pronenkoff написа:lorda написа:Да не говорим колко малко хора си мокрят ръцете преди да пипат рибата.
Малко хора знаят, че трябва да го правят. Улавял съм риба на която и стоеше един гъбичен белег точно като от ляв палец. Може би не всички, но на някои им се възпалява кожата.
Поздравления за хубавата риба и за това, че си я пуснал. От поста на SASHO оставам с впечатление, че е имало някои разногласия в темата.
Реших и аз да изкажа свое мнение, с което се надявам да не обидя никой. Надявам се и да не предизвикам насмешка в някои риболовци - майстори на пъстървата. Освен това може да бъде полезно за някои колеги, които да речем че не са се замисляли по тия въпроси.
Според мен дори и с мокра ръка, не трябва рибата да бъде в съприкосновение с нея толкова дълго време, защото по тоя начин се отнема така важния защитен слой върху тялото и. Някои колеги в стремежа си да измият и изчистат рибата преди снимка и пускането и, всъщност и вредят.
Ето какво мисля аз по въпроса и се стремя да правя, когато рибата е по голяма, борбена и съответно изтощена:
Първо трябва да имаме кепче. Най удобни за целта за мен, са така наречените мухарски. С него просто избягваме влаченето на рибата по камъните и пясъка. Вдигането на рибата на влакно крие риск да си счупи врата при подскоците си.
Второ. Като гребнем рибата с въпросното кепче и събереме малко мрежа в дланта си под нея, съприкосновението с ръката се свежда до минимум, защото мрежата му е едра и възлите също. Следва откачане и снимане на рибата, което може да стане в кепчето, което да бъде потопено във водата, в плитката крайбрежна част. Рибата просто трябва да си остане полегнала в него. След като се възстанови тя сама ще се опита да заеме нормално положение и да отплува. Хубаво е все пак, там където ще поставим кепчето с рибата да има течение. То помага много за възстановяването и.
Незнам, кой как ще приеме написаното, но ако наистина искаме рибата да оживее, трябва да се постараме за това.
Събрах смелост да напиша тия няколко реда, защото форума е хвани и пусни и защото много малко се пише в него.
Поздрави