Рибена Чорбица!
Рибена Чорбица!
А такааа ми какво рибар без рибена чорба..... Да съм рибар не съм кой знае колко,ама каква рибена чорбица си сгласих преди малко на "майка си вуйно вика" Та да не се разсейваме ами да готвиме......
Продукти:
1.Глава от Сйомга
2.Глави от разни рибки прибирани за тази цел
3.Едно Кефале открих го при главите прибирани за тази цел...
4.Зеленчуци(Лук,Морков,Червена чушка,целина,картофи,домати)
5.Подправки(Целина листа,Девесил!,Магданоз,Черен пипер-млян)
6.Подправки при варенето на рибата(дафинов лист,бахар,черен пипер-зърна)
Матрияла.... >
Във тензух връзвам дребните глави,тъй като те ми служат само за булйона!
Слагам ги първи да врят в тенджерата заедно със подправките!
Варя дребните глави 20 мин и добавям изкиснатата глава от сйомга и кефала за още 20-30 мин!Някой ще каже че е много но според мен така е правилно!Защо-защото за една чорба най-важното нещо е силният и концентриран булион!
Вадим ги във една тавичка да застиват,добавяме една кафена чаша със олио и сипваме нарязаните морков,лук чушка,домати,целинка и дръжките на магданоза!Преди това цедя булиона през финна цедка( не ми работи един клавиш за това пиша булИОна)
Картофките и чесъна който забравих да спомена ги добавям след 20 мин.
Доливаме със вода и докато чакаме да се сварят картофите си изсчитваме рибката!
Ред е на подправките ....
И във готов вид вече със Целинката и Магданоза
Докато се вари чорбата метнахме една содена питка
И налях едно юзче със студена ракийка пък чорбата естесвено вряла,люта и кисела!
Айде да ви е сладко......... :cheers:
Продукти:
1.Глава от Сйомга
2.Глави от разни рибки прибирани за тази цел
3.Едно Кефале открих го при главите прибирани за тази цел...
4.Зеленчуци(Лук,Морков,Червена чушка,целина,картофи,домати)
5.Подправки(Целина листа,Девесил!,Магданоз,Черен пипер-млян)
6.Подправки при варенето на рибата(дафинов лист,бахар,черен пипер-зърна)
Матрияла.... >
Във тензух връзвам дребните глави,тъй като те ми служат само за булйона!
Слагам ги първи да врят в тенджерата заедно със подправките!
Варя дребните глави 20 мин и добавям изкиснатата глава от сйомга и кефала за още 20-30 мин!Някой ще каже че е много но според мен така е правилно!Защо-защото за една чорба най-важното нещо е силният и концентриран булион!
Вадим ги във една тавичка да застиват,добавяме една кафена чаша със олио и сипваме нарязаните морков,лук чушка,домати,целинка и дръжките на магданоза!Преди това цедя булиона през финна цедка( не ми работи един клавиш за това пиша булИОна)
Картофките и чесъна който забравих да спомена ги добавям след 20 мин.
Доливаме със вода и докато чакаме да се сварят картофите си изсчитваме рибката!
Ред е на подправките ....
И във готов вид вече със Целинката и Магданоза
Докато се вари чорбата метнахме една содена питка
И налях едно юзче със студена ракийка пък чорбата естесвено вряла,люта и кисела!
Айде да ви е сладко......... :cheers:
Re: Рибена Чорбица!
Чак ми потекоха лигите . А наздраве. Това да го направиш на водоема под една дебела сянка, лелеее колко ракия ще изпие.
-
- Мнения: 16628
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 417 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: Рибена Чорбица!
Kълт!
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
-
- Мнения: 5639
- Регистриран на: Вто Юни 06, 2006 19:43
- Риболов: и жени
- Местоположение: Дружба 2
- дал Браво: 12 пъти
- получил Браво: 17 пъти
- koragroup
- Мнения: 1435
- Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 4 пъти
- Обратна връзка:
Re: Рибена Чорбица!
Непременно ще се пробва!
