Да спрем токаджиите и мрежарите

Представителен форум на Спининг клуб “Старите видри”
Публикувай отговор
Zander
Мнения: 6270
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 9:21
Риболов: Спининг
Местоположение: София
дал Браво: 62 пъти
получил Браво: 213 пъти
Обратна връзка:

Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от Zander »

Здравейте колеги, някои от Вас ме познават, за останалите ще се представя накратко - пише Ви Стефан Минчев, председател на Спининг клуб Стари видри. Риболовец съм от почти 40 години. Ще обясня защо пиша в тази тема.
Виждате какво е положението по реки и язовири, как наглеците с мрежите и тока обезрибиха водоемите. Това не може да се търпи повече! Ако сами не си помогнем, няма кой да ни помогне!

Крайно време е държавата да вземе конкретни мерки спрямо токаджиите и мрежарите и тези мерки да доведат до реални резултати. Нека опитаме да направим нещо, защото инак след 1- 2 години няма да има никаква риба по реки и язовири и ще показваме рибите само на снимки на децата си....


Ако се криминализира бракониерството с ток и мрежи, отровни и взривни вещества и при залавяне на бракониери, те да бъдат съдени по бързата процедура и
да понесат наказателна отговорност - да лежат в затвора, нещата ще изглеждат по съвсем друг начин Друго си е, ако осъдят на 3 години затвор някой токаджия и кажат за това по телевизията, другите от бранша ще се замислят дали да бият рибата с ток...

За целта трябва да се криминализира бракониерството - Закона за рибарство и аквакултури да кореспондира пряко с Наказателния кодекс и да има ефективни присъди за бракониерство. Това, трябва да го изискаме от властта да стане, и разбира се трябва да имат воля и желание да го направят.

Обществена тайна е, че по места някои от крупните бракониери /токаджии, мрежари/ са хора от властта - има кметове, общински съветници, полицаи. Освен това на много места са в пряка връзка с органите на ИАРА. Плащат рушвети на служители на ИАРА и те ги закрилят и ги предпазват / звънят им да напуснат водоемите преди да пристигне проверката...

Разговарял съм с хора риболовци от високи нива на властта. Също и с представители на ИАРА. Посъветваха ме да изготвя писмо до шефа на ИАРА с конкретна информация за бракониерите. Обещаха и съдействие. За това пиша, с молба да ми помогнете...
От известно време събирам данни за токаджии и мрежари /става дума за големите бракониери/ писах на много хора от форума, подадоха ми сигнали – имам вече изписани 11 страници с имена на бракониери, действащи по реки и язовири.
Ще подготвя писмо до шефа на ИАРА, и ще го внеса при него с тази информация от различни точки на България.

Та целта е да се подадат сигнали /писмено/ до мен, пращайте ми ги на лични съобщения- кои и къде по места са крупните бракониери, с какви протекции и от кого се ползват и т.н.
Ще изискаме от ИАРА да вземат мерки за дисциплинарно уволнение на тези служители, които работят с бракониерите. Има достатъчно съвестни колеги риболовци, които са безработни и могат да си вършат перфектно работата като служители на ИАРА, защото милеят за рибата и природата в България.

Ето още едно предложение до ИАРА - при хайки по водоемите например инспектори и полиция от Варна да проверява в Бургас, Бургаските проверяващи да ходят във Варна, тези от Стара Загора в Пловдив, от Пловдив в Хасково и т.н. защото на много места ИНСПЕКТОРИ И БРАКОНИЕРИ се познават, работят заедно, дори са и роднини или комшии, и всичко се потулва...Тоест с връзки, пари и влияние бракониерите не понасят никакво наказателна отговорност.

Ще систематизирам информацията и ще я внеса официално с писмо до шефа на ИАРА, с посочени примери по места - кои са бракониерите в села и градове, къде действат /реки, язовири, блата и т.н/, евентуално кои служители на ИАРА ги закрилят. Казах ви, че вече от форума на Фишинг мания за няколко дни съм събрал 11 страници със сигнали, пратени ми на лични съобщения.

