Заргана

Ееех морето ... Всеки обича на слънчице да се препича, а на ухо му аванс нежно да скрибуца ...
daniel4O
Мнения: 27
Регистриран на: Пон Май 18, 2009 14:10

Заргана

Мнение от daniel4O »

Хора дайте малко инфо за зарганата,тоест.С какво се храни ( става ли с бял червей) кой номер кукички се слагат на такъмите по това време и др.За инфо казвам че съм решил да ловя с бомбарда и също пичове кажете ми такъма който ще сложа на бомбардата колко дълъг трябва да е и с месина 0,25 става ли?
NIKI1968
Мнения: 634
Регистриран на: Чет Яну 03, 2008 11:23
Местоположение: София
дал Браво: 143 пъти
получил Браво: 8 пъти

Re: Заргана

Мнение от NIKI1968 »

daniel4O написа:Хора дайте малко инфо за зарганата,тоест.С какво се храни ( става ли с бял червей) кой номер кукички се слагат на такъмите по това време и др.За инфо казвам че съм решил да ловя с бомбарда и също пичове кажете ми такъма който ще сложа на бомбардата колко дълъг трябва да е и с месина 0,25 става ли?
http://forum.fishing-mania.com/viewtopic.php?t=31098

Като питаш толкова много, чети поне от време на време..... Това, което съм ти отговорил важи за риболов на бомбарда и за зарган и за платерина/илария.
Аватар
sava14
Мнения: 79
Регистриран на: Вто Яну 05, 2010 11:17

Мнение от sava14 »

Пръчка 3.50 - 4.00 метра с акция 20-60 гр. Основно влакно 0.18-0.20. Бомбарда плаваща с тегло от 15-40грама.
Повод 0.12-0.14 препоръчително флуорокарбон с дължина 1.50 - 2.00м вързан с троен вирбел към основното влакно.
Бял червей 4-5 блоя на грозд.
И най-важното е да има зарган, защото инъче.....
ilko
Мнения: 143
Регистриран на: Нед Сеп 25, 2005 9:36
Местоположение: varna

Мнение от ilko »

Бял червей 4-5 блоя на грозд.
Много ми е интересно колега, колко риби си хванал по този начин :fish2:
владислав златев
Мнения: 37
Регистриран на: Вто Окт 27, 2009 23:23
Местоположение: Ботевград

Мнение от владислав златев »

ilko написа:
Бял червей 4-5 блоя на грозд.
Много ми е интересно колега, колко риби си хванал по този начин :fish2:
Така се лови,но в Гърция :)
Аватар
КИРО
Мнения: 1422
Регистриран на: Пет Авг 24, 2007 18:42
Местоположение: ВАРНА
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 25 пъти

Мнение от КИРО »

Не че много ме влече заргана като риболов,
ама съм чувал тъй.
кука N 10 или 8,и стръви - морски червей.
Само го закачаш през главата.
А повода 70-80см, както се изказаха 0.14 макс,
чак 2м - дълъг ми се чини.
ilko
Мнения: 143
Регистриран на: Нед Сеп 25, 2005 9:36
Местоположение: varna

Мнение от ilko »

Така се лови,но в Гърция Smile
Много телевизия гледате :fish1:
Borkata
Мнения: 122
Регистриран на: Нед Авг 19, 2007 20:04
Риболов: Морски риболов
Местоположение: Бургас
Обратна връзка:

Re: Заргана

Мнение от Borkata »

тва с белия червей няма да хване нищо тук по нашите ширини в блатния е истината.според мен такъма трябва да е между 4.20 и 4.70 м,акцията зависи много от модела пръчка.шиманата ,които аз ползвам са в диапазона 20-40гр.много е важно такъма да е лек,защото това е кастингов риболов и общо взето цял ден стоиш прав и навиваш постоянно.в противен случай китките много болят:)другото читаво нещо според мен е плетено влакно като диаметъра да се доближава до 0,18 реален.завършва с бомбарда(плаваща или различни видове потъващи) след нея силиконово топче,за да няма пряк контакт с бомбардата и вирбела и накрая той.много хора вързват троен но лично аз невиждам защо да е толкова дълъг и видим.според мен колкото по-чист и миниатюрен монтаж ,толкова по-добре.достатъчно е едно малко единично вирбелче дори без карабинка.повода е 1.10-1.30м флуорокарбон от 0.14 до 0.16 ,кука с малко издължено рамо(аз ползвам бяла Гамакацу В-Хед номер 12) и висящ на нея блатен червей.
www.chepare.com - качествените чепарета на Борката
ТАРАЛЕЖ
Мнения: 68
Регистриран на: Пет Авг 21, 2009 22:36
Риболов: Речен,Морски!
Местоположение: Бургас

