Може би малко тъп въпрос? (Кастинг въпроси)

Това е мястото за среща на колегите с мухарките.
bigdodo
Мнения: 82
Регистриран на: Сря Фев 01, 2006 23:21
Местоположение: София

Може би малко тъп въпрос? (Кастинг въпроси)

Мнение от bigdodo »

Здравейте колеги,след като овладях изтънко :fish15: риболова с болонезе и щека,предимно на река,реших да мина и аз на стари години ,към висшия пилотаж-сиреч мухарския риболов и ей така да си ходя по реките и да скубя и аз като вас рибите кат праз лук :D !Четох ,четох,гледах,спретнах едно оборудване 5 клас и стигнах до окосената поляна да тренирам!Има нещо сигурно глупаво което май и никой не споменава или аз не схванах:в началото на кастинга каква е дължината на линията с която се започва и изобщо този момент с линията след върха на пръчката по време на кастинга?
Всички рибки плуват,само пържените -не,ние пържени не сме!
Аватар
jazzmena
Мнения: 4593
Регистриран на: Пон Апр 03, 2006 14:03
Риболов: Маха и спининг - предимно "Хвани-пусни"
дал Браво: 188 пъти
получил Браво: 272 пъти
Обратна връзка:

Re: Може би малко тъп въпрос?

Мнение от jazzmena »

:D много готино си го казал!
Иска в началото малко упорство, за да не те отегчи, докато свикнеш да замяташ. После идва удоволствието.

На въпроса ти - извади 5-7 метра, до 10м. Няма правило, но...
В началото шнура ти има "глава" (ако е WF). Можеш да я познаеш - почва тънък, постепенно се удебелява и след това започва пак да изтънява. Е тази глава (удебеление) ти дава силата да замяташ, тоест тя трябва да е извадена и с нея да замяташ.
Първоначално не гони дистанция. Вадиш главата на шнура и кротко си замяташ на полянката докато се получи добре.

Успех и казвай за резултата.
Вярвам че четеш темите в мухарския раздел:
http://forum.fishing-mania.com/viewtopic.php?f=5&t=5438" onclick="window.open(this.href);return false;

Също колегите от BFC правят редовни сбирки в София... и в Пловдив - като тази:
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... =5&t=53570" onclick="window.open(this.href);return false;
Следи и ако можеш заповядай. Там има кой да ти покаже нагледно, да отговори на въпросите ти и да ти помогне.
bigdodo
Мнения: 82
Регистриран на: Сря Фев 01, 2006 23:21
Местоположение: София

Re: Може би малко тъп въпрос?

Мнение от bigdodo »

Значи трябва да мога тия 7-10м да си ги въртя като добър ден,а ако искам по-далечен кастинг издърпвам да висят под макарат напр.още 5 м и като изстрелям въпросните 10 м те издърпват и тези 5 или пак всичките 15 м са след върха?Иначе всичко си спретнах сам,бекинг,шнур,лидер,типет,справих се с възлите,само с реденето на шнура не съм сигурен,дали с едната ръка трябва на подреждам навивките да вървят последователно или да навивам пък както се нареди.Аз ги подреждах да са както ги навива спининга,но не знам !Това също не го прочетох или видях някъде!Иначе благодаря за отговора!Тези малки неща които се добиват с опита не могат да се прочетат или разберат в описанията винаги.
Всички рибки плуват,само пържените -не,ние пържени не сме!
Аватар
jazzmena
Мнения: 4593
Регистриран на: Пон Апр 03, 2006 14:03
Риболов: Маха и спининг - предимно "Хвани-пусни"
дал Браво: 188 пъти
получил Браво: 272 пъти
Обратна връзка:

Re: Може би малко тъп въпрос?

Мнение от jazzmena »

хи хи.... Принципно гледаш на нещата. Правилно е. За това, което не си прочел, импровизираш.
Най-вероятно няма правило. Пък и то защо за всяка дреболия да следваш канони.

Ето, аз се съгласявам - за реденето на шнура......
За хвърлянето е така. Като видиш, че дабре и плавно става хвърлянето, за по-далечна дистанция е точно както казваш. Пускаш оше няколко метра и при изхвърляне, те се увличат.
:D
Аватар
Росен
Мнения: 3461
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:43
Риболов: Мухарски риболов
Местоположение: Русе
дал Браво: 60 пъти
получил Браво: 250 пъти
Обратна връзка:

Re: Може би малко тъп въпрос?