Още веднъж с риск да се повторя,
ще ви помоля, който има инфо по места за имена на бракониери - токаджии и мрежари, и служители на ИАРА, горски и т.н. които работят с тях да ми ги прати на ЛС. Конфиденциалността на информацията я гарантирам с моето име! Няма да цитирам името на никой от вас, за да не се притеснява после от реакция от страна на посочените хора...
Ще напиша в писмото, че сигналите са по информация на Спининг клуб Стари видри. Ако някой държи името му да присъства като източник на информация, може да го напише в личното съобщение до мен.
Много хора ги е страх - по села и градчета, /говорил съм с такива хора/ от браковци и техните закрилници, и казват - "Всички ги знаем, кои са, ама нищо не можем да направим!"
Нека опитаме да направим нещо колеги, защото инак съвсем скоро няма да има никаква риба по реки и язовири...



Ще изискаме конкретни действия от страна на ИАРА и това да ни държат в течение какво са предприели.

Предварително благодаря за инфото, което ще ми изпратите.

Поздрави
Стефан Минчев
Председател на клуб Стари видри
Zander
Мнения: 6270
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 9:21
Риболов: Спининг
Местоположение: София
дал Браво: 62 пъти
получил Браво: 213 пъти
Обратна връзка:

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от Zander »

П Е Т И Ц И Я

ДО
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА Р БЪЛГАРИЯ

Копие:
Г-Н МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ
МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ

Копие:
Г-Н ПЛАМЕН ЗАХАРИЕВ
ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО РИБАРСТВО И АКВАКУЛТУРИ



Уважаеми господа,

Настоящата петиция е изготвена от Сдружение „Спининг клуб Стари видри” и подкрепена от стотици риболовци, регистрирани във форума на Риболовен портал „Фишинг мания” (http://forum.fishing-mania.com" onclick="window.open(this.href);return false;), както и от любители риболовци от цялата страна.

В последните години бракониерството нанесе катастрофален удар върху екологичното равновесие и биоразнообразието в реките и язовирите в цялата страна, като унищожи поголовно рибните запаси и ги сведе до минимум. Идентифицираме липсата на ефективен и ефикасен контрол по водоемите като катализаторът, ускорил този процес. Досегашната политика на ИАРА в борбата с бракониерството, считаме за неефективна.

Ето, защо на основание чл. 12, ал. 1, чл. 15 и чл. 18, ал. 6 от Конституцията на Република България настояваме за следното:

1. Незабавно да се инициират законодателни промени и да се криминализира риболовът с електрически ток и технически устройства и съоръжения за електроулов, мрежи /като се измени и допълни чл. 238 от НК/, взривни материали, отровни и упойващи вещества, като се определят достатъчно тежки наказания, така че да се постигне генералната и специална превенция на закона. Риболовът с горепосочените средства застрашава и уврежда правата на гражданите, собствеността, установения с Конституцията правов ред в Република България и редица други интереси, защитени от правото. В тази връзка смятаме, че степента на обществена опасност на това деяние е достатъчно висока за да се криминализира то.

2. Да се инициират законодателни промени, даващи възможност на любители риболовци да бъдат доброволни сътрудници на ИАРА, като им се предоставят права да извършват проверки на билети за любителски риболов и да съставят констативни протоколи при нарушения, на базата на които правоимащите да съставят актове.




3. По отношение на служителите на ИАРА, за които съществуват данни и могат да се направят основателни предположения, че нарушават служебните си задължения и покровителстват бракониери, да бъдат разпоредени вътрешни проверки за установяване истинността на информацията и предприемане на адекватни последващи действия.

4.Да се създаде възможност инспекторите от ИАРА да проверяват и глобяват собствениците на магазини, продаващи риба с неустановен произход, като при проверките участват представители на ДВСК и МВР.