Едно въпросче. Картофките успяват ли да се сварят след домата и колко време им трябва?
П.С. Ако сложиш шепа грах и шепа нарязано зеле, можеш да я кръстиш "Рибена курбан чорба"
Едно въпросче. Картофките успяват ли да се сварят след домата и колко време им трябва?
П.С. Ако сложиш шепа грах и шепа нарязано зеле, можеш да я кръстиш "Рибена курбан чорба"
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
-
- Мнения: 16628
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 417 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: Рибена Чорбица!
Аз харесвам рибените чорби във всичките им разновидности и комплексност, но на сърце ми най-лежи онази бистрата без картофи...
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Рибена Чорбица!
Аз ще Ви издам една тайна - най-добрата рибена супа, правена някога по нашето Черноморие, се предлага в ресторант Ксантана в Созопол /Стария град/. Мнението не е само мое. Ако следващото лято минавате от там, да опитате!
Иначе и аз скоро ще правя кат на Теди, че....оххххх!
Иначе и аз скоро ще правя кат на Теди, че....оххххх!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- Павлин Калайджиев
- Мнения: 1106
- Регистриран на: Сря Сеп 28, 2011 23:53
- Риболов: Спининг
- Местоположение: Шумен
- дал Браво: 64 пъти
- получил Браво: 473 пъти
Re: Рибена Чорбица!
Точно така Мунчо! Картовките са малко трудни за преглъщане, след тежките алкохолни дегустации.....Накълцано кисило зели в чорбичката, би било по-голям подарък за пресъхналото ми рибарско непце......Мунчо написа:Аз харесвам рибените чорби във всичките им разновидности и комплексност, но на сърце ми най-лежи онази бистрата без картофи...
www.starividri.org
.................................
Go Fishing!
Leave nothing but Steps, take nothing but Pictures!
Catch the moment, release the fish!
.................................
Go Fishing!
Leave nothing but Steps, take nothing but Pictures!
Catch the moment, release the fish!
- zampo
- Мнения: 1117
- Регистриран на: Чет Сеп 28, 2006 11:57
- Риболов: спининг , тролинг
- Местоположение: Враца
- дал Браво: 17 пъти
- получил Браво: 36 пъти
Re: Рибена Чорбица!
Саламура и викатно на сърце ми най-лежи онази бистрата без картофи...
Вярвай само на писмени документи,защото в един момент нечестивците се отмятат!!!!!!!!
Матей Преображенски(Миткалото)
Матей Преображенски(Миткалото)
- koragroup
- Мнения: 1435
- Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 4 пъти
- Обратна връзка:
Re: Рибена Чорбица!
Вчера направих Рибената Чорбица!
Стана превъзходна!
Всяка рецепта си има свой "чаромат"
Важен е мерака
Стана превъзходна!
Всяка рецепта си има свой "чаромат"
Важен е мерака
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Re: Рибена Чорбица!
Да ти кажа почти никога не готвя една супа или ядене по един и същи начин!Просто един път нямам един продукт или разполагам с друг в повече,и с готвенето е по същия начин!Единия път ще ми скимне да задуша зеленчука другия път директно да го сваря а трети първо да го пекна на скарата и след това в тенджерата!Та гледам да си разнообразявам работния ден и по този начин.... Иначе си мноого прав тоя занаят не го ли вършиш със сърце и душа по добре се не хващай-респективно и със готвенето е така за да стане си иска мерак,душа и ...koragroup написа:Вчера направих Рибената Чорбица!
Стана превъзходна!
Всяка рецепта си има свой "чаромат"
Важен е мерака
п.п И да ти кажа това със доматите и картофите си е малко за "Ловците на митове",може да се съглася че за някакво минимално време ще забави сваряването на картофа....
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Re: Рибена Чорбица!
Картофите определено са шийт, сухите подправки също, кратуни от морска риба също. Но ми хареса и ще я пробвам задължително - още се намира това-онова из фризера. Има много интересен подход, ще се опитам да го адаптирам и интерпретирам с речни останки от миналото лято.