Закон за Рибарство и Аквакултури – предложения за промени

Дискусии на тема контролни органи, закони и тяхното прилагане, бракониерите, и мястото на любителя риболовец в омагьосан кръг.
misho_tsakov
Мнения: 32
Регистриран на: Нед Апр 17, 2011 23:24

Закон за Рибарство и Аквакултури – предложения за промени

Мнение от misho_tsakov »

Колеги, ръководството на ИАРА инициира дискусия за внасяне на промени в закона. Имаме уверението на ръководството на ИАРА, че до края на първата седмица на Септември 2013 г ще има интерактивна секция на сайта им, където всички заинтересовани организации, клубове и сдружения ще могат да внесат своите предложения за изменения и допълнения във въпросния закон. Секцията ще е направена прозрачно и ще се вижда кой, какви предложения е внесъл.

В тази връзка приканваме:
- всички клубове да се съберат и да изготвят своите предложения
- всички колеги риболовци да напишат в тази тема своите виждания и предложения за промени и допълнения на закона.

Моля колегите които ще пишат, първо да прочетат закона http://lex.bg/laws/ldoc/2135184393" onclick="window.open(this.href);return false; в сегашния му вид и тогава да предлагат неща.

Предложенията в темата е добре да са само в разделите Любителски риболов, Опазване на Рибните Ресурси, Контрол, Административнонаказателни Разпоредби, Допълнителни Разпоредби и Преходни и Заключителни Разпоредби.

Предлагаме Стопанския Риболов и свързаните с нещо неща по Аквакултурите да си оставим на браншовите организации.

Предложенията които лично на мен ми идват на прима виста са:
1. Забрана (инкриминиране) продажбата на бракониерски пособия – парашути, ел въдици и съоръжения и т.н., които в момента са забранени за употреба, но не и за продажба. Предложението ми се базира и на факта, че контрола на продажбите е по лесен – всеки търговски обект подлежи на проверки от много държавни органи – НАП, Пожарна, ДВСК, КЗП и т.н.
2. Регламентиране извършването на зарибителни акции от риболовни клубове и сдружения. В момента сме леко „незаконни“ или по скоро висящи във въздуха.
И т.н.
Предложенията следва да се дадат до към 25 Септември, защото предварителната информация е, че ще се обобщават в края на Септември и началото на Октомври ИАРА ще предприеме действия по обсъждането и внасянето на промените.

Много сме си писали по различни казуси, добре е сега да сме активни и организирани!

Приятно четене, мислене и писане!
Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Re: Закон за Рибарство и Аквакултури – предложения за промен

Мнение от babydoctor »

Да се ревизират минимално допустимите за улов размери. Няма резон за бялата риба да е 45 см., а за щуката - 35. Шаран 40 см. си е шаранче. Също и за пъстървовите видове. Кефал 22 см. си е извращение, а той нараства много бавно. Все пак всичко ще опре пак до организацията на контрола. Рибата у нас прекрасно си се саморазвъжда, стига да й се даде възможност.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Аватар
martineti
Мнения: 149
Регистриран на: Сря Сеп 22, 2010 23:57
дал Браво: 7 пъти
получил Браво: 1 път

Re: Закон за Рибарство и Аквакултури – предложения за промен

Мнение от martineti »

Разрешаване на нощният риболов!!!
Бързо захладня на вънкано за нас туй не е спънка.Студ и мраз не ни възпира тичаме към язовира...
Kentavar
Мнения: 4885
Регистриран на: Сря Яну 11, 2006 12:58
Риболов: Спининг предимно, муха, морски...плувка и фидер ама Pro...
Местоположение: Тялом – Destination unknown....Духом - Somewhere I Belong.
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 10 пъти

Re: Закон за Рибарство и Аквакултури – предложения за промен

Мнение от Kentavar »

Eлектровъдиците никъде не се продават в магазините.... :idea: А в интернет...Това да се инкриминира....Вносът на "екрани" и тем подобни мрежести инструменти за риболов да се забрани....Още на границата конфискация....Друг е въпросът, че уловът на малки рибки за стръв си е загубена кауза...Как чиляк отишъл за риба може да си хване рибки като има минимален размер на рибите а и рачилото е забранено.... :roll: Аз лично съм против да убия една риба за да хвана друга, но много хора така разчитат да си хванат стръв...
Цял живот в длан една, длан загребала вода от любимата река...Пролетта с цъфнали дървета, лятото с горещи ноти, есента е с мириса на вечността и зимата с носталгия пропита!