Мнение от Росен »

Здравей, трябва да си отговориш първо на въпроса искаш да си доставиш страхотно удоволствие с мухарката или просто да ги скубеш кат праз лук ... :wink:

... Важното е да си на реката с мухарката в ръце и да имаш желание. Има основни правила, които трябва да се спазват и се опитвам да ги опиша в блога, но нямам време. Когато си на излет отделяй внимание на тях - рибите не са важни - те ще дойдат много бързо когато можеш да подадеш мухата на правилното място (а и предполагам, че си се наловил с останалите типове въдици). Тренирай и на поляна - където си намериш място. Започни с overhead каста. Използвай захват с водещ показалец (задължително в началото). Двете основни неща, които трябва да спазиш при първите тренировки - рязки стопове напред и назад (между 10 и 11 часа при предния и между 13 и 14 часа при задния) - все едно имаш преграда и си си ударил ръката (въдицата) в нея, след което задължително правилен тайминг (изчакване шнура да се изпъне назад и напред).
Как ще познаеш, че имаш правилни стопове? - ще ти се оформи торба във въздуха. Ако шнура ти пада под равнината в която ти върви върха на сопата, значи стоповете ти са късни или въобще ги няма.
Ако не спазиш тайминга - въдицата не успява да се натовари и при подаването шнура ти пада на "черва" пред теб, а не се изпъва, защото не му достига енергия за това.
Това за начало ти е пределно достатъчно.

За реденето на шнура - реди си го за кеф, иначе няма значение стига да се събере в макарата. За главата си прав - като се научиш да хвърляш се получава нещо подобно - главата издърпва рънинга (тънката част на шнура) от краката ти.

П.П. Имаш ли нещо против да преместя темата ти в "Мухарски Риболов", понеже там й е мястото ?
bigdodo
Мнения: 82
Регистриран на: Сря Фев 01, 2006 23:21
Местоположение: София

Re: Може би малко тъп въпрос?

Мнение от bigdodo »

Разбира се че нямам против да се премести темата,с извинения за неправилното постване.Еми да и за мен риболова е предизвикателство и общуване с природата.В началото писах че ходя почти само на река,също заради природата и по динамичния риболов който се изисква там.Иначе вече практикувам,питайте ме как изглеждат комшиите които ме гледат да махам като малоумен с въдицата ,а жената отстрани ме снима с камерата :? !Вече риболова на плувка не е предизвикателство за мен,спининга не ме влече с това безкрайно навиване на макарата,а мухаренето е най- естествения начин за надхитряне с рибата и най-елегантния,поне за мен!Има динамика ,доближава се в най-голяма степен до лова,до дебнене на плячката,в същото време е и най-спортсменски.Не на последно място,позволява облавяне на места недостъпни с обикновена въдица,сиреч и избягване на местата с масово струпване на риболовци!/веднага си представям тройкаджиите тормозещи скобара/Но тук може много да се пише за достойнствата.За сега взех пръчка Laser cobalt dynamic action 5/6,255 mm,някаква китайска макара ADMS2 за 25 лв и шнур Laser WF5f 27 м и готови лидери .Ботуши и елек си имам,любими атрибути при любимия ми риболов с директен телескоп ,нагазил във водата.Благодаря за подкрепата и ценните съвети!Приемам и съвети за оборудването ми!На слука на всички!
Всички рибки плуват,само пържените -не,ние пържени не сме!
zapri73
Мнения: 6
Регистриран на: Сря Юли 27, 2011 0:25

Re: Може би малко тъп въпрос?

Мнение от zapri73 »

Тази въдица си иска 6ти клас шнур.Много е твърда за 5ти.
И след 10-15 риболова трябва да наблюдаваш водачите-много бързо стават негодни
bigdodo
Мнения: 82
Регистриран на: Сря Фев 01, 2006 23:21
Местоположение: София

Re: Може би малко тъп въпрос?

Мнение от bigdodo »

Заради качествта на въдицата,на водачите или заради неподходящия шнур?
Всички рибки плуват,само пържените -не,ние пържени не сме!
koi4a
Мнения: 283
Регистриран на: Чет Юли 10, 2008 15:05
Местоположение: София / Ямбол
дал Браво: 102 пъти
получил Браво: 45 пъти

Re: Може би малко тъп въпрос?

