Рецепти от Лемурия

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Публикувай отговор
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

Как да се подмажем на Дядо Коледа :)

Естествено, че с нещо за мазане... :wink:

Изображение
*маслинките са с аншоа

и мезене...

Изображение

Поднасяме му лека следобедна закуска направо на работното му място:

Изображение

:)
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

HANDMADE покрай Коледа
(един съве(р)т, три идеи и малко настроение)

*Освен че ще ви създаде адекватно със смисъла на празника настроение,
хендмейдът покрай Коледа е ценен най вече поради отделеното за близките ви внимание.
Не го пренебрегвайте в приготвянето на подаръците. Понякога в ръчната направа на нещо за някого има много повече смисъл, отколкото в скъпите и лъскави вещи от магазина.
Същото е като да участваш на Бъдни вечер в омесването на содената питка,
пълненето на сушените чушки с боб,
да навиеш безчет дребни лозови и зелеви постни сармички,
да внимаваш да е хрупкава коричката на тиквеника,
да подредиш ядките,
да свариш ошава с канелена пръчица в него,
да си отхапеш малко кисела краставичка, докато слагаш от домашната туршия на масата,
да направиш греяната ракия,
вместо да се облечеш официално и да отидеш на гости или ресторант.


Част 1 За сладкарството, с малко предубеждение

Не си падам много-много по сладкарството.
В него често има излишна доза възторг, калорични суета и претенции.
Твърде много повърхностен флирт (глазура) под формата на комплименти (пълномаслена сметана),
бутафорика (белтъци на сняг), илюзии (захар), пудрене (пудра захар) и грим (сладкарски боички).
Още повече, като че ли сред почитателите му е някак по-легализирано имитирането и откровеното преписване на идеи. Естествено, че не бих могла да слагам всички под общ знаменател, но напоследък, четейки някои по-ориентирани към сладкарството беге кулинарни блогове, все повече затвърждавам подобно мнение.
Преди години се запознах с един шведски майстор готвач. В разговорите ни на няколко пъти ми направи впечатление рязкото му разграничаване от сферата на десертите. Не че беше снизходителен към този тип майсторлък, не че бе индиферентен, просто държеше да няма нищо общо с това.Тогава се изненадах. Мисля, че малко по малко почвам да го разбирам. Като професионалист чеф Торн Бьорн беше перфекционист, а като характер - деликатен и тих, алергичен към излишните бля-бля и ласкателства. С времето си дадох сметка, че всъщност е отворен човек и творец, повече заинтригуван от другите хора, отколкото от себе си. Може и да има някаква връзка в дистаницията му от прекомерната употреба на захар, знам ли. :roll:

Въпреки предубежденията ми обаче, в “осоленото ми” каменно сърце, освен място за рокфиш и секви други рецепти за риби, миризливи манджи и мезета :lol: , има специално място за няколко тави изпечени дребни сладки :) , така наречените – cookies. Стане ли въпрос за празници като Коледата, те моментално се прикачат като кукички към въображението и настроението ми.
Смисълът им всъщност откривам в ритуалът по приготвянето.
По сериозност и вълнение за мен замесването на съставките за коледни сладки,
пресяването на брашното,
вълшебното щракване с три пръста на щипките канела, джинджифил, кардамон, карамфил и бахар,
настъргването на портокаловата кора,
месенето,
точенето с точилката,
превръщането на платното от тесто в дантела с отпечатъците на металните формички,
настаняването във войнишки редици на сладките по тавите,
ароматът накрая в кухнята на фона на студа отвън,
всичко това се равнява на мисионерство на шопинг-маниачка в мол, преди Коледа. :lol:
Като сглобяването на сантиментално лего. Пъзел на уютно празнично настроение. :D
Накрая изпечените хрупкави флаш моделчета групирам на порции по малки прозрачни пакетчета с панделки за близки и познати, част от които разменям с други запалени по коледните лакомства творЕЧКИ. Торбичките на приятелки често са много по-богати и чудесни като материя, вкус, обем и украса:

Изображение

А моите сладки в повечето случаи са семпли, често без глазура, но задължително ароматни. Явно залагам на терапевтичния ефект на някаква чудодейна и вдъхновяваща коледна аромотерапия. :wink:

Миналата година имаха още по-аскетичния вид: пликче с сушено-плодови обикновени бисвитки с лимец и “коледна” топка от цъфтящ чай с божур.

