За заргана, кефаловите риби, сафрида и чернокопа от брега.

Ееех морето ... Всеки обича на слънчице да се препича, а на ухо му аванс нежно да скрибуца ...
ApxuTekTA
Мнения: 11
Регистриран на: Съб Окт 08, 2011 21:56

За заргана, кефаловите риби, сафрида и чернокопа от брега.

Мнение от ApxuTekTA »

Тъй понеже вчера даде страшно много дребна платерина на бомбарда пък гледам има въпроси отностно улова на тези риби се вдъхнових да напиша няколко реда.

Първо едно уточнение - илария, платерина, кефал, пеленгас (руски рефал) са различни видове риба от едно и също семейство, но иларията НЕ Е МАЛКА ПЛАТЕРИНА! Различават се по муцунките - на иларията е по заострена а на платерината по заоблена. Иларията не гони примамки! Различни са и по места на обитаване и навици така че моля да не влизате в излишни спорове - консултирайте се с някой биолог ако имате въпроси от този сорт. Обикновено иларията и кефала влизат в устията на реките а платерината не. Иларията също става голяма - около 2 педи.

Класиката за риболов на илария е на дреболийки от паламуд "гаро" - слагат се малки пачренца на върха на куката и се търси около лодките които чистят мрежи около рибарските корабчета дето изхвърлят цаца и около корабните въжета. Обикновено не са нужни дистанции тя е в краката ви едно телескопче 4-5 метра без водачи плувчица 1-2 гр са напълно достатъчни най обикновен монтаж няма пинизи да се придърпва или нещо такова. Кълве лекичко и обикновено се лови до късно под лампите заедно със сафрида.

Платерина на тежко - продават се "линии за кефал" - представляват 3 куки с тапички: http://www.synchronbg.com/fishing/Prina ... 0kefal.htm моят съвет е да си я вържете сами защото често купешките са с кофти куки или тапите им са много големи и 3 куки са абсолютно излишни третата обикновено е "трик" да свърват по-бързо червеите, които са по 2,50 дозата... вържете бидемчето на една педя над клупа едното и на около 30 см над него другото и съответно ги пуснете около 12-13см разбира се това го правите на око а не с линията... препоръчвам топчестите тапички със жълто-зелено-оранжево оцветяване и си сложете тъмни куки удължени за да нанизвате хубаво червея. Аз лично винаги ловя с вирбел. Оловото е 30-50гр зависи от акцията и вълните хубаво е да не се мести такъма от вълните. Относно червеите - ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ БЛАТЕН И МОРСКИ! И двата са четинести и двата са червеникаво кафеви, но блатния е по мек от морския, моля който не е вадил от двата вида да не се обажда, различни са! Та за платерина - блатен червей от магазина - по-мек е, по "ароматен" и съответно по-вкусен. Не че на морски не кълве... но ударите са по редки. Аз лично го нанизвам целия откъм средата не опашката към главата и остава малко да виси от опашката. Забелязал съм че претенциозната риба първо къса висящата опашка - това е слабият удар, после има секунди и следва силният удар когато трябва да засечем. Ако стръвта не е поднесена атрактивно на рибата гледам ги отгоре как алайчето минава и подминава. Относно атрактивното поднасяне когато рибата е на дъното пролетта аз лично си изливам продълговари оловца във фунийки дооформям ги с чука и стават като лентички. Относно акциите на въдиците - ако ловя на дъно в пясъка а то няма къде другаде и промерно съм с олово 30гр в хубаво време гледам ДОЛНАТА граница на въдицата да е 30 понеже се изпъва добре и когато засичам или я влача по пясъка не се "лигави". Всеки китайски телескоп с приблизителни параметри до към 3м е подходящ за случая не са ви нужни скъпи такъми. Влизам с въдицата до колене да я видя къде е рибата обикновено е около камъните в бясъка и разни рифчета и хвърлям 3-4м зад нея. После лекичко обирам, разклащам и тя тръгва към стръвта и имам удар. Забелязал съм че когато такъма стои и алая мине и не го поглежда и аз разклатя пръчката с цел да им привлека вниманието те се плашат а същия алай като го предизвикам отдалече не се плаши а атакува. Това са мои наблюдения може и да греша но при мен дават резултат... На тежко съм чувал че хващат и пеленгас аз никога не съм хващал такова нещо на въдица! Платерината по принцип се търси около "лай*ата" - където има изхвърлени водорасли от тия миризливите, тиня, устия на реки, но не реките, разни батаци и застоели заливи... и мръсни канали.... гнусно ама факт!

