Рибена чорба в картинки
Re: Рибена чорба в картинки
Много се извинявам, щото в тоя форум се гледам да пиша за сериозни неща, като пъстървите например. Обаче сега я скивах тая тема - тука гледам нещо от Ломския край и не мога да се удържа – да не се намеся. Щото на мен душата ми си е от Лом, а положението не се удържа и тряа да се спасява. Култова чорба – която се е превърнала в легенда от Вечния Град – Дунавската саламура.
Горе долу – каквото е описал колегата Babydoctor е верно, но с някои съществени подробности:
1.Рибите, които се слагат са най-малко шест вида. Задължителни са – глава от сом, уклей и деверига /ха сега да ви видя къде ша я търсите тая риба/. Също и шаран, ма по Ломско тая риба вече я нема. Важното е да има и ситна и едра.
2.Без главите – сичко останало се пече на скарата или в жар/още по-добре/ – дребните риби цели, по-едрите на парчета.
3.Червени /само/ големи люти чушки – сушени!!! Може да се сложи и некоя сладка сушена червена чушка, че некой път – мнооо люто става. Всички чушки – първо на скарата. Домати и лук небелени – и те на жарта първо – почти да прегорят.
4.Сичко се фърга у врящата вода – зеленчука обелен и нарязан или натрошен /за чушките/, а рибите /без главите/ - в тензух или марля – завързани. Сол.
5.След двайсетина минути – рибата се вади и квото мое – се обезкостява, квото не мое – се фърга. Другото в тва време си къкри. После рибата се връща обратно.
6.Олио, чесън, дивисил, магданоз и каквото още ви се иска зелена подправка /дивисълът е задължителен/ и да клокне за още пет минути.
7.Накрая – оцет, лимон – по-добре. Счукан чесън на вкус.
Тва е рецептата – ако е за изтрезняване. Колкото по-люто и кисело – толкова по-добре.
Ако е за напиване – ситните рибки от тензуха не се фъргат в никъв случай. Слагат се в чинийка и се осмукват за мезе - леко и бавно – без да се бърза.
Те тая чорба е принос на Ломския край за развитието на човечеството.
Важното – сичко се пече в жар, Шест вида риба най-малко и да има уклей и деверига покрай тлъстите риби. Нема ли – чорбата не стаа и трая се фърга.
Задължително също – сичко се праи на брега на Реката. И никви картофи, моркови и тем подобни целини, пащърнак и т.н. Не залитайте в тая посока – тая чорба е за ценители, а не за наяждане.
Поздрави от мен и честита Коледа – тва е подарък от Ломския край.
Горе долу – каквото е описал колегата Babydoctor е верно, но с някои съществени подробности:
1.Рибите, които се слагат са най-малко шест вида. Задължителни са – глава от сом, уклей и деверига /ха сега да ви видя къде ша я търсите тая риба/. Също и шаран, ма по Ломско тая риба вече я нема. Важното е да има и ситна и едра.
2.Без главите – сичко останало се пече на скарата или в жар/още по-добре/ – дребните риби цели, по-едрите на парчета.
3.Червени /само/ големи люти чушки – сушени!!! Може да се сложи и некоя сладка сушена червена чушка, че некой път – мнооо люто става. Всички чушки – първо на скарата. Домати и лук небелени – и те на жарта първо – почти да прегорят.
4.Сичко се фърга у врящата вода – зеленчука обелен и нарязан или натрошен /за чушките/, а рибите /без главите/ - в тензух или марля – завързани. Сол.
5.След двайсетина минути – рибата се вади и квото мое – се обезкостява, квото не мое – се фърга. Другото в тва време си къкри. После рибата се връща обратно.
6.Олио, чесън, дивисил, магданоз и каквото още ви се иска зелена подправка /дивисълът е задължителен/ и да клокне за още пет минути.
7.Накрая – оцет, лимон – по-добре. Счукан чесън на вкус.
Тва е рецептата – ако е за изтрезняване. Колкото по-люто и кисело – толкова по-добре.
Ако е за напиване – ситните рибки от тензуха не се фъргат в никъв случай. Слагат се в чинийка и се осмукват за мезе - леко и бавно – без да се бърза.
Те тая чорба е принос на Ломския край за развитието на човечеството.
Важното – сичко се пече в жар, Шест вида риба най-малко и да има уклей и деверига покрай тлъстите риби. Нема ли – чорбата не стаа и трая се фърга.
Задължително също – сичко се праи на брега на Реката. И никви картофи, моркови и тем подобни целини, пащърнак и т.н. Не залитайте в тая посока – тая чорба е за ценители, а не за наяждане.