Re: Заргана

Мнение от ТАРАЛЕЖ »

Плетено влакно го препоръчвам,но само за потъваща бомбарда!!
Ако работим с плуваща,не е много удачно!
rap66
Мнения: 173
Регистриран на: Пон Фев 19, 2007 12:27
Местоположение: Варна
дал Браво: 34 пъти
получил Браво: 33 пъти

Re: Заргана

Мнение от rap66 »

diskus написа: ...според мен такъма трябва да е между 4.20 и 4.70 м,акцията зависи много от модела пръчка.шиманата ,които аз ползвам са в диапазона 20-40гр.много е важно такъма да е лек,защото това е кастингов риболов и общо взето цял ден стоиш прав и навиваш постоянно.в противен случай китките много болят:)другото читаво нещо според мен е плетено влакно като диаметъра да се доближава до 0,18 реален.завършва с бомбарда(плаваща или различни видове потъващи) след нея силиконово топче,за да няма пряк контакт с бомбардата и вирбела и накрая той.много хора вързват троен но лично аз невиждам защо да е толкова дълъг и видим.според мен колкото по-чист и миниатюрен монтаж ,толкова по-добре.достатъчно е едно малко единично вирбелче дори без карабинка.повода е 1.10-1.30м флуорокарбон от 0.14 до 0.16 ,кука с малко издължено рамо(аз ползвам бяла Гамакацу В-Хед номер 12) и висящ на нея блатен червей.
Ами с някои неща не съм съгласен. 4.70 изисква 5.5 м. отзад свободно пространство, за да заметнеш. На повечето места където аз ходя това е невъзможно. 3.90-4.20.

Вирбела без карабинка, ако може и 5-торен (ама не се произвеждат). Това което върти и усуква влакното (и последиците от това - "брадите" и изгубените монтажи) е въртеливото движение на куката и червея. Съчетано с твърдото флуорокарбоново влакно и лошия вирбел, и "брадата" е готова. Сигурен начин за проверка дали това събитие наближава, е отвремене на време да вдигате бомбардата да виси на 1.2-2м. от върха и да я оставите за 10-на сек. да виси. Ако се върти, значи влакното е усукано.

Куката за заргана трябва да е малкаа, остра и тънка, за да прободе костта на човката, удълженото рамо само бърка тоя процес. Червея се боцва през устата и куката излиза на 2-3 мм., ката че почти целия червей виси и "играе" естествено. Дългото рамо на куката стърчи отпред и пречи на играта на червея. Плетеното влакно индицира всяко "пипване" и можеш да реагираш адекватно, а не да чакаш да се хване сама.

Куката са илария/платерина пък трябва да е дебела и голяма, защото устата лесно и се къса. Затова и не е много удачно плетеното влакно - тогава и 5-ти номер не е достатъчен. Между другото 5-ти номер кука го лапа и най-малката иларийка. Голяма дебела кука и бързо вадене, дадеш ли и шанс да смени посоката 2-3 пъти почти сигурно се е откачила.