www.starividri.org

Prowler Elite 4.5 Angler

Спининг клуб "Абичи" - кандидат член, Forever majdramuniaci!
Аватар
Marco Polo
Мнения: 10196
Регистриран на: Пон Яну 29, 2007 14:40
Риболов: Желязо, пластмаса и най-вече дървоТО! :D
Местоположение: София
получил Браво: 12 пъти
Обратна връзка:

Re: Закон за Рибарство и Аквакултури – предложения за промен

Мнение от Marco Polo »

Kentavar написа:Вносът на "екрани" ...Още на границата конфискация.....
Всичко се прави тук, Иво.. Надомно..
Дай ми красноречие, за да говоря и мъдрост, за да замълча...
Лука 11:9-13
ribata402
Мнения: 2469
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2011 17:04
Местоположение: plovdiv
получил Браво: 4 пъти

Re: Закон за Рибарство и Аквакултури – предложения за промен

Мнение от ribata402 »

Заболя ме главата от четене.Доста-доста неща трябва да се променят.
От набързото четене.
чл.66 бр.59от 2012..чл24ал.3..4..8..двоини глоби.ал.4 купува продава риба.троина глоба.Отнемане разрешително за продажба на риби.Всичките тез, ако се контролират с яки санкции.Бракониерите ще виждат зор с продажбата и ще намалеят.
чл.70..с всички алинеи троини глоби.
ЧЛ..73...ЧЛ.35ал.1т4,5 и 7 чл 36-37..ЕТО НА ТОЗ НАБЛЕГНЕТЕ БРАКОНИЕРИТЕ ПЕТОРНИ ГЛОБИ...ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГО ГЛАСУВАИТЕ КОНФИСКАЦИЯ В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА НА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО С КОЕТО СА УПРАЖНЯВАЛИ ИЛИ ПРЕВОЗВАЛИ УЛОВЕНАТА РИБА И МРЕЖИТЕ В ТЯХ...Е тука ги ударете и са са настрали...На неплащащите глобите ги лишете от социални възмездия и помощи.Ударете ги яко и ще видите как ще се изпарят яко дим.Преработете някои закони за да няма задни вратички за измъкване.
чл85..чл49..доставя и предлага бракониерски улов.И тои под ножа като горните.
Има и други но ме заболяха очите.Хора ако не направите нови закони и яки глоби, със закон за събираемост и конфискация на превозното средсво, няма оправяне.Пак щесе лъжем да се мамим.
Аватар
shaman
Мнения: 3336
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:49
Риболов: Спининг, муха и от скоро кльонк с каяк :)
Местоположение: Русе
дал Браво: 204 пъти
получил Браво: 462 пъти
Обратна връзка:

Re: Закон за Рибарство и Аквакултури – предложения за промен

Мнение от shaman »

Да се предвиди и глоби за замърсителите !
Че такава кочина са всички водоеми, че чак лошо да му стане на човек :(
--------------
http://www.starividri.org
ribata402
Мнения: 2469
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2011 17:04
Местоположение: plovdiv
получил Браво: 4 пъти

Re: Закон за Рибарство и Аквакултури – предложения за промен

Мнение от ribata402 »

Също така да се упражни натиск.На лапачите в ерархията,нещо пак като закон ,заповед.Когато рибата си хвърля хаивера,в никакъв случаи да не се допуска .В този период спадането на водоемите.С цел да се използва и естествената популация на водоемите.Това също е много важно.
gingerfish
Мнения: 84
Регистриран на: Съб Фев 10, 2007 18:42
Местоположение: Видин

Re: Закон за Рибарство и Аквакултури – предложения за промен

Мнение от gingerfish »

