за толстолоб
-
- Мнения: 625
- Регистриран на: Вто Сеп 27, 2005 16:48
- Местоположение: Пловдив
- дал Браво: 13 пъти
за толстолоб
пичове малко ме е срам защото не помня някога да съм си купувал сладководна риба от магазин ама напоследък почнах да заглеждам толстолоба по хладилните витрини. така или иначе едва ли някога ще хвана толстолоб с въдица, а ми се ще да го опитам на вкус.казвали са ми че бил много мазен.ако има някой който е хапвал толстолоб да вземе да ме светне - по-едър ли да купя, има ли много кости, как се готви...
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Купи си няколко шайби от по-едрите и мятай на скарата. Стооой! Първо бегай за вино. Има и друг вариант - рецептата на "шаран по Ломски" /дето във Видин му викат поВидински, в Свищов по свищовски и т.н. Абе по дунавски/ Взимаш риба около 2 кг. Цепиш я откъм гърба, махаш главата. Пляскаш я в намазана с олио тавичка и запичаш във фурната. Като се опече, заливаш със смес от разбъркани 2 кофички кисело мляко и 6-8 яйца, със счукан чесън на вкус. Обратно във фурничката, докато ти заприлича на кората на мусака. Е, наздраве
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Това е много сериозен проблем, добре че Калин го повдигна, защото месото е леко мазничко и невероятно крехко. Особено на рибка около 5-6 килца. Страхотна чорба става от главата - знам поне 5 рецепти- ма сега ми се спи и не ми се пише.kalinux написа: А, и още едно нещо: единствения сигурен начин да не ти мирише на тиня е да го купиш от Дунав.
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
- hobby
- Мнения: 3693
- Регистриран на: Пон Яну 23, 2006 20:32
- Местоположение: София
- получил Браво: 1 път
- Обратна връзка:
Re: за толстолоб
Когато взимам котлети гледам да са по-големи. Разбира се, главното е рибата да е прясна.milo69 написа:пичове малко ме е срам защото не помня някога да съм си купувал сладководна риба от магазин ама напоследък почнах да заглеждам толстолоба по хладилните витрини. така или иначе едва ли някога ще хвана толстолоб с въдица, а ми се ще да го опитам на вкус.казвали са ми че бил много мазен.ако има някой който е хапвал толстолоб да вземе да ме светне - по-едър ли да купя, има ли много кости, как се готви...
Най-любимата и безотказна рецепта за толстолоб е на скара. Мариноваш го за 15-тина минути с лимон и маааалко бяло винце може и лъжица зехтин. Слагаш го разбира се върху добре загрятата скара.
Става невероятно!
По възможност нека да е по-големичък. Примерно 7:8килца. Режеш му главата, срязваш надлъжно по гърба но толкова колкото да захванеш кожата, (1см. дълбочина) одираш го така че там към коремната мазнината да си остане по кожата и си нарязваш така оголената рибица на шайби.
От тук нататък вече както си го пожелаеш. А, щях да забравя че от главата и още неща които можеш да заделиш се прави рибената чорба.
И да изстудиш хубаво бялото винце(може и със студена бира)
ХА ДОБЪР АПЕТИТ И НАЗДРАВЕ
От тук нататък вече както си го пожелаеш. А, щях да забравя че от главата и още неща които можеш да заделиш се прави рибената чорба.
И да изстудиш хубаво бялото винце(може и със студена бира)
ХА ДОБЪР АПЕТИТ И НАЗДРАВЕ
ПУСТИТЕ КЛИСУРЦИ СТАНАЛИ МОСКОВЦИ