Поздрави от мен и честита Коледа – тва е подарък от Ломския край.
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Рибена чорба в картинки
Еееех, а едно време се правеше задължително с вода ОТ реката. Поопростих малко рецептата за колегите от вътрешността. Деверига освен в Дунав май само в рабиша може да се намери, ако не са я измрежили. А не писах май и че саламурата бива пържена и печена.pitcha написа:Задължително също – сичко се праи на брега на Реката.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
-
- Мнения: 1747
- Регистриран на: Пон Яну 03, 2005 16:12
- Местоположение: София
- дал Браво: 63 пъти
- получил Браво: 11 пъти
Re: Рибена чорба в картинки
Краси на мене любимата ми саламура дето съм я ял беше на Синеморец, кръчмето се казваше "синьото лъвче"и там я правеха с риба на скара. Ма нямам идея дали още съществува щот от 2000 год. не съм стъпвал там? Та там майстора твърдеше, че най вкусна става с поне 6 вида риба от които задължително да преобладава скумрията, отгоре я ръсеше с магданос и я сервираше с подправките за шкембе. Бахти накъпах си клавиатуратаbabydoctor написа:Еееех, а едно време се правеше задължително с вода ОТ реката. Поопростих малко рецептата за колегите от вътрешността. Деверига освен в Дунав май само в рабиша може да се намери, ако не са я измрежили. А не писах май и че саламурата бива пържена и печена.pitcha написа:Задължително също – сичко се праи на брега на Реката.
СРЕЩНАЛИ СЕ НА ПОЛЯНКА, ПРАБЪЛГАРИН И СЛАВЯНКА.
ЦУНИ - ГУНИ, ВАДИ-ТУРИ,НАРОДИЛИ ЧОКУНДУРИ.ХЕМ ЕБЛИВИ,ХЕМ КРАДЛИВИ, НО НАЙ ВЕЧЕ ЗАВИСТЛИВИ.. Радой Ралин
ЦУНИ - ГУНИ, ВАДИ-ТУРИ,НАРОДИЛИ ЧОКУНДУРИ.ХЕМ ЕБЛИВИ,ХЕМ КРАДЛИВИ, НО НАЙ ВЕЧЕ ЗАВИСТЛИВИ.. Радой Ралин
- franko
- Мнения: 3455
- Регистриран на: Сря Авг 13, 2008 21:37
- Риболов: сооооооом
- Местоположение: пловдив
- дал Браво: 32 пъти
- получил Браво: 6 пъти
Re: Рибена чорба в картинки
Скоро чорбата е направих само със сом(понеже друга риба,не моо си фана ) и да ви кажа,че стана супер.Супер е малка дума даже.Мисля,че това с няколко то вида риба си е глезотия .
-
- Мнения: 1747
- Регистриран на: Пон Яну 03, 2005 16:12
- Местоположение: София
- дал Браво: 63 пъти
- получил Браво: 11 пъти
Re: Рибена чорба в картинки
м да прав си Оно хората са го рекли "лебо рани другото си е мезе"franko написа:Скоро чорбата е направих само със сом(понеже друга риба,не моо си фана ) и да ви кажа,че стана супер.Супер е малка дума даже.Мисля,че това с няколко то вида риба си е глезотия .
СРЕЩНАЛИ СЕ НА ПОЛЯНКА, ПРАБЪЛГАРИН И СЛАВЯНКА.
ЦУНИ - ГУНИ, ВАДИ-ТУРИ,НАРОДИЛИ ЧОКУНДУРИ.ХЕМ ЕБЛИВИ,ХЕМ КРАДЛИВИ, НО НАЙ ВЕЧЕ ЗАВИСТЛИВИ.. Радой Ралин
ЦУНИ - ГУНИ, ВАДИ-ТУРИ,НАРОДИЛИ ЧОКУНДУРИ.ХЕМ ЕБЛИВИ,ХЕМ КРАДЛИВИ, НО НАЙ ВЕЧЕ ЗАВИСТЛИВИ.. Радой Ралин
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Рибена чорба в картинки
Така е, Божо, ама сега познай кога в морето или Дунава ще си хванеш 6-7 различни вида риба - то по магазините не можеш да ги събереш...bozaka написа:най вкусна става с поне 6 вида риба от които задължително да преобладава скумрията
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
-
- Мнения: 1747
- Регистриран на: Пон Яну 03, 2005 16:12
- Местоположение: София
- дал Браво: 63 пъти
- получил Браво: 11 пъти
Re: Рибена чорба в картинки
Ти па аз вече, като бройка 6/7 не моем ги хванемbabydoctor написа:Така е, Божо, ама сега познай кога в морето или Дунава ще си хванеш 6-7 различни вида риба - то по магазините не можеш да ги събереш...bozaka написа:най вкусна става с поне 6 вида риба от които задължително да преобладава скумрията
СРЕЩНАЛИ СЕ НА ПОЛЯНКА, ПРАБЪЛГАРИН И СЛАВЯНКА.