Колеги, идеята да се вдигне минималният размер на уловената риба е чудесна. Гледам бялата мряна-минимален размер 25 см- ами, то това е смешно!
Струва ми се, че е време да се определи и максимално допустим размер, водоемите ни са зле няма смисъл да е разрешено унищожаването на трофейни риби, които имат силен генетичен, размножителен и спортен потенциал. Пример - разрешава се да се прибере шаран между 1,5 кг и 5кг, всичко останало обратно във водата, сом между 5- 20 кг, всичко останало-във водата.
Да се премахнат минималните размери за риби, като- лин, михалца, змиорка, вретенар и др. изрично да се забрани тяхното задържане, както от любители, така и от практикуващите стопански риболов. Това са риби, който практически са на изчезване и унищожаването им трябва да бъде забранено! Също могат да отпаднат и минималните размери, за есетровите, като изрично се упомене, че улова и задържането им е забранено.Инак се появява едно двусмислие-хем е забранено, хем минимален размер…..
Успоредно със това, струва ми се могат да отпаднат минималните размери при плевела-костур, уклей, особено при уклея.
Глобата за маломерна риба да бъде на бройка- например 100 лева за първа риба и по 20 двадесет за всяка следваща. За редки видове риба - лин,змиорка и т.н., сумата се утроява. Ежегодно се увеличават огромни количества маломерна риба-шаран, мряна, щука особено около Дунава. Пенсионерите и ромите, като са гладни да ловят попчета и уклей, не мисля, че бели мренки с големината на уклей са по-вкусни!

Да се разреши нощният риболов за любителите риболовци!!!
Да се забрани нощният риболов за риболовците практикуващи стопански риболов!
Адмирирам идеята да се забрани продажбата на всякакви парашути и т.н., но смятам, че трябва да се забрани и притежанието, съхранението, превозването и т.н. Така, ще се улесни и работата на ИАРА, няма да се доказва пред съда дали го е ползвал за риболов, дали било в работно положение или просто е колекционер на серкмета. Като с оръжията-щом притежаваш незаконно оръжие, получаваш съответното наказание, никой не те пита дали си имал намерение да се самозащитаваш или да гръмнеш комшията.
Да се увеличи билета за стопански риболов. Да не се издават билети за стопански риболов на лица който са на трудов договор,самоосигуряващи се, упражняващи свободни професии, както и на пенсионери. Да не се издават билети на лица, който са декларирали други доходи,например от наем, равни или по-високи от минималната за страната работна заплата. Стопанският риболов да мине в графа свободни професии, лицето да се регистрира и да се самоосигурява.
И понеже, по Дунава има следният казус- например пристанище Лом-забранено е за стопански риболов, но пък с благословията на чорбаджиите има хубавци, които си мрежарят. Нека, собственика(наемателя, концесионера) да носи отговорност за поставени мрежи в района на повереното му съоражение и ИАРА да му съставя акт директно на него!
Единствено от нашата култура зависи ще има ли богати на риба водоеми,чиито бряг не прилича на сметище.Нулев толеранс за простаците и бракониерите.
Аватар
taurus
Мнения: 848
Регистриран на: Сря Юни 01, 2005 16:56
Местоположение: София/Монтана

Re: Закон за Рибарство и Аквакултури – предложения за промен

Мнение от taurus »

Ето нещо, което съм писал преди няколко месеца. Със сигурност ще го пусна и към ИАРА.
http://zakonoproekti.blogspot.com/2013/ ... -post.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Малка, ама риба... :-)
http://www.ribar.eu" target="window.open(this.href);return false;
кмета2
Мнения: 167
Регистриран на: Пон Фев 18, 2013 19:43
Риболов: риболов на хищни риби
получил Браво: 2 пъти

Re: Закон за Рибарство и Аквакултури – предложения за промен

Мнение от кмета2 »

Чл.35/1/Забранява се стопанският и любителският риболов в обектите по чл.3,ал.1 със следните уреди.........:.....................

Аз ли недовиждам или наистина не са споменати „ХРИЛНИ МРЕЖИ" :roll:
Ризов-70
Мнения: 191
Регистриран на: Нед Авг 28, 2011 22:08
Местоположение: яз.Тича
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 2 пъти

Re: Закон за Рибарство и Аквакултури – предложения за промен

Мнение от Ризов-70 »

Общата забрана да се изтегли най малко със 15 дена точно преди забраната се унищожава огромно количество хаиверна риба .Забраната трябва да е от 1 април до 15 маи ',след 15 маи няма риба която да си хвърля хаивера .Така и бялата риба ще бъде защитена .
Аватар
sleepwalker
Мнения: 1573
Регистриран на: Вто Дек 13, 2005 22:31
Риболов: Спининг
Местоположение: Шумен
дал Браво: 242 пъти
получил Браво: 252 пъти

Re: Закон за Рибарство и Аквакултури – предложения за промен

Мнение от sleepwalker »

Това от преди минути:

ИАРА приема предложения за промени в Закона за рибарството и аквакултурите



София, 25 септември 2013 г. – Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) приема предложения от любители риболовци, клубове по спортен риболов, ловно-рибарски сдружения, рибари, браншови организации и асоциации от сектор „Рибарство“ за промени в Закона за рибарството и аквакултурите.

