franko написа:Бели коси,запушени шахти и един,който влезнал през дулото на един танк и не можел да излезе.Какво е ял ,питай Панцера или Къдравия .
Панцер какво е ял сома в танка
franko написа:Бели коси,запушени шахти и един,който влезнал през дулото на един танк и не можел да излезе.Какво е ял ,питай Панцера или Къдравия .
Баш тъй,даже се чудя дали такъма ти миналата пролет щеше да издържи на онова говедоEmo-83 написа:За мен сомове над 3м. съществуват по нашите водоеми и макар да са редки случките с тях те са реалност.За да се узакони подобно нещо,като улов си трябва такъми,а не пръчлета и кончета за бели рибки.
+1Emo-83 написа:Има сом уловен с мрежа от Ивайловград на който главата му се намира в кръчмата на Маджарово.Тя изглежда впечатляващо,макар да е изсъхнала и доста свита.За него се твърди,че е тежал 160кг.
В разказ със бивш мражар от Хасково разбрах,че лично на него му се е случвало да има в мрежите огромен сом.Описанието на цялата случка е впечатляващо.Не е могъл да го извади,но ми говори за дължина над три метра.Същия човек има 8 риби на мрежи с тегло между 80 и 104кг.Това го споменавам,за да не мислите за някой случаен на който от страха очите да са му станали големи.
За спортен начин на риболов,това което съм виждал с очите си е сома на Васко едрото.Рибата с дължина 2.73м. и тегло 85кг. беше огромна.За съжаление куките от комбайни в хрилете на рибата я бяха довели до нереални килограми.Нейната глава плътно одрязана не можеше да се побере във фризер тип ракла и се наложи да бъде начуквана за да влезе вътре.
Друг огромен сом е закачан от Петьо на Ивайловград.Този човек има доста риби между 70 и 90кг.Случката му е преразказвана от мен няколко пъти.Думите му бяха следните.Емо знаеш,че съм виждал и улавял големи риби.Този сом беше над 3м.
Показвал ми е къде точно му е взел и мястото на късането.Всичко това ми е пред очите и се надявам мои приятели да го научат от 1-во лице.
Друг сом отново улавян на Ивайловград е бил вкаран в басейна на митничарите.От няколкото свидетели на случката зная,че бил огромно туловище с тегло 156кг.За него информацията ми идва от 3-ма човека,които познавам лично.Но рибата е видяна от доста хора.
За мен сомове над 3м. съществуват по нашите водоеми и макар да са редки случките с тях те са реалност.За да се узакони подобно нещо,като улов си трябва такъми,а не пръчлета и кончета за бели рибки.
Снощи разговарях по този повод с Томахавката.Това което ме спасяваше е,че сома го закачих във плиткото и муцуната му почти винаги опираше в дъното.Ако беше дълбоко и спринтираше към дълбини,дървета и укрития.....едва ли щях да гледам мача близо час.yankosan написа:Баш тъй,даже се чудя дали такъма ти миналата пролет щеше да издържи на онова говедоEmo-83 написа:За мен сомове над 3м. съществуват по нашите водоеми и макар да са редки случките с тях те са реалност.За да се узакони подобно нещо,като улов си трябва такъми,а не пръчлета и кончета за бели рибки.
Емко,нещо от селския фолклор както викаше милиционера ,та нашия приятел Сенката една вечер след няколко домашни ракиий,2-3 пържоли меча стъпка и 3-4 бири Загорка,пройзводство 1990 г. щото си беше тогава ,та взе да разправя как едни мобилни с трактор,слезли на Османовския ръкав и опънали една съра от метално въже от край до край,куки големи ковани и на тях по едно сурово пиле,не помня местна порода ли бяха , но те си бяха хубави тогава всичките и сабахлен имали 2 сома по 50 и 70 кг. ,той бил свидетел и помагал и му вярвам, понеже ония хорица са добродушни по принцип пък и времената бяха още добри,не като сегаEmo-83 написа:За мен сомове над 3м. съществуват по нашите водоеми
Такъмите за огромен сом трябва да са адекватни на рибата.Професори,които не са закачали сом сом с тегло поне до 50кг. да не ми говорят и учат въобще.
Не исках да пиша,че сома е откраднат,защото той не може да скочи от басейна до водоема.....още се разправят за него.PaveLLtz написа:за сама който спомена Емо ако е същия аз съм го виждал в басейна на вилата в ставри димитрово аз бях 7-ми кас а животното беше 150 + и над 3 метра не бях веждал толкова голяа риба , след близо седмица синът на грацкия чийто е вилата каза че са го изпуснали .. това беше 2005-та Поздрави!!!!
Предполагам меренето,е извършено в разфасовано състояние на рибата,другият вариант в местното ТКЗС.Ако е в разфасовано състояние, требе да се прибави още тридесетина кила от фира на кръв и вътрешности.Главата не-знам дали са я мерили за протокола.Значи става над триста кила........И тука вече,с тези килограми,става на въпрос за риба над петте метра,или рекорд на галактиката.Е нема кой да ни бие.....Българи,юнаци....kalinux написа:най-големия сом хващан от тях на мрежите е 240 кг и един 160 кг.