ЦУНИ - ГУНИ, ВАДИ-ТУРИ,НАРОДИЛИ ЧОКУНДУРИ.ХЕМ ЕБЛИВИ,ХЕМ КРАДЛИВИ, НО НАЙ ВЕЧЕ ЗАВИСТЛИВИ.. Радой Ралин
ЦУНИ - ГУНИ, ВАДИ-ТУРИ,НАРОДИЛИ ЧОКУНДУРИ.ХЕМ ЕБЛИВИ,ХЕМ КРАДЛИВИ, НО НАЙ ВЕЧЕ ЗАВИСТЛИВИ.. Радой Ралин
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Re: Рибена чорба в картинки
Момци, миналата седмица саде не си отидох мърцина от скапана саламура сервирана в кръчмето на тир паркинга между Лом и Видин. Хем беше скапана от шаран, хем невероятно люта - вероятно за да прикрие колко е стара. Добре, че работя с гастроентеролози. Прескочих трапа - не яжте и не спирайте никога ТАМ!
Хубавата и прясна саламура от сом е във Валентино, на центъра в Лом - ама само във вторник!
Хубавата и прясна саламура от сом е във Валентино, на центъра в Лом - ама само във вторник!
- kalinux
- Мнения: 3588
- Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
- Местоположение: Кюстендил
- дал Браво: 208 пъти
- получил Браво: 261 пъти
- Обратна връзка:
Я
Доста рибени чорбички направих от времето, когато писах тази рецепта. В общи линии почти нищо не се е променило в нея, но има някои нови моменти, които научих от различни места на България. Следната рецепта е минималният вариант за рибена чорба при полеви условия, сготвена на газов котлон. Снимките са правени през 2013 на острова на яз. Кърджали. Нека да я кръстим
РИБЕНА ЧОРБА ПО ОСТРОВИТЯНСКИ
I. П О Д Г О Т О В К А
Слагаме вода, завираме, добавяме сол (повече), завираме, слагаме бахар, дафинов лист и рибата (глава на сом)
Междувременно печем лука на втория котлон. Повече лук.
Докато се пече лука почистваме останалите зеленчуци. КАРТОФИТЕ ДА СЕ ИЗБЯГВАТ, освен ако не е малко месото. Трябва ни червени чушки, моркови, глава целина и домати.
Докато се вари месото, трябва да се изпенва непрекъснато.
След изпичане на лука, същото правим с доматите и червените чушки.
Слагаме следващата доза риба и започваме обезкостяване на първата.
Рибата е сварена, зеленчуците са изпечени. Започваме самата чорба.
II. В А Р Е Н Е
Започваме ПЪРВО С ЛУКА. Това научих от тутраканските рибари, специални благодарности на Джоко от Тутракан и бай Темелко от Долно Ряхово.
И Внимание. Оставяме чорбата да ври поне ПОЛОВИН ЧАС на слаб огън. Целта е лукът да се разтопи максимално във водата и да се получи сладък бульон.
Докато варим лука нарязваме останалите зеленчуци на кубчета. Първо добавяме корена от целина, като най-твърд.
Варете всичко на много ТИХ ОГЪН, за да остане БИСТЪР бульона.
Следват морковите.
На печените чушки им трябва много малко време
Накрая се добавят обелените и печени домати да споят всичко.
Щом се посварят доматите връщаме изчистената риба
Олио по желание и но лютите мариновани чушлета задължително. Който не обича люто, обижда чорбата.
Оставяме всичко по поври и хомогенизира. Гасим котлона и оставяме да ИЗСТИНЕ малко чорбата.
Добавяме девесила.
Риган и мащерка от готовите подправки.
Това е.
III. А Р О М А Т И З И Р А Н Е
Това го научихме от руските ни колеги. Благодаря на Карото за идеята.
Палим някаква суха клечка от брега. В случая брезово клонче с кората.
Като се разгори хубаво я пъхаме в чорбата.
затваряме капака и оставяме за 1-2 мин с въглена
Вярвате или не, но чорбата коренно променя вкуса си, все едно е правена на огън на дърва.
Яде се ГОРЕЩА, ЛЮТА и КИСЕЛА. Приятен апетит до следващите 8 години.