Мнение от koi4a »

Колегата е отговорил малко накратко. Означенито на пръчката клас 5/6 означава, че е предназначена за шнурове DT5 или WF6. Иначе за хвърлянето, като начинаещ(и аз съм в клуба)след като икараш 10м шнур пред върха на въдицата едва ли ще можеш наведнъж да увлечеш още 5метра, опитай с няколко замаха като при всеки се изнизва по около 50см.
чичо Док
Мнения: 3924
Регистриран на: Нед Яну 02, 2005 11:49
Риболов: с муха и шнур
Местоположение: София
дал Браво: 426 пъти
получил Браво: 491 пъти
Обратна връзка:

Re: Може би малко тъп въпрос?

Мнение от чичо Док »

bigdodo написа:Значи трябва да мога тия 7-10м да си ги въртя като добър ден,а ако искам по-далечен кастинг издърпвам да висят под макарат напр.още 5 м и като изстрелям въпросните 10 м те издърпват и тези 5 или пак всичките 15 м са след върха?.
Привет bigdodo, първо казвам, че съм много далеч от истинския кастинг, нямам и претенции. Гледам да се оправям криво ляво на вода, да си хващам по някоя рибка кога има и да не влизам често в бокса на реката.
Искаш да въртиш 10 метра, казваш, това хубаво. Но как, при какви условия на терена, с какъв шнур и още куп въпроси. Това далечния кастинг иска доста тренинг и опит, и е една от грешките по които и аз се увличах отначало. Зор да се метнат двайсет метра, та и целия шнур, а къде и как пада мухата, видимост за реакция, контрол на линията и честота на презамятане.. Хубаво че тренираш, на вода най-добре естествено, но кой как сколаса. Както Росен много добре е написал, също смятам че най-важното е да усещаш натоварването(зареждането) на въдицата назад, да определяш тайминга без да се замисляш, като преди това си стиковал шнура да пасва на мухарката ти(отделна тема). След това начина на замятане напред, приводняване на мухата с последващия лидер и шнур, след това вдигане на линията от водата , и пак презамятане в същата или друга точка. Както и да е, с времето на тези както и на много още въпроси сам ще намираш отговорите за себе си.
Сега конкретно на питането ти за изтеглянето на шнура - правилно си разбрал - тежестта и инерцията на летящата предна част на шнура увличат повече или по-малко от извадения шнур. С торпедовиден шнур става най-лесно когато е извадена главата на шнура(средно 11-12 м), тя е тежка и когато е извадена, въдицата се зарежда най-силно, разбира се отново препратка към написаното от Росен. Зависи и от типа на главата на шнура, щото и там има различия, но тренираш и свикваш с това което имаш.
Днес направих лека разходка да помятам и да взема десетина риби за в къщи, и накарах да ме снимат отстрани как замятам, често го правя при възможност, че да си гледам сеира после на спокойствие. Та се сетих за темата и монтирах набърже клипче за да видиш изтеглянето на извадения шнур от макарата който е оставен до теб(в течаща река е доста по-трудно щото течението увлича шнура). В клипа по-долу хвърлям с доста мека въдица, сранвнително къса, 4 клас, лидер 2.5 м и типет към метър 0.10, дребни сухи мухи, и с нов шнур който исках да пробвам. Шнура се оказа малко по-лек за въдицата и не я натоварваше добре, което се мъчех да компенсирам с малко по-силен замах, и в съчетание с позицията ми и храсталаците зад мен беккаста се стремях да го правя леко косо и нагоре. Целта ми бяха няколко хубави риби на седем осем метра отпред, не повече. По принцип ходя по такива места , че десетина метра макс ме устройват напълно, но по-важното за мен е как и къде подавам, а не многото метри. Както и да е, виж на клипчето как изстреляния шнур издърпва с лекота два три метра свободен шнур, като има енергия и за още малко. Повторил съм кадъра нарочно, уж да се види въпреки не доброто качество на записа. При правилно замятане енергията на шнура във въздуха никак не е малка и увличането на още изваден шнур не е проблем, стига да правиш нещата както трябва(отново четеш Росен), разбира се има и още фактори но те с времето..
Не приемай че това което виждаш е най-правилното хвърляне, напротив, много добре си знам още какво и колко ми трябва, но дано поне видиш малко отговор на зададения въпрос.