Изображение

Тази година, реших да сложа в коледното пликче с лакомства малък ръкописен “пищов” със самата рецепта:

Изображение

Вместо бомбички и фойерверки, пищов :lol:

*Рецепта: 100 гр пудра захар, 200 гр меко масло, 300 гр брашно,1 жълтък, щипка сол, 100 гр счукани на едро ядки (сурови лешници и бадеми).
Разбийте захарта с жълтъка, добавете маслото и пресятото брашно и ядките.
Омесете добре и приберете за час в хладилника.
Извадете, разточете, перфорирайте с формичките.
Печете за 8 минути на 200 градуса.


Аромат на масло, печени лешници и бадеми :D

Уютни и ароматни празници!

PS. Очаквайте, след 25.12.12, Част 2-ра, Изкуството на изненадата.
Ice-fisherman surprise (по мотиви на Кinder surprise) плюс Календар на пъстърваджията (Календар за обратно броене до края на Забраната за риболов на пъстърва, изготвен по прототип на Детския коледен календар с изненади)
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

ТракТаТ
за Три ТриеТажни ТорТи
за Три Традиционни Трапезни Тразника


Основни цели: Ще направим три триетажни торти, всяка една съответно за Бъдни вечер, Коледа и Нова година. Също така ще акцентираме върху силата на презентацията и ще ги представим в три различни стила.

Торта за Бъдни вечер
с три различни глазури
и обща плънка от булгур

(стегнато представяне с помощна диаграма)

*Първата торта е достатъчно вкусна, за да оставим рецептата да говори сама за себе си - тоест, ще бъдем кратки точни и ясни, по същество, с убеждението, че всеки , който реши да я пробва, ще остане доволен.

Изображение

Представителна извадка продукти :
* булгур - половин килограм. Ползвах едър прекрасен булгур – подарък, донесен от Турция.
* два праза,
* един патладжан, нарязан на малки кубчета.
*400 гр. пресни гъби, нарязани на кубчета
* половин глава чесън, на ситно
* две сушени чушки
* пет парчета сушен домат
* половин чаша червени боровинки, може и стафиди
* половин чаша сурово кашу
* половин чаша каперси
* зехтин една чаша и нещо
* сушен джоджен
* черен пипер
* сол
* пресен магданоз

За глазурата: листа от кисело зеле, лозови листа, сушени чушки. Чушките предварително накисваме във вода.

Измиваме булгура и го накисваме в съд с вода, така че да покрие зърната с около пръст и половина. Оставяме настрани за час и малко. В това време подготвяме продуктите. Запържваме във зехтин праза, добавяме патладжана и гъбите – до запържване, после скилидките чесън и веднага след тях булгура, който е попил почти цялата вода. След като запържим леко, добавяме още половин чаша вода (може да използваме водата от предварително накиснатите червени чушки) и оставяме да поври, вътре в това време нарязваме с ножица на ситно чушките и доматите, кашуто на малки парченца, червените боровинки или стафидите - цели, накрая изсипваме каперсите, солта и подправките. В три различни по големина керамични цилиндрични купи подреждаме първо листата от зеле, върху намазана със зехтин повърхност. Оформяме голяма кръгла сарма.
Във второто съдче оформяме лозова питка.
В третото - питка от чушките с пълнежа от булгур.
И трите блата затискаме с подходящи по размер керамични чинии.

Изображение

Печем съдчетата, затиснати с подходящи плоски чинии, на водна баня - аз пекох и трите в голяма тава с вода, в която доливах, ако имаше нужда - 200 градуса, по ваша преценка. Изваждаме,махаме чиниите, обръщаме и подреждаме.