5. Да се създадат бази на териториалните звена на ИАРА на големите водоеми (Искър, Жребчево, Ивайловград, Кърджали, Тича, Цонево и т.н.), които да бъдат оборудвани с лодки и от там да се правят регулярни проверки. Достатъчно е да има едно бунгало на всеки голям язовир, за да се осигури постоянен контрол и набезите да намалеят до минимум. Съзнаваме, че за да се осъществи това наше предложение е необходим сериозен финансов ресурс, но в случай че националният бюджет не разполага със средства, считаме че финансирането би могло да се осигури с подкрепата на Европейския фонд по рибарство (ЕФР) чрез Оперативна програма за развитие на сектор Рибарство/2007-2013/.


6. Акциите за залавяне на бракониери да се извършват на ротационен принцип. Например инспектори от ИАРА и служители на МВР от Варна да проверяват в Бургас, бургаските проверяващи - във Варна, тези от Стара Загора в Пловдив, тези от Пловдив - в Хасково и т.н. Тази мярка е наложителна, защото на много места ИНСПЕКТОРИ И БРАКОНИЕРИ се познават, „работят” заедно, или са роднини, съседи или приятели, и всичко се потулва...т.е. с контакти, пари и влияние бракониерите успешно заобикалят закона без да понесат каквато и да било отговорност.

В заключение искаме да подчертаем, че ако Вие - в качеството си на представляващи институциите в Р България, имащи правото и задължението да упражняват контрол и да осигуряват спазването на ЗРА, имате политическа воля и желание да се променят нещата в положителна посока ИМАТЕ НАШАТА ПОДКРЕПА!

Надяваме се, че ще ни информирате за предприетите от Ваша страна незабавни действия и постигнатите резултати.

С уважение:

Стефан Минчев
Председател на
"Клуб Стари видри"
София, ж.к. Красно село
бул. Тотлебен № 89, магазин 6
-------------------------------------------------------
Това е ПЕТИЦИЯТА,
Към нея трябва да се прикрепят бели листа формат А4, за подпис от всеки, който я подкрепя.

Пример:
име, бащино, фамилно,....от град/село,.....егн - само първите 6 цифри,..подпис
Иван Димитров Иванов -Пловдив - 680203хххх -....подпис
Стоян Петров Христов - Хасково -......егн - .....подпис

да е без номерация отпред, като съберем всички листа с имена и подписи тогава ще я номерираме.

днес я разпечатваме и започваме да я разнасяме из магазините в София.
Нисана е говорил с магазините - РЦ Приз, Риби и такъми - всички магазини, Риболовен свят - Красно село и Младост, да си я разпечатат и да я сложат за подпис от хората. От София ще минем няколко човека да съберем подписите от магазините на 2 и 3 декември.

Петицията се подписва от днес 18.11. - до 12.00 ч. на 01.12.2011 г. за да могат от страната да я изпратят на адрес:

"Клуб Стари видри"
София, ж.к. Красно село
бул. Тотлебен № 89, магазин 6

За страната, който има възможност да я разпечати и да се подписва, на 1 декември най-късно до обяд /12.00 ч/ ще трябва да я изпрати с препоръчано писмо или с куриер до посочения по-горе адрес.

Ще помоля колегите, които са я оставили в магазини, или на други места да информират тук във форума за това. :idea:

Благодарности на всички, които помагат! :D
Стефан
Zander
Мнения: 6270
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 9:21
Риболов: Спининг
Местоположение: София
дал Браво: 62 пъти
получил Браво: 213 пъти
Обратна връзка:

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от Zander »

Свързал съм се с много медии - печатни и телевизии, ще отразят предаването на институциите на Петицията и подписката към нея, което ще стане на Никулден 6 декември 2011 г. :idea:

Преговаряме и за телевизионни предавания, в които ще обясня целия проблем, начини за решаването му, ще обясня и за това че в страната има над 200 000 риболовци, а те са и избиратели :idea: и че ще предприемем протестни действия, ако няма ефект от Петицията и подписката :idea:

Ще информирам за часа на връчването на петицията тук във форума, като има яснота. :idea:
Можем и да направим събиране на съмишленици на 6 декември, за да има по-голяма тежест и да се отрази в новините на телевизиите и по печатните медии. Да се вдигне шум и да присъстват колкото се може повече хора!