Риболов на платерина и кефал на бомбарда - търси се дистанция обикновено един метър може да ви изиграе лоша шега - бил съм свидетел как рибата върви успоредно на брега, двама колеги явно приятели единият хвърля и засича другият хвърля и навива... ставаше въпрос за 1 метър точно просто беше края на петното. На бомбарда/сбирулино се лови когато рибата се вдигне в горните слоеве и почне да се събира на алаи. Хубаво е да имате едни полароидни очила - алая се вижда като тъмно петно, което се мести и обикновено има корморани около него - забележка: ако видите корморани да се сушат на някои скали рибата не е там! Кормораните "не серат където ядат". Забележка - ГЛАРУСИТЕ НЕ СА ИДЕНТИФИКАТОР НА ПЛАТЕРИНА! Много често те ядат някакви батаци, планктони, атеринки и други гадости по повърхността!!! След като сте локализирали рибата в зависимост от времето - яко е слънчево почвате на плуваща бомбарда, ако духа вятър и горния слой прави вълнички но виждате рибата - бавнопотъваща, ако сте виждали рибата, но не се е преместила значи е "легнала" - бързопотъваща или дъно. Много често това става ако някъде наоколо бръмчат джетове лодки и т.н. или има много корморани.
Така идва ред на покриването на дистанциите - класиката е пръчка около 4м 4,50м някакъв вид карбон за да е лекичка с акция 5-25, 10-30 гр и лека макаричка защото принципа е хвърляш - навиваш уморително е и марката на пръчката няма голямо значение колкото теглото й. Хубаво е тежестта на бомбардата да е горната граница на пръчката. Сега да обясня защо - според мои наблюдения успешно покривам дистанциите със спининг 5-25 на 210см с 15гр бомбарда и рязко изхвърляне на такъма. Когато сложа 25гр бомбарда не мога да хвърлям рязко и силно, хвърлям по-параболично и покривам по-малки дистанции. Когато съм с болонезата 5-25 успешно мятам с плавно движение и бомбарда 30гр. Защо го казвам - в слънчево и тихо време си ползвам спининга за абсолютно същите дистанции няма проблеми и болката в ръката просто я няма!!! Във ветровито време 15гр бомбарда - просто не става иска си кол 4м. С параболично замятане без "злоба" можете спокойно да си ползвате 30гр бомбарда за 5-25 и смея да твърдя че 5-25 с 30гр хвърлям по-далеч от 10-30 с 30гр... Така по-горе съм писал каква бомбарда за кой случай се ползва, идва ред как да я вържем - 18-20 основно влакно ползвам аз и 14-16 повод. Хубаво е да сложите едно стоперче преди да нанижете бомбардата. След това я нанизвате слагате още едно стоперче после вирбелче с карабинка. Горният стопер пази бомбардата да не се "разхожда" по основното влакно и да го протрива, а долният пази възела на вирбела. Защо с карабинка - ами аз лично отивам с 4-5 готови повода с различе номер куки 9-12 в зависимост от размера на платерината - обикновено тя е на стадо с еднакъв размер риби и ако куките са ви много малки ще имате много празни удари ако са много големи пък няма да може да ги налапа... Поводът го пускам един "колач" - разстоянието между разперени ръце - около 1-1,20м. Този път нижа червея от главата към опашката и оставям опашката да се влачи зад куката. Хубаво е да имате едно поводче със светещо мъносто над куката за надвечер като падне слънцето... Едрата риба обикновено е по края на стадото. По описания начин се лови и кефала обаче трябва да го намерите той прави води отделно, скача отгоре... и много рядко кълве - играе отгоре ама не кълве. Аз лично ловя кефала само в река на булдо с изкуствена муха не знам дали е мокра или суха нищо не разбирам от мухи - гледам да е с жълтичко лъскаво около главата или червеникаво телце има ги по магазините или с МОРСКИ ЧЕРВЕИ - вади се от пясъка по устията или мидите. Гледам колеги ловят на мачове с малки плувчици на около 50см дълбочина - аз лично на булдо имам по-голям успех преценете си сами.