Ако ви остане от плънката, може да оформите венче, с което да зарадвате още някой:

Изображение

Коледна
баница
елха

(рецепта с намигане)

*Втората рецепта не е нещо особено като кулинарно постижение, но разказана самоопияняващо и в подчертано сатирична светлина, може да събуди усмивка. В контекста на останалите две торти, идеята на баницата-елха е да уважим семпло и различно Коледата - триетажно, без да засенчваме пуйката, разбира се. :wink:

Чувате ли звъна на камбанките?!
Не, те не са от шейната на дядо Коледа, те са от звънчетата в главата ми. Може и да не съм автор на мелодията, но пък това, че не мога да композирам, не значи че не мога да си подсвирквам на заем.
Освен препис на ангелски песни, мога да ви споделя една дяволски очарователна идея. Да направим баница коледна елха. Тя ще е хем зелена, хем вита, хем стъпаловидна.
За да е още по-очарователна, нека я направим загадъчна и ви спестя подробности по продуктите – и без това половината от съставките ги няма по нормалните магазини.
За да е най-очарователна, ще я вапцаме със спанак.
Техниките на извиване може да прочетете от някоя специализиране книга за баници на някоя баба капацитет.

Всъщност Коледа няма нужда от нищо друго освен да бъдем заедно! :D

Изображение

Новогодишна
триетажна
торта-суши

(свръх обяснителна, чак леко досадна на моменти рецепта, разказана с няколко рибо-шегички за разчупване на леда)

*Тази година в триптиха ни от торти по случай новогодишните празници, това е акцентът, защото, както е казал поетът-рибар “Тука има риба!!!” :!:

И миналата година уважихме Новата година, като я посрещнахме още на вратата, по изгрев 8) , с рецепта от Страната на изгряващото слънце. Тази няма да останем по-назад. 8)

Трябват ви:
две кори за суши – нори,
филе от сьомга,
филе от риба тон,
350-400 гр ориз,
една краставица,
едно авокадо,
три лъжици оризов оцет,
две лъжички морска сол,
една лъжичка захар.
Няколко мариновани цаци или аншоа.
Три цилиндрични купи с нарастваща големина.

За ориза, ползвате познатата и вече рецепта за суши: оризът се измива, докато от него започне да тече прозрачна вода, накисва се в студена вода 15 мин. В тенджера добавяте студената водата – 450 гр., към нея ориза и завирате при затворен капак на много силен огън за 4 минути, намалявате огъня на много слабо и варите още 10 минути, сваляте ориза от котлона и го оставяте още 10 минути да постои. Разбърквате в съд 1 лъжичка морска сол и три лъжици оризов оцет, ако в него няма захар, добавяте и една лъжичка захар. Смесвате всичко, загръщате с кърпа и оставате да изстине.

Покривате вътрешната страна на всяка купа със стреч фолио, така че краищата да излизат в аванс навън. Според дълбочината на съда преценявате на колко парчета да срежете стандартната кора нори. За височината на кората е важно две пети от нея да стърчи над купата. Презастъпвате плътно корите една за друга по дължината на купата, така че да опашете съда. В центъра на съда поставяте стълбче обелена краставичка. По дъното подреждате няколко скариди, парченца авокадо и краставичка и започвате да пълните съда с ориза, като притискате с пръсти към страните на съда. Пълните така до средата. В средата поръсвате 2/3 от скаридите, авокадото, обелено и нарязано на парченца краставичка. Това е кремът на първия блат. После отново засипвате с ориза до ръбчетата на съда. Накрая обръщате корите навътре към краставицата и запечатвате с фолиото като притискате плътно. Оставяте настрани и правите три минутна медитация пред аквариума,ако нямате аквариум, пред монитора на фона на естетски мухарски снимки с природа и риби. :wink:

Изображение

Същото сторвате със следващата по-малка купичка, само че опасвате страните на съда с филето от сьомга. Вторият “блат” обаче няма да има крем, а разбъркваме скаридите, авокадото и краставичките с ориза и направо пълним около краставичката. Запечатваме пак с фолиото. Правите три минутна визуализация пред такъмите ви, възпроизвеждайки улова на бленуван от вас трофеен улов.

Изображение

Третия по-малък съд опасвате с филето от риба тон. И пак като във варианта със сьомгата. Почивката е да повторите 20 пъти на глас в монотонен ритъм следната мантра: Повече ще ги рилийзвам, по-малко ще ги ям!