РИБЕНА ЧОРБА ПО ОСТРОВИТЯНСКИ
I. П О Д Г О Т О В К А
Слагаме вода, завираме, добавяме сол (повече), завираме, слагаме бахар, дафинов лист и рибата (глава на сом)
Междувременно печем лука на втория котлон. Повече лук.
Докато се пече лука почистваме останалите зеленчуци. КАРТОФИТЕ ДА СЕ ИЗБЯГВАТ, освен ако не е малко месото. Трябва ни червени чушки, моркови, глава целина и домати.
Докато се вари месото, трябва да се изпенва непрекъснато.
След изпичане на лука, същото правим с доматите и червените чушки.
Слагаме следващата доза риба и започваме обезкостяване на първата.
Рибата е сварена, зеленчуците са изпечени. Започваме самата чорба.
II. В А Р Е Н Е
Започваме ПЪРВО С ЛУКА. Това научих от тутраканските рибари, специални благодарности на Джоко от Тутракан и бай Темелко от Долно Ряхово.
И Внимание. Оставяме чорбата да ври поне ПОЛОВИН ЧАС на слаб огън. Целта е лукът да се разтопи максимално във водата и да се получи сладък бульон.
Докато варим лука нарязваме останалите зеленчуци на кубчета. Първо добавяме корена от целина, като най-твърд.
Варете всичко на много ТИХ ОГЪН, за да остане БИСТЪР бульона.
Следват морковите.
На печените чушки им трябва много малко време
Накрая се добавят обелените и печени домати да споят всичко.
Щом се посварят доматите връщаме изчистената риба
Олио по желание и но лютите мариновани чушлета задължително. Който не обича люто, обижда чорбата.
Оставяме всичко по поври и хомогенизира. Гасим котлона и оставяме да ИЗСТИНЕ малко чорбата.
Добавяме девесила.
Риган и мащерка от готовите подправки.
Това е.
III. А Р О М А Т И З И Р А Н Е
Това го научихме от руските ни колеги. Благодаря на Карото за идеята.
Палим някаква суха клечка от брега. В случая брезово клонче с кората.
Като се разгори хубаво я пъхаме в чорбата.
затваряме капака и оставяме за 1-2 мин с въглена
Вярвате или не, но чорбата коренно променя вкуса си, все едно е правена на огън на дърва.
Яде се ГОРЕЩА, ЛЮТА и КИСЕЛА. Приятен апетит до следващите 8 години.
С внимание към детайлите
Re: Рибена чорба в картинки
Отново си безкомпромисен
Бързо захладня на вънкано за нас туй не е спънка.Студ и мраз не ни възпира тичаме към язовира...
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: Рибена чорба в картинки
Кълт, кълт! Що ми трябваше да надничам...
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
-
- Мнения: 452
- Регистриран на: Нед Май 17, 2009 17:33
- Риболов: Spining ribolov s kayak
- Местоположение: burgas
- дал Браво: 1 път
- получил Браво: 6 пъти
Re: Рибена чорба в картинки
На копринка до стената има едно заведение с хотелска част на втория етаж там каква чорба от сом ядох още я сънувам
nespori s glupak 6tete svali na negovoto nivo i 6te te bie s opit
Hobie mirage drive outback
Hobie mirage drive outback
- p_zarkov
- Мнения: 939
- Регистриран на: Пет Юли 21, 2006 11:04
- Местоположение: Ruse
- дал Браво: 160 пъти
- получил Браво: 148 пъти
Re: Рибена чорба в картинки
От година гледам тея чорбици , но не се престрашавам да направя - много пипкаво ми се вижда ! Няколко пъти си поръчвах по заведения , но не останах очарован . Така докато не реших да оставя някоя рибешка глава и перки в камерата . Е събраха се бяла , толстолоб , платика , морунаж и една дойца . Та исках да ви кажа , че това което се получи нямаше нищо общо с това дето бях ял до сега !
Докато се занимавах с чорбицата( три часа и половина ! ) спретнах и едни морунажчета на скара .
Докато се занимавах с чорбицата( три часа и половина ! ) спретнах и едни морунажчета на скара .
p_zarkov@abv.bg
0887417618
0887417618
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Re: Рибена чорба в картинки
Хвала на всички ви за чудесните чорби!
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Re: Рибена чорба в картинки
Ихаа потекоха ми лигите тука искам само да добавя - към девесила и целината , от прясно зелените подправки, добавям и магданоз - доста добре се комбинира и той в чорбата!
пОЗДРАВИ!
пОЗДРАВИ!