Зарган - лови се пак на бомбарда с блатен червей от магазина, ОБАЧЕ!!! Аз лично най-големите успехи ги имам на тънки филенца от сафрид или друг зарган като има и лъскаво от кожичката или на много дребна тройчица с пилешки чревца или гаро. Много пъти като казвам много - водата ври отпред заргана гони до самия бряг, помирисва червея и се отказва... С горепосочените примамки нямам такъв проблем и много отдавна не ловя на червей. Блесни 0 и 00 въртящи сребристи с вързан червен конец лускав на тройката - убиец са когато всички други седят и гледат! Конеца го взимам от един магазин за прежди мисля че е за бродиране. Ако има вятър е хубаво да ги отежните с оловце. Като бях малък баща ми ловеше заргана на тежка плувка с карантийка на куката и имаше много добри улови но напоследък все повече се убеждавам че примамката трябва да е сочна и кървава и поднесена по атрактивен начин.

Сафрид и чернокоп от брега - чепаренце с малък номер куки - аз лично си ги връзвам сам и слагам разни фолиа от нова година имам едни и такива подаръчна хартия. С флуорокарбон никога не съм пробвал но мисля че има смисъл, ако е наистина както го описват... Отежнението е 30-50 гр олово аз лично си го лея с кил да не се върти ИЛИ тежка клатушка... Обяснявам защо е предпочитам - махам тройката да не се оплита и да не хващам нежелани неща - якета, панталони и т.н. Забелязал съм че при дребния хищник има "завист" - като види стадото едно да гони и всичко се юрва след него. Не знам дали е внушение но мисля че така имам по-добри резултати, именно защото клатушката наподобява сафрид който гони нещо си. Вирбелът за мен е задължителен ползвам спининг упоменатия 210см ИЛИ телескоп без водачи като се качвам на някоя лодка. Чернокоп дава рядко но сафрид граца правя по 2-3-5кг имам случаи когато по брега дава повече отколкото вътре с лодки... Другият метод е с плувка на лапма - същото е както за илария, стръвта е филенце от риба, чревце или белена скарида. Препоръчвам светещо мънисто над куката!

Дано съм бил полезен на някой, наслука от мен, аз лично ще се преориентирам към гъбите идващите 10тина дни ;)
Аватар
КИРО
Мнения: 1422
Регистриран на: Пет Авг 24, 2007 18:42
Местоположение: ВАРНА
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 25 пъти

Re: За заргана, кефаловите риби, сафрида и чернокопа от брег

Мнение от КИРО »

Браво за труда който си положил.
И най-вече че съм съгласен с теб.
Относно чепаретата,продават се вече по рибарските магазини
най-различни ламета,като тези.
Изображение

В комбинация с перушина се получава добро решение.
Изображение

Също добри ламета са и тези.
Изображение

Има и такива,които излъчват ултравиолетова светлина,
както и фосфорисциращи ламета.
Изображение

Само не трупай много куката,4-5 ламета са достатъчни,
а ако е в комбинация с перушина,даже 2 - 3 стигат.
Флорукарбона за цялото чепаре от 2-3г си е задължителен.
Успех.
ApxuTekTA
Мнения: 11
Регистриран на: Съб Окт 08, 2011 21:56

Re: За заргана, кефаловите риби, сафрида и чернокопа от брег

Мнение от ApxuTekTA »