После обръщате мега сушитата едно върху друго по етажи.
Ако сте непоправими патриоти, придайте беге акцент на тортата, като оформите розички от обезкостени рибки цаца :) или, ако сте влюбени в риболова в южната ни съседка, запечатайте с филенца аншоа :)

Изображение

Нямам стълбичка за награждаване, но на снимката подредих тортите така:

Изображение

На почетно място, в средата, е именно тази, която ще участва в гръмването на шампанското. :D

При всеки удобен повод си пожелавайте желания!
Рецептата за сбъдването е в три основни прости съставки: вяра, надежда и любов и в някои традиционни, но незаменими подправки като доброта, скромност и широко отворени ръце!
Уютна Бъдни вечер!
Весела Коледа!
Щастлива 2013 година!


Lemuria
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Коце »

Е с това суши изби рибата! :lol:
Маааааани!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Аватар
veselinov
Мнения: 308
Регистриран на: Пет Май 13, 2005 23:35
Местоположение: sofia

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от veselinov »

....Това вече е прекаленооооо.......!!!!!!
....Да бъдем заедно .....!!!!
....Тръгвам.....!!!!

Поздравления за старанието и умението!!!
Весели празници!!!! :wink:
match & feeder only
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

Изображение

Живи, здрави и щастливи да сте всички!

ИЗНЕНАДИ ПОД ЕЛХАТА

(меню за рибки - отбрани селекции)

Щеше ми се да споделя тези две предложения за коледни подаръчета още преди Коледа, но трябваше да се запася с търпение, за да не развалям изненадата за получателите.
Намекнах ви само, ако си спомняте.
Постът е повече за подфорум "Направи си сам", но пък става въпрос за "храна за рибки", така че може да мине и като празнично меню тук :)

ICE FISHERMAN SURPRISE

Ледена изненада за рибаря е отбрана селекция от коледно меню за рибки-участнички в подледен риболов, поднесена със закачка.

Купувате си едно шоколадова яйце.
Внимателно отстранявате станиола.
Изяждате шоколадовата част, обезкостявате жълтото пластмасово ядро в средата от играчката. Поставяте риболовната изненада, затваряте и замразявате “жълтъка” до половината в малка подходяща чашка с обло дъно.
Когато половинката замръзне, обръщате чашката в друга, пълна с вода чашка, така че да получите яйце и замразявате отново.
Накрая освобождавате леденото яйце от двете чашки, опаковате го в станиола, лепвате върху надписа “Kindre surprire” корекция с надпис ICE FISHERMAN SURPRISE и прибирате отново във фризера.

Изображение

При раздаването на подаръци, обявявате тържествено, че има пратка директно от Лапландия :D , която току що е пристигнала, сипвате на получателя чаша концентрат, по избор, :) и поднасяте изненадата.

Изображение

За да може получателят да отвори подаръка, ще се наложи да цамбурне изненадата право в дупката с концентрата , да ви каже "Наздраве!" и чак тогава да се докопа да съкровището вътре :D

Изображение

* като всеки зимен подарък, освен всичко останоло, важно бе да присъства и комплект ски за вълнуващи спускания по пистите на подводното царство :wink:

ADVENT CALENDAR ЗА ПЪСТЪРВОВ РИБОЛОВ

Втората идея е с по-дълготраен поразяващ ефект на действие и касае наближаващия край на Забраната за пъстървов риболов.

Вдъхновена е от детския Advent Calendar, който още от първи декември отброява оставащите до Коледа дни с всекидневни малки изненади под формата на лакомства, скрити в малки прозорчета на картинка с коледни мотиви:
По прототип на този календар може да изготвите календар, който от първи януари да отброява дните назад до първи февруари - края на Забраната за пъстървов риболов. :)
Естествено ще заменим коледните мотиви на картинката с пъстървова окраска тип “бруук тоут”:

Изображение

За да направите календара, ви трябват две дузини сметанки и дузина малки плодови млекца.
Изпразвате кофичките от съдържанието, изяждате млекцата (това им е хубавото и на двете рецепти - при първата хапвате шоколадовото яйце), измивате ги и ги оставяте настрани да изсъхнат. От сметанките може да направите крем брюле. Само горелка ви трябва :wink:
В това време намирате картонена кутия с подходящ размер, тази тук е 38 х 27 см, но може и още малко по-голяма.
Дълбочината е съобразена с млекцата и в случая е 4,7 см.
Очертавате по повърхността на кутията, кръгове с диаметър, подходящ за монтажа на кофичките, тоест, с размера на вътрешния диаметър на килийките.
След това се захващате с макетно или друго подходящо ножче. Аз не съм пробила дори толкова дупки с ледобур през миналия риболовен сезон (за сметка на Христо, де :lol: ). Голям зор си беше перфорацията, честно казано, защото трябва да да се внимава да не излезете от контурите.
В общи линии кутията трябва да заприлича на Враждебна, след състезание по подледен риболов :lol: или в превод на кулинарен език на “швейцарско серене” :wink:

Изображение

Сетне залепяте подходяща хартия с окраската на балканска пъстърва. Ползвах специална плътна ръчно пресована хартия в два тона – тъмно кафяв и по-светло кафяв. Залепяте хартията с помощта на четка и С200.
Обръщате кутията и от вътрешна страна на хартията очертавате контур отново там, където са дупките. С върха на ножа пробивате дупките и вкарвате свободните крайчета на хартията навътре. Техниката напомня разбиване на прясно замръзнала дупка на леда, пробита вчера от колега.

После вкарвате купичките, хартията ще ви служи като уплътнение.
Залепяте ръбчетата с С200.

Изображение

Изчаквате да изсъхнат.

Изображение

Сега вече настъпва най-приятната част: трябва да поставите меню - селекция най-вкусни и изкусителни примамки за пъстърва по ваш избор.
Диаметърът на кофичките от сметанки позволява да използвате широка гама въртележки - 00,0 и единички, стримери, мухички, бръмбърчета, ароматни специални силикончета, дребни гъделчета като чебурашки и спешъл вирбелца, микроклатушки и отвесни блеснички. По-дълбоките килийки позволяват да поставите акценти като доказали се модели минолчета и други малки ценни воблерчета. 8)
След като запълните всички отделения, оставя да направите картонени цветни капачета в жълти и в бели точки с червени точици, за да е окраската “вярна с оригинала”, тоест - мечтаната рибка на точки. :D
Залепяте капачетата и номерирате отгоре с цифри реда, в който желаете те да бъдат отваряни по дните от календара за месец януари – тоест, клилийките трябва да са 31.
Опаковате и оставяте под елхата.
На първи януари, започва дъ файнъл каунтаун :wink: :)
В лицето на получателя на подаръка ще имате около себе си цял месец един щастлив и захилен човек, гарантирам ви. :D
*Специални благодарости на колегата hrimar за предоставените бутикови въртележки и клатуни, за да бъде комплектът наистина безценен 8) и приятни мигове на получателя!

Коледа, разбира се, настъпи и за нерибарите :lol: :)

Изображение

Все пак няма да минем без нещо като рецепта:

Има много рецепти за пуширана круша и още повече за греяно вино.
Аз обаче предлагам да направите две в едно – пуширана круша и греяно вино едновременно.
Рецептата включва 750 мл червено вино или направо глювайн, пакетче чай от круша и смокиня, пакетче чай от ябълка с канела, пакетче карамелов чай с ванилия, пакетче чай от праскова с маракуя, концентриран сок от нар, мед три лъжици, сладко от малини – на вкус, джинджифил, канела.
За разлика от класическото греяно вино, което не трябва да завира, тук, след като извезате желаните окраски, варите крушите на слаб огън до омекване. Ако все пак държите на алкохолност, след като отстраните от огъня, добавете във виното джинджифилова ракия (така я наричат в региона на Бачково, прави се от накиснати в ракията плодове джинджери) :) . Ако нямате джинджифилова ракия, влейте на вкус йегермайстер.
Накрая обелете крушата, след като изстине, като оставите кант от кората в средата, за да се получи шевица от хоро или друго.
Сервирайте крушата да се отцеди върху дренаж от натрошени маслени бисквити с бадеми. Получава се нещо като вълшебен крушов чийзкейк без чийз. :)
Може да залеете с вишнев или кленов сироп.

Изображение

Наздраве!