За това ще пиша също допълнително. :idea:

Поздрави
Стефан
Аватар
jazzmena
Мнения: 4593
Регистриран на: Пон Апр 03, 2006 14:03
Риболов: Маха и спининг - предимно "Хвани-пусни"
дал Браво: 188 пъти
получил Браво: 272 пъти
Обратна връзка:

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от jazzmena »

Уважаеми колеги риболовци,

Сега е момента да се обединим в борбата срещу бракониерството. Моля подкрепете петицията. Тя е качена във формат на MS Word и във PDF на нашия сайт и всеки може да си я свали и да си я разпечата.

Има добавени няколко страници със таблица, в която хората могат да се подпишат в подкрепа на петицията. Моля тези, които имат възможност да я разпечатат и да я занесат в риболовните магазини, където да се прочете и подпише от повече хора.

Ето линковете за сваляне:

PDF
http://starividri.org/documents/Peticia_Stari_Vidri.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

DOC
http://starividri.org/documents/Peticia_Stari_Vidri.doc" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Marco Polo
Мнения: 10196
Регистриран на: Пон Яну 29, 2007 14:40
Риболов: Желязо, пластмаса и най-вече дървоТО! :D
Местоположение: София
получил Браво: 12 пъти
Обратна връзка:

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от Marco Polo »

Zander написа:Петицията се подписва от днес 18.11. - до 12.00 ч. на 01.12.2011 г. за да могат от страната да я изпратят на адрес:

"Клуб Стари видри"
София, ж.к. Красно село
бул. Тотлебен № 89, магазин 6

За страната, който има възможност да я разпечати и да се подписва, на 1 декември най-късно до обяд /12.00 ч/ ще трябва да я изпрати с препоръчано писмо или с куриер до посочения по-горе адрес.

Ще помоля колегите, които са я оставили в магазини, или на други места да информират тук във форума за това. :idea:

Благодарности на всички, които помагат! :D
Стефан

Дай ми красноречие, за да говоря и мъдрост, за да замълча...
Лука 11:9-13
Аватар
КИРО
Мнения: 1422
Регистриран на: Пет Авг 24, 2007 18:42
Местоположение: ВАРНА
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 25 пъти

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от КИРО »

Пуснал съм го и в GF.
http://www.gofishingbg.com/t4258-topic" onclick="window.open(this.href);return false;
Надявам се да помогнем с каквото можем.
И в морето е кофти положението.
Аватар
jazzmena
Мнения: 4593
Регистриран на: Пон Апр 03, 2006 14:03
Риболов: Маха и спининг - предимно "Хвани-пусни"
дал Браво: 188 пъти
получил Браво: 272 пъти
Обратна връзка:

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от jazzmena »

Супер. Мерси Киро. можеш ли да дадеш (ако го няма) линка за сваляне на петицията. Има готови страници с табличка. Като се разпечата - хората само попълват и се подписват.

Много сме и сме сила. Само така имаме шанс да променим нещо.
Мънцата
Мнения: 1200
Регистриран на: Пет Сеп 12, 2008 14:27
Местоположение: Варна,морето...
дал Браво: 3 пъти
получил Браво: 7 пъти

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от Мънцата »

jazzmena написа:Супер. Мерси Киро. можеш ли да дадеш (ако го няма) линка за сваляне на петицията. Има готови страници с табличка. Като се разпечата - хората само попълват и се подписват.
Вече е направено, разпечатал съм и 4 комплекта, които още днес ще са дадени в 4 магазина във Варна :wink: Похвална инициатива, време беше! Успех!
yankosan написа:Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен...
Бат Стан написа:Едно време беше гъзария да пушиш и срамота да си гей. Сега е гъзария да си гей и е срамота да пушиш.
Аватар
Marco Polo
Мнения: 10196
Регистриран на: Пон Яну 29, 2007 14:40
Риболов: Желязо, пластмаса и най-вече дървоТО! :D
Местоположение: София
получил Браво: 12 пъти
Обратна връзка:

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от Marco Polo »

В ТАЗИ ТЕМА може всеки, който е оставил някъде петиция, да обозначи мястото - за информация на всички.
Дай ми красноречие, за да говоря и мъдрост, за да замълча...
Лука 11:9-13
Аватар
eminem94
Мнения: 89
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 20:53

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от eminem94 »

За жалост нямам принтер в понеделник ще разпечатя и ще ги дам из някои магазини.
Zander
Мнения: 6270
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 9:21
Риболов: Спининг
Местоположение: София
дал Браво: 62 пъти
получил Браво: 213 пъти
Обратна връзка:

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от Zander »

Слушайте Българско национално радио в петък от 15 часа. В предаването "И ловец съм,и рибар съм" на Иван Ласкин, ще говорим точно за проблема с бракониерите и петицията. Отивам с Валката Нисана.
miro253
Мнения: 205
Регистриран на: Сря Яну 19, 2011 12:07
Риболов: в България
Местоположение: София
дал Браво: 25 пъти

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от miro253 »

Подписах се, ще следя темата с интерес и ще разчитам на Вас да инициирате с какво друго мажем да помогнем.

В тази тема има "много хляб" и за Папарака, Върхара и Белополски. Мисля, че ще бъдат доста гледани с някой филм на тази тематика.
DobreFF
Мнения: 2151
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 11:17

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от DobreFF »

Ще публикувам материал за петицията на страницата във вестник "Труд" и във вестник "Галерия". Поклон за инициативата, беше крайно време да се направи нещо по-мащабно!
Bayatov
Мнения: 182
Регистриран на: Чет Юни 22, 2006 16:57
Местоположение: Sliven
Обратна връзка:

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от Bayatov »

И аз освен подпис,реших да пусна една публикация в местния портал на гр.Сливен-Сливен НЕТ http://new.sliven.net/sys/news/index.php?id=55622" onclick="window.open(this.href);return false; ...Дано съберем достатъчно подписи,та да ни обърнат внимание !
Zander
Мнения: 6270
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 9:21
Риболов: Спининг
Местоположение: София
дал Браво: 62 пъти
получил Браво: 213 пъти
Обратна връзка:

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от Zander »

Ще предадем на 6 декември - Никулден петицията и подписката на три места:

на премиера Б. Борисов
на мин. на земеделието
на ИАРА

Говорил съм с медиите да отразят предаването й в ИАРА. Сега говорих повече от половин час с Юксел Кадриев от БТВ
....Обаче ако съм само аз ТАМ и още 5 души - няма да изглежда сериозно...Предвиждам в 13.30 ч. да се направи събиране на хора пред сградата на ИАРА и тогава да се предаде петицията, със съответното отразяване от медиите.
Ще дойдат и от 24 часа и Труд засега. Преговарям и с други медии да отразят събитието!


В тази връзка пускам темата. Ще я кача и в другите форуми - На риба, Гоу фишинг, Карп бг, Акулата..., но първо искам да видя тук, колко човека могат да дойдат на тази дата /става дума за колегите от София/ пред ИАРА. За повече тежест пред медиите.

Това не е протест - протеста ще го организираме след това, ако не вземат под внимание подписката и петицията. За него трябва голяма подготовка и да дойдат МНОГО хора от страната и от София.

Ето адреса, на който се събираме в 13,30 ч на 6-ти декември:

ИАРА
Централно управление – София

София, 1606, бул. “Хр. Ботев” 17

МОЛЯ, ДА ПИШАТ само хората, които могат да дойдат!
Публикувай отговор

Обратно към “Спининг клуб “Стари видри””