Ако риболова е комбиниран, нещата се усложняват. Аз за себе си съм го решил с 2 куки. Долната е 8-10 номер, къса дебела, горната 14-16 номер къса тънка остра, на 1.5 см. растояние. Иларията се закача винаги на долната кука, защото "гони" червея отзад. Зарганата се закача винаги на горната кука защото атакува червея отпред (и рибите с които се храни също), а много често е лапнала и двете куки.
ribkat
Мнения: 6
Регистриран на: Чет Сеп 22, 2011 0:40
Риболов: morski i re4en

Re: Заргана

Мнение от ribkat »

na byal chervei moje da hvani6 nyakoya karakuda,ama zargan edvali 6te ima efekt,samo morski chervei nai dobrata strav :D
nkolev
Мнения: 499
Регистриран на: Сря Фев 10, 2010 16:36
Местоположение: Бургас
дал Браво: 43 пъти
получил Браво: 26 пъти

Re: Заргана

Мнение от nkolev »

Здравейте колеги.
Искам и аз да си кажа мнението за заргана и белия червей, защото някои колеги се изказват неподготвени.
Ловил съм зарган в Черно море съвсем успешно на бял червей на плувка преди години. В онези години /преди повече от десет/, преди варненските риболовци да ни научат на риболов на зарган използвайки блатен червей, първо на плувка и после на бомбарди - все на влачене.
Откакто се разпространи този, може би най - лесен и успешен риболов изчезна красотата и майсторлъка:
1. Да си наловиш на разсъмване сафридчета на плувка с белена скарида.
2. Да си режеш правилно филенца от така наловения сафрид.
3. Да си го навиеш правило на куката.
4. Да заметнеш с добър такъм на голяма дистанция.
5. Да си наловиш отбрани едри заргани.
Още нещо в добавка, моля колегите риболовци да не кръщават рибката от зарган на заргана. Четете книжки колеги, а ако не искате - съвсем наблизо, на един клик разстояние и изцяло на вашите услуги е "Чичко гугъл".
Зарган = мъжки род = правилно, заргана = женски род = неправилно.
НДК
ribkat
Мнения: 6
Регистриран на: Чет Сеп 22, 2011 0:40
Риболов: morski i re4en

Re: Заргана

Мнение от ribkat »

dobre nie v varna lovim zargan na morski chervei a vie ot Burgas na byal ,zna4i tazi riba moje i na hlyab da se lovi .A za safrida belena skarida na pluvkA E GOLYAM kef.Oba4e pak e varnenska shema.kolegi ot Burgas sajalyavam no morskiya 4ervei e v VARNA.tova e stravta ,(BLATEN 4ERVEI) KAKTO GO NARI4ATE v BURGAS :fish6: :fish6:
nkolev
Мнения: 499
Регистриран на: Сря Фев 10, 2010 16:36
Местоположение: Бургас
дал Браво: 43 пъти
получил Браво: 26 пъти

Re: Заргана

Мнение от nkolev »

Колега ribkat, да не би да бъркаш морски със блатен червей??? Ако не си виждал, разкопай влажния пясък сутрин на плажа и ако внимаваш ще разбереш за какво говоря.
Ние в Бургас също ловим зарганът на блатен червей (нереида - четинест червей), но съм го ловил и на бял при необходимост. Не всичко в морския риболов е варненска схема, просто не знам това за белената скарида откога съществува (според нашата екскурзоводка в Гърция всичко е измислено от гърците). Виждам, че се възползваш от моето признаване на напредничавостта на варненската школа, но да не ставаме смешни.
Блатен червей (същият който колега ribkat, наричаш неправилно морски), има и около Бургас в доволни количества, но качеството и труда по ваденето му не си заслужават, при положение, че има добре развита индустрия и дистрибуция. Все пак е по-лесно да минеш през магазина в деня преди риболова, отколкото да си ангажираш единия от почивните дни за копаене, а втория за риболов.
НДК
rap66
Мнения: 173
Регистриран на: Пон Фев 19, 2007 12:27
Местоположение: Варна
дал Браво: 34 пъти
получил Браво: 33 пъти

Re: Заргана

Мнение от rap66 »

nkolev написа:.... изчезна красотата и майсторлъка:
1. Да си наловиш на разсъмване сафридчета на плувка с белена скарида.
2. Да си режеш правилно филенца от така наловения сафрид.
3. Да си го навиеш правило на куката.
4. Да заметнеш с добър такъм на голяма дистанция.
5. Да си наловиш отбрани едри заргани.
.
Ако може да споделиш точка по точка, ,колкото по подробно, толкова по-голяма ще е почерпката :D (не се шегувам)
Публикувай отговор

Обратно към “Морски риболов”