Изображение
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

Едно предложение за семпла печена гарнитура към месото в новогодишното меню

Изображение

плюс лична и искрена :oops: рецепта за новогодишната нощ:

Новогодишна поливана баница
с послания-късмети в бутилка


Предложението за новогодишната баница тази година ще плува във вода с тайните по(д)желания да ни върви по вода и нека във водите на 2013 година да настъпи изобилие от здраве, риби, щастие и късмет.

Баницата, която ви предлагам, прави моя близка и аз я обичам от дете. Наричаме я поливана баница.
Техниката е следната: забърква се тесто, в което има брашно, едно яйце, малко олио и щипка сол. Добавя се прясно мляко до получаването на средно меко тесто, подходящо за разточване. Оставя се половин час настрани.
После се разточват корите, с размер на тавата и се оставят да съхнат върху чаршаф. След като изсъхнат, всяка кора се напръсква с масло и се наръсва със сирене, поставя се в тавата, като се натрошава леко. Корите се редят една над друга. Баницата се прибира в печката, запича се до почервеняване. В това време на котлона се завира вода, бучка масло и щипка сол. Топлата запечена баница се изважда, залива се с топлата вода - толкова, че да покрие корите, затваря се с капак и се връща в печката.

Не съм добра в точенето, затова реших да пробвам вариант с кори от готова дамашна юфка.
Вече има голямо разнообразие, но аз специално потърсих от най-старата по-плътна и на едри парчета домашна юфка. Взех два пакета.
Запържих на котлона едно малко немско масло. Изсипах юфките на три слоя между които наръсих маслото и сиренето, като най-горния слой оставих без сирене.
Метнах баницата да се позатопли.
Заврях вода на котлона, в която добавих чаша млеко, тъй като в съдържанието на юфката нямаше, половин пакетче масло и сол.
Щом баницата ще плува във вода (и малко мляко), то нямаме друг избор, освен късметите ни да се превърнат в послания в бутилки, пълни с пожелания, а защо не и карти със съкровища… :D
Късметчетата надписваме, бутилираме и аранжираме преди да залеем с водата. Заливаме внимателно около всяко едно.
Покриваме баницата с алуминиево фолио и бек ту дъ печката.

Изображение

Печем баницата около час до 140 градуса, заради стъклените бутилчици. Не се притеснявайте от корка – има рецепти, в които нарочно се ползва корк, както е при варенето на октопода :wink:

Благодарение на юфката ще се получи баница с набраздена вълниста бурна повърхност, по която може да пуснем мечтите си за 2013 година на пътешествие :) :fish5:

Изображение

:fish3:

Изчакваме да изстине и нарязваме на триъгълни парчета платноходки, като внимавате във вълните на всяко парче да плава по едно послание.

Изображение

Бутилчиците с късмети ще правят компания и на бутилката шампанско – тоест, в полунощ на Нова година хармонията ще е пълна, звукът от отварянето на тапите ще е цял ансамбъл. Изображение

Доста познати се оплакват от 2012, аз лично я харесвам - освен че през нея се случиха куп приятни изненади, любимита ми група Тherion взе, че възпя родната ми река Марица :shock: – нещо което дори не бих посмяла да си помисля, че е възможно. Но какво се изненадвам, след като шведските музиканти имат песен, посветена лично на Lemuria :P Така и не свикнах със славата. :lol:

Хората мечтаят и желаят какво ли не, така че видовото разнообразие на късметите зависи от вас и тези около вас - ако зависеше от мен всеки късмет щеше да гласи краткото и ясно : “здраве и любов”, това пък е моето новогодишно послание:
Весело и вълнуващо посрещане!

Lemuria
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Коце »

Кулинарна провеза!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

Last minute offer

Ако сте при преспите в планината, нищо повече не ви трябва…

Изображение

Ако пък не сте, донесете си гората при вас:

Изображение

Където и да сте, бъдете сигурни, че 2013 ще ви навести лично в полунощ :lol:

Изображение

Дано бъде добра и одухотворяваща!

Хорото сигурно ще бъде дунавско :wink:

А на сутринта ще ви навестят сурвакари! :wink:

Изображение
• Рибари, дегизирани като сурвакари - саирлии: Кадаифко, Баклавицо, локумчанин и локумчанка, Грисхалвици (елхици и звездици)

Сурва весела година! :D
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

Късметлийска, щедра и рибоносна 2013!

