям.Сигурен съм че и удалжавам
живота с тази поддръжка.
Публикувай отговор

Обратно към “Макари”