ИАРА е в процес на подготовка на промени в Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА), касаещи сектор Рибарство, Аквакултури и Любителски риболов за осигуряване на ускорено, приоритетно и устойчиво развитие на сектора и риболова в България.

Промените се налагат във връзка с:

Новата Обща политика за рибарството на ЕС;

Облекчаване на административните процедури и тежести. Лицензионни режими;

Стимулиране на рибарството като бизнес и хоби;
Подобряване на конкурентоспособността на сектора на аквакултурата;

Насърчаване на икономическата активност в сектора;


Потенциални пречки и предизвикателства за развитие на сектора.

В тази връзка всички заинтересовани лица, представители на сектора и на неправителствени организации могат да направят свои мотивирани предложения за промени в Закона за рибарството и аквакултурите. Предложенията трябва да бъдат изпратени в срок до 20 октомври 2013 г. на електронен адрес: office@iara.government.bg или по пощата на адрес: София, 1606, бул. „Христо Ботев“ № 17, ет.4 – ИАРА „Деловодство“ – Предложения за промени в Закона за рибарството и аквакултурите.

Специално сформирана работна група в ИАРА ще разгледа и обобщи предложенията за промени в Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/.



# # #

За информация:

Ани Брезоева, PR ИАРА

+ (359) 889 440 678

+ (359) 887 214 001

abrezoeva@gmail.com

pr@iara.government.bg
Мунчо написа: Кефалеца и особено дребно-средния костур се отличават с доста гейски нрав и понякога е нужно да бъдат провокирани с откровено деликатни воблери и блесни, за да предприемат действия, разтърсващи сърцата ни.
кмета2
Мнения: 167
Регистриран на: Пон Фев 18, 2013 19:43
Риболов: риболов на хищни риби
получил Браво: 2 пъти

Re: Закон за Рибарство и Аквакултури – предложения за промен

Мнение от кмета2 »

ДО
ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР
НА ИАРА

Относно: предложение за промени в ЗРА


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

През последните 6 години упражнявам риболов от лодка. Посещавам единствено язовир „Александър Стамболийски” и често нощувам на брега.
Наблюдавам действията, както на бракониерите, така и на служителите Ви от регионалните звена в гр. Габрово, гр. Ловеч и гр.В.Търново. Колегите Ви определено печелят доста битки. Заявявам най отговорно, че работят с желание и ентусиазъм.
За да използваме тези техни качества, също като Вас смятам, че са необходими качествени промени в ЗРА. В предвид безспорната нужда и заявеното от Вас желание за извършване на промени в ЗРА предлагам следното:
1. Текста на чл.35 (1) “ Забранява се стопанският и любителският риболов в обектите по чл.3, ал.1 със следните уреди, средства, принадлежности и приспособления”, да стане: Забранява се съхраняването, транспортирането по суша и вода без разрешително, също стопанския и любителския риболов…….
2. В същият член, незнайно защо сред изброените липсва средството „хрилни мрежи”. Същото да бъде добавено в текста.
3. Не отивайте по посока на големите наказания за малките нарушения. Нека бъдат такива по размер, че да не си струва обжалването. Примерно: риболов с парашут-200 лв., при повторно нарушение в по голям размер.;
4. Непременно сторете необходимото за да въоръжите инспекторите си. Само преди година, край моята лодка свистяха куршуми рикоширащи в повърхността на водата, та какво остава за колегите Ви.
5. Търсете начин ИАРА да придобие статут за „специален режим” за движение на автомобилите си.
6. Не на последно място. В предвид липсата на кадрови ресурс мислете така за забраната за риболов през размножителния период, че тя да е гъвкава и да позволява постоянно присъствие на риболовци по водоемите. Ние сме Вашите очи.

Адрес за кореспонденция:
с.Ново село, общ.Велико Търново
Ул. „Четиридесет и пета” № 19
Email: som_perch@abv.bg
Тел. 0898 789 048


С уважение,
ХРИСТО ХРИСТОВ
Публикувай отговор

Обратно към “ИАРА, законът, бракониерите ...”