Започваме веднага с една тематична рецепта:

Бульон Трезве
(ангелска рецепта Изображениеза не съвсем праведни люде Изображение )

Имах удоволствието да приготвя и опитам това българско гаспачо днес и съм щастлива, че не настъпи края на света, защото нямаше да знам за съществуването на подобна истинска благина.

Продукти:

Изображение

500 мл зелева чорба,
половин маринована камба,
малко морков от туршийка,
едно зелено доматче
щипка червен пипер, (за баш махмурлиите може и лют червен пипер)
малко наситнено кисело зелце
зехтин три-четири лъжици
два пресни чесъна и два пресни лука (по принцип се прави с праз, но по заместване пресният лук и особено чесънът се оказаха супер супер подходящи)

За да е още по-възвисяващ нашият бульон, вместо крутони, ще му сложим ангелски крилца от пълнозърнест такос. Изображение
Питката срязваме така:
Намазваме със зехтин, поръсваме със сол и босилек и мятаме в печката за пет минутки:

Изображение

В това време накълцваме продуктите, заливаме ги със зелевия сок, взимаме една лъжица и се издигаме висоооокооо в небесата :) :

Изображение

P.S.Това беше бульон Трезве, а сега - една съвсем истинска история за стопроцентово изтрезняване от днес 01.01.2013
С Христо отидохме на разходка и проби на чехличките - клатушките, които ви споменах под формата на новогодишен часовник в горния пост. Спряхме на някаква полузамръзнала вада, в която едва намерихме нещо като вирче. Трета проба на клатушките тип “Малкия Мук” завърши абсолютно шокващо със сивен 30 см. Невероятно красива риба. Има снимка, но не смятам за редно да я поствам по време на Забрана. Естествено сивенът дори не беше докоснат с ръка, и естествено, че на секундата си събрахме такъмите и с доста смесени чувства между неудобство и радост се прибрахме по живо по здраво Изображение
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

Изображение

Кафе Мока
(обстоен преглед на печата)

Изображение

Всеки път около тая дата се прошнурова Риболовния дневник за изтеклата година. :)
Нека съчетаем момента със следобедно кафе Мока.

Необходими съставки:
шоколад – може различни видове – около 40 гр
мляко – 50 мл
сметана – на вкус
кафе еспресо – 50 мл.
канела

Бисквитка.

Разтапяте шоколада на тонове – отдолу слагате най-тъмния nore, над него по-светлия moka, отгоре noisette, накрая млечния. След това добавяте топлото мляко, над него кафето и най-отгоре сметаната. Ръсвате малко канела. Ако действате внимателно и бързо, ще получите интересна композиция от цветови пластове, в които може да аранжирате мисловно групирани през зимата риби или самотни хищници.

Набелязването на новите маршрути е събитие, обвързано с питие в градуси с друг коефициент на полезно действие. :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

2013, Януари, 1-8

Васко. Поп. Снеговалеж.
Водосвет. Хоро. Стремеж.
Кръст. Река. Йордан.
Здраве. Пийване. Иван.

2013, Януари, 9-16

Катерица. Сняг. Хамбар.
Попкорнс. Попери. Попарт.
Дом. Уиски. Зазимняване.
Пукот. Захар. Оцветяване.

Изображение

Тониране на попкронс и попери
(съчетано готвене)

Шест чаши готови обикновени пуканки / Няколко стиропорени телца за попери.

Изображение

Чаша захар. Половин чаша масло.
Три лъжици мед (ползвах боров)
Сода – половин лъжичка.
Течна ванилия – 3-4 капки
Шарени бонбонки, топчета и топченца

В подходящ съд разтапяте захарта, маслото и меда на силен огън.
Разбърквате около пет минутки, като намалявате постепенно котлона.
Отделяте настарни, капвате ванилията. Прибавяте содата, връщате на котлона, разбърквате няколко пъти и това е всичко.
Сместа става матова и шуплеста.
Заливате с нея пуканките, които се пложили в подходяща топлоустойчива купа.
Разбърквате добре.
Изсипвате бързичко пуканките върху хартия за печене, разстлана в тава. Наръсвате с шаренилките – бонбонки, светни пръчици.
Печете на 200 градуса около 15 минутки, като периодично през 5 минутки изваждате, разбърквате и връщате отново. Това е класическа техника за карамелизиране на пуканки, ако пропуснете шарените добавки, а може да ги замените с ядки, кокос или топчета натурален шоколад. Сместа позволяма да си направите блокчета от типа на мюсли десертчетата Corny.
Паралелно, докато печете пуканките във фурната, може да нашарите телцата на поперите и да ги подготвите за лакиране, отежняване и връзване:

Изображение

Накрая, като поизстинат малко ( но не съвсем), с ръце разделяте пуканките всяка отделно върху хартията.
Лесно е, ако не са напълно изстинали.
След всичко това изчаквате двайсетина минутки и сте готови.
Ако не ги хапнете веднага, съхранявайте на сухо.

Изображение

Рецептата е находка.

Попкорните – done.
Попорчетата - to be continued…

2013, Януари, 17-31, прогноза

Минус. Градус. Ледобур.
Дупка. Вино. Смях. Костур.
Балансир. Блесна. Кивок.
Щука. Пир. Смадок.
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

В детските ми спомени рождените дни на съученици преминаваха през сковани :oops: празненства на фона на сборна касетка с лоши презаписи от радиото :P и задължителните сандвичи – рязани филийки от франзела, в повечето случаи с покритие от домашна руска салата или настърган кашкавал; пастет с кисела краставичка; сирене с домат; шпеков салам. :)
Утре е хубава дата. Един приятел рибар има рожден ден.

Изображение

Освен това, и тази бездънна тема утре също има нещо като годишнина :)

Изображение

Изображение

Изображение

От останалите, общо 6 вида, крекерчета ще стане добър вариант на солен чийзкейк, си мисля... (пак с пъстървова глазура на точки) :wink:

Изображение

Изображение
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

Леко пъстървова торта
от трошляк

(с изненада, може би...)

Изображение

За основата:
натрошени крекери, различни видове – 400 гр.
сухарчета и крекери за глазура
черита, маслини, крема сирене, краве сирене
може в други вариации на рецептата: маслини, обезкостени филенца от пъстърва на пара, задушени гъби, или пилешко филе, сварени яйца, доматена плънка в средата.

За соса:
700 мл прясно мляко, 100 гр. масло, пет лъжици предварително добре препечено брашно, сок от един лимон, сол на вкус.
Препеченото брашно разтваряме с вода до получаването на гладка кашичка. На котлона загряваме подсоленото млеко и маслото. Постепенно добавяме кашичката. Бъркаме 5 - 6 минутки, добавяме сока от един лимони след минутка сваляме от котлона.

По-дълбочко алуминиево съдче за печене

Натрошаваме вид по вид бисквитките.
Ръсим ги на редове, като заливаме рехаво със соса.
Оставяме си достатъчно сос, за да залеем накрая плътно.
Между редовете може да наръсите сирене или обезкостени филенца пъстърва на пара, маслинки.
След като залеем, подреждаме крекери, брускети и бейкролсчета по повърхността и мятаме съда в печката на 200 градуса, режим печене само отдолу, за 20 минутки. Изваждаме, изчакваме да изстине и подреждаме върху кръгчетата червени и черни точки от черита и маслинки, като предварително внимателно намазваме сухарчетата с крема сирене.

:idea: Смес от счукани подобни крекери и сухари е отлична добавка към крем супи или натрошени по-ситно са идеална панировка за риба и сирена.

Изображение

По тази схема Изображение накрая изненадващо и тържествено
от тортата може би ще изскочи Митичната балканка Изображение :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Re: Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

Какво предпочитате: Редена салата или мешана? :roll: Яйца на очи или бъркани? :roll: Подредено блюдо или разхвърляна манджа? :roll:

Лично аз тази форма ла’фонтейн…

Изображение

винаги бих предпочела да поднеса така:

Изображение

Анархията е само привидна, защото хармонията всъщност е скрита в баланса на вкус и аромат (в случая: морска сол, зехтин и риган).

Същото обаче не важи за риболова, където всичко е старателно сгънато по куфарите, в готовност и “под ключ” :lol: :wink:

Изображение
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”