Питане към Пенн

Кътче с риболовен имунитет за колегите в странство.
PENN
Мнения: 4833
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 2:29
Местоположение: San Diego CA
получил Браво: 8 пъти

Мнение от PENN »

Разрешителните за промишлен и любителски риболов са различни неща както е и в БГ,но за разлика от родината тук лабаво няма.Хванат ли ме да взема и 1 $ ще ми скъсат.........Никога не съм продавал,няма и да продавам докато не ми стане занаят.Нямам право да взимам и пари на возещите се с мен,независимо дали ще ловим или само ще се возим.Всичко е безплатно за приятелчетата,даже и горивото нямат право да плащат.КЕЕЕЕФФФ.

Рибата която хващам си я ям или я раздавам по предварителна поръчка на приятели.Това нестава много често защото не хващам толкова много.Семейството ми е тук и редовно си хапваме риба,а хванем ли повечко се пълнят няколко хладилника и после си спретваме купонче с филета.

Имало е и недоразумения,но това беше в началото.Хванахме акула преди 1 година,но бяхме твърде далеч и акyлчето замириса преди да се преберем y нас.Голям зор видяхме с брата докато намерим къде да я изхвърлим в 3 през ноща.Не се затваряше багажника на колата и опашката и висеше отвън.Само ни трябваше един полицаи за да стане веселбата.Нямахме хладилен куфар,фризера на лодката беше малък,а и времето беше яка жега.Тук да се разкарваш с вмирисана риба и отворен багажник в 3 сутринта не е шега работа.Изкарахме късмет.

Втория случаи беше когато с брата напипахме скумрия в ПРОМИШЛЕНИ количества.16 километра от брега ЗАВРЯ от едра мазна скумрия.Тук това го продават само с азиятските магазини и никoй не го ебава за риба.За стръв е много добра-едра,мазна,мирише,но не се разваля лесно,можеш да си хванеш стотици.
Напипахме я ние и разбрахме,че няма да е сложно да се хванат 1-2 чувала.Обадихме се y нас и се взе решение да хванем около 100-неголямо количество за празен фризер.Проблема беше,че нямахме фризер.За по-малко от 2 часа хванахме 109.Ползвахме 300 либри или около 150 килограма тест влакно и големи правоъгълни железа с единична кука за по лесно откачане на рибетата.За склад имахме пластмасова кутия с капак.След 3 часа бяхме на брега,а наши приятели бяха вкарали вече чисто новия фризер у нас.После 3-4 купона с основно ястия скумрия решиха част от проблема.Наложи се да си купим и ГОЛЯМА скара,хладилен куфар,чували.......

Сега по времето на сепиите напълнихме камераta,както и 2 други,а има и oще празни и затова тия дни ще се погрижим.Стават страхотни пържени калмари от това,но чистенето не е никак приятно и затова уговорката преди всеки риболов е,че аз само ги ловя и не чистя.

Океанския риболов ми е хоби.Работата ни е доставка и ремонт на яхти-моторни или ветроходни.Също работим поддръжка в един клуб за яхти под наем.От там си взимаме и тия с които ходим на риболов без да плащаме нищо освен горивото което сме изхарчили.Много от риболовните изпълнения траят по 2-3 дни и средно се харчат по около 5-10 галона нафта.Това прави към 30$ в най-лошия случаи.Това незнам дали изглежда скъпо,но една бира тук е 5 $ в което и да е кръчме.По-евтино ми е да съм за риба 3 дни,отколкото да пия 6 бири някъде.Кофтито е,че риболовните такъми са около 15 % от цената на всичко което сме изхарчили за да излизаме в океана и да имаме шанс да се върнем живи ако нещо се обърка.
Go BIG or Go Home!
Fen
Мнения: 69
Регистриран на: Вто Дек 28, 2004 0:33
Местоположение: Avstria
получил Браво: 9 пъти

Мнение от Fen »

Ясно Pen.
Аз си мислех че си буржоа, ама няма страшно, значи и ти си от нашите.
:wink:
И аз гледам да напълня фризера със благи филенца, ама такъв ледоход е тръгнал по дунава, че освен със лед, със друго не мога да го напълня. Такъв студ не помня.
Между другото днес ми се случи нещо много интересно.
Вчера прочетох обясненията които си публикувал за марлините. Страшно интересно ми беше и днес влизам във един рибарски magazin, забутам, малък във Виена и гледам продавачка.

Та от дума на дума се оказа че нейният мъж
е спечелил миналото световно първенство със още двама австрийци:
13th World Championships Big Game, South Africa, Sodwana Bay
Ето и линка:
http://www.mac-austria.at/Eng/Stories/SouthAfrica04.htm
http://www.mac-austria.at/

Той се казва Horst Schmoeler.

Та видях на живо доста от въдиците за този вид риболов. Яки тояги. Всичко което бях прочел предният ден го казах по един или друг повод и жената много се зарадва, че някои проявява интерес и поназнайва нещо за този вид риболов. Повечето време тя говореше обаче, дори ходи от склада да извади и дами покаже от извитите метални прати, които се слагат към въдиците, за увеличаване на силата при теглене, за които беше споменал. Друго си е всичко това да се види на живо.
Имаше и голяма препарирана глава на марлин или риба меч, не знам точно.

Направи ми впечатление че всичко беше от марката ПЕНН и явно те са най-добрите. Абе сигурно един час сме говорили. И само се закръстих още повече.
PENN
Мнения: 4833
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 2:29
Местоположение: San Diego CA
получил Браво: 8 пъти

Мнение от PENN »

И аз съм така--само да ми падне някои,който е наясно за тоя тип роболов и го напитвам като муха......Утре сме канени с брата на едно рибарско корабче,малко рибета на скара ще метнем,биричка......Собственика е служител в бреговата охрана тук и живее с жена си на лодката,но мисли да започва бизнес с корабчето и му трябва екипаж.МАЛИИИ ША ИМ СКЪСАМ.......Бизнеса ще включва кратки риболовни трипове в американски и мексикански води и ще се гонят големи рибета.Та само да ми падне тоя и ще го поразпитам кое как се прави,че има много да уча още.

Това магазинше май ще ти влезе в сънищата като чета какво са ти показали.ПЕНН е яка и стара фирма с традиции в тежкия риболов.Компромиси не се правят и никoй не търпи и най-малката грешка при изработката.Могат да си позволят сравнително ниски цени на такъмите си защото много от частите са взаимозаменяеми.Ползва се обаче най-доброто и в много от макарите можеш да видиш нереално здрави части защото за zаети от по-горния клас макари.Има обаче и някои други марки които съвсем не са зле и произвеждат качествена продукция с нищо неотстъпваща на ПЕНН.

За тежък риболов в близост до БГ ми идват някои идеи-Италия,Сърбия,Гърция или Албания.Само Италиянците са малко напред в бизнеса,другите са гола вода в смисъл,че няма лодки много,но пак заради това можеш да намериш нещо на добра цена.
Go BIG or Go Home!
Публикувай отговор

Обратно към “Риби и рибари в странство”