Успех с мухарката.
memento mori ...
-----------------------
Lurebg.com
Аватар
Росен
Мнения: 3461
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:43
Риболов: Мухарски риболов
Местоположение: Русе
дал Браво: 60 пъти
получил Браво: 250 пъти
Обратна връзка:

Re: Може би малко тъп въпрос?

Мнение от Росен »

Док ти е показал торбата, която трябва да видиш и при теб. Загледай се на видеото му - постоянно ускорение, точен стоп и изчакване да се разгъне шнура - идеално се вижда.
За сопата - не съм пипал такава, напълно е възможно шнурът да й дойде лек (но не защото е твърда - това е съвсем друга тема) - ако не го "усещаш" шнура във въздуха си го запази за след време за дългите дистанции - тогава ще държиш много повече шнур във въздуха и съответно теглото му ще е достатъчно за пръчката "да работи". Вземи си един евтин и хубав (примерно BFC), но 6-ти клас WF, даже може и 7-ми като за тренировка, но той пък после няма да ти трябва. Логиката е, че при къси дистанции теглото на по-високия клас шнур при еднакви метри е по-голямо от теглото на примерно 5-цата и ще ти натоварва пръчката, ще я усещаш и ще разбираш много по-добре какво ти говорим.
А колкото до многото метри и издърпването на шнура - там има още неща, които трябва да се усвояват (всички постоянно се учим), но поне на теория ще можем да ти ги кажем. Не е вярно, че след 10-те метра трябва да вадиш по още 50 см на каст - ако искам да хвърля 20 метра трябва да правя 20 фалш каста ли? Вади се главата на шнура и с един каст тя издърпва всичко останало. Темата вече е много дълга и е за по-нататък. Спретнах и аз едно клипче от вчерашния риболов, в който заради жегата не излязоха добри риби, но поне ще може да видиш каква е идеята ... (само идеята, иначе кастинга е без никакви претенции - той трябваше просто да хване риба ...)
Поздрави!

П.П. Отвори си го на по-голям екран
bigdodo
Мнения: 82
Регистриран на: Сря Фев 01, 2006 23:21
Местоположение: София

Re: Може би малко тъп въпрос?

Мнение от bigdodo »

Браво,браво,ще станат нещата!Все повече се избистрят и най-вече усещат!Трябва повече практика!Благодаря ви за отзивчивостта момчета!
Всички рибки плуват,само пържените -не,ние пържени не сме!
zapri73
Мнения: 6
Регистриран на: Сря Юли 27, 2011 0:25

Re: Може би малко тъп въпрос?

Мнение от zapri73 »

bigdodo написа:Заради качествта на въдицата,на водачите или заради неподходящия шнур?
Заради водачите,но такива са на почти всички евтини мухарки.
А с няколко човека , които имат тази въдица сме коментирали 5ти или 6ти клас шнур е подходящ и всички препоръчват 6ти. Освен това по-бързо ще усетиш кастинга
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Re: Може би малко тъп въпрос?

Мнение от Мунчо »

Aз не помня откога не съм хвърлял с шнур... :( :P
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
ivanpl
Мнения: 260
Регистриран на: Пон Апр 04, 2011 16:22
дал Браво: 2 пъти
получил Браво: 1 път

Re: Може би малко тъп въпрос?

Мнение от ivanpl »

Благодаря на bigdodo за "тъпия" въпрос, благодарение на него темата се напълни с доста полезни за начинаещите като мен неща :wink:

Сега и аз да продължа с тъпите въпроси, може ли да се дефинира какво значи "тайминг", Тодор Атанасов казва
"Тайминга е времето, което му трябва на един шнур да се опъне"
. Ама да се опъне с лидера, с лидера и мухата или само шнура ? Лично моя проблем е че при заден каст "май" много ми "пада" ниско шнура, може би много се бавя :?:

П.С. bigdodo , гледай филнчетата от http://flyfishing.iantra.com" onclick="window.open(this.href);return false;, лично аз ги намирам за много полезни .
А и като пуснете рибата ще изпитате тръпка, дори по-голяма от тази при хващането й.
Публикувай отговор

Обратно към “Мухарски риболов”