Здравей КИРО и благодаря за съвета би ли ми казал колко дебел флуорокарбон да ползвам за граца и марка - четох че трябва да е по-дебел от монофила а някъде из форума беше споменато че само някои марки пречупват светлината, било пълно с ментета... Интересувам се и от светещото ламе и топчетата дето ги продават по магазините - като ампулите ли се изхабяват, трябва ли им някакво зареждане? Даже ако можеш да ми препоръчаш някаква фосфорна боя искам да "ъпгрейдна" няколко блесни за нощен риболов. И още един въпрос - на втората снимка виждам едни зелени нещица на ушите на куките - какво са и за какво са?
Аватар
КИРО
Мнения: 1422
Регистриран на: Пет Авг 24, 2007 18:42
Местоположение: ВАРНА
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 25 пъти

Re: За заргана, кефаловите риби, сафрида и чернокопа от брег

Мнение от КИРО »

За бидемите ползвам 0.14
За майка 0.18
Марките са тези.
Изображение

А тази година работех с тези.
Изображение

Колкото и да са ментета (понеже това се знае),
пак работят много по-добре от обикновен монофил.

А това зеленото за което питаш
Изображение

си е обикновен лак за нокти.Този цвят го ползвам,
когато работя на дълбочини над 8-10м.
Иначе са си червено боядисани,ако ще съм на по-малки дълбочини.
Изображение

Или по-конкретно,има си една специална тема за чепарета,
само да не ми се сърдят админи и модове,че е от друг форум.
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=143&t=21817" onclick="window.open(this.href);return false;

Тези фосфорните,са си пак едни ламета.
Но наистина си иска да се освети,когато го извадиш с рибата,
докато откачиш,то си се зарежда.
Има бои,но понеже не ползвам,нямам идея от къде да ги намериш.

И още,сафрида не обича фосфорните,според моите наблюдения поне за сега.
Чернокопа по-налита като че ли през деня,ама и тази година го изтървахме,
така че не мога да твърдя нищо.

Но пак казвам,това е за дълбочини над 15м.
Как е по брега - нямам идея в последните десетина години.

Грацата също се лови на тези чепарета,даже сега както работя със 7-ци,
пак налита като за последно.
Само дето отнема време за по-внимателно откачане.
Приготвил съм си около 200-300гр за стръв,другото си го връщам.
rosssyy
Мнения: 2
Регистриран на: Чет Ное 10, 2011 23:35
Риболов: морски

Re: За заргана, кефаловите риби, сафрида и чернокопа от брег

Мнение от rosssyy »

Благодаря за хубавата и полезна статия колега ApxuTekTA!
Имам само една малка забележка. Не съм съгласен с горният стопер на бомбардата. Смисълът е удара на рибата да се усеща директно на върха на пръчката, без съпротивлението на бомбардата да пречи.
За да не се притрива влакното нагрявам леко със запалка краищата на тръбичката на новите бомбарди за да се заоблят острите им ръбове. Освен това ползвам шок лидер 0,30 и след всеки риболов отрязвам 50 - 60 см от него. Така и основното ми влакно е 0,16 или 0.14 мм., което определено увеличава дистанцията.
Искам да споделя и още един начин за нанизване на червея при дънен риболов.
Първо нанизвам червея откъм главата върху тънка тръбичка /диаметър 0,8-1,0 мм., направена от две съединени игли за спринцовка/, след това вкарвам жилото на куката в тръбичката, като държа повода опънат и нанизвам червея на куката и повода. Така по-големите червеи изглеждат по атрактивно за рибите и не се намачкват.
Не правя критика, а само споделям и моя опит.
Ценя мненията на колеги, които наблюдават, мислят, експериментират, а и споделят!
И аз научих полезни неща, които ще експериментирам, но за съжаление чак догодина.
Поздрави!
ApxuTekTA
Мнения: 11
Регистриран на: Съб Окт 08, 2011 21:56

Re: За заргана, кефаловите риби, сафрида и чернокопа от брег

Мнение от ApxuTekTA »

Здравей, колега, наистина за горния стопер не се бях замислял как се отразява на ударите - заргана удря много здраво и никога не е било проблем да го засека, но наистина дребната или мудната платерина малко трудно се засичат.
В момента експериментирам с вълнен червен конец, не помня дали в този или в "другият" форум го бях чел :) ама като гледам заргана го няма тези дни на червей... ама аз на конец го търся :D
Само да разясня за себе си дали съм разбрал точно - червея фактически се нанизва на повода НАД куката така ли? Какви са тези игли от спринцовка и как ги свързваш. И как минават иглите през ухото на куката защото фактически то е причината да се скапва червея. Това е нова и полезна информация, сподели по-подробно или някаква схемичка на ръка мисля че ще е интересно за всички. В този ред на мисли миналата година видях един колега който ловеше на един повод с 2 куки една след друга и червея също изглеждаше доста стабилно, само не разбрах възела на първата откъм бомбардата - не беше на бидем, а плътно прилепнала с намотката към повода, ако някой знае да сподели.
Поздрави! :)

ПП: АКО има следващ излет за зарган тази година смятам да го пробвам на щипалки от плажа - като чистех зарганите видях че са пълни именно с такива щипалки дето лятно време ни хапят по краката... ако на тая стръв даде съм сигурен че лятото плажовете ще се чисти от щипалки и ще се продават по 2,50 дозата :D
rosssyy
Мнения: 2
Регистриран на: Чет Ное 10, 2011 23:35
Риболов: морски

Re: За заргана, кефаловите риби, сафрида и чернокопа от брег

Мнение от rosssyy »

Здравей колега,
Понякога и заргана е много капризен, пипа много плахо и горният стопер също ще пречи.
Относно иглата – ползвам този метод единствено при риболов на дъно, както съм написал. Видях го на френския риболовен канал. Намерих този видеоклип http://www.youtube.com/watch?v=3aDwPo5w ... r_embedded" onclick="window.open(this.href);return false; , който показва как се закачва червея с помощта на тръбичка.
Понеже не можах да намеря подходяща тръбичка, а една игла е къса за целта, взех две игли от спринцовка - 0,8мм и 1,2мм, махнах на по-тънката пластмасовата част, капнах върху нея коноконлит и я вкарах в по-дебелата на около 5мм. Предварително заточих края на по-дебелата игла така, че червеят да може да минава лесно и на по-дебелата част.
Нанизан, червеят започва от жилото на кукичката, минава възела и продължава по повода, докъдето стигне. Добре е главата на червея да е до жилото, защото рибата атакува червея откъм главата, а и при празни удари, раци и дребосъци, главата, като най-здрава част, остава последна.
Възела на куката не трябва да пречи на червея да се изниже по повода – затова ползвам Snell knot traditional http://www.netknots.com/html/snell_traditional.html" onclick="window.open(this.href);return false; , който позволява излишната месина да се изреже съвсем плътно до възела. Тук е показан за кука с ухо, но и на кука с лопатка се прави по същия начин. За морски риболов ползвам само куки с лопатка. Според мен, това е най-добрият възел.
Пробвал съм и метода с двете куки, но на мен лично не ми допадна. Връзва се едната кука, като се оставя достатъчно месина и на 10-15 мм от нея се връзва втората. Добър е, ако нямаш хубави, големи червеи.
Идеята за щипалките също е интересна.
Поздрави!
Аватар
Doktor-5
Мнения: 3136
Регистриран на: Пет Юни 09, 2006 15:16
Местоположение: гр.Бургас
дал Браво: 187 пъти
получил Браво: 71 пъти
Обратна връзка:

Re: За заргана, кефаловите риби, сафрида и чернокопа от брег

Мнение от Doktor-5 »

Колеги ето малко да оплакнете очите.
Вижте какво правят бургаските младежи:

Изображение

Бравос!
.....Ако един състезател участва във всички възможни турнири, то рано или късно, по независими от него причини и обстоятелства, все някога става първи....(Киро Джигита)

КСР ВИДРАКС
Аватар
КИРО
Мнения: 1422
Регистриран на: Пет Авг 24, 2007 18:42
Местоположение: ВАРНА
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 25 пъти

Re: За заргана, кефаловите риби, сафрида и чернокопа от брег

Мнение от КИРО »

Ухаааа - доста стръв за туни сте набарали.
Аватар
Doktor-5
Мнения: 3136
Регистриран на: Пет Юни 09, 2006 15:16
Местоположение: гр.Бургас
дал Браво: 187 пъти
получил Браво: 71 пъти
Обратна връзка:

Re: За заргана, кефаловите риби, сафрида и чернокопа от брег

Мнение от Doktor-5 »

Да, това е за туни, пък после туните за марлини!
Не се научиха да ловят нормални риби! :roll:
Ей на канала какви красиви таранки има! :lol:
.....Ако един състезател участва във всички възможни турнири, то рано или късно, по независими от него причини и обстоятелства, все някога става първи....(Киро Джигита)

КСР ВИДРАКС
Аватар
ANUBIS27
Мнения: 50
Регистриран на: Пет Сеп 28, 2012 22:38
Риболов: Морски Риболов
Местоположение: ПОМОРИЕ

Re: За заргана, кефаловите риби, сафрида и чернокопа от брег

Мнение от ANUBIS27 »

Чернокопа в момента върви на бомбарда и рибка (атерина) вместо блатен червей,блесните и чепаретата просто ги изключете.
25 грамова бомбарда,кука номер 8 и свястно шлауфче ...това е перфектния такъм за чернокоп
На Риболова Цар и Господар съм :D
Аватар
КИРО
Мнения: 1422
Регистриран на: Пет Авг 24, 2007 18:42
Местоположение: ВАРНА
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 25 пъти

Re: За заргана, кефаловите риби, сафрида и чернокопа от брег

Мнение от КИРО »

Прав си.
Аз с товя си работя постоянно.
Изображение

Изображение

Изображение

И вчера пак със същото чепаре
Изображение

В този промеждутък не съм си ползвал чепарето,
че се занимавах с други риби.
Изображение
Аватар
ANUBIS27
Мнения: 50
Регистриран на: Пет Сеп 28, 2012 22:38
Риболов: Морски Риболов
Местоположение: ПОМОРИЕ

Re: За заргана, кефаловите риби, сафрида и чернокопа от брег

Мнение от ANUBIS27 »

Евала за рибетата,явно си оцелил момент и място на чепаре. Тука по Поморие замряха чепаретата освен от лодка,иначе от брега само на бомбарда и рибка ;)
На Риболова Цар и Господар съм :D
Borkata
Мнения: 122
Регистриран на: Нед Авг 19, 2007 20:04
Риболов: Морски риболов
Местоположение: Бургас
Обратна връзка:

Re: За заргана, кефаловите риби, сафрида и чернокопа от брег

Мнение от Borkata »

Не е само в Поморие,повсеместно е :D
www.chepare.com - качествените чепарета на Борката
Аватар
КИРО
Мнения: 1422
Регистриран на: Пет Авг 24, 2007 18:42
Местоположение: ВАРНА
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 25 пъти

Re: За заргана, кефаловите риби, сафрида и чернокопа от брег

Мнение от КИРО »

ANUBIS27 написа:Евала за рибетата,явно си оцелил момент и място на чепаре. Тука по Поморие замряха чепаретата освен от лодка,иначе от брега само на бомбарда и рибка ;)
АКО си от Поморие - скоро голяма група ще сме там.
При желание може се запознаем.
Относно големите риби - при вас са в повече отколкото при нас.
В личен план - интересува ме чернокопа и лефера.
Последния вече десетина пъти го изтървам в последния момент,
ама че го ковна накрая.... :D
Публикувай отговор

Обратно